Nagyítható rádióamatőr világtérkép

DX - kalendárium

SWS terjedési előrejelzés bárhonnan

ITU nemzetközi hívójel lista

2024. július 13.

Megszülettek az első összeköttetéseink. Megismétlődő tapasztalat, hogy a 21 MHz-es sáv a legmegbízhatóbb mostanában. A VOACAP előrejelzés is megmutatja, hogy 15 méteren reggeltől estig van lehetőség Amerikai Szamoa elérésére.

Láttuk, hogy néhány más magyar állomás is létesített összeköttetést az amerikai-magyar vezetésű DX-expedícióval, ill. a jelenlegi K8R teszt állomással. HA5OV volt az első, még tegnap és láttuk HA8BE összekötetését is.

Mondhatni, berepültük a SuperFox/SuperHound adásmódot. A tapasztalatok vegyesek. Amennyiben jó jel-teljesítménnyel ott tudunk lenni a DX-nél és a vétel is jobb mint 0 dB, úgy élvezetes a vadászat.

NN

2024.július 10.

A K8R operátorai Amerikai Szamoa szigetén már most tesztelik a super fox (sfox) módot is, hogy a Jarvis Island projekt fennakadás nélkül menjen.

Figyelem !

A SuperFox - SuperHound csak a WSJT-X legújabb verziójával használható!

Picture credit: DX-world

https://wsjt.sourceforge.io/SuperFox_User_Guide.pdf

Magyar tartalmi kivonat:

Állítsd be a SuperHound módot a Beállítások -->Speciális lapon!
Ezzel a beállítással a WSJT-X egyenletes vételi időközönként dekódolja a SuperFox adásokat (azok az
UTC perc 00 és 30 másodpercével kezdődnek), a normál FT8 jeleket pedig a páratlan intervallumokban.
A hívók a SuperFox által meghatározott hangfrekvencia-tartományban bárhol adhatnak
a 200 és 5000 Hz közötti tartományban, nem kötelező 1000 Hz fölött adni!
A hívók frekvenciája nem változik automatikusan, miután visszahívta őket a SuperFox.
A teljes QSO a Hound eredeti hívófrekvenciáján zajlik.
A SuperFox dekódolt üzenetei teljes egészében megjelennek a bal oldali (Band Activity) panelen, és a jobb oldali (Rx Frequency) panelen.
A SuperFox dekóder teszteli a digitális aláírást; ha érvényes, az adás a "<FoxCall>" "verified"jelölést kapja, ahogy az ezen a képernyőn látható.

A SuperHound működése szinte minden más tekintetben megegyezik a régi típusú Fox/Hound üzemmóddal.
A SuperFox funkciók csak a WSJT-X 2.7.0-rc5 és minden későbbi kiadásban érhetőek el. A
Észak-Kaliforniai DX Alapítvány (https://ncdxf.org) készen áll a DXpedíció-szervezők SuperFox kulcs kérelmek elbírálására 2024. szeptember 1-jére.

https://www.dx-world.net/super-fox-mode/

Magyar tartalmi kivonat:

A SuperFox lehetővé teszi az expedícióknak, hogy gyorsabban létesítsenek digitális QSO-kat.

A SuperFox 1512 Hz széles jelet sugároz, amely egyszerre akár kilenc SuperHoundnak is továbbíthat vételjellemzést vagy RR73-at. Nem szükséges megváltoztatni a vevő vagy az adó beállításait a dekódoláshoz, és ugyanazokat a Split beállításokat lehet használni, mint a korábbi verziókban. A SuperFox hívó frekvenciáit az expedícióknak kell meghatározniuk, és digitális aláírást is küldenek a hitelesség biztosítására. Az üzemmód megkülönböztethető a normál FT8-tól a szélessége és a hangok sorrendje alapján. Az új üzemmód mellett a régi típusú Fox/Hound mód is elérhető a WSJT-X-ben. A SuperFox és SuperHound használatához frissíteni kell a WSJT-X szoftvert. Jelenleg a legfrissebb verzió a v2.7.0-rc5

NN

2024. július 6.

Breaking News

Az eredetileg meghirdetett időpontok megváltoztak, és a K8R projekt máris folytatódik. Gyuri AA7JV 2024. július 7-22. között várhatóan működtetni fogja a hívójelet.


AA7JV és és társa KN4EEI amikor megérkeztek a Magnet hajóval Amerikai Szamoára meglátogatták Yuris K8K-t.


Picture credit YL2GM

A szükséges szervezési tendők során a K8R hívójellel tesztelnek holnaptól mielőtt elindulnak Jarvis Island-re, hogy az N5J hívójellel dolgozzanak augusztus 5.-től 17.-ig. A team tagja lesz Tomi HA7RY is.

Az DX-expedíciók történetében valószínüleg először fogják használni az FT8 SuperFox adásmódot. A hívóknak SuperHound módot kell használni -ami a WSJT-X legújabb RC verziójában már működik és egyszerűen beállítható.

https://www.dx-world.net/super-fox-mode/

További információk: https://jarvisisland2024.com/

NN

2024. július 4.

Lord Howe Island VK9LA, K8K Amerikai Szamoa

Yuris YL2GM és kísérője Zigrida újabb két fontos települési helye:

- VK9LA (DXCC: Lord Howe island, IOTA: OC-004), June 14 - 24, 2024
- K8K (DXCC: American Samoa, IOTA: OC-045), June 28 - July 10, 2024

K8K június 28.-án 21:43 UT óta QRV. Az antennákat telepítették. Nagyrészt FT8 adásmódot használnak.

Sajnos Yurisnak nem volt lehetősége Spiderbeamet vinni erre a DX-expedícióra, a Lord Howe szigetre/ről való repülés poggyászkorlátozásai miatt. Néhányszor próbáltak 20 m-en CW-ben dolgozni, de csak 4 QSO-t sikerült létesíteni. Gyenge a jelszint és kevés állomás hallható. K8K három éjszakán át a 80 m sávon lesz, majd a 80 m vertikálon átvált a 160 m sávra.

https://lral.lv/vk9la/index.html

A nehézségek ellenére az a tapasztalatunk, hogy nem kell versenyállomás az expedíció eléréséhez, noha sokan nehéznek ítélték meg az összeköttetések létesítését.

Az alábbi QSO percek alatt sikerült. Tapasztaljuk, hogy a 21 MHz-es sáv mostanában a legmegbízhatóbb DX-összeköttetések létesítésére.

A Clublog eredményességi listáján (leaderboard) ma éjfélig 16 magyar állomás szerepelt.

NN

2024. június 10.

Elvira YL IV3FSG a nigériai Niameyből dolgozik június 7.-től 20.-ig. Locator: JK13BM
Adásmódok: SSB, FT4, FT8, RTTY, CW
Sávok: 160 - 10m.

Ajánlott kommunikációs szoftver: MSHV


A pilot állomás IK0XBX

QSL via IK2DUW direct, LOTW.
Direct QSL:
ANTONELLO PASSARELLA, VIA M. GIOIA, 6, 20812, LIMBIATE, MB, Italy.

A munkafrekvenciák:

A Clublog LiveStream-en is követhető az aktivitása, ahol a sikeres QSO azonnal látható és a log is elérhető.

A legkönnyebb összeköttetésünk 21 MHz-en volt. Ma nagyon szépen jött 28 MHz-en is.

További információ: https://www.qrz.com/db/5U5K

NN

2024. május 31.

Ki lesz az ötvenedik?

Egy hét alatt csak 49 magyar állomás tudta elérni a Glorioso szigeteket. Eddig a tapasztalatom szerint ez a legnehezebben elérhető "expedíció" nemhiába áll a legkeresetteb DXCC entitások között a tizedik helyen.

Lényegében az történik, hogy egy idegenlégiós katona -aki már otthon Lengyelországban rendelkezett rádióamatőr adóengedéllyel- az évi szabadságát tölti a szigeten úgy, hogy a laza üdülés mellett némi zsebpénzre is szert tegyen.

Sok csalódott társunk, akik órákig hiába hívták Mareket, keserűségében elnevezték az akciót egysávosnak, QRP-nek és minden másnak. Érkezett egy helytálló megállapítás -amiről ebben a formában kevesen tudtak:

R & R
Refers to the time that members of the armed forces spend relaxing, away from their usual duties. R & R is an abbreviation for 'rest and recuperation'.

Tehát Marek barátunk pihen és feltöltődik! Mi meg bosszankodunk.

Néha persze sikerül:

NN

2024. május 24.

Glorioso Islands DX expedíció 2024 május 24 - június 19. WWL LH38pk

A Glorioso szigetek

Marek F/SQ6WR,FH4VVK francia idegenlégiós, aki a szabadságát tölti a szigeten, ma délben megjelent 21091 kHz-en és elkezdte ontani az öszeköttetéseket. Az európai pilot állomás Manu F8FKI.

https://ft4gl.blogspot.com/

A DXCC keresettségi listáján a sziget a tizedik helyen áll.

A csapat elkészítette a munkafrekvenciák listáját. Állandó kellemetlenséget jelent, hogy a választott frekvenciákat sok figyelmetlen operátor újabb FT8 frekvenciának tekinti és a DX expedíció munkafrekvenciáján kezd el CQ-t adni -ahogy ma délután is többször megtörtént-, vagy a DX-et hívó állomásokat zavarja a ráhívásokkal. Ezek ellen csak részletes tájékoztatással lehetne segíteni. Nagyon hiányoznak a szövetségek folyóiratai, nálunk a Rádiótechnika, amiben a szükséges ismereteket közzé lehetne tenni.

A fenti táblázatban látható, hogy a Fox/Hound módszerrel kívántak forgalmazni, amire a WSJT-X és a JTDX alkalmas. A meghirdetett mód ellenére azt tapasztaltam, hogy Marek az MSHV szoftverrel dolgozott ma délután.Így született meg az én összeköttetésem is.

Rig: IC-7300, FL-2100 és GP antenna.

https://www.facebook.com/profile.php?id=61557262192352

NN

2024. április 29.

Ma reggel egy új hívójelbe botlottunk, aminek a tulajdonosa Dominik Grzyb. A saját hívójelének a 3Z9DX-et vallja, ám a lengyel rádióamatőr szövetség a PZK Call Book-jában nem szerepel.

Egyik szigetről a másikra hajózik. Nemrég egy ismert és népszerű japán rádiós JH1AJT emlékállomását működtette Fidzsi szigetér_new37;l 3D2AJT hívójellel, előtte volt ugyanonnan 3D2USU is.

Egy, az utóbbi projektről készült kép mutatja a módszerét, ui. egyszerre a lehető legtöbb sávon működtet állomásokat, többnyire digitális adásmóddal. Kettőnél több operátorral nem szoktak működni az állomásai. Most is meglehet, hogy a működő két operátor ugyanaz -ahogy ő írta "me and me".

Többek szerint egy újabb nehéz expedícióra gyűjti a pénzt: Bouvet Island-et akarja meghódítani, ami az oda hajózott előző két expedíciónak nem, ill. nem igazán sikerült. Sokaknak hiányzik az a DXCC entitás.

Jelenleg megközelítette a semmi közepét, Conway Reef-et, ami még a Google Föld műholdas térképén is alig látszik. A 3D2CCC hívójelet sikerült megszereznie.

3D2CCC munkafrekvenciái:

Az MSHV kommunkációs szoftverrel sikerült ma háromszor is becserkésznem 10 15 és 20 méteren.

NN

2024. április 24.

Jelenleg négy komoly expedíció is működik. A németek a Húsvét-szigetről, az amerikaiak az Ausztrál-szigetekről, a lengyelek Bhutánból és az olaszok a Chad Köztársaságból dolgoznak.

Az első kettő szinte a semmi közepén van!

Lássuk hol van a Húsvét-sziget!

Már közel száz magyar DX-vadásznak sikerült legalább egy összeköttetés a Húsvét-szigettel. Örvendetes látni, hogy egyre többen kapcsolódnak be a minőségi összeköttetések létesítésébe. Minél több sávon sikerül ezeknek a ritkán elérhető állomásoknak a naplózása, annál több a pontunk a DXCC-Challenge ranglistán.

Az eddig elért eredményt az ARRL LoTW világnapló DXCC Award táblázatában a Challenge menüpontra kattintva egy mátrix mutatja. HA6NN igazolt összekötetéseiből:

http://www.arrl.org/dxcc-challenge

A nagyon távoli, nehezen elérhető és ritkán látogatott helyekre települt expedíciós állomások elérését a belépő szintű állomásoknak (Pl.: 100 W és GP antenna)gyakran csak a digitális adásmódok teszik lehetővé, de egyre gyakrabban azok sem!

NN

2024. április 22.

Az MRC DX-baráti körének tagja HA5KA Zoli is. Szorgalmasan begyűjti az expedíciós állomásokat és más ritkaságokat a szerény állomásával.

2024. április 20.

A 3G0YA hívójellel Ben (DL6FBL), Win (DK9IP) és Lutz (DM6EE) aktív a Hanga Roa QTH-ról, a Húsvét-szigetekről április 18.-tól május 6.-ig, a szokásos adásmódokkal, jó felszereléssel.

Az FT8 adásmódhoz az MSHV szoftvert használják, de kérik, hogy 1000 Hz alatt ne hívjuk őket!

DX-World hanggyűjtemény:

https://audio.com/dx-world

DX és technikai hírek:

https://ei7gl.substack.com/p/ei7gl-amateur-radio-newsletter-0004

NN

2024. április 19.

Egy kiváló és gyakorlott lengyel csapat települt ki Bhutánba április 19.-től május 4.-ig.

A csapat:

A52P – SP9FIH – SSB man
A52CI – SP6CIK – CW man

WWL: NL47vl


https://a5.dxpeditions.org/

NN

2024. április 18.

Az Italian DXpedition Team három tagja TT8RR (SSB-CW-RTTY), TT8XX (FT8) and TT8TT (QO-100) a Chad Köztársaságba települt ki április 30.ig.

QTH = N'Djaména - Loc = JK72nb - WAZ = 36 

https://www.i2ysb.com/idt/

NN

2024. április 17.

Gyűlnek az összeköttetések.

NN

2024. április 16.

Austral Islands DXpedition április 16 - 30.

https://k5we.com/tx7w/

Credit Nancy Webb

Operátorok: Jeff – K5WE, and Craig – W5CCP

QTH: Anatonu, Raivavae, Austral Islands

WWL: BG66ed

Sávok: 160 - 10 méter

Adásmódok: CW, FT8, FT4, SSB, and RTTY

E-mail: DXpedition@k5we.com

Megbízható internetkapcsolattól függően a naplók naponta feltöltődnek a Clublogra, és a Clublog Livestream is aktív lesz.

NN

2024. április 14.

Apa és fia DX-kirándulása a Wallis és Futuna szigetekre.

FW1JG Jean-Gabriel és a 13 éves fia Marin FW4AT rendszeresen elérhető a szokásos adásmódokkal.

QTH: Uvea

Napkelte 04-16-2024 at 17:49 GMT napnyugta 05:38 GMT

Sávok: 7, 10, 14, 18, 21, 24, 28 és 50MHz

Spiderbeam 5 bands, wire dipole 7/10MHz and 100W max with IC-7300

A logokat az LoTW, ClubLog, eQSL and QRZ.com kezeli.

QSL manager: F4FTV

Credit FW1JG to DX-World

Fortune favours the brave! Csak egy megbízható rádió, egy DX-QTH és egy jó antenna kell a sikeres DX-munkához!

NN

2024. április 12.

A cseh DX-expedíció rendkívül gyakorlott és talpraesett tagjai egy hét alatt néhány tízezer QSO-val lettek gazdagabbak, 12 UT-re minden bizonnyal elérik a 75000 összeköttetést.

Sok bajjal kellett és kell megküzdeniük. Nem volt ritka a kisebb nagyobb áramszünet. A múlt vasárnap több órára le kellett állniuk.

Minden beígért sávon és üzemmódban jelen vannak. Egyik alkalommal, amikor egyszerre kilenc sávon dolgoztak,egy olasz opereátor beírt nekik, hogy még a 160 m is kívánatos lenne.

Egy másik igencsak jellemző, figyelmetlenségből adódó hiba az A8OK hívójelben az O karaktert nullának látják és úgy hívják, spotolják őket. Tanácsolták, hogy az ilyenek talán vegyék igénybe a fülüket is.

A véleményünk az, hogy az expedíciókra vonatkozó előzetes információkat is figyelmesen kell tanulmányozni és a korrekt adatokat ajánlatos elmenteni a "fedélzeti" memóriába!

HA7EG ma hajnalban 160 m-en is sikeres összeköttetést létesített Libériával. Számomra az ott lakó EL2BG-től jött igazolás az LoTW-re, így az összköttetéseim nem ATNO (All Time New One) minősítést kapnak.

A leaderboardon betelt az első száz hely a magyaroknak.

Sávonként részletezve így állunk jelenleg:

NN

2024. április 5.

A cseh barátaink már 8000 összeköttetésen túl járnak, amit nagyjából 24 óra alatt létesítettek. Több mint 9 QSO jön létre percenként!

Ma délután szimultán hívtuk az expedíciót HA7EG Gyurival és egy perc különbséggel értük el Libériát.

Érdemes megnézni, hogy milyen erős jellel jöttek! Nálam a 28 MHz-re készült GP antennával az IC7300 rádió a figyelés végén már +5 dB-vel vette az A8OK állomást. Korábban egy multiband GP-vel hívtam őket, hiába.

Gyarapodik a Clublog Lederboard-on látható eredményes magyar állomások száma. HA8ZB most is a legszorgalmasabb, de a sorban utána következők is feltehetően napi több órát töltenek a rádió mellett.

Most nem csak a csehek dolgoznak Libériából 50 MHz-en!

NN

2024. április 5.

Ma, kevéssel 14:30 UT előtt megkezdte a működését Libériából a cseh DX-expedíció 21 MHz CW-n. Vitték a jól bevált kételemes yagikat. Megszülettek az első összeköttetések néhány magyar rádióssal is.

WWL IJ56

Működik a Clublog LiveStream szolgáltatása is. Három óra alatt 878 összeköttetést létesítettek!

Úgy tűnik az F/H forgalmazási mód mellett döntöttek.

NN

2024. április 4.

A legújabb cseh expedíció tagjai éppen elindultak Brüsszelből Monroviába. Brüsszelig autóval mentek és vitték a fél tonnányi felszerelést. A végfokokat kézipoggyászként óvják a viszontagságoktól.

https://www.cdxp.cz/

Az expedíció munkafrekvenciáit tiszteletben kell tartani. Nem illik ott CQ-t adni, az expedíciókat hívókat meghívni! Az expedíciók munkafrekvenciáit -főleg a legkorszerűbb rádiók kijelzőjét figyelve- újabb digitális frekvenciának nézhetik a felületes szemlélők. Már olyant is láttunk, hogy egy dél-európai állomás CQ TN8-at adott, hátha válaszol neki az expedíció a munkafrekvenciáján!

Az említett jelenségek arra utalnak, hogy számos ország rádióamatőr szövetsége semmilyen módon nem igyekszik tájékoztatni a tagságot és az onnan dolgozó rádiósokat a betartandó írott és íratlan szabályokról.

Az állomás berebdezése

https://www.facebook.com/groups/1472348776313779/

NN

2024. március 27.

HA5KA YAESU FT1dx10 rádióval és körsugárzó antennákkal dolgozik. A PA 300 W.

A legfrisebb logkivonata:

2024. március 25.

Ez a hét is jól kezdődik!

Olvaható, hogy a becsült helyreállási idő -Estimated Recovery Time 8 óra 11 perc.

NN

2024. március 22.

HA5KA egy napi DX gyűjteménye:

2024. március 21.

A német csapat Eastern Kiribati szigetén szorgalmasan gyűjti az összekötetéseket. Így teszünk mi is, noha nem könnyű elérni őket az alsó sávokon és a ma délutáni mágneses vihar közepette.

https://clublog.org/expeditions.php

március 20, 20 m

NN

2024. március 19.

A TY5C jól elérhető. A levadászás minden sávon zavartalanul folyik.

Hajnali DX-ek:

80 m

Gyorsan változott a terjedés az elmúlt 24 órában. Az ok:

https://www.swpc.noaa.gov/news/r2-moderate-hf-radio-blackout-event-18-mar-2024

R2 (Moderate) HF Radio Blackout Event on 18 Mar, 2024 | NOAA / NWS Space Weather Prediction Center

Tegnap este 18100 kHz-en, éjfélkor még dübörgött az EL2BG. Előtte DX-dömping volt.

NN

2024. március 17.

A német csapat tagjai: DF4GV, DK2AMM, DL4SVA, DJ7TO, DL1KWK & DL2AWG
QTH: Eastern Kiribati
Március 12 - 27 között lesznek aktívak 160 - 6 m-ig CW, SSB, RTTY, FT8/4 adásmódokkal, végerősítőkkel.
A kommunikációs szoftver MSHV lesz, tehát nem kell az F/H móddal bajlódni!
Antennák: vertikális és iránysugárzók.

QSL via DL2AWG (OQRS)

Logcheck: Clublog

San Francisco és Hawaii között tízből két bőrönd elveszett. Fontos kellékek hiányoznak.

https://www.dx-world.net/t32eu-eastern-kiribati-2024

NN

2024. március 14.

Egy kósza antenna teszt eredménye 18100 kHz-en: 5W1SA

QTH - Vailele-uta, Apia, Samoa. WWL AH46cc

QSL via JA1DXA direct, ClubLog OQRS, LOTW.

Rádió: IC-7300, antenna: Marconi

NN

2024. március 6.

A TY5C csapat 2024. március 1.-től március 29.-ig aktív Beninből.
A csapat tagjai: F5RAV, F5NVF, 7X2TT
A rövidhullámú sávokban fognak dolgozni CW, SSB és digitális adásmódokkal.
A műholdak segítségével is elérhetők.

Benin, hivatalosan a Benini Köztársaság. 1975 előtt még Dahomey néven ismertük. Nekem 1972-ben volt egy összeköttetésem a TY1ABE hívójelű állomással 20 m CW-n. Jelenleg a TY0HQ klubállomás létezik Beninben.

Még eléggé az expedíció működésének az elején járunk, így a nagy érdeklődés közepette nem könnyű a TY5C elérése.

A Clublogon működik a LiveStream szolgáltatás és azzal együtt a percre kész log-search.

Figyeloemre méltó a három csatornás FT4 üzem és a percenkénti 5 QSO!

Rig: IC-7300 és monopole vertical.

NN

2024. március 1.

Mail-QSL lett a divat!

Most érkezett:

Számos QSL-lap érkezik újabban email-ben is. Ezeken túl egy lelkes spanyol barátunk lehetőséget biztosít az ADIF fájljainkban tárolt adatok feltöltésére és egy QSL-lap terv elkészítésére is.

A szerver URL-je: HamRadioDx https://hamradiodx.es/tarjeta_qsl.php?lang=en

Egy luxus kivitelű QSL-lap küldési lehetőség:

https://www.robertsimoneau.com/blog/?id=my-electronic-qsl-card-now-on-my-store

NN

2024.február 29.

Wallis és Futuna szigetek

Stan, LZ1GC és Ted LZ5QZ dolgozik Wallis Islands QTH-ról, mint FW8GC, ill. TX8GC február 19.-től március 9.-ig.
QRV: 160-10m; CW, SSB, RTTY & FT8/4.
OC-054

WWL AH16vq

https://www.c21gc.com/

NN

2024. február 26.

https://intrepid-dx.com/h40wa/team/

H40WA Temotu Province, IOTA OC - 065, Solomon Islands, február 22 - március 7.
Team - N7QT, N6PSE, VE7NY, OE1JUN/JH4RHF, DJ9RR, HA0NAR, W7XU, N6XG.

160 - 10m, CW, SSB, FT8.
QSL via M0URX, LOTW, OQRS.
DXCC Country - Temotu Province, H40.
QTH Locator - RH29vg.
Band Plan:

1.836 F/H
3.567 F/H
5.357 F/H
7.010 7.090 7.045 7.056 F/H
10.105 —— 10.142 10.131 F/H
14.023 14.185 14.080 14.090 F/H
18.069 18.130 18.105 18.095 F/H
21.023 21.285 21.080 21.091 F/H
24.891 24.955 24.910 24.911 F/H
28.023 28.485 28.080 28.091 F/H

Gyűlnek az összeköttetések:

NN

2024. február 21.

A csapat:

M0SDV, DK6SP, DJ4MX and HA8RT
14 - 24 February 2024

WWL: GJ16bn

QSL via M0OXO OQRS

https://8r-2024.com/team/

QSO live stream és log search:

https://clublog.org/livestream/8R7X

Band Plan

Összeköttetések tervezése az MRC CONDX weblapon leírtak szerint:

Már szép számmal vannak QSO-k a csapattal:

Az operátorok a kényelmes MSHV szoftvert alkalmazzák a digitális adásmódú munkához.

NN

2024. február 11.

CB0ZA - CB0ZEW munkafrekvenciák:

Már van is egy QSO velük!

Live stream és log search: https://clublog.org/livestream/CB0ZA

NN

2024. február 8.

CB0ZA Robinson Crusoe Is. Dxpedition

CBØZA
Dedicated to the Memory of Marco Quijada, CE1EW
Robinson Crusoe Island DXpedition
February 10 – 24, 2024
Grid Square FF06 – IOTA SA-005 – POTA CA-0022

Team - XQ1KZ, XQ3SA, XQ3SK, AB5EB, HI3R, NP4G, HA1AG, N5KO, W8HC, AD5A.

Sávok és adásmódok: 160 - 2m, CW, SSB, RTTY, FT8, and EME on 6 and 2m.
QSL for CB0ZA via HA1AG

Picture credit DXworld.net

További részletes információ:

https://www.facebook.com/people/CB0ZA-Robinson-Crusoe-Is-Dxpedition/100093132288335/

2024.február 3.

Rendkívül érdekes és hasznos a terjedési lehetőségek állandó figyelemmel kísérése és az ismeretek alkalmazása a sávok megválasztásához. Tegnap este szenzációs lehetőségek adódtak 160 m-en, japán irányban.

HA7EG logkivonata:

Antennák: T2FD, inverted-L

NN

2024.február 1.

HA5KA 129 összeköttetéssel, 31 különleges (Special Event Station, SES) hívójel naplózásával, három adásmóddal megszerezte a Marconi emlékére kiadott World Wide Award diplomát.Gratulálunk!

2024.január 26.

Lassan véget ér a Clipperton Island DX-expedíció. Noha késve települtek, az időjárási és a tengerviszonyok miatt már holnap elkezdik bontani a tábort és hétfőn elhajóznak vissza San Diegóba. Az út újabb egy hétig tart.

A csapat tagjai:

Team - Jacky ZL3CW, Dave K3EL, Steve W1SRD, Ricardo PY2PT, Gene K5GS, Heye DJ9RR, Laci HA0NAR, Walt N6XG, Rob N7QT, Glenn KE4KY, Chris N6WM, Arliss W7XU, Philippe FO4BM, Dave WD5COV Andreas N6NU, Nodir, EY8MM, Allan, EA3HSO, Francesco, IK0FVC.

https://clip.pdxg.net/team/

Ma reggel még elértük őket 160 és 30 méteren.

HA7EG egy negyedhullámú inverted L antenna segítségével létesített összeköttetést velük.

A 10 MHz külön említést érdelem mint nagyon megbízható éjjel - nappali sáv. Mostanában a késő esti órákban már a MUF alatt van de a hajnali órákban újra alkalmas nagytávolságú összeköttetések létesítésére. Várhatóan a Föld tengelyének a dőlésszöge úgy változik, hogy a következő hónapokban éjjel is tudjuk használni a 30 méteres sávot, ui. a napsugárzás mélyebben hatol be a légkörbe.

Ezzel az expedícióval a szokásosnál kevesebb magyar állomás tudott forgalmazni.

NN

2024.január 24.

Egy jellemző helyzet: így lehet venni a TX5S-et távíróban ma délelőtt 30 m-en. A vékony csík a TX5S! A normális forgalmat sokan zavarják mert a DX hívófrekvenciáján válaszolnak, pedig az gyakran adja, hogy UP! Ezekhez jönnek még a rendőrök, akik szintén a DX frekvenciáján fejezik ki a véleményüket. Leginkább a LID megy.

Korábban 40 méteren FT8 adésmóddal, negyedik hívásra megvolt a negyedhullámú monoband vertikális antennával.

A magas SFU-nak köszönhetően szépen jött a TX5S 10 méteren.

A clublog LiveStream jól mutatja a terjedés ill. a forgalmazás lehetőségeit. Jól dolgozik a csapat, már csaknem 58.000 összeköttetést létesítettek!

Az expedíció nemzetközi.

NN

2024. január 23.

Megszülettek az első összeköttetések a Clipperton Island-re települt expedíció állomásával.

Friss információ, hogy 6 m-en is kísérleteznek.

https://www.dx-world.net/tx5s-clipperton-island/

Munkafrekvenciák

NN

2024. január 22.

HA6OA Gabi világbajnok lett a 2023. évi IARU HF World Championship-en, QRP kategóriában.

Illik tudni, hogy a az eredetileg IARU HF Radiosport Championship nevét MRASZ javaslatra változtatta meg az IARU, HF World Chamipionship-re, hogy a világbajnokságért járó magyar sportminősítést meg lehessen ítélni.

NN

2024. január 12.

https://www.facebook.com/EY8MM/posts/288072357243793/

NN

2023. december 17.

Tegnap fejezte be a sikeres expedíciót egy német csapat, amelyik a V6EU hívójellel dolgozott december 4-től Mikronéziából.

QTH: Chuuk Island

160 - 10m, SSB, CW, RTTY, FT8.

WWL QJ57WK
IOTA OC011

A csapat tagjai:

DL2AWG, Günter csapatvezető
DF4GV , Elmar csapatvezető helyettes
DK2AMM, Ernő
DL2AMD, Rainer

https://www.dx-world.net/v6eu-chuuk-island-f-s-m/

A csapat a viszonylag szerény felszereléssel is megbízhatóan dolgozott. 20091 QSO-t létesítettek. Az összeköttetéseket feltöltötték a Clublog adatbázisába, ott lehet ellenőrizni hány összeköttetésünk van.

Az alábbi képernyőmentés mutatja hogyan jön létre egy összeköttetés ha a normál módon működő DX-et F/H-ban hívjuk:

NN

 

2023. december 8.

Két szimpatikus indiai rádióamatőr is felkerekedett és az egyik Lákkadív szigetekre, a másik Sierra Leonéba települt.

Krish, W4VKU mint VU7A dolgozik az Indiához tartozó szigetről (IOTA AS - 011), december 5 - 10.
QRV on 160 - 6m, SSB, FT8.

Az állomás forgalmát a Clublog Live Stream szolgáltatásával könnyedén figyelemmel lehet kísérni. Ha sikeres az összeköttetésünk, akkor a hívójelünk azonnal feltűnik a jobb oldali listában.

Krish nagyon komoly felszerelést vitt magával. Az antennái is kiválóak, így eddig nem érte szó a ház elejét.

Picture credit W4VKU

Azt is meg lehet állapítani, hogy ilyennek kell lenni egy hatékony expedíció-rádióállomásának. Nagy becsületére válik Krishna K Kanakasapapathi barátunknak. Mi meg neki köszönhetjük a sok összeköttetést -amik majdnem minden rövidhullámú sávon sikerültek.

A másik indiai Shabu Ramakrishan, M0KRI mint 9L5M Sierra Leone-ból. November 23-tól december 6.-ig volt aktív a 80 - 6 m sávokon, CW, SSB, FT8 adásmódokkal és felkészült a QO-100 geostacionárius műhold elérésére is.

NN

2023. december 6.

HA5KA Zoli ezeket gyűjtötte Mikulásra. Két jól működő expedíciót is sikerült elérnie: a 9L5M-et és a VU7A-t.

2023. november 26.

A 2023. év nagy távíró versenyére a Bavaria Contest Club (BCC) 21 fővel települt ki Kelet Timor szigetére, főként, hogy a CQ WW DX CW Contesten a 4W8X hívójellel induljon multi-multi kategóriában (több sáv - több adó).

A teljes csapat november 5.-én jött össze a szigeten és indult a nagyüzem.

QTH: Dili

Egészen december 6.-ig ott lesznek, noha a verseny után csak egy utóvéd marad, akik minimális felszereléssel dolgoznak és a maradék technikát kézi poggyászban viszik haza.

Minden RH sávon dolgoznak 160 - 6m, CW, SSB üzemmódokkal. Ezen kívül lesz EME is 144, 432, 1296 mHz-en.
QSL via DJ4MX.

A forgalmazást folyamatosan lehet követni a Clublog LiveStream szolgáltatásával, amivel a logban keresni is lehet.

Ma estig, 19 nap alatt 153.222 összköttetést létesítettek.

A weblapjuk http://www.timor-leste-dx.de/index.php

Beindult az antennagyár!

Antennák a tengerparton

Pictures credit: S. Pradhan

Nagy örömöt okozott, hogy a versenyen, a nagy tolongásban is sikerült velük egy CW összeköttetés kb. 80 wattal és vertikális antennával. Rendkívül jól jöttek: 599! Ez a dolog rendkívül fontos, mert ha egy expedíció állomása nem vagy alig hallható, akkor a DX-vadászok még gorombaságokat is írnak a DX-clusterbe, pl. hogy menjenek azonnal haza.

Az utóbbi napokban nehézségeik adódtak az Internet eléréssel és egyebekkel, ezért eddig a percig még nincs minden összeköttetés feltöltve a Clublogra.

NN

2023. november 19.

A ZL7A csapat hatékonyan dolgozik Chatham Islands-ről. IOTA OC - 038, 2023 november 9. - 22.
Team - JF1OCQ, JA1SVP, JE1SYN.

A munkafrekvenciák:

További információ: https://www.qrz.com/db/ZL7A

Sajnos egyre inkább terjed az a rossz szokás, hogy egyes tájékozatlan rádiósok ezeket a frekvenciákat újabb digi sávoknak nézik és elkezdik hívogatni a DX-expedíciót hívogatókat, CQ-t adnak de volt olyan is, hogy egy spanyol állomás egy másik DX-expedíció hívójelére (CQ TJ) adott le jó sok CQ-t, amivel hosszan zavarta az összeköttetéseket!Jónevű magyar állomás is beleesett ebbe a tévedésbe!

A Chatham szigetek 1842 óta Új-Zélandhoz tartoznak.

A távoli szigeten települt japán expedíciót már több magyar állomás elérte.

NN

2023. november 8.

Már sok új DXCC entitás megszerzését tette lehetővé a jól ismert orosz csapat, a RU suffix-szel. Többnyire egy-két kelet-európai vendég is résztvesz az expedíció munkájában -mint most is.

Október 26-tól november 13-ig dolgoznak a botswanai Gabarone közeléből 160 - 6m, CW, SSB, FT8, QO-100 CW. A bejelentettől eltérően az A25R hívójelet használják.

A csapat tagjai: R7AL, SP6EQZ, RA1ZZ, OK8AU, R5EC, RW9JZ, UA3QLC.

DX Pedition pilot - Victor, UA3AKO.

NN

2023. november 2.

Amerikai rádióamatőrök is ellátogattak Vanuatu szigetére, ahonnan még két napig lesznek hallhatók. Minden sávon dolgoznak 160 - 6m, CW, SSB, Digital és 23cm EME.
QTH - Port Vila, Efate Island, Vanuatu.

Team - YJ0TT (NC7M), YJ0NA (K6VHF), YJ0UC (W6UC) and YJ0ET (NG7E).

https://www.dx-world.net/yj0tt-vanuatu-dxpedition-2023/

Az operátorokat dícséri a viszonylag könnyű elérhetőség -a nagy távolság ellenére. A WWL-t nem sikerült kinyomozni.

Számos összeköttetés került a logjainkba.

HA5KA logkivonata:

NN

2023. október 17.

Számos DX-expedíció dolgozott -és dolgozik még Polinéziából. Közülük kiemelkedik a W8S hívójellel a Swains Island-ről működő, a Wimo által is támogatott európai-amerikai csapat.

https://www.wimo.com/en/blog/post/swains-dxpedition

Még most is dolgozik a Tuvalu Island-ről az egyik német csapat T2C hívójellel.

https://mydx.de/mydx/t2c/cms/

Ezek mellett egy egyéni expedíció ment a North Cook Islands-re

Janusz, SP9FIH mint E51JAN dolgozik Manihiki Island-ről (IOTA OC - 014) október 12 - november 6.-ig
Csak SSB adásmóddal érhető el most és részt vesz a CQ WW DX SSB Contest-en is.

Niue szigetéről egy bulgár kettős működik a CQ WW DX SSB Contest végéig hívójellel (IOTA OC - 040).
Team - LZ1GC, LZ1ON E6AM hívójellel.

Egy második, fura német csapat dolgozott Tahiti szigetésről TX6D hívójellel, ám nem sokat tett azért, hogy Európából is kellő időpontban és kellő ideig elérhetők legyenek.

Ennél az összeköttetésnél elfelejtettem bekapcsolni a HOUND módot, mégis könnyedén létre jött az összeköttetés. Innen lehetett megtudni, hogy az MSHV szoftverrel dolgoznak!

Ez az összeköttetés nem került be németek logjába. Tanulságos eset.

NN

2023. október 9.

A múlt vasárnap érkeztek haza a legutóbbi, rendkívül sikeres DX-expedíció tagjai Ugandából.

 

Picture credit OK6DJ

Igen sokak örömére a csapat a megszokott megbízható módon dolgozott számos kiváló antennával és megfelelő teljesítménnyel szeptember 29-től.

 

A kiváló lehetőségekkel élve sok magyar operátor szinte minden sávon sikeres összeköttetéseket könyvelhetett el.

 

A hazaérkezés után OK6DJ David részletes beszámolót írt, amiből kiderült, hogy az expedíciót kellemetlen helyzetbe hozták, tetemes költségek merültek fel.

Mindennek ellenére a támogatóknak és az OQRS igénylőknek felöltötték a nyugtázást az LoTW-re.

Az angol nyelvű beszámolója a Facebookon olvasható.

href="https://www.facebook.com/david.beran.315

NN

2023. október 5.

YL2GM Yuris nemrég fejezett be két indiai expedíciót és nekivágott egy hosszú útnak, elhajózott a Clublug keresettségi listáján 44. helyezett Tristan da Cunha szigetére.

A Lance nevű hajó szeptember 15.-én indult Cape Town-ból a 2800 kilométeres útra és két vihart is leküzdve szeptember 27.-én este érkezett meg a szigethez, ahonnan Yuris helikopterrel jutott ki a mázsányi felszereléssel a települési helyére.

https://www.lral.lv/zd9w/index.html

Az antennáit is viharos szélben állította fel, aztán folyamatos küzdelem kezdődött a természettel. Minden nehézség ellenére telepítette a spiderbeamet és egy alsó sávos vertkális antennát, aminek a segítségével a 160 méteres sávban is üzemkész lett és a múlt éjjel számos összeköttetést létesített a top band-en.

Az egyszemélyes expedíció befejezése október 22.-re várható.

Jó térerővel vehető az adása majdnem minden sávon.

15 m

A Clublog leaderbordján számos olyan magyar állomás szerepel, akik több sávon is sikeres összeköttetést létesítettek a szigettel.

NN

2023. szeptember 28.

Az utóbbi napokban kiemelt figyelmet fordítottunk Dominic Grzyb profi lengyel expedíciósnak aki szintén egy katamaránnal járja az óceánok vizeit. Régi álma, amiről még mindig nem tett le, hogy a 3Y0I hívójellel ő is fog dolgozni Bouvet szigetéről.

Dom expedícióiról itt találhatunk érdekes dolgokat: http://3z9dx-busted.com/

Jelenleg Tuvalun tartózkodik, ahol egy fő segítséggel és egy olcsó de majdnem használhatatlan QTH-ról dolgozik a T22T hívójellel.

Bőségesebb információt szinte kizárólag a https://www.facebook.com/rebeldxgroup/ helyről kaphatunk, de ott is csak diszkrét képeket mutatnak, amiken most közönséges dipólok látszanak.

A kétfős legénység október 9-ig lesz a szigeten. Az utoló héten remélik, hogy egy jobb QTH-ról dolgozhatnak.

Számos magyar operátor, több sávon is elérte az állomást.

NN

2023. szeptember 1.

OK2WX Vlad a demokratikus Kongóból, Kasangulu-ból dolgozik 9Q2WX hívójellel, szeptember 8-ig.

Az elektromos energiát ott egy helyi kis vízerőmű szolgáltatja és ha nincs elég víz, akkor agregátorról megy a technika. Ezek miatt gyakran kell reszetelni a rádiókat és a végfokokat. (Lásd: qrz.com)

Amikor minden rendben van könnyen elérhető. Ma délelőtt pár perc alatt sikerült összeköttetést létesíteni. Az MSHV kommunikációs szoftvert alkalmazza és bátran használja mind a hat csatornát.

Köszönettel tartozom a riasztásért HA7EG Gyurinak, akinek tíz perccel előttem volt QSO-ja Vladdal.

NN

2023. augusztus 28.

Emlékek az archívumból:

https://ha5mrc.bme.hu/DXped/dxped-hun.html

2023. augusztus 25.

Fontos tudnunk hogy a Penhryn atollon mikor kel és nyugszik a Nap!

Mint ismeretes a Z (zulu) a világidő jele. A közép európai nyári időszámítás (CEST) szerint tehát ott a napkelte (sunrise SR) a mi időnk szerint 18:37 és a napnyugta (sunset SS)06:31 !

A magyar találmány: antenna a tengerben

A csapat munkafrekvenciái:

A munkafrekvencia azt jelenti, hogy azon csak az E51D ad és vesz, minden más tevékenység DQRM-nek minősül, különösen amikor az FT8 munkafrekvencián, a DX-et hívó állomások közé beáll valaki és CQ-t ad, ill. a DX-et hívó állomások valamelyikével összeköttetést kezdeményez!

Az olyasmi nagyfokú tájékozatlanságra, rosszindulatra vall. Úgy tűnik sokan azt gondolják, hogy egy DX erősen frekventált munkafrekvenciája egy újabb 3 kHz-es FT8 sáv!

A RIB (Radio In Box) partraszálló jármű használata remélhetőleg elterjed, lesznek követői.

https://clublog.org/charts/?c=E51D#r

NN

2023. augusztus 24.

Még több dolgot fognak telepíteni -írta HA7RY Tomi ma délelőtt.

Mindig örülnek a HA hívásoknak.

Már volt összeköttetésünk az E51D-vel.

Az alábbi összeköttetés mutatja, hogy az E51D operátorok törekszenek a komplett összeköttetések létrehozására ezért ha kell, riportot többször is adnak. Én háromszor is kaptam. Mesteri a kommunikációs program beállítása.

NN

2023. augusztus 18.

"Az E51D augusztus 19. és szeptember 10. között a Cook-szigetek északi részén, a Penhryn Atollról, a BI11-es QTH-négyszögből fog dolgozni. Az aktivált sávok a 160-10m és a 6m lesznek. Az üzemmódok CW, SSB és FT8 (F/H). A korábbi RIB aktiválásokhoz hasonlóan számos helyi és távoli operátor lesz jelen. A helyi operátorok HA7RY, KN4EEI, HA5YG és AA7JV lesznek. A távoli operátorok később kerülnek bejelentésre. Bár a szezonon kívül, igyekszünk majd 160 méteren dolgozni."

-írja AA7JV a Cook szigetekről.

HA7RY ma reggel személyes üzenetet is küldött nekem a Messengeren, tudatva a felmentő sereg /HA7RY és HA5YG) várható érkezését.

"Holnap erunk oda. BoraBora-tol kover 3 nap hajozas. 19-en valoszinu megszolalunk. E51D"

Tomi feltehetően kielégíti a CW összeköttetésekre vágyók igényeit.

A csapat és a RIB nevű partraszálló jármű révén az AA7JV jóvoltából létrejött expedíció és partraszállási sorozat több ritka DXCC települési helyen, valószínűleg bekerül a leghíresebb expedíciósok körébe!

E51D települési helye a Penrhyn atoll, Northern Cook Islands, OC

https://en.wikipedia.org/wiki/Penrhyn_atoll

3

2023. augusztus 14.

A felső rövidhullámú sávok a legtöbbször alkalmasak nagytávolságú összeköttetések létrehozására. HA5KA logkivonata:

2023. augusztus 3.

Nem távoli de annál ritkább alkalmak, amikor a máltai lovagrend rádióamatőr állomása megjelenik a sávokban. Az idén is dolgoztak 160 m-től 6 m-ig, minden sávon.

Egy népes csapat alkotta az operátor gárdát:

José Fernando, EA5C
Yevgen, EA5EL
Raul, EA5KA
Javier, EA5KM
Antonio, EA5RM (team leader)
Angel, EA5Z
Arturo, EA7KE
Manuel, EA7R
Jose Ramon, EA7X
Gerard, F2JD
Simone, IK5RUN
Fabrizio, IN3ZNR
Nicola, IU0NIC
Giorgio, IZ4AKS
Junichi, JH4RHF
Dmitry, RA9USU

http://www.1a0c.com/

NN

2023. július 14.

A közhiedelemmel szemben az alsó sávokon is van élet a nyári hónapokban csak figyelni kell a DX útvonalakat, meg kellenek a jó antennák és ami még vele jár.

NN

2023 július 9.

Mindannyiunk nagy örömére a 9Q1AA és 9Q1ZZ hívójelű csapat a Kongói Köztársaságból (Korábban Kinshasa Congo, Zaire) dolgozik 2023 július 18-ig.

Az előbbi távírón és SSB adásmóddal aktív, míg a 9Q1ZZ FT8/F-H módban található meg a sávokon.
A csapat tagjai: IV3ZXQ, Maurizio; I2PJA, Tony; I2YSB, Silvano; IK2CKR, Angelo; IK2HKT, Stefano; I1FQH, Franco; and I1HJT, Alfeo.

A másik Congo-ból a tavasszal egy cseh expedíció dolgozott TN8K hívójellel. Lásd: térkép!

Az olaszok a logjukat ide töltik fel:

http://win.i2ysb.com/logonline/

HA7EG-nek már öt sávon van összeköttetése 9Q1ZZ-vel.

Nekem a fenti összeköttetés ATNO (All Time New One), azaz még nem volt összeköttetésem a 9Q hívójel-körzettel.

NN

2023. július 2.

Már régóta rendszeresen úton van egy jórészt orosz expedíció, amelyik már több új oszágot megjárt és sikerült velük több összeköttetés mert jó és ügyes operátorok. Néhány hívójel ahonnan sokunknak biztosítottak lehetőséget új DXCC entitások megszerzésére: 3DA0RU 7P8RU TY0RU 5V7RU

Lásd pl.: https://www.youtube.com/watch?v=HX0YjkuxWmM

A 4W6RU (IOTA OC - 148)jelenleg Timor Leste QTH-ról dolgozik az RH sávokon, július 1.-14.-ig.
A csapat tagjai: R7AL, RU3UR, R6DTO.
OK8AU és R9LR rövidesen erősíteni fogja a csapatot.

NN

2023. június 29.

A mai nappal véget ér az ET3AA csapat expedíciója, ami június 19.-én kezdődött.

A hívójel az etióp szövetség az EARS központi állomásához tartozik.
A csapat tagjai: Ken K4ZW, Bob W9XY. QSL via N2OO.

A társaság jobbára a felső sávon dolgozott, még 50 MHz-en is.

NN

2023. június 23.

Erősödik a szoláris fluxus! Még nagyobb szerepet kap a 28 MHz és nem lehetetlen, hogy F2 terjedési móddal is létrejönnek távoli összeköttetések 50 MHz-en.

A VP6A expedíció könnyebben elérhetővé vált.

NN

2023. június 14.

Gyűjtögetjük az összeköttetéseket a szimpatikus -ámde igen nehezen elérhető AA7JV - RIB expedícióval.

NN

2023. június 13.

Örömmel láttuk a hírt, hogy hazánkfia AA7JV ismét működteti a lassan elhíresülő RIB-et és két társával megint egy ritka DXCC entitással ajándékoznak meg bennünket.

NN

2023. június 10.

Néhányan rájöttek, hogy a 24 MHz a legjobban használható felső sáv rövidhullámon. Nem annyira zavaró az Es mint 28 MHz-en és este is van aktivitás.

HA5KA DX gyűjteménye:

2023. június 3.

A 3Z9DX Dom Grzyb nevével fémjelzett, merész terveket dédelgető (Pl.: Észak-Korea, Bouvet Island, stb.)lengyel csapat jelenleg a Csendes Óceán közepén található Central Kiribati területéről dolgozik T31TT hívójellel. 2016-ban már dolgoztak a Kiribatihoz tartozó Kanton Island-ről T31T hívójellel.

Egy pici hajóval járják az óceánt. Itt tárolnak ezernyi képet a kirándulásaikról:

https://www.flickr.com/photos/146138260@N04/albums

Van Facebook és qrz.com lapjuk is.

Az aktivitás első napjaiban már számosan elértük Magyarországról 2-3 sávon is.

Az eredményes magyar állomások listája Clublog leaderbord szerint:

NN

2023. június 2.

Néhány DX a felső sávokon HA5KA logjából:

2023. június 1.

Egy korábbi bejegyzés:

Levél a távolból

"I must say that I'm getting awfully tired of the bashing of a fine operating mode that requires a lot more operator sophistication than those who have never used it assume. I'm a pretty good CW op (starting in 1955), but I also concentrate on station building, understanding propagation, and the other aspects that contribute to a successful QSO. Ragchewing bores me to tears.

There are good reasons for the degree of automation that WSJT-X provides for modes with short turnaround times. But a successful QSO includes knowing where to point the antenna, when to be working what distant QTH, knowing when propagation can make it possible, picking an operating frequency within the waterfall. My computer didn't make the QSO -- me, my radio, and my antennas made the QSO!

I mostly use WSJT modes for QSOs I can't make another way -- mostly 6M and 160M, mostly E-skip, meteor scatter, and some tropo. About two months ago, I managed a QSO with 5A1AL in Libya running barefoot with a compromise antenna; my neighbor W6GJB and I had been chasing him for three years. Libya is TOUGH from the west coast of the US. I think we worked him on 17M or 20M.

I chase grids on 6M (only), and have found both JT65 and FT8 a huge help. There are thousands of SSB ops living in rare grids who never learned CW, but they can run FT8 and give me a QSO with 20 dB better noise immunity than SSB!

And there's another HUGE issue -- most of us are surrounded by homes, each of which, including our own, are filled with noise sources that cover all but the strongest signals. K1JT's modes have given hams with these limitations a chance to do ham radio.

I'm a genuine old fart, first licensed in 1955. I try to learn something new every day, and in the spirit of ham radio, try to share what I've learned with others. I suggest that the bashers adopt these objectives.

73, Jim K9YC"

 

"Meg kell mondanom, hogy kezdek szörnyen belefáradni egy olyan finom működési mód pocskondiázásába, amely sokkal több kezelői kifinomultságot igényel, mint azt azok feltételezik, akik még soha nem használták. Elég jó CW operátor vagyok (1955-ben kezdtem), de az állomásépítésre, a terjedés megértésére és az egyéb szempontokra is koncentrálok, amelyek hozzájárulnak egy sikeres QSO-hoz. A rongyrágás engem halálra untat.

A WSJT-X által a rövid átfutási idejű üzemmódok esetében biztosított automatizáltsági foknak jó oka van. De a sikeres QSO-hoz hozzátartozik, hogy tudjuk, hova kell irányítani az antennát, mikor milyen távoli QTH-n kell dolgozni, hogy tudjuk, mikor teszi lehetővé a terjedés, hogy a vízesésen belüli működési frekvenciát válasszunk. Nem a számítógépem csinálta a QSO-t -- én, a rádióm és az antennáim csinálták a QSO-t!

Leginkább WSJT módokat használok olyan QSO-khoz, amelyeket másképp nem tudok elérni -- főleg 6M és 160M, főleg E-skip, meteorszórás és néhány tropo. Körülbelül két hónappal ezelőtt sikerült egy QSO az 5A1AL-lal Líbiában alaprádióval, kompromisszumos antennával. A szomszédommal, W6GJB-vel már három éve üldöztük őt. Líbia az USA nyugati partjáról Kemény. Azt hiszem, 17M-en vagy 20M-en dolgoztunk vele.

Én (csak) 6M-en üldözöm a WWL négyaszögeket, és mind a JT65, mind az FT8 nagy segítségnek bizonyult. Ezernyi SSB-operátor él ritka hálózatokban, akik soha nem tanultak meg CW-t, de tudnak FT8-at futtatni, és 20 dB-lel jobb zajvédelemmel adnak nekem egy QSO-t, mint SSB-n!

És van egy másik hatalmas probléma -- a legtöbbünket otthonok vesznek körül, amelyek mindegyike, beleértve a sajátunkat is, tele van zajforrásokkal, amelyek a legerősebb jelek kivételével mindent elfednek. K1JT módjai lehetőséget adtak az ilyen korlátozásokkal rendelkező amatőröknek a rádiózáshoz.

Én egy igazi vén szivar vagyok, először 1955-ben kaptam engedélyt. Igyekszem minden nap tanulni valami újat, és a rádióamatőrködés szellemében igyekszem megosztani másokkal, amit tanultam. Javaslom, hogy a digitális adásmódok ellenzői fogadják el ezeket a célokat.

73, Jim K9YC

2023. május 28.

Giorgio, IU5HWS, ismét QRV a 40 - 10m sávokon (SSB and FT8) mint 5UA99WS. QTH Niamey, Niger. Aktivitás: May 1 - June 15, 2023.

Sokat küzd a technikával és az áramkimaradások miatt.

Mindennek ellenére nehézségek nélkül el tudtuk érni.

Giorgio nem sajnálja az RR73-at. HI

NN

2023. május 23.

Népes norvég csapat látogatott el Market Reef-re, ami az Aland szigetek közelében van.

A csapat tagjai a DX-cluster szerint:

A weblapjuk: https://oj0.no/

160 m -től 4 m-ig minden sávon megfordultak már eddig is. Remélhetőleg ottmaradnak és részt vesznek a hétvégi CW versenyben. Némelyikük lehagyja az OJ0 prefixet ha muszály -mint pl. LA3WAA-nak -aki emellett az MSHV szoftvert használta.

HA7EG összeköttetései:

NN

2023. május 15.

A Palau szigetek elérése volt a mai cél. A hír:

JH6HZH (as T88HZ) and JA6EGL (as T88SM) will be active from the VIP Guest Hotel, Koror, Palau during May 12-18, 2023. QRV on 160-10m; CW, SSB & DIGI.

A helyszín:

Az összeköttetések:

Az T88HZ ma az MSHV szoftvert használta a digi összeköttetésekhez.

NN

2023. május 2.

Spratley Islands DXpedition 2023. április 30 - május 9.

Operatorok: DU1XX (AE6DG), Michael, DU3JA, Jong, 4F1OZ, Ed and 4F2KWT, Gil.
Tervezett sávok: 160 - 6m  CW, SSB és FT8.
QSL via IZ8CCW, LOTW, ClubLog OQRS.

https://www.mdxc.support/dx0ne/

Antennák: 160m/80m K5WZ Dual Resonance Horse Fence Antenna, SVDA- antennák 20-10M. Rádiók: 1 x YAESU 991A, ICOM 756 Pro III.

Az MSHV szoftverrel dolgoznak FT8 módban.

Pilot station: Nic, DU1NA dx0ne.pagasa@gmail.com

A munkafrekvenciák -AHOL NINCS HELYE CQ-NAK ÉS A DX-EN KÍVÜL MÁS ÁLLOMÁS HÍVÁSÁNAK:

Ma este 20 m-en sikerült az első összeköttetés:

Néhány perccel ezután HA7EG is begyűjtötte az új trófeát. Holnap reggel remélhetőleg a honlapjukon és a Clublog expedíció listájában láthatjuk az első összeköttetéseket Magyarországról.

NN

 

2023. április 25.

Rengeted a szép DX és nagy az aktivitás a felső sávokban. Figyelemre méltó az RTTY QSO is. HA5KA újabb logkivonata:

2023. április 22.

Hagyományosan úgy tartjuk, hogy a 14 Mhz-es sáv a rádióamatőrök nagy útja. Viszonylag könnyedén érhetők el más kontinensek, mostanában már éjjel is nyitva van a sáv és nagy távolságok hidalhatók át.

HA7EG pillanatképe ma éjjel kettőkor készült, amikor egyetlen digi periódusban éppen 50 állomást dekódolt a kommunikációs szoftver és a JTAlertX segédszoftver -VK3AMA jóvoltából.

NN

2023. április 19.

Mostanában DX-bőség van a felső sávokon. HA5KA Zoli legfrissebb logkivonata:

2023. április 18.

2023. április 17.

A HA5KA Zolitól kapott logkivonatok mutatják az FT4 adásmód növekvő népszerűségét.

2023. április 16.

Ma a legtöbben a Laccadive Islands egyik szigetére a Kavaratti szigetre települt VU7W hívójelű állomást hajszoltuk. Az expedíció Yuris YL2GM szervező munkáját dícséri. Segítői VU2CDP és VU2CPL, valamint az XYL és az otthoniak: YL2KA, YL2GN és YL2VW, valamint Kaspars Petersons koordinátor.

https://www.lral.lv/vu7w/index.html

A szerencsésebbeknek ma már megszületett az első összeköttetése.

NN

2023. április 12.

Megjelent az első hívójel South Cook Islandről!

NN

2023. április 11.

Örvendetes, hogy a közelmúltban több állomás érhető el Afrikából. Pár nappal ezelőtt 9G4X vonzotta a hívókat, ma 9G5AF.

A legizgalmasabb a Csendes-óceán térsége, ahol egymást érik az expedíciók. Éppen ott van egy lengyel páros Raratonga szigetén E51CIK és E51WEG hívójelekkel, VK9DX és VK9NT Norfolk Islandről és mostanában szólalt meg a T30UN Tarawa Island, Kiribati QTHról, ahonnan a lengyel Rebel Group dolgozik 3Z9DX részvételével.

Néhány magyar állomás máris sikeresen váltott riportot a Tarawa szigeti lengyelekkel:

NN

2023. április 10.

Húsvéti DX-ek:

2023. április 4.

Lehet szép összeköttertéseket csinálni az alsó sávokon is!HA7EG Gyuri ma reggeli QSO-i:

2023. március 29.

Újabb logkivonat HA5KA Zolitól. Kedveli az FT4 lehetőségeket 28180 és 21140 kHz-en.

2023. március 28.

Ma jórészt egy nagyon szimpatikus ír expedícióra figyeltünk.Egy 11 fős operátor csoport Antigua és Barbuda szigetére települt ki a CQ WPX SSB Contest alkalmából, de a verseny után sem hagyták el a QTH-t. Látványos blog mutatja a helyszínt.

http://v26ei.eidxg.com/

Ma estefelé már a 14 MHz-es sávban is dolgoztak. HA2SK, HA7EG és jómagam is el tudtuk csípni az állomást ott is.

NN

2023. március 24.

A következő expedíció a Kanada Nova Scotia provinciájában található, rendkívül szeles Sable Island-re települt és már harmadik napja dolgozik. Fokozott türelem kell az összeköttetésekhez.

https://t-rexsoftware.com/cy0s/index.htm

NN

2023. március 20.

Tegnap 19 órakor kezdett működni Ruandából egy orosz expedíció. A saját mai tapaszataltaink szerint 40 - 10 m-ig már minden sávon dolgoznak.

SV1CNS ma 14:37-kor 6 m-en észlelte őket.

A Clublogon live stream is mutatja az összeköttetéseiket.

A webhelyük https://9x5ru.org/en/news/

NN

2023. március 18.

HA5KA Zoli mai összeköttetései 28180 kHz-en FT4 adásmóddal.

2023. március 13.

A mai DX:

NN

2023. március 12.

Ilyen DX-ek is elérhetők FT4 adásmóddal:

28180 kHz

2023. március 6.

Ki korán kel aranyat lel! A St. Vincent szigetre települt expedíció J8NY állomását el lehetett csípni 160 méteren!

NN

2023. március 5.

A C5C expedíciós állomás. 18 MHz-en első hívásra megvolt az ök! A képernyő mentésen jól látható HOGYAN MŰKÖDIK AZ MSHV!

LZ2HV Christo kommunikációs programja minden további beállítás nélkül használható mind szimplex, mind duplex összeköttetésekhez, AKKOR IS HA AZ ELLENÁLLOMÁS F/H MÓDBAN DOLGOZIK!

Christo-nak más is van a tarsolyában!

http://lz2hv.org/

Ötperces QSO:

NN

2023. március 4.

Akinek eddig elkerülte a figyelmét a lehetőség, annak érdemes kihasználni az FT4 frekvenciákon kínálkozó DX alkalmakat!

HA5KA mai összeköttetései 28 MHz-en:

Az FT4 frekvenciák

NN

2023. március 1.

NN

2023. február 27.

Dolgozik a cseh-szlovák DX expedíció a 3B7M hívójellel St. Brandon szigetről. Sokaknak az összeköttetés ATNO! (All Tome New One)

Utána következett egy felejthetetlen mágneses vihar, blackout, rádió aurora és északi fény -ami még a Duna-kanyarból, Prédikálószékről is látható volt.

NN

2023. február 20.

Most Gambia következik!

https://www.dx-world.net/c5c-the-gambia/

NN

2023. február 19.

A több hetes kínlódásunkat a ritka Crozet Island-re a valamilyen fortély révén kijutott Thierry FT8WW (QRP & NO antenna) elérése érdekében ma végre siker koronázta.

A fő tanulság: Ha nincs elegendően nagy teljesítmény és nyereséges iránysugárzó, a terjedés még mindig segíthet!

NN

2023. február 15.

OK2WX burundi expedíciója kitartóan dolgozik. Vlad főleg távírózik de Elvirának (9U5R) sem idegen a CW. FT8-on több sávon is elcsípték a magyar állomások.

NN

2023. február 13.

A jó hír, hogy a harmadik legkeresettebb szigetről FT8WW újra dolgozik rövidhullámon is. A rossz hír, hogy második legkeresettebb DXCC helyről már hazafelé halad a Marama nevű kis vitorlás hajó.

Vajon két fél QSO megér egyet? Azaz ha a Bouvet Islandről nem jött az RR73, akkor még sikerülhet egy QSO Crozet Island-del.

NN

2023. február 8.

Amíg a megszámlálhatalanul sok ügyetlen, irigy és rosszindulatú, magát rádióamatőrnek mondó egyén a Bouvet Island-re települt, alig hallható 3Y0J állomást zavarja a forgalmazásban, addig más, normálisan elérhető DX-expedíciók is dolgoznak.

A második kudarc Bouvet Island bevételével, hogy a tervezett 200.000 QSO helyett jó ha 20.000 lesz! Ez a következménye annak, ha egy DXpedíció állomás nem jól hallható - ha hallható egyáltalán - és nem a megszokott sebességgel adja a riportokat, azaz bizonyos ok miatt nem sikeres. Gone with the wind, ahogyan az FT8WW-vel is történt. Ami szomorú, hogy ez a két DXCC entitás nagyon ritka.

Vlad, OK2WX expedíciója Burundiba sokaknak "AllTime New One"-nak bizonyult.

HA7EG felfedezése egy szerény antarktiszi állomás, az LU1ZV az argentin Esperanza Base-ről:

NN

2023. február 2.

A nagy Bouvet Island expedíció településére való várakozás közben is van üldözhető DX állomás bőven -legelsőbb egy litván barátunk YL2GM Yuris jóvoltából, aki egy Volkswagen Golffal vágott neki Lesotho hepe-hupás útjainak és pár napja a 7P8WW hívójellel dolgozik.

HA7EG, HA2SK és HA6NN már számos összeköttetést létesített Lesothoval.

A magyar összevont leaderboard nem érhető el. A klubok köött van a MRASZ rangsora:

NN

2023. január 24.

Január az expedíciók hónapja volt. Minden DX vadász bőségesen megtöltötte a logot a rendkívül sikeres TN8K cseh expedícióval való összeköttetésekkel.

Most a már a Bouvet sziget felé úton lévő Marama hajó útját kíséri figyelemmel mindenki.

Mindezek mellett feltűnnek távoli DX-állomások, mint pl. a VK9DX Norfolk Islandről. Az előző órákban láttuk örülni HA7EG-t és HA2SK-t a 10 m -en létesített összeköttetésnek.

NN

2023. január 3.

HA5KA Zoli legújabb DX-összeköttetései:

2023. január 1.

Noha az FT4 adásmód kevéssé népszerű, mégis szép eredménnyel kecsegtet ha 21040 vagy 28180 kHz-en hívogatjuk a DX állomásokat.

NN

2022. december 30.

Frissítés december 30, 2022:
Túl sok állomás hívja Thierry-t FT8-ban a rossz periódusban.

Olvassa el az FT8 program kézikönyvét!

Pontosítás a klaszterekkel és a közösségi hálózatokkal kapcsolatban.
Thierry iránti tiszteletből, bátorságából és kitartásából a megjelent becsmérlő vagy akár gyűlölködő megjegyzések elfogadhatatlanok, a szerzők felismerik egymást. Másrészt nagyon hálás a köszönetért és a bátorításért a sok OM-nek, akik szintén fel fogják ismerni magukat. Neki is szüksége van pihenésre, étkezésre, és időt kell szánnia, ha az időjárás engedi, hogy befejezze és tökéletesítse az installációját.
A telepítés a bázison kitartóan történik, nagy köszönet a bázis logisztikai csapatának értékes segítségéért, és a szeszélyes időjárás szerint, amely gyakran felborítja az előzetes ütemtervet.
A berendezések szintjén:
A Levy nagyon kielégítő eredményeket ad, de folyamatos figyelmet igényel, a heves szelek hajlamosak meglazítani a burkolatokat.
Még mindig a szélnek köszönhetően a QO-100 tányér telepítése fáradságos volt, és a beállítások az intenzív hideg ellenére folyamatban vannak. Az időjárás-előrejelzés több napra több mint 100 km/h-s szelet jelez, és Thierry drukkol, hogy az antenna a szigeten maradjon!
Az időjárási viszonyoktól függően hamarosan telepítik a függőlegeset.

FT8WW.
Forrás:https://www.dxmaps.com/dxcalendard.php?Lan=&Cod=3711>

2022.december 25.

Karácsonyi ausztrál dömping délelőtt 28 MHz-en a szürke vonal mentén. Az antarktiszi német kutatóállomáson is vették az adásom.

A rádió IC-7300, az antenna rotary dipól.

NN

2022. december 22.

https://www.dx-world.net/the-free-dx-world-weekly-bulletin-488/

https://www.dx-world.net/wp-content/uploads/2022/12/DX_488.pdf

2022. december 16.

A hazautazás előtt a bangladesi rádiósok egyike a saját hívójelét is hallatta, főleg 160 m-en.

2022. december 13.

A mai célpont H44SHD Uepi Island New Georgia Islands

NN

2022. december 11.

Számos támogató segítségével tegnap kezdte meg a működését Bangladeshből egy helyi rádióamatőrökből álló csapat. Máris elérhetők a rövidhullámú sávokban. Rövidesen a QO-100 műholdon is megjelennek.

https://www.dx-world.net/s21dx-dal-char-island-as-140/

NN

2022. december 8.

Eddig ritka vendégek voltunk 28 MHz-en. Érdemes figyelni a sávot -különös tekintettel a hétvégén megrendezésre kerülő ARRL 10 m DX Contest-re. Ma délután a 28180 kHz-en még sötétedés után is számos távoli állomással lehetett dolgozni FT4 adásmóddal!

A nyugodtabb geomágneses térnek köszönhetően Alaszka is könnyebben elérhető!

NN

2022. november 28.

Hajnali DX-vadászat 10 MHz-en:

A DX-vadászat folytatódik -csakis 10 MHz-en!

NN

2022. november 25.

Ma a Madagaszkár szigetére kitelepült német csapat tagjainak az elérése volt a cél.

Az első reggeli QSO-t HA7EG csinálta 14090 kHz-en.

Utána 21 MHz következett.

A német csapat egyik tagja az 5R8MM hívójellel magyar.

Újabb összeköttetések jöttek létre a nap folyamán HA6NN QTH-ján is 5R8MM-el és 5R8WG-vel, az MSHV szoftver legújabb verziójának a segítségével, ami minden különösebb beállítás nélkül hibátlanul adja és veszi az F/H szekvenciát.

NN

2022. november 13.

Különleges világnap volt! Sorban csináltuk a DX összeköttetéseket a működő expedíciókkal és más távoli állomásokkal.

Kiemelkedő siker HA7EG QSO-ja VK5PW-vel 160 méteren. Peternek ez új DXCC entitás, várja a nyugtázást az LoTW-n.

Már előtte feltűnt a Közép-afrikai Köztársaság Bengui nevű fővárosából TL8ZZ hívójellel dolgozó olasz csapat tevékenysége.

A csapat tajai: I2PJA, I2YSB, I1HJT, I1FQH, IK2CKR, IK2HKT, IK2RZP, IV3ZXQ.

A nap folyamán három sávon is el tudtuk érni őket. Az összeköttetések listáját -a logot és az adományokat I2YSB kezeli.

http://www.i2ysb.com/idt/

NN

2022. november 9.

Az amerikai csapat QTH-ját felmosta az eső és majdnem elfújta a szél! Képek és videók szép számmal láthatók a twitteren @T88WA

https://twitter.com/T88WA

NN

2022. november 8.

A Palau szigetek egyikére, Kororra települt egy amerikai csapat november másodikán, T88WA hívójellel. A csapat tagjai: N7QT, WA7CPA, N7JP, K5EM, N9ADG.

160-tól hat méterig minden sávon szorgalmasan dolgoznak.

Holnap reggel lebont az október 29. óta rendkívül megbízhatóan működő P29RO hívójelű német DX-expedíció Papua New Guineában, miután több mint 90.000 összeköttetést létesítettek.

Ma este volt velük egy búcsú QSO.

Száznál több magyar állomás létesített velük összeköttetéseket -voltak akik igen szép számmal. A Clublog által vezetett leaderboard a ma reggeli helyzet szerint:

NN

2022. november 7.

A Togo-ból működő expedíció szorgalmasan dolgozik minden RH sávon és 50 MHz-en. Akinek jó antennája van 160 méteren is elérheti őket.

A mai leaderboard a Clublog-ról:

Csak az első száz magyar fért be a listába. Jól látszik a versengés a magyar állomások között. A MRASZ-tagoknak külön listája van.

Újabb sikeres expedíciók fokozzák az aktivitást a sávokban. T88WA Palau-ból, 3C3CA Egyenlítői Guineából dolgozik.

Az A35GC hívójelet két bulgár rádiós működteti Tonga szigetről, a T33T egy nehéz eset, Banaba island-ről várjuk a jeleiket.

NN

2022. november 1.

Ma reggel az elhúnyt barátainkra emlékeztünk a Dallos László HA7PL és Földi László HA6NL által kezdeményezett SKM (Silent Key Memorial Contest) keretében.

A német expedíció mellett megjelent az 5V7RU, FJ/SP9FUY és a J28AA. Nekem mind a három ATNO lett. (All Time New One)

Az 5V7RU logja éppen elérhető lett a clublog.org-on. A leaderboard a ma déli állás szerint:

Érdemes figyelni a 60 m sávot is, ahol általában a éjszaka második felében sok szép DX-et lehet elérni.

NN

2022. október 27.

Az egyik soron következő, működő DX-expedíció a Papua New Guinea- ba települt P29RO állomás, német legénységgel.

A csapat webhelye https://p29ro.mydx.de/

Már hetven magyar állomás létesített sikeres összeköttetéseket a távoli állomással.

NN

2022. október 23.

Szép új diplomák érkeztek.

2022. október 21.

A TY0RU állomás üldözése rendületlenül folyik. Máig éppen száz magyar állomásnak sikerült velük az összeköttetés.

NN

2022. október 14.

Az RU suffix-szal működő orosz expedíció tovább folytatja útjait Afrikában. Jelenleg Benin-ből jelentkeztek. Az 1950 előtt született barátainknak még ismerős a TY prefix, ami régen Dahomey hívójele volt.

A királyság 1894-ben szűn meg. 1960augusztus 1-jénkiáltották ki Dahomey Köztársaságot majd 1974-ben egypárti állam jött létre a Benini Népi Forradalmi Párt hegemóniájával. Az ország nevét ekkor változtatták Beninre. (Forrás: Wikipedia)

NN

2022. október 10.

A D60AE expedíció felkészült a QO-100 műhold használatára is, így most a geostacionárius műhold felhasználói megszerezhetik azt a ritka DXCC entitást. HA6NM tegnap CW-n, ma SSB-n szedte össze a D60AE QSO-kat.
Ezzel 140-re emelkedett a műholdon keresztül elért "országok" száma.

=ooo=

Ez a Nap-szélroham alaposan beleszólt a kora esti terjedési lehetőségekbe.

Fentebb, az ausztrál SWS-re mutató link segítségével gyorsan megnézhetjük a környékbeli országoknak -óránként kiadott HAP-előrejelzést. (HAP = Hourly Area Prediction)

NN

2022. október 7.

A napi DX mostanában a Comore szigetek egyikére települt D60AE hívójelű állomás (IOTA AF - 007, 5 - 17 October 2022.)

A csapat tagjai: F6KOP Radio Club, F4AJQ, F1ULQ, F2DX, F4AZF, F4ESV, F5AGB, F5NTZ, F8AVK, F8EFU, F8GGV, DL3GA, HB9GWJ, ON7RN.

A QSL lapjuk:

Számos magyar állomásnak sikerült az összeköttetés:

NN

2022. szeptember 28.

A mai nap rendkívül gazdag volt DX kínálatban, elsősorban a felső sávokon. 24 MHz-en egy érdekes lengyel rádiós akadt horogra, JANUSZ WEGRZYN, aki jelenleg a Bermudákról dolgozik.

Érdemes megnézni a weblapját, ami tartalmaz egy VOACAP alapú terjedés-becslést is a Bermudák és Közép-Európa között.

http://vp9.dxpeditions.org/

A qrz.com-on a tapasztalt DX-expedíciós hitvallását olvashatjuk a százwattosokkal kapcsolatban -ami a magyar expedíciósoknak is megszívlelendő!

https://www.qrz.com/db/SP9FIH

A 24915 kHz-en annyira nyüzsögtek a DX állomások, hogy egyetlen periódus 54 sikeres dekódolást eredményezett, ami szépen megjelent VK3AMA nagyszerű JTAlert nevű szoftverének a jóvoltából.

A 10 méteres sávon délelőtt japán inváziót láttam.

Említésre méltó, hogy VK3AMA JTAlert szoftvere már együttműködik az MSHV kommunikációs programmal is.

Délután következett az USA dömping.

Végül, ahogy szokott megjelentek a dél-amerikai állomások is, majd nálam este 20:18 UT-kor zárult be a 28074 kHz egy dél-afrikai állomás dekódolásával.

NN

2022. szeptember 27.

Az őszi nap-éj egyenlőség múltával szépen beállt az őszi terjedés. A Föld tengelye már nem teljesen merőleges az ekliptika síkjára és a Nap sugárzása kisebb szögben éri az északi félgömböt.

Ennek és a változó szoláris fluxusnak megfelelően reggeltől sötétedésig dőlnek a DX-állomások 28 MHz-en, újabban az USA állomások is átjönnek.

Sötétedés előtt távoli DX-ek érhetők el keleti és déli irányban az alsó sávokon.

NN

2022. szeptember 21.

Augusztus 30.-án jött a hír:

"Dateline DX Association’s planned JW0A operation from the JW5E club station in Longyearbyen is set and the 9 operator team will be QRV from September 19-26.

Operators AA4NN, HI8RD, K4NHW, N4HU, N4XP, W6IZT, W8HC, WB4JTT and YV5EED plan to run 3 stations, as propagation allows from this difficult polar location. Look for JW0A on CW, Phone and FT8."

Íme az első F/H összeköttetés HA7EG Gyuri QTH-járól:

NN

2022. szeptember 14.

HA1YA jelenleg a görögországi Thassos szigetéről dolgozik SW8YA hívójellel.

Gabi a tavaly az IOTA versenyen világbajnoki III. helyezést ért el.

NN

2022. szeptember 13.

A mai DX:

NN

2022. augusztus 31.

Jelenleg folyik a bulgáriai Borovets-ben a huszadik ARDF Világbajnokság, ahol magyar versenyzők is részt vesznek.

Az eredmények a rendezvény weblapján találhatók meg.

https://ardf2022.eu/

Tnx HG5BMU

2022. augusztus 25.

A mai nap krónikája.

Kora reggeli DX-ek HA7EG QTH-ján:

80 m

40 m

Ezek után 6 UT körül megjött az első löket a Napból, amit még négy másik követett 12 UT-ig!

This model run is based on a solar event in mid-December of 2006, when the Sun erupted with a bright flare and coronal mass ejection (CME) that launched particles Earthward. While not the brightest or largest event observed, its impact on Earth was substantial, requiring some effort to protect satellites (for more information see Source: http://www.esa.int/Our_Activities/Ope....

Ilyenkor a felső sávokra lehet menekülni. Ma 21 MHz volt a megfelelő választás HA6NN-nél.

Befejezetlen összeköttetések DS2CYI (rámhívott) és CE2SV, akitől nem jött meg az RR.

NN

2022. augusztus 16.

HA7WM augusztusi beszámolója és logkivonata a 10 MHz-es sávról:

Az összeköttetéseket 1,8 m átmérőjű indoor loop antennával létesítettem. Érdekességként említem, hogy az antenna síkja végig fixen 45° - 125° fok azimutra volt állítva, és alkalmanként irányba fordítva sem nőtt a térerő 2-3 dB-vel többet! Este 20 órától és éjfél körül rendszerint a legjobb a terjedés 30 méteren, amit a nappali órákból még megmaradó szórt E-rétegnek tulajdonítok.

73 GL Sanyi

 

2022. augusztus 10.

Egy különleges és tetszetős diploma érkezett Libanonból.

2022. július 15.

Általában július második felében alábbhagy a VHF-aktivitás, a szporadikus E-réteg ritkábban alakul ki, kevésbé intenzív.

Vannak elképzeléseink, hogy ezeket a körülményeket mi váltja ki. Ilyenkor a figyelmünk ismét a rövidhullámú sávokra iránnyul, várjuk az őszi "jó RH-terjedést".

HA7EG logkivonata az elért VK0 állomásokról:

NN

2022. május 30.

HA7WM Sanyi fáradhatatlanul forgatja a keretantennáit és nem kevés antennacsodát felülmúlva sok szép DX összeköttetést létesít.

A legutóbbi összeköttetésekről logkivonatot kaptunk.

NN

2022. május 26.

Ha nem találunk expedíciókat, mindig akadnak aktív távoli állomások.

NN

2022. május 12.

Aktuális expedíciók II.

Az MSHV Dxpedition protokolja a legkifinomultabb és ha hirtelen bukkan fel egy DX csak splitbe kell állni és azonnal lehet hívni!

NN

2022. május 6.

Aktuális expedíciók:

NN

2022. április 28.

Az amerikai csapat már az antennák egy részét is lebontotta amikor ma, az utolsó napon sikerült elcsípni. Az összeköttetés a szürke vonal segítségével jöhetett létre.

Amint látható, az MSHV szoftvert használtam a Fox-Hound módban működő DX elérésére. Nézetem szerint erre célra (is) ez a legkorrektebb alkalmazás, a partner válaszának megfelelően lépteti a QSO-szekvenciát.

NN

2022. április 24.

Az Francia Polinéziához tartozó Ausztrál Szigetek elérése rádióval az egyik legnehezebb feladat. A TX5N csapata hét főből áll. Mindannyian az USA-ból utaztak Raivavae szigetére.

Részletes információ található róluk a honlapjukon: https://tx5n.net/

A Csendes óceán eldugott helyén találjuk az expedíció települési helyét.

A Spitzbergákra sem gyakran megy expedíció!

Lásd: https://dx-adventure.com/en/home-eng/

NN

2022. április 11.

HA7EG tízezredik FT8 összeköttetése és további szép DX-ek.

NN

2022. március 26.

Újabb ritka DX állomások kerültek a logba. Kívánatos megjegyezni, hogy ezek állandó és intenzív antenna építés közepette jöhettek létre.

NN

2022. március 22.

10 MHz éjjel - nappal!

Némelyek azonnal nyugtáznak a qrz-lapjukon.

Logkivonat HA6NN 2022. március 21-22.

NN

2022. március 19.

Eredményes napunk volt.

NN

2022. március 13.

A jó öreg NGÉ kifejezésével élve: ma rendkívüli világnap volt. Könnyedén sikerültek az összeköttetések 28 MHz-en Dél-Amerika középső területeinek az országaival. Számosan voltak aktívak Uruguayból és a környékről, főleg a GF és a GG lokátor négyszögekből.

HA6NN logkivonata: (Minden összeköttetést visszahívással létesítettem.)

A 12000 km körüli távolságokat már nem lehet áthidalni az F2 réteg és a Föld felszíne közötti nagyszámú ugrással mert a száz wattnyi teljesítmény elnyelődik. Ha két jeles terület között egy csővezeték-szerű rádióhullám-vezető jön létre, a rádióamatőr zsargon a jelenséget pipeline-nak nevezi az utóbbi két-három évben -főleg az 50 MHz-en szerzett tapasztalatok folytán.

Az ionoszféra kutatók erre elfogadott terminus technicusa szerint a chordal- hop okozza a különleges lehetőségeket amikhez rendszerint nem kell nagy teljesítmény, ám az nem mindegy, hogy az adott két állomás hol helyezkedik el.

Ilyen jelenségeket nemrégiben neves magyar rádióamatőrök -így. HA3NU is nem egyszer tapasztalt pl. 21 MHz-en.

EA6VQ a dxmaps.com weblapjait kezelő szoftvereivel már a multi-chordal jelenség létét is elképzelhetőnek tartja. Ilyenkor mindenképp az a lényeg, hogy az energiánk egy kritikus távolság (Számításaim szerint mintegy 7000 km megtétele után.) már nem verődik vissza a Föld felszínére, hanem az ionoszférában halad.

A tegnapi eset folytatása az volt, hogy Olaszországból és Franciaországból, meg Boszniából számos összeköttetést létesítettek brazil állomásokkal 50 MHz-en!

A világosbarna vonalak EA6VQ Gabriel jelölése szerint az Egyenlítő fölött létrejött, a nagy magasságban kialakult visszaverő gócokról visszapattanó rádiójelek útvonalát jelölik. Azok a TEP-összeköttetések. (TransEquatorial Propogation)

Dave Edwards LiveMUF szoftverének a használatával sikerült megjelölni a legintenzívebb ionizáció helyét -azonban annak a magasságát nem ismerjük.

A leírt események egy kezdődő mágneses vihar során történtek.SFI=125 K=4 (Tromso) Bz=-9.0 Késő este a Kp-index tovább emelkedett és aurora esemény is történt.

Ma reggel újabb híreket kaptunk, amiket majd a VHF hírek és az EME hírek c. weblapjainkon teszünk közzé.

NN

2022. március 12.

HA7EG legszebb márciusi DX - összeköttetéseiből.

40 m

NN

2022. február 18.

Úgy látszik újjáépült Eddy Visser XV1X villámsúlytotta állomása és az antennái is jól működnek minden sávon. Példás, ahogy a társak segítik a vak rádiós barátunkat!

Más izgalmas távoli DX állomások is gazdagítják a listákat minden sávon.

NN

2022. február 13.

Ma 13:24 UT-kor David OK6DJ bejelentette, hogy kikapcsolnak és lebontanak. Sokan megköszönték a csapat kiváló munkáját.

A Clublog leaderbordja listázta azokat a magyar állomásokat, akik legalább egyszer forgalmaztak az expedícióval:

NN

2022. február 9.

Rendkívül ügyesen és rutinosan dolgozik a cseh DX - expedíció Elefántcsontpart - ról. Mi a DX - vadászok állhatatosan gyűjtjük az összeköttetéseket minden sávon és a lehető legtöbb adásmóddal.

Az expedíció az MSHV szoftverrel dolgozik, egyszerű duplex módbann tehát nem F/H! (Fox - Hound)Így erősen ajánlott az ugyanolyan kommunikációs szoftver használata. Mint látható, a túloldal észleli az általunk használt szekvenciát és az összeköttetés végén üdvözlettel köszönhetünk el.

Így áll ma a magyar mezőny a Clublog leaderbordaja szerint:

NN

2022. február 4.

A mai erőteljes geomágneses aktivitás miatt kellett a felső sávokra menekülni. Remélni lehet, hogy a közelgő ARRL - DX CW Contest - re már a kelet - nyugati útvonal is megnyílik.

2022. február 3.

A gyorsan fokozódó naptevékenység folytán élénkül a forgalom 28 MHz-en is. Érdemes a reggeli és a délelőtti órákban forgalmazni.

NN

2022. január 24.

Ma a kezdődő kis mágneses vihar ellenére igencsak kiváló terjedést tapasztaltam a 10 MHz-es sávban, főleg keleti, majd észak - déli irányban.

Az indonéz jóbarátunk a Rondo Island-re települt ki. Feltehetően kiváló rádióval és antennákkal dolgozik onnan is. A Banda Aceh környéke a nagy cunamiról nevezetes.

A DX összeköttetéseim sora ezzel még nem ért véget.

Végül az antarktiszi német kutatóállomást is sikerült elérni - mi több, igen szép riportot kaptam. Úgy hírlik az a német kezelők által alkalmazott Red Pitaya SDR adó - vevőnek köszönhető.

Ezután QRT következett, ám a szemfüles rádiósok a 60 m sávon (5357 kHz)is résen voltak és EI3KF Írországból ZL4OL - lel létesített összeköttetést a kora reggeli órákban!

A rádióm FT450D 85 - 90 W outputtal. Az antenna egy 7 m whip.

NN

2022. január 17.

Észak - déli irányban a nappali órákban is adódnak DX - lehetőségek, feltéve ha van jó antennánk. Egy negyedhullámú vertikális antenna radiálokkal nagyon megbízható és laposan sugároz.

A forgalmazáshoz ajánljuk a JTDX szoftvert.

NN

2022. január 16.

Nemcsak távíró adásmóddal volt igen hatékonyan használható a negyven méteres rádióamatőr sáv az elmúlt hétvégén!

A következő hetekben számos kis expedíció és ritkább helyekre kitelepült állomás feltűnése várható!

NN

2021. december 12.

A sötét decemberi délutánokon az alsó sávok használatára kényszerülünk, ám ott is előkerülnek a távoli állomások. Elsőként az észak - déli útvonalak nyílnak meg.

NN

2021. december 8.

Napi DX

NN

2021. december 7.

Értékes diplomák érkeztek.

NN

2021. december 6.

Megjött a Mikulás! Dolgozik a 4U1UN az ENSZ székházból!

NN

2021. december 5.

Egy szorgalmas amerikai - kanadai csapat dolgozik Saint Martin szigetéről, december 10 - ig.

NN

2021. december 3.

Iakovos szerzetes aktivizálta Mount Athost. December 7-ig tartózkodik a hegyen. Most tanulja az FT8 használatát. Fókusz az 1,8 MHz-en. QSL via Clublog OQRS vagy SV1RP.

Ma este óriási pile upot találtunk 1844 kHz-en.

Figyelemre méltó, hogy UT5UGR kézzel billentyűzte be a hívójelet -tehát nem veszi, csak hívja! S58T (Nem akárki!) ráállt HA7EG-re, aki aztán jóval feljebb ment és úgy sikerült az összeköttetés.

NN

2021. november 25.

160 méteren estefelé vehetők az óceániai rádióamatőrök adásai. A távol - keletiek megbízhatóan elérhetők. Jól irányít az új inverted - L antenna!

10 MHz -en még éjfél után is élénk a forgalom. Aktívak a karibi térség és az USA rádióállomásai. J69DS Santa Lucia szigtéről dolgozik. Itt a rádió FT450D 85 W, antenna: 7,5 m whip.

NN

2021. november 22.

16:43 UT: ZL time!

Több jól felszerelt állomás hívja ZL3RJ - t, FK8CP - t és 3D2AG - t.

S58T is öreg róka -éppen a 3D2AG - t hívta. 1968 óta van adóengedélye és már szinte mindent megszerzett, amit lehet. Olyan QTH - ja van ahonnan bárhová tud rádiózni.

NN

2021. november 21.

Az ausztráliai rádióamatőr állomásokkal létesített összeköttetések elégedettséggel töltenek el bennünket. Így volt ez az elmúlt nyáron, amikor több magyar állomás is elérte a távoli kontinens állomásait 50 MHz-en.

Ma még csak egy megfigyelés volt a biztató jel, hogy ugyanaz rövidesen megtörténhet 1,8 MHz-en is. HA7EG alkonyatkor két esetben is vette VK5PW hívását. A rádió egy FTDX 1200 volt inverted - L antennával.

A dolog a meglepően jó jelteljesítmény miatt gyanús volt, ezért írtam Peternek, aki azonnal igazolta, hogy ő volt és szokása CQ EU - val hívni.

Alkonyattól virradatig nagy a nyüzsgés 160 méteren!

NN

2021. november 18.

A mai DX összeköttetéseink: Norfolk Island és Bonaire

NN

2021. november 17.

Egy szép DX: XZ7A Burmából. Bizonyára a CQ WW DX CW Contest - en is részt fog venni!

https://www.qrz.com/db/XZ7A

NN

2021. november 16.

Megérkeztek a júliusban rendezett IARU HF World Championship oklevelei az eredményes résztvőknek.

HA6OA magyar I. és Európa IV. helyezést ért el.

NN

2021. november 8.

Dolgozik a japán kutatóállomás az Antarktiszról!

Újabb ország Afrikából: Szudán.

NN

2021. november 6.

A karibi térség szinte minden nap kínálja az érdekes összeköttetéseket!

A mindennapi kenyerünk mostanában a Galapagos szigetekről jön.

NN

2021. november 2.

A tegnapi terjedési tájékoztatóból kimaradt a 160 m, pedig van lehetőség az összeköttetésre a Galapagos szigetekkel a kora hajnali órákban!

Napközben a 15 méteres sávban is létrejött egy összeköttetés.

NN

2021. november 1.

A HD8R ma 24 MHz - en a vihar utáni magas MUF - nak köszönhetően könnyen elérhető volt kis teljesítménnyel is.

Az expedíció weblapján található a folyamatosan frissített, napi tapasztalaton alapuló terjedési tájékoztató Minden DXCC - körzetre.

NN

2021.október 28.

Ma este a szoláris fluxus 121 -ebben a naptevékenységi ciklusban az eddigi legmagasabb mért érték. (Penticton, Canada)

A HD8R üldözése egész nap folyt. Amellett más csemegék is bekerültek a logba.

Szent Ilona szigete az olvasottak szerint arról is híres, hogy sok direkt QSL - lap tűnik el - részben a járvány miatt...

A sorbanállás művészete:

NN

2021. október 27.

Tegnaptól a legkapósabb DX a HD8R. A tapasztalaton alapuló terjedési útmutató http://www.dxfriends.com/hd8r/propagation.php

A ma reggel létrejött összeköttetéseket már visszaigazolta http://www.dxfriends.com/hd8r/log.php

Egy sikeres összeköttetés Magyarországról:

Egyebek:

NN

2021. október 26.

Reggeli dx vadászat 14 MHz - en

2021. október 24.

Minden másnap ZL - time!

A karibi térség különösen gazdag lehetőségeket kínál.

2021. október 24.

Minden nap VK time! A sáv 24 MHz, rádió FT450D, az antenna 6/7,6 m whip széles sávú illesztő transzformátorral.

2021. október 12.

Hosszú hónapok óta végre minden nap van egy sor DX, amikre lehet vadászni, különösen azoknak, akik minden sávon és minden adásmóddal be akarják gyűjteni őket.

Külön öröm, hogy hattól 160 méterig -beleértve az 5 MHz - et is- aktívak az expedíciók ás más DX állomások is.

NN

2021. október 10.

A ma észlelt, ill. elért DX állomások:

3DA0RU Kingdom of Eswatini (Swaziland),

3D2USU Fiji Island,

J5HKT Guinea - Bissau,

S9OK Sao Tome and Principe.

NN

2021. október 8.

A cseh expedíciós csapat weblapja:

https://www.cdxp.cz/

Az FT8 guide letölthető! Fontos mert nem F/H - ban dolgoznak!

https://www.cdxp.cz/wp-content/uploads/2021/09/S9OK_FT8.pdf

Bejegyzések videókkal a Facebookon:

https://www.facebook.com/groups/1472348776313779/posts/

HA7EG sikeres összeköttetése:

NN

2021. október 7.

Egy cseh rádiós csapat Sao Tome and Principe szigetekről kiválóan működik. Többnyire három adásmóddal, több sávon is dolgoznak egyszerre. a Clublog https://clublog.org/expeditions.php oldalán "egyenesben"lehet követni az összeköttetések létrejöttét!

NN

2021. október 6.

Ma ausztrál napom volt amellett, hogy láttam milyen szerencsések voltak ma más magyar állomások is a nappali órákban a mostanában kiválóan használható 24 MHz - es sávban és ma este a 10 MHz - en.

Ma kora este részt vettem az orosz szervezésű CW Mini Contest- en. Hasznos mindenkinek pallérozni a távírászi tudását!

NN

2021. október 1.

HA7EG - nek ma sok szép DX összeköttetés került be a logjába. A legértékesebb a Fiji szigetével létesült, aminek a környékén Rotuma és Conway Reef és elérhető volt a közelmúltban.

Mostanában egyre több rádióamatőr állomás hallható Indonéziából. Mellettük sok az aktív állomás a Távol - Kelet szinte minden országában, így Tahiföldön is. Ezekből is került néhány a logba.

Jól jöttek a DX - ek a 40 méteres sávban is.

NN

2021. szeptember 21.

Újabb állomás bukkant fel Tanzániából FT4 adásmóddal.

HA7EG DX összeköttetései Közül kiemelkedik a ritka Conway Reef, ami már három sávon is megvan.

NN

2021. szeptember 18.

Sok magyar rádióamatőr ült egész nap a készülékek előtt, Gabi HA3JB barátunk mozgását figyelve, aki Zanzibár szigetéről, az 5H1IP hívójellel végigtesztelte az összes RH sávot, kivéve a legalsókat. Hol távírózott, hol digire kapcsolt át. A legszemfülesebbeknek sikerült egy - egy összeköttetés valamelyik sávon.

Előtte még a reggeli órákban bő DX -termés volt -már akinek volt éppen alkalmas antennája a nagy távolságok leküzdésére.

Ezután még egy másik ZL is a bekerült a logba, csakúgy mint a szokásos USA és karibi állomások. Később Afrika következett:

Végül a honfitársunkkal is sikeres riportváltás történt:

NN

2021. augusztus 29.

Ma voltak magyar rádiósok, akik a 80 méteres sávon vadásztak -ezúttal Bulgáriában, az IARU Region 1 ARDF Bajnokságon és a 4. ARDF Ifjúsági Világbajnokságon.

https://www.iaru-r1.org/events/23rd-iaru-r1-ardf-championships-2021-4th-iaru-world-youth-ardf-championships-2021-bansko-bulgaria/

Az esemény weblapja: https://ardf2021.eu/

A magyar eredményeket tekintve a W55 és az M70 kategóriákban sikerült egy I. ill. egy II. helyezést elérni az IARU I. Körzeti Bajnokságban.

Tnx HG5BDU

2021. augusztus 27.

Kezdődik az őszi jó terjedési időszak rövidhullámon! Emelkedik az SFI (SFU) és 28 MHz-en megjelentek az F2 terjedési móddal létrejött összeköttetések. Remélhetjük, hogy jövőre már talán 50 MHz-en is lesz lehetőség közvetlen F2 terjedési útvonalak kialakulására is.

NN

2021. július 14.

Új diplomák érkeztek.

2021. június 30.

Új diploma érkezett.

2021. június 27.

10 MHz - en is van sok DX így nyár elején. Ma Burkina Faso volt a zsákmány.

2021. június 10.

Szlovénia az idén ünnepli a függetlenségének a 30. évfordulóját. Ebből az alkalomból diplomát adnak ki. Június 26.-án 00:00 UTC-től 2021. december 31.-én 23:59 UTC-ig 30 összeköttetést kell létesíteni S5 állomásokkal, amik között 10 összeköttetést a speciális S30 pefix-szel működő álomásokkal kell csinálni és az összeköttetések listáját be kell küldeni az scc@hamradio.si email címre. Bármelyik sáv és bármilyen üzemmód használható. Lásd: http://lea.hamradio.si/scc/diploma_30let/index_eng.htm

2021. június 7.

Új oklevél érkezett.

2021. május 25.

A hétvégén 3 sávon is dolgoztam. Tegnap egész délután rendkívül nagy nyüzsgés volt 10 m-en, az fxi felment 7 Mega fölé.

Kísérletképpen elfektettem a hurkokat, így vertikális sugárzóként működtek... meglepetésemre szinte semmi különbséget nem tapasztaltam a két elhelyezés és sugárzási mód között (a log "vert." megjegyzésénél a hurkot vízszintesre fektettem le)... nagy előnye a "vert." állásnak, hogy nem kell forgatni!

GL 73! Sanyi HA7WM

2021. május 12.

HA7WM mágneses hurokantennával létesített tavaszi DX-összeköttetései:

2021. április 28.

Ecuador sem tartozik a könnyen elérhető országok közé.

2021. április 26.

A mai DX: Falkland szigetek

2021. április 16.

Pipeline tipusú terjedést tapasztaltam Sao Paulo környékére 21 MHz-en, ma délután.

A rig most is FT450D és és a széles sávú Rybakov antenna volt.Az első riport az adott, a második a vett.

Volt aki azonnal küldte az eQSL-lapot.

Ausztráliából és máshonnan is folyamatosan érkeznek az eQSL-lapok.

2021. április 13.

Befejezte a tevékenységét a másodikként Mozambikba települt, orosz expedíció, a C92RU. Három sávon sikerült elérnem.

 

2021. április 11.

Csepp voltam a spanyol tengerben!Egyre több a zavaró állomás!

2021. április 9.

A Mozambikból rádiózó expedíciót eddig 56 magyar állomás érte el a Clublog leaderbordja szerint.

A listát HA8BE vezeti, ismert DX operátorok követik, pl. HA7EG 7, HA5VZ 5, HA5GN 4 összeköttetéssel.

Egy nehéz QSO volt 10 MHz-en, ahol a legjobban nyüzsögnek az állomások.

2021. április 7.

A mai DX egy nagyon várt expedíció állomása Mozambikból.

https://rv6ali.wixsite.com/mozambique2021

2021. április 3.

Breaking news!

ZL QSO szobaantennával! Új-Zéland, Chatham Islands

https://www.qrz.com/db/zl7dx

HA7WM megcsinálta az év összeköttetését a régóta fejlesztett mágneses hurokantennával.

Lásd: https://ha5mrc.bme.hu/library/magloop/magloop1.pdf

Sanyi barátunk logkivonata április első hetének az összeköttetéseivel:

Szívből gratulálunk!

NN

2021. március 31.

Így megjött a mai ausztrál összeköttetésem is:

Ilyen nagy Ausztrália:

2021. március 30.

Minden napra kell egy ausztrál QSO 10 MHz-en!A VK7AC persze Tasmániában lakik.

A rig ma is ugyanaz volt mint tegnap.

2021. március 29.

Az utolsó pilanatban jött meg a napi DX - partnerem!

FT450D 85 W és Rybakov antenna.

2021. március 28.

A Clublog, ill. G7VJR Michael legfrissebb statisztikája:

https://g7vjr.org/2021/03/club-log-activity-report-2021-update/

2021. március 27.

A mai DX TO1K Janusz Wegrzin Saint Martin-ból.

http://www.fs.dxpeditions.org/

https://www.britannica.com/place/Saint-Martin-island-West-Indies

Rig: FT450D 85 W és Rybakov vertikális sugárzó.

2021. március 18.

A25RU Team is active from Botswana, 14 - 26 March 2021.
Team members - Russian DX Pedition Team, R7AL, UI8J, R9LR, RU3UR.
They will operate on 160 - 10m, CW, SSB, FT8, QO-100 CW.
A25RU Log search QSL via ClubLog OQRS, LOTW.
QTH - Near Gabarone.
DX Pedition pilot - Victor, UA3AKO.

2021. március 16.

USA Virgin szigetek a mai DX 14 MHz-en.

2021. március 14.

Esti DX dömping 20 méteren!IC-756 rádió és FD4 antenna.

 

2021. március 12.

A ma esti DX 10 MHz-en több magyar állomásnak HI3AA volt.

HA4YF adása még az Antarktiszon is vehető!

2021. március 7.

Tegnap egy VK, ma egy ZL! A rádió egy FT-847 volt FD4 antennával.

2021. március 6.

Szenzációs MDX! HA7WM 7 MHz-en 80 wattal és egy indoor loop antennával elérte Ausztráliát!

Több évi kitartó munka eredménye ez az összeköttetés! Gratulálunk Sanyi!

Az élménybeszámoló:

7 MHz-en volt FT8-ban... késő este jó negyedórára feléledt a sáv, és dübörögve hallottam CQ-zni VK7AC-t, akit már régóta kergetek... európai állomásokkal forgalmazott... visszahívtam 80 W-al, egyből visszajött, -5 DB-vel(!) vettem ami hamar leromlott -10 DB-re... engem stabil -21 DB-vel vett... a QRB kb 16 ezer km..! Még vagy két HA állomással is csinált QSO-t... előtte volt egy fél QSO-m egy Óceániaival, de éppen csak riportot váltottunk, és eltűnt.

Az állomásom adatai:

Rig: YAESU FT-897
Band: 40 m
Power: 80 Watts out
Mode: FT8
Ant: Capacitive Coupling Indoor Loop, Diameter: 180 cm,
Tuning Range: 5 - 15 MHz with Manual Setting
QRA: JN97ML, Budapest

 

GL 73! es DX Sanyi

 

2021. március 1.

Mostanában még 18 MHz-en is az észak - dél irányú összeköttetések a könnyebbek -szerény teljesítménnyel és antennával. Itt 85 W és pecabot vertikál volt a nyerő.

Nairobi, Kenya. Op Andy, QSL via M0URX

2021. február 28.

2021. február 25.

2021. február 13.

Egyre népszerűbb az FT4 digitális adásmód. Tapasztalatom szerint különösen előnyös azokanak, akik száz wattnál kisebb teljesítménnyel és egyszerű antennákkal dolgoznak.

FT4 DX 7 MHz-en:

NN

 

Szép diplomák érkeztek HA7EG Gyuri részére:

2021. február 3.

A mai DX: Dominikai Köztársaság

2021. február 2.

Rádiósok a Falkland szigeteken VP8EME, VP8LP, VP8NE:

2021. január 27.

Ilyen egy digi pile up:

2021. január 26.

21 MHz-en is van élet! Szerényebb DX a Rybakov antenna tesztelése közben:

2021. január 22.

Rövidesen elkövetkeznek a WSJT-X V2.3.0 rc3 végnapjai, noha már ez a verzió is jól ki van dolgozva. A Hamlib is lassan, önkéntesek bevonásával frissül az újabb rádiók tesztelése folytán.

7 MHz, 85 W, OCF dipól alkalmazásával JA és W QSO-k FT4-ben is könnyedén és villámgyorsan létesülnek.

 

2021. január 21.

Alaska nem gyakori vendég 10 MHz-en sem.

2021. január 20.

A mai DX: Mariana szigetek

2021. január 19.

Iránban is vannak rádióamatőrök!Új DXCC HA7EG-nek.

https://www.qrz.com/db/EP2HAM

2021. január 13.

Gyűjtögetjük a DX összeköttetéseket 30 és 80 méteren.

2021. január 11.

Ez a nap is jól kezdődött!

A folytatás is megelégedésre ad okot. HA6NN rádiója egy FT450D mezítláb és az antenna egy lejtős "V-beam" dipól 10 MHz-re 45° fő sugárzási iránnyal.

 

2021. január 10.

DX - vadászat 80 méteren:

Magyar idő szerint délután háromkor KC0V már veszi a MOM klubállomása adását az USA-ban.

2020. december 29.

Sok a közeli állomás 80 méteren de aki keres, talál DX-et is!

2020. december 25.

A nép a 80 méteres sávon gyülekezik! A mai DX Ogasawara sziget Japán közelében. Jelenleg az oda vezető útvonal végig sötétben halad.

2020. december 22.

EI5KO prezentációja az FT8 adásmód használatáról:

https://docs.google.com/presentation/d/1cQv0rF26pODpaL5aZQQVffJ22IaGvtIaDR-CskQlsMc/edit

Tnx HA1VQ

2020.december 17.


Krüpl Zsolt bejegyzése:

http://itpiac.hu/smf/index.php?topic=7009.msg84274#msg84274

=ooo=

Meghívásom Rádióamatőröknek:

A hazai DRM-adás kezdeményezőjeként
es "fővezéreként" szívesen meghívom a Rádióamatőröket egy teljesen nyílt
fórumbeszélgetésre, melynek keretén belül röviden összefoglalnám a DRM
rendszernek és ennek a projektnek a lényegét, hátterét (kb. 20-30
percben), majd kötetlen beszélgetés formájában bármilyen kérdésre
szívesen válaszolok. Megkötes nincs, bárki bármit kérdezhet tabuk
nélkül. A rendezvény jellege a résztvevőktől is függ: ha sok műszaki
kérdés érkezik, részletesebben is belemegyek a DRM-be
(vagy akár az OFDM-technikába),
egyébként pedig a kérdeseknek / reakcióknak megfelelően igyekszem a tematikát vezetni.

Tervezett időpont: 2020. december 17. (csütörtök), 18:00-tól max. 20:00-ig

Médium: ZOOM, én szervezem.
Ezert kérek minden érdeklődőt, hogy a drm2020 <kukac> ham.hu
címre küldje el az e-mail címét, amire a meghivót kiküldöm kb. fél
órával az esemény előtt.

Üdvözlettel
Szombathy Csaba
BME-HVT
SZOMEL Kft.

A fórumbeszélgetés felvétele itt elérhető: ttps://mega.nz/folder/L9gwGTiC#w0jb_W_onCAcIG6W6cmI9g

2020. december 7.

A semmiből tűnnek fel az állomások 10 MHz-en! A japánok és a dél koreaiak az ottani napkelte előtt, az amerikaiak pedig az ottani napnyugta előtt jöttek jól!Guam szigetről is volt egy állomás.

 

 

2020.december 5.

Dolgozik a HA5KFV.

Éjjel nappal DX! A 30 méteres sáv mindig él! Éjfélkor a japánok már, a dél-amerikaiak még jönnek.

100 wattal és egy lejtős V-dipóllal elérhető terület.(Area coverage)

Az összeköttetéseim távolsági eloszlása a 30 méteres sávban:

NN

2020. december 3.

A mai DX: Mali Köztársaság

2020. december 1.

160 méteren nem gyakori az Aland szigetek autonóm területről működő állomás, főleg ilyen korai időpontban.

2020. november 27.

A mai vadászat eredménye Kenya és Hongkong.

HA6NN összeköttetései 2020. október 13 - november 27:

 

2020. november 25.

HA7EG-nek ma alkonyatkor sikerült megfigyelnie ZL3RJ hívását 160 méteren, a nagy mágneses hurokantennával.A megfigyelést remélhetőleg QSO is követi majd.

HA7EG antennái:

2020. november 24.

Ma Malawi nap volt. HA7EG-nek 21, 18 és 1,8 MHz-en is sikerült megtalálni a korábbi expedíció állomását.

1,8 MHz-re a vételhez kellett egy 4 m átmérőjű, kétmenetes mágneses hurokantenna.

 

 

2020. november 20.

Ma reggel bevadult a 28 MHz!

Forrás: dxmaps.com

A kék vonalak jelölik az F2 összeköttetéseket, a barna a TEP, a piros az Es és a feketéről nem lehet tudni, hogy milyen terjedési móddal jött létre.

Meggondolásra érdemes, hogy a Leonidák meteorraj elvonulása után vagyunk!

2020. november 14.

Az egész világ ott van 160 méteren!

2020. november 12.

Az elképesztően agresszív spanyol és olasz zavarás mellett kellett riporot váltani a libériai állomással (21 MHz).

 

HA7EG távolság eloszlási grafikonja 21 MHz-en:

2020. november 12.

Az SFI jelentős csökkenésével a déli irány a legmegbízhatóbb.

2020. november 8.

Ma délelőtt nagyon mentek a felső sávok. A legtöbben a 21 MHz-en voltak.

Jan Mayen sziget a ritkaságok közé tartozik.

 

2020. november 7.

Ma délután számos dél - afrikai állomást lehetett találni 24 MHz-en. Később a dél - amerikaiak is megjelentek.

2020. november 6.

Ma a HA5KFV hallatt a hangját Ausztráliában, 80 méteren!

2020. november 5.

Az SFI folyamatosan emelkedik. A ma esti (Pentictonban) déli 12 órakor végzett mérés eredménye 90! Ugyanakkor már kisebb flear-ek is felbukkannak, így a MUF lejjeb mehet. Ma is ez történt.A legnagyobb flear majdnem elérte az M-szintet. Ilyen már régen nem fordult elő.

Tnx HA7EG!

Néhány értékesebb DX QSO ma is sikerült 24 és 21 MHz-en, később -helyi idő szerint éjfél felé 10 MHz-en:

 

2020. november 4.

Minden nap DX-nap a legfelsőbb RH-sávokon!

Érdemes megnézni a 24 MHz-es WARC sávot is!

 

2020. november 3.

Ma 82 volt a szoláris fluxus. Ennyi már elegendő az észak - dél irányú terjedéshez 28 MHz-en.

Azon túl, egyes országok és szigetek is elérhetők Dél - Amerikában, pl.: Falkland Islands.

2020. november 2.

Ma dél felé volt DX-lehetőség:

2020 november 1.

A mai napon a Vatikán rádióamatőr állomása is elérhető:

2020. október 31.

Végre érezhető az SC 25 hatása 28 MHz-en is!

 

2020. október 26.

Nappal érdemes kísérletezni a mgasabb RH sávokon. Sötétedés után gyorsan lehalnak a sávok!

Pruhonice 18:45 UT-kor 3850 kHz f0F2 értéket mért.

A mai DX összeköttetések:

HA7EG adását egy kicsit jobban vette.

2020. október 19.

Új hívójel, új prefix Dominikából.

SFI 75 már jobb lehetőségeket nyújt a DX összeköttetésekhez.

2020. október 18.

Az FT4 sávok még nem annyira zsúfoltak mint az FT8 adásmódra kijelölt helyek, amik egyre szélesebbek!

Elkaptam egy "magányos farkast":

A szuperstation: FT450D 85 W output, GP antenna.

2020. október 16.

A mai DX VP8ON 40 méteren:

2020. október 2.

Sok az aktív állomás az öböl menti országokból.

Bahrein 60 méteren volt elérhető.

2020. szeptember 13.

A mai DX 14 MHz-en: Falkland Islands

2020. augusztus 28.

80 m DX: Jordánia

2020. augusztus 21.

A mai DX: Santa Lucia szigete

2020. június 24.

Ma délután 30 m-en, 60 fok azimut mellett hurokkal vettem a csatolt állomásokat, miközben Pruhonice és Habarovszk ionogramjai semmi jót nem jeleztek.

Hogy tudok mégis Japánokat csinálni 30 Wattal, - 4-5 dB kábelveszteség mellett?

HA5WH szerint szórt E rétegek lehetnek... Na, de éjjel?

GL 73 es DX! Sanyi

 

2020. június 20.

Ilyen még nem volt: SSSP terjedés Magyarorszáról Japánba 50 MHz-en éjjel

A minap olyan terjedésnek voltam a részese, ami mifelénk annyira nem
szokásos. Az északiak (akiknél ugye ilyenkor annyira éjszaka nincs)
rendszeresen rádióznak különböző helyekre ilyenkor, de nálunk azért csak
rendesen besötétedik. Márpedig a 6 méter szereti a világosságot!

Így történt, hogy június 16-án éjjel (helyi időben éjfél után) azt
mondják nekem, hogy japánokat lehet hallani 10 méteren. Utoljára
2000-ben Marokkóban tapasztaltam ilyet, ahol 28 megán este, miután
elültek az amerikaiak, szépen kinyílt a sáv Japán felé, és egész éjjel
lehetett őket csinálni).

Az, hogy 23 UTC (vagyis 01 MEZ) körül már 6 méteren is folyt a
skandináv-japán forgalom, nem lepett meg. Arra viszont nem számítottam,
hogy 2325-kor nálam is dekódolódnak, majd gyors egymásutánban két JA0-ás
állomással sikerült a QSO. Nem különösebben ritkaságok, mindkettővel van
már CW és JT65 QSO-m is 6 méteren, na de hajnali fél kettőkor!!!

Aztán ahogy jött, úgy ment az ablak, pár perccel később már ismét
egyenletesen üres volt a vízesés...

73/DX
Pista HA0DU

Az SSSP terjedésről szó volt az MRC Műszaki Napon 2009-ben.

Az eredeti közlemény helye: http://equina.web.fc2.com/sssp0.pdf 

Néhány hangfelvétel SSSP QSO-ról:  https://audioboo.fm/JE1BMJ_Han 

 

2020. március 13.

Remek DX 160 méteren a szürke vonal segítségével:

2020. március 12.

A mai DX La Reunion:

Sok DX volt 30 méteren!

2020. március 11.

Ma reggel jó volt a terjedés 160 méteren az USA irányában. Arizona állam székhelyét is sikerült elérni.

A QRB eloszlás a nagyobb távolságok felé tolódott el.

2020. március 8.

A mai DX Zambia:

 

2020. február 29.

Két mai DX:

Korea 160 méteren:

Az Antarktiszhoz tartozó South Orkney 40 méteren:

Köszönöm a riasztást HA7EG-nek!

2020. február 27.

Ma újra Afrika, Ivory Coast - Elefáncsontpart

Ráadásnak a VP8PJ 30 méteren:

2020. február 25.

VP8PJ hívójellel már dolgozik az Antarktiszhoz tartozó, jeges South Orkney Islands-ről az expedíció, aminek a magyar tagja HA0NAR.

2020. február 24.

Fernando de Noronja sziget.

2020. február 23.

Ismét Afrika.

2020. február 22.

A mai DX Ghána 80 méteren.

2020. február 20.

Norfolk Island 80 méteren:

 

2020. február 7.

Kezdenek beindulni a felső RH sávok!

A mai DX: Tanzánia

 

2020. február 6.

A mai DX: Martinique Island 80 méteren.

2020. február 3.

DX-ek mindenfelé! Dél-Amerika, Aruba Island és Vietnam 160 méteren!

HA7EG logkivonata:

2020. február 2.

A mai DX El Salvador 160 méteren!

2020. február 1.

HA7EG kikapcsolódásként SSTV képeket vett a Nemzetközi Űrállomásról:

2020. január 31.

A mai DX El Salvador és Szomália:

2020. január 27.

A mai DX: Guadeloupe

2020. január 22.

A mai DX: Turks and Caicos Islands

2020. január 20.

C5FUD magyon aktív Gambiából több sávon is!

Köszönet a riasztásért HA7EG-nek!

VK9NK Norfolk Island-ről 14 MHz-en:

2020. január 13.

Sok ritka DXCC entitás elérhetetlen távíró üzemmódban még azoknak is, akik jó távírászok. A pile up-ok egyre kezelhetetlenebbek! Gyakran hallható és olvasható a DX clusterekben a ZOO bejegyzés.

A Norfolk Island is egy nehezen elérhető sziget, ám ismét van onnan működő rádióamatőr állomás.

2020. január 11.

2019 World Wide Digi DX Contest 31 August – 1 September

Megérkeztek a végeredmények. Az oklevelek letölthetők.

2020. január 6.

The show must go on!

Az orosz Robinson Club Palesztinában állomásozik.

202020. január 3.

2020. január 2.

WSPR teszt #1/2020-ha6nn 80 m 37 dB 2x21 m doublet antenna w Guanella balun.

2019. december 17.

Jönnek a japánok 160 méteren! Aki teheti figyelje és élvezze a QSO-kat!

2019. december 15.

A mai DX összeköttetések: Bhutan és Kenya

 

2019. december 14.

Expedíció dolgozik a Csád Köztársaságból. Érdemes elcsípni, elég ritkán hallható onnan rádióamatőr állomás.

TT8SN ITU 47, CQ 36, QTH N'Djamena IK72mc

2019. december 4.

Sint Maarten (Szent Márton sziget), Princess Juliana International Airport

A környékről dolgozik december 14-ig TO9W hívójellel egy, az USA-ból kitelepült team

W9ILY, K9NU, N9AOL, K9EL, W9MK, K9NB operátotokkal.

Az ARRL 160 m verseny volt a kitelepülés legfontosabb célja, ám a légiforgalmi társaságok őket is megtréfálták, mert a legfontosabb antenna és más felszerelés nem érkezett meg időben.

http://k9el.com/TO9W/TO9W.htm

HA7EG mindezek ellenére elcsípte az F/H módban üzemelő állomást:

Clublog live stream https://clublog.org/livestream/to9w

2019. december 1.

Értékes diploma érkezett. 300 összeköttetés kell hozzá óceániai állomásokkal.

2019 november 26.

Válogatott CW DX összeköttetések az előző hétvégén, a CQ WW DX CW Contest 48 órája során @HA6NN

A kezdés:

A befejezés:

Az időpontok -mint mindig- UTC-ben értendők.

Az elért DXCC entitások ("országok"):

 

A technika:FT450 adó-vevő, 300 W PA, OCF dipól, 80 m dipól, 14 MHz GP

2019.november 25.

Mai DX-ek:

Fernando da Noronha

Mauritánia

2019. november 21.

A CQ WW DX CW Contestre kitelepült állomások közül sokan jelentkeznek FT8 adásmóddal is. Különösen sok állomás érhető el a karibi szigeteken.

P40C Aruba:

PJ5/SP6IXF Saba Island Holland Karib-térség

 

2019. november 18.

Temotu Province, Salamon szigetek

2019. november 17.

5N7Q a csodaantennával és csak 100 wattal, Nigériából:

2019. november 14.

Új Kaledónia:

2019. november 12.

Új diplomák érkeztek.

2019. november 11.

Most Afrika jön jól. Kp = 4 !

Mauritánia:

Ruanda:

Burkina Faso:

2019. november 10.

Mni DX

Antarctica

Vanuatu

St. Helena

 

2019. november 9.

Az egyik újabb expedíció Polinéziába ment a Marquesas szigetekre, ahonnan november 6 és 17 között dolgoznak a TX7T hívójellel.

HA7EG mai összeköttetése velük:

 

2019. november 5.

A mai napig a leggyorsabban nyugtázott HA5AO Swaziland és Lesotho DXpedition: https://www.ha5ao.com/

2019. november 2.

Néhány szép DX QSL-lap érkezett a http://www.eqsl.cc/ adatbázisba.

Az eQSL lehetőségét Szalontai Mihály HA5VW mutatta be az MRC Műszaki Napon 2001-ben.

Lásd: https://ha5mrc.bme.hu/events/mrcday01/eQSL.pdf

2019. október 31.

2019. október 31-ig az év legjobb háttérrel támogatott expedíciója a D68CCC csapata, akik a Comoro szigetekről dolgoznak október 21-től november 2-ig.

A csapat weblapja: http://www.mdxc.org/d68ccc/

A Mediterraneo DX Club International által szervezett és lebonyolított operáció elismerésre méltó háttérrel és csaknem valós idejű viszajelzéssel tette még élvezetesebbé a Dx-vadászatot.

 

2019 október 30.

HA7EG az összes japán hívójel-körzettel forgalmazott már 160 méteren is!

2019. október 29.

Megélénkült a 160 méteres sáv.

Különösen érdekes és izgalmas a sok aktív japán állomással forgalmazni. Ők nem adhatnak akárhol!

1908 kHz a vételi, 1840 kHz az adó frekvenciánk.

A rádión split beállítás kell, a WSJT-X szoftverben pedig a rádió kontroll: None

HA7EG zsinórban csinálta ma este a japán összeköttetéseket.

Logkivonat:

A 160 méteres összeköttetések távolsági eloszlása:

 

2019. október 25.

Két mai DX:

Argentina 160 méteren

Vietnám 20 méteren

2019. október 24.

A 10 MHz nagyobb figyelmet érdemel! Az esti DX sáv.

San Andres & Providencia

2019. október 23.

Két mai DX, az egyik a Seychelles szigetekkel, a másik Djiboutival jött össze.

2019. október 22.

Újabb nyerő nap, újabb sávon volt elérhető a Pitcairn szigeteken tanyázó expedíció.

Másik aktív csapat is van, a D68CCC a Comoro szigeteken. HA7EG három QSO-t, HA6NN egyet létesített velük.

A társaság a Mediterraneo DX Club International team elismerésre méltó háttérrel és csaknem valós idejű viszajelzéssel teszi még élvezetesebbé a Dx-vadászatot.

QSL-lap árjegyzék:

A csapat weblapja: http://www.mdxc.org/d68ccc/

 

2019. október 21.

Nyerő nap! VP6R expedíció Pitcairn Islands, VU7 Laccadive Islands és újabb sávon az 5K0K expedíció a Kolumbiához tartozó Bajo Nuevo szigeten.

Pitcairn Islands: A semmi közepén!

Laccadive Islands: Indiai Óceán

Bajo Nuevo, Petrel szigetek, Karib tenger:

 

2019. október 20.

HA6EG ma két aktív expedíciót is levadászott -a Bajo Nuevo szigetet két sávon is elérte.

2019. október 10.

A mai DX Libia. Nekem ATNO!

2019. október 8.

A mai DX: Guam sziget

Guam sziget a Mariana-szigetek legnagyobb, legnépesebb és legdélibb fekvésű szigete Hawaiitól 5300 km-re nyugatra fekszik a Csendes-óceánban. Legmagasabb pontja a Mount Lamlam (406 méter).

2019. október 6.

Újabb értékes diploma érkezett HA7EG-nek.

 

2019. október 5.

HA5AO Swaziland és Lesotho DXpedition: https://www.ha5ao.com/

2019. október 4.

Valójában 14 MHz a legfontosabb DX sáv! Ami messze van ott érhető el legelőször.

ZK3A Tokelau szigetek, Óceánia

A szigetek története és a helyi idő:

https://tokelau2019.com/about-tokelau-1

QTH Nukunonu

2019. október 3.

Ma Afrika nap van!

2019. szeptember 30.

HA7EG-nek a 255. ország digitális adásmódokkal: Libéria

A35JT Tonga 40 méteren a Clublog Live stream szolgáltatásával:

 

2019. szeptember 27.

A DX-vadászok külön versenyt vívnak abban, hogy ki hány sávon és adásmódban képes elérni egy - egy DX-et, ill. DX - expedíciót.

A Clublog Szuper Ligában, az európai rangsorban pl. HA8BE ma a 69. helyezett.

https://clublog.org/superleague.php

Országonkénti értékelés a Szuper Ligában nincs, csak klubonként, ill. országos szövetségek szerint van.

Ha expedícónként nézzük a vonatkozó leaderboardot, úgy már találhatunk külön országonkénti rangsort is. Pl.:

https://clublog.org/charts/?c=9U3TMM#

Ha nem találod a hívójeled a listában itt van rá magyarázat:

https://clublog.freshdesk.com/support/solutions/articles/53209-why-doesn-t-my-callsign-appear-in-the-leagues-and-log-search-tools-

NN

 

2019 szeptember 26.

A napi DX Tongatapu Island, Tonga, Óceánia.

A bal oldalon látható lista a Clublog újkeletű szolgáltatása,a

Live stream,

amit ott az expedíciók listájánál lehet megtalálni. Egy jellegzetes piktogramra kell kattintani és megjelenik a lista meg egy térkép, a cluster-bejegyzésekhez képest jelentős késéssel, ám némi várakozás után láthatjuk, hogy a logban van az összeköttetésünk.

2019. szeptember 25.

A napi DX 80 méteren Afganisztán.

2019. szeptember 23.

A mai DX HQ9X Honduras.

A besugárzott terület, ahol jelem ma este -10 dB jel/zaj viszonynál már dekódolható volt.

Az összeköttetéseim távolsági eloszlása: (pskreporter.info)

2019. szeptember 19.

A mai DX Nauru. A sziget Mikronézában van, a Marshall szigetektől dél-nyugatra. A légifotó nemrég készült.

HA7EG összeköttetése a szigettel:

2019. szeptember 17.

HA5AO tegnaptól aktív Swaziföldről a hónap végéig a 3DA0AO hívójellel. Október 1-jén érkezik Lesothoba ahol október 19-ig marad.. 7P8AO hívójellel fog dolgozni.

HA7EG már ma sikeres összeköttetést létesített vele F/H módban.

További információ: https://dx-world.net/3da0ao-kingdom-of-eswatini-swaziland/

OQRS igénylés: https://www.ha5ao.com/

Bangladesh is elérhető!

2019. szeptember 16.

20 m FT8 és FT4 DX:

2019. szeptember 12.

FT4 DX:

2019. szeptember 8.

Két mai DX:

2019. szeptember 5.

A mai DX FT8 adásmóddal:

FT4 adásmóddal:

2019. szeptember 4.

Útban a Honor Roll felé digimódban!

 

A mai gyakorlás: EX0QP becserkészése.

2019. szeptember 1.

HA7EG levadászta az Ascension Islandon jelenleg működő rádióállomást.

Gyuri riasztása után más magyar érdeklődők is sikerrel jártak, pl.: HA6NN, HA7RY

2018. november 17.

Figyelmet érdemel a QRP Labs rádió kit 49 USD áron!

https://qrp-labs.com/qcx.html

2018. január 17.

http://www.contestcalendar.com/contestcal_qrp.html

2017. december 4.

Itt kiemelve a DX-Summit QRP spot oldala,
http://www.qrparci.org/links/qrp-operating

Tapasztalat:
Ha az ember (QRP-s), egy csatornán (X-tal),
1 Watt körül beszáll mondjuk a CQ WW DX CW contestbe,
nincs az a dx ami ne jönne vissza, ha teljes értékű (min wl/2) antennánk van.
Tömegeknek van jó minőségű rádiójuk, antennájuk és fülük ... ha kell.

72
(ötaoe)

2017. november 19.

Egy alaposan átgondolt és megépitett 7MHz -es
QRP CW adóvevő W7ZOI -től (kitől is lenne ?)
http://w7zoi.net/stroke7_2010/7stroke7_sch.gif
A készülék áramfelvétele 35 mA vételkor,
a kimenő RF adás teljesitmény 1 Watts.
Szuperhet rendszerű, a VFO 2 MHz, igy
a KF sávszűrő és a beat oszc frekvencia 5 MHz (4 xtal).
A "kiránduló" rig minden fontos egységet tartalmaz
ami szükséges és semmit nem ami redundancia, "sallang".
A szerző tipikus hétvégi kiránduló rádiónak emliti,
tovább fejlesztette 14 MHz -re is "erősebb" front-end -el
nagyobb dinamika átfogáshoz és megemelt kimenő
teljesitménnyel (EMRFD)

(ötaoe)

 

Még éppen időben:

HOT Party

http://www.qrpcc.de/contestrules/hotr.html

 

2017. november 1.

 

7 MHz CW QRPp adó rajza, a QSL lapnak használt képeslap hátán.
A baloldali aktiv eszköz egy OPV332 Lézerdióda, (VCSEL), 850nM
hullámhosszon sugároz a jobboldali OP905 PIN diódába, amely ennek
a jelnek a detektálására van beállitva.
A szerző egy tokba rakta a kettőt, mint egy "tranzisztort",
igy ezen szélessávú visszacsatolás miatt jön létre a rezgés,
a visszacsatolási útvonalban lévő hangolt kollektor és kristály miatt 7 MHz -en.
A két dióda gyártója a TT Electronics, Optek.
Az OP905 ebben az áramkörben ellentétes áramirányú beállitásban működik,
a bekötése forditott.
Az OPV332 működés közben a felhasználó számára nem lehet látható (!)
A 850nM hullámhosszhoz, https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A9ny

72
Gyuri
HA5AOE

 

2017. október 24.

Az RSGB YOTA tábora részére terveztek egy QCX nevű CW QRP öt wattos adó-vevő kitet. Némi szerencsével még 49 USD ellenére hozzá lehet jutni.

Az lenne az igazi ha SSB-re is megcsinálnák, s akkor a hagyományos üzemmódok mellett a digitális kommunikációra is alkalmas készülékhez juthatnánk.

https://qrp-labs.com/qcx.html

 

 

2017. október 11.

Egy remek QRP - DX videó: W1JSB New Hampshire államból 2 wattal és G5RV antennával dolgozik JW7OLW-vel

 

2017. szeptember 16.


A Pititico feltehetően a világ legkevesebb alkatrészét
tartalmazó QRPp CW adó-vevője:

https://www.emilio.com.mx/py2ohh/trx/pititico/pititico.html  (kijavitott doku)

A rig 500 ohmos telefonhallgatóhoz készült, kisebb ohmos beterhel, a vevő leállhat,
ott lehet egy elválasztó erősitő, hangf. trafó, nagy impedancás- fejhallgató - erősitő ..stb.
Az antenna ki-bemeneten jót tesz egy 2-3 körös (szokásos) aluláteresztő szűrő,
ami nem csak a felharmonikust szűri adáskor, hanem csillapitja az AM vételi zavart is.
Részemről a legjobb vételt teljes akku üzemmel értem el, semmi kapcsolat
a hálózattal, (igy pc-vel sem) , valamint használtam egy atu -t és kisérleteztem
egy "brumm szűrővel" is az antenna bemeneten (hiperszil vason koax feltekerve).
CW-monitornak egy vevőt használtam.
Három qso -m lett Bp -ről egy 20m hosszú huzalantennával,
balatoni, német és svéd amatőrökkel.
A riget sokan utánépitették különböző tranzisztorokkal és hangfrekis megoldásokkal.

Jellegzetes pititico szituációk:

 

73
Gyuri
HA5AOE

2017. szeptember 13.

Vannak feljegyzések minimális bonyolultságú, szinte bárki által elkészíthető adókról, adó-vevőkről és antennákról.

Egy ilyen izgalmas kísérletről szóló történet alább, a .pdf -ben olvasható, benne több video linkkel, de a legszebb mozi a sikeres CW qso létrejötte:

 

Ez egy régebbi hires QRP - QRPp kitelepülés volt

http://qrpme.com/old/Rexpedition2009-redux.pdf

AA1MY Seab 16 évet várt erre a QSO -ra,
saját készitésű 5 Wattos CW adó 160m -re sárkány-antennával.
Az egyik segitő a háttérben AA1TJ qrp legenda.

AA1TJ munkássága:
https://web.archive.org/web/20110619022239/http://aa1tj.com/radio.html

W7ZOI Wes Hayward rövid visszaemlékezése.
Az oldal vége felé, a 40m QRP rig fotó alatt, 
a 35 mA (!) vevő-áramfelvételű rádió kapcs.rajza (kék "HERE")
http://w7zoi.net/stroke7_2010/port67.html

Egy QSO a "mesterrel", mint egy mesefilm:

 

W7ZOI és W1FB legismertebb közös munkája a "Homebrewer's Bible 1986",
Solid State Design for the Radio Amateur-1986 ,lapozható pdf 

https://archive.org/details/SolidStateDesignForTheRadioAmateur1986/page/n5

Tnx HA5AOE