2024. április 8.

A HA1VHF skimmer települési helyén (WWL JN87fi, asl 700 m.)
az idén is taroltak a kíméletlen bőjti szelek.

A 2 m ant összekuszálódott, de elemcserével javítható. A dipol mindkét fele "elfogyott".
A kábelek tartották az egészet, a 12 eres vezérlő kábel kiszakadt.
A 3cm-es tükörnek nem lett baja

Aki az árbócokon is még mindig otthon van: HA1YA Habi

NN

2024. március 14.

HA1YA: Itt a 6cm beacon új végfoka. 5W 5760.975MHz

A magyar jeladók listája: http://www.ha1ya.hu/htmkepek/hgbcnlist.htm

2023. december 9.

November végén ismertük meg az IARU ajánlását, ami az 1200 MHz-es sáv használatára vonatkozik.

ITU-R M.2164
Summarising the technical conditions recommended as guidance to allow operation of the amateur and amateur satellite services whilst minimising the potential for interference to RNSS in the 23cm band.
23rd Nov 2023

RNSS Radio Navigation Satellite System

Identifies power restrictions in specific parts of the band for narrow band (<150kHz) and broadband (>150kHz) amateur and amateur satellite usage. In other cases they are also based on negotiation and compromise: i.e. 1255.76 to 1258 MHz – negotiated with China and Russian Federation. Nov 23, 2023

https://www.iaru-r1.org/wp-content/uploads/2023/11/ITU-R-M.2164-Summaryr1.pdf

HG5BMU értelmezésében:

Gyakorlatilag a régi 60MHz széles sávból (1240-1300) maradt pár MHz-nyi szegmens, lényegesen bekorlátozott teljesítményekkel
-a digitális tv-nek
-műholdaknak
-és a sáv végén a keskenysávú üzemmódoknak.


Az analóg ATV-nek leáldozott, pedig ATV adás volt még kb. 10 éve folyamatos műsorral a HHH-ról 1280MHz-en.
Az első Burabu-kon csináltuk a helyi közvetítést duplex-ben két sávon, egyik csatornán mozgó kamera, másik a helyi sugárzás több elhelyezett TV-re

Akkoriban kísérleteztünk ezzel, amatőr baráti csapattal, első nagyobb távolság áthidalását a Nagyhideghegy és Rákosszentmihály között létrejött ATV összeköttetés jelentette.

Télen vittük fel szó szerint a hátunkon és szánkón a hegytetőre a felszerelést egy baráti társasággal!

Az analógnak nagy előnye volt, hogy vételi oldalra tökéletes volt egy régi kiszuperált műholdvevő beltéri egység!

Így csak az adót kellett megépíteni.

Kép egy régi ATV adásból:


NN

2023. szeptember 20.

Jó két hét és következik a szokásos évi IARU UHF verseny, amire számos magyar és nagyszámú európai állomás készül, mindig jobb technikával, új antennákkal.

A szombathelyi klubban a HG1W állomás részére folyamatban van egy kiemelkedően nagy nyereségű antenna rendszer felújítása.

A 432 MHZ-re készült antenna 16x32 elemes, egyenként nyolcszoros reflectorral. Az multiple reflector ötlete W4RNL L. B. Cebiktől származik és Európában is kedvelt.

A 16 elemes yagi egységet DL9KR Jan Bruinier tervezte, aki Európában először kapta meg a DXCC diplomát 432 MHz-re -köszönhetően a kitartó Föld-Hold-Föld (Earth Moon Earth, azaz EME) kísérleteinek és a nagyszámú összeköttetésének.

A HA1YA által iránytott rádióklubban is megépítették a nagy nyereségű antenna csoportot és remélik, hogy a következő versenyen, azt követően meg az EME összeköttetések létesítésére eredményesen tudják használni.

A műtőasztal. Gabi HA1YA és Szabi HA1LS

Fejfeletti forrasztás

A nagy puska

NN

2022. október 5.

IARU UHF Contest 2022. október 1-2
HA1KYY 432 MHz

Hetekkel korábban nagy reményekkel vártuk a versenyt, F5LEN tropo előrejelzése hetekig jó őszi tropo inverziókat mutatott.
Aztán jött a szokásos időjárási front, ami belerondított a troposzférába.
De hát mivel hajózni, illetve versenyezni kell, pénteken célba vettük a Kendig-csúcsi versenyállomásunkat. Az időjárás csak belső munkákat tett lehetővé, igyekeztünk, hogy minden a helyére kerüljön és működjön. Erőinket részben az AirScout programra koncentráltuk, mivel az utóbbi időben problémák voltak az adatbázisok használhatóságával. Ez most se volt másképp, de szerencsére aztán a verseny idejére stabilizálódott a működése.

Közben egy gyors mérést végeztem a 4x24 elemes G0KSC antennarendszerünkön a Site Master műszerünkkel és a mérést összehasonlítottam a korábbi mérésekkel, minimális SWR romlás volt észlelhető, ami a 100 %-os páratartalomnak tudható be, 1,2 SWR az 1,13 helyett, soha rosszabbat!

Szombat reggel 20 méteres látótávolságra ébredtünk, aggódva néztünk egymásra, hogy kerül fel az új előerősítő az antennák alá? Pedig az előző hetekben sok időt és energiát fordítottam rá, hogy a HG1RJD Gyuri precíz kivitelezésében a saját készítésű CNC gépünket is igénybe véve megépített PGA103-as erősítők közül a legkisebb zajszámú kerülhessen bevetésre.

Ennek érdekében el kellett mélyednem VK1OD NFM programjában, amit régebben már használtam, de nem mindig tudtam vele stabilan, megismételhetően ugyanazt a zajszámot mérni. Nos, kiderült, a program csak egy szűk jelszint tartományban működik stabilan. Erre ügyelve, reprodukálható mérési eredményeket kaptam. A mért zajszám megbízhatóságát illetően Gabi, HA1YA volt segítségemre, aki kölcsönözte HA8ET VLNA-432 típusú erősítőjét, amit Csaba HG5AZB mért be. A kép HA8ET oldaláról:

Itt pedig az általam mért zajszám Gyula erősítőjén:

0,29 dB, az eltérés minimális! És ezután a legjobbnak mért PGA103-as erősítőnk zajszáma:

Ez már az elérhető zajszám alsó határa, vagy talán annál is jobb, de ezt tudjuk be annak, hogy a zajszám méréseknél a legjobb műszerekre is +/- 0,3-0,5 dB-t adnak meg.
Délre aztán javult valamit a helyzet, bár még az osztrák hegyeket nem láthattuk, Laci, HA1SU vett egy mély lélegzetet, meg egy vastag kabátot és elindult az árbocon felfelé..
Végre hosszú idő után úgy várhattunk a verseny kezdetére, hogy minden a helyén volt, minden jól működött.
A verseny elején majdnem sikerült egy régóta vágyott rekordot elérnünk, az első órában a percenkénti egy QSO átlagot. Sajnos ezt egy i3-as állomás bénázása hiúsította meg, csak 59 QSO lett az első órában..

Továbbra is jól ment minden, míg Murphy be nem jelentkezett, sajnos egy óránkba került a legjobb időben este 8-9 közt, míg egy hibát elhárítottunk. Aztán folytattuk tovább. Este 10 után kezdtek elfogyni az állomások, 11 után már csak pár QSO, míg éjfél és 2 közt csak egy QSO lett. 2 után Laci, HA1SU váltott, neki is kijutott az éjszakai szenvedésből. Reggel 8 óra után kezdtek ébredezni az állomások, aztán beindult az LZ irány. LZ2AB jelei 914 km távolságból, meglepőes erősek és stabilok voltak. Nagy hasznát vettük a 2xEF7013-as segédantennánknak is, közel 50 összeköttetést hozott a konyhára, még LZ állomást is a KN13-ból. Lengyelországból viszont meglepően kevés állomás lett, pedig sokat volt az antennáink egyike abban az irányba fordítva. Talán a terjedés is okozta, másrészt az SP állomások antennái nagyrészt nyugatra álltak, lévén ott volt nagy az állomás sűrűség. De a lengyeleknél nagyon beindult a fejlődés a mikrohullámú sávok irányában, így 70 cm-en csak keveset, vagy egyáltalán nem dolgoztak. De ez a jelenség mindenhol megfigyelhető, nagyon megossza az állomások egy-egy sávon eltöltött idejét, így azok elérésének a lehetőségét is. Ehhez sajnos egyre jobban alkalmazkodni kell. Vasárnap délelőtt újra a nyugati irány volt a nyerő, de egyre több olasz is kért skedet, illetve fordult errefelé. Később még egy francia állomás is azonnal válaszolt a hívásunkra.

A verseny vége felé néhány távolabbi DL állomás is hajlandó volt erre fordulni és ők voltak a legjobban meglepődve amikor 800 km-ről sorban kapták a riportot tőlünk. Korábban még csak nem is válaszoltak a sked kéréseinkre. A helyzetet legjobban az jellemezte, hogy még egy optimista angol is skedet kért tőlünk…
Amiről még szeretnék szót ejteni, kellemes meglepetés volt néhány új magyar hívójel felbukkanása a versenyen, remélem még sok fogja követni őket.
Végül is 271 QSO-val fejeztük be a versenyt, ami az utóbbi évek legjobb eredménye.
Mivel az általunk használt, egyébként nagyon jó DxLog versenyprogram statisztikai kimutatásokat nem készít, a VUSC programba olvastam be az EDI fájlt és azzal készítettem az alábbi kimutatásokat.
Ha az összeköttetések irányait nézzük, meglepetésnek számít, hogy pont abból az irányból van a legtöbb pont amerre F5LEN semmi tropo aktivitást nem jelzett ( északnyugat ) és amerre éjszakára minimális aktivitást jelzett ( nyugat-délnyugat ) onnan van a legkevesebb pont.
Persze az elérhető pontok számát éppúgy, mint F5LEN előrejelzését sok-sok tényező befolyásolja.
Ennek ellenére mindenkinek ajánlom F5LEN tropo előrejelzésének a használatát, mert az esetek többségében valós, megbízható információkat ad.


73!

Jóska HA1VQ

2022. július 7.

Várakozással tekintettünk a HA-VHF 432 MHz verseny elé, mert az F5LEN tropo előrejelzése az átlagosnál és az utóbbi versenyeknél jóval jobb terjedést ígért.

Viszont a pénteki időjárás kissé megijesztett bennünk, délben 28,6 fok, este 11-kor 10 fok volt a Kendig csúcson  55 km-es széllel, ami szubjektíve sokkal többnek tűnt.

Aztán szombat reggel visszatért a napsütés, hőség nélkül.

A verseny elején nagy volt az állomássűrűség, alig lehetett a sávban helyet találni, néhány állomás OM6A, S57M tekintélyt és helyet parancsolóan szóltak. Aztán az idő előre haladtával  folyamatosan csökkent a hallható állomások száma. Egyre többen hangoltak a magasabb frekvenciákra vagy választottak más esti programot.

F5LEN előrejelzése nyugati irányba szinte megegyezett a májusi versenyen jelzettel, de májusban ebből az irányból jóval több német állomással tudtunk dolgozni. Lehet, hogy a terjedés sem úgy alakult, de az aktivitás is gyérebb volt, ahogy más irányokból is. Sokan nyaraltak. Viszont rövid ideig nagyon jól lehetett hallani német állomásokat a JO62,63, 64-es lokátorokból.

Estefelé meglepően jól lehetett hallani az LZ állomásokat, akik  inkább a kora reggeli órákban szoktak jól jönni. 11 óra után aztán befutott LY2WR, meglepően jó távírójeleket produkálva, de aztán hiába cq-ztunk abba az irányba, senki más nem hívott vissza. Éjfél után a szokásos, a többség a pihenést választotta, 6 óra alatt 12 QSO.. A reggeli órákban még a 885 km-re lévő Kalinyingradi RA2FCL-nek örülhettünk, aztán „megjött” a bolgár irány, LZ6R 892, LZ2AB 977 km-ről, utóbbi ssb-n. Aztán nyugatra fordulva megjött IQ1KW is Olaszország legnyugatibb 2000 méteres hegycsúcsáról, nagy jeleket produkálva. Néhány i7-e állomás már szokásosnak mondható 700 km feletti távolságból, az Adria felett szinte mindig van egy kis inverzió. A verseny utolsó órái többnyire CQ-zással és keresgéléssel teltek el, 3 óra alatt 12 QSO.

Végül 229 QSO-val és 336km/QSO átlaggal zártuk a versenyt, fáradtan, de elégedetten. Amit a Kendig-csúcs 726 m magassága és a versenyállomásunk technikája lehetővé tett, azzal jól sáfárkodtunk.

És végül néhány statisztika versenyről:

 Contest report: HA1KYY from JN87FI at 432 MHz

=============================================

Contest       : Julius 2022

Date          : 02/07/2022/03/07/2022

Call          : HA1KYY

UL            : JN87FI

Frequency     : 432 MHz

Category      : MULTI_OP

Location      : Kendig csucs 726m Asl

----------------------------------------------------------------

QSOs          : 229

Valid QSOs    : 229

Sum of dist.  : 76951 km

QRB/QSO       : 336

ODX           : LY2WR from KO24FO at 981 km

----------------------------------------------------------------

Antenna(s)    : 4x24 el G0KSC+ 2xEF7013

RX/TX         : K3+DB6NT transv.+PGA103LNA/GSz23b -750 W

Software      : DXLog.net v2.5.35

 OP's:           HA1SU;;HA1VQ;HG1RJD;HG1RPJ;HA1WJ;Revesz Roland

----------------------------------------------------------------

 

QSO's/QRB:                           QSO's/DXCC      Pts   %Pts

< 100 km : 16                     9A   13         2807    4

100 - 200 km : 38                    DL   28        14629   19

200 - 300 km : 67                    HA   14         3027    4

300 - 400 km : 38                    I    13         7510   10

400 - 500 km : 30                    LY   1           981    1

500 - 600 km : 13                    LZ   7          5697    7

600 - 700 km : 10                    OE   17         1944    3

700 - 800 km : 12                    OK   69        19931   26

    > 800 km : 5                        OM   27         5556    7

                                               S5   13         2312    3

                                               SP   6          2907    4

                                               UA2  1           885    1

                                               YO   8          3819    5

                                               YU   12         4946    6

Top ten per QRB:

LY2WR        KO24            981

LZ2AB         KN33            977

LZ5D            KN22            907

LZ6R            KN33            892

RA2FCL       KO04            885

IQ1KW        JN34            775

SN1I            JO84            761

IK7JNM       JN80            761

IK7LMX       JN80            756

LZ1JH         KN12            747

Remélem az októberi versenyen is hasonlókról számolhatok be.

73!

Jóska

HA1VQ

 

2022. június 28.

Hazaérkeztek Friedrichshafenből a portyázó magyarok és számos értékes díjat hoztak haza a rendezvényen tartott IARU I. körzeti eredményhirdetésekről.

HA8MV két oklevelet is kapott a a régió más országaiban sokkal népszerűbb UHF sávokon elért kiemelkedő konstruktőri és verseny tevékenysége elismeréséül.

Illik tudni, hogy ezeken a sávokon sokkal többet kell dolgozni egy - egy összeköttetésért!

NN

2022. május 9.

Beszámoló Magyar Kupa UHF II. fordulóról.

HA1KYY JN87FI

Kendig csúcs 726 m

A Városi Rádióklub Kőszeg versenyállomása

A hosszú téli hónapok után már vártuk az első igazi megmérettetést. A márciusi I. forduló lett volna valójában az első, de az antennáinkat arra még nem tudtuk feltenni.

Ugyanis a QTH-n olyan fokú télen a zúzmarásodás és jegesedés, hogy az antennákat ősszel le,- és tavasszal vissza kell szerelni.

Erre ki kellett találnunk egy egyszerű és gyors módszert.

 

Április 23-án a „szerelő” csapat a szeles idő ellenére sikeresen feltette a négy darab 24 elemes G0KSC antennából álló antennarendszert, amely a télen egy földközeli tartón pihent.

Egy gyors mérés a munka végeztével:

Jó lesz ! Jöhet a verseny a hét végén !

Hét közben izgatottan nézegettük az időjárás és terjedés előrejelzéseket. Az időjárás napokig esőt jelzett, F5LEN tropo előrejelzése a minimumnál valamivel több inverzió lehetőségét jelezte..

Szombaton a szokásos május eleji időjárás fogadott bennünk. Végig felhőben voltunk, amiből időnként esett is. A segédantennáinkat is ilyen időben szereltük. De megérte, mert sokat hoztak a konyhára Kb. 20-25 QSO-t, sőt az az IK7FPU-t is azzal csináltuk meg.

Egy kicsit meglepett, hogy nem volt akkora különbség vétel oldalon a 4x24 el. G0KSC és a 2x13 el. YU1EF antennák közt mint amire számítottam.

Gyanítom a felső antennáknál a vételoldalon kell a hibát keresnünk. ( Koaxrelé, LNA ). Adásoldalon viszont a korábbi mérés nem mutatott problémát. Ezt az is igazolta, hogy az adott riportok és kommentek alapján, szinte mindenki jobban hallott bennünket.

A terjedés nagyon rapszodikus volt. Azt se lehet mondani, hogy nagyon rossz volt, de azt se, hogy jó volt. Egy-egy irány időnként beindult.

Az F5LEN előrejelzése most nagyon megfelelt a valóságnak, a dél-nyugati irány néha egész jó volt. Sajnos a Fekete tenger partjára jelzett inverziós réteg már túl messze volt, de ha közelebb lett volna is, kivel dolgozhattunk volna.

Az aktivitás viszont egyre rosszabb 70 cm-en. A verseny elején hemzsegtek az állomások a sávban, aztán pár óra múlva szép lassan eltűntek.

Fél óráig sikerült az 1 perc/QSO átlagot meghaladni, amit aztán egy kis technikai malőr után már nem sikerült reprodukálni.

A felsőbb, mikrohullámú sávok növekvő népszerűsége megossza a résztvevőket a 70 cm rovására.

Nagyon kevés a YU1-es állomás, több szokott lenni. De ugyanez a helyzet az OK1-esekkel is. Az időjárás sokakat visszatartott a hegylátogatástól.

Valószínű a megszokott 900 km-es partnerünk az LZ9X a KN22XS-ből is emiatt nem dolgozott. Az elérhető LZ állomások 700 km feletti távolságból jól szóltak.

Végül 188 QSO-val ( 1 dupla ), 300 km feletti QSO átlaggal zártuk a versenyt. Volt már jobb is, de rosszabb is.

Néhány statisztika amit a VUSC versenyprogrammal tudtam készíteni, sajnos a Dx-Log még nem tudja:

Azimuth:

DXCC:

Statisztika:

LOC:

 

Sokat dolgoztunk, jól elfáradtunk, de a verseny után úgy értékeltük, megérte a fáradtságot.

Az alkalmazott technika: ( csak 432 MHz )

K3+DB6NT tranzverter

4x24 el. G0KSC LNA PGA103 TX 750 W GSz23b

2x13 el. YU1EF LNA ATF 54143 TX 100 W

Végül még egy megjegyzés a beszámolómhoz:

OZ2M, Bo KST2me programja eddig nagy segítség volt az összeköttetések esélyeinek megteremtéséhez. Például nélküle AP ( AeroPlan ) összeköttetések csak nagyon kis eséllyel létesíthetőek. Az állomások rászoktak, egy két kivételtől eltekintve, széleskörűen használták, nemcsak versenyeken, de pl. MS és egyéb összeköttetésekhez is.

Bo újabban nem küld az időnként lejáró key fájl helyett újat, így már csak azok tudnak bejelentkezni, akiknek még érvényes ez a key fájl. De a verseny idején így se működött a program., ma viszont újra be tudtam kapcsolódni. Ezek szerint a versenyekkel volt valami problémája. Azt nem tudom mi volt, de csak annyit tudott elérni, hogy megnehezítette a kommunikációt. Ugyanis az OZ4KST online chat-hez kapcsolódva ugyanazt meg lehet tenni, mint a KST2me programmal, csak bonyolultabban és hosszabb idővel. Például a KST2me programnál külön ablakban lehetett gyűjteni a bejövő üzeneteket és sokáig megmaradtak visszanézhetőek voltak.

Viszont az online felületen csak egy ablak van az összes résztvevőnek és főleg versenyek alatt olyan sok üzenet érkezik, hogy néha csak fél percig, vagy addig se látszik az üzenet. Ha büntetni akarta azokat akik versenyen használják, akkor elérte a célját. Csak az a kérdés, mi oka van rá.

Jóska

HA1VQ

 

 

2022. január 2.

Megtudtuk, hogy Kőszeg Város önkormányzata kitüntető oklevéllel ismerte el a Városi Rádióklub félévszázados kiemelkedő tevékenységét.

2021. július 7.

A Kőszegi Rádióklub csapata az idén is indult a szokásos júliusi IARU versenyen a Kendig csúcsról 432 MHz - en, HG50KYY jubileumi hívójellel.

Az eredmény 206 QSO, az ODX 822 km, egy német az északi tengerpartról.

A terjedésre nem lehetett most hosszú idő után panaszkodni, az aktivitásra annál inkább.

A megnövekedett mikrohullámú aktivitás nagyon szétszórta a mezőnyt.

 

2021. június 8.

 

2019. november 10.

Beszámoló ITUWRC Sharm El-Sheikh, 2. hét

http://www.iaru.org/news--events

2019. november 7.

A Szombathelyi Rádióklub állomása a HG1W remekül felkészült a mikrohullámú sávok használatára is. Mutatja ezt elsősorban az újjáépített antennapark.

A használható sávok: RH, 4 m, 6 m, 70 cm, 23 cm, 13 cm, 6 cm, 3 cm.

A HG1W állomás:

2019. november 6.

Jelenleg az egyiptomi Sharm El-Sheikh-ben folyik a World Radiocommunication Conference 2019 és a 2023. évi WRC előkészítése, a napirendre kerülő témák kiválasztása. Az IARU-t már Genfben, a februri előkészítő tanácskozáson is egy erős csapat képviselte. Az ő feladatuk a sávjaink védelme.

Az novemberi konferencia első hetében eredmény szöletett a 47 GHz-es sávot illetően, az IARU Region 1 tagszövetségeire, ill. ránk vonatkozóan.

The band 47.0-47.2 GHz was allocated solely to the amateur and amateur-satellite services by the 1979 World Administrative Radio Conference. Commercial wireless broadband interests had expressed some interest in the band being designated for International Mobile Telecommunications (IMT) and there was some concern that such a proposal might be made at WRC-19. The fact that none was forthcoming was due in part to the work of the IARU at the Conference Preparatory Meeting earlier this year and in the RTOs. The WRC has agreed to “no change” (NOC) at 47.0-47.2 GHz.

Lásd: http://www.iaru.org/news--events

NOC, azaz No Change, nincs változás! Továbbra is használhatjuk a sávot.

Használjuk is, írja egy magyar mikrohullámú csapat nevében HA8MV:

2018 novemberében a Kiskunfélegyháza-Szarvas viszonylatban végrehajtott 24-47GHz kisérlet után arra jutottunk, hogy a Szentesre telepített 47GHz jeladót átszereljük egy távközlési toronyra KKFH-ra, mivel a 33km távolság arra remek volt, hogy a berendezés üzembiztonságát leellenörizzük.

Nagyon jól vizsgázott, tehát elvihettük 61km-es QRB-re. Ennek a frekvenciának a figyelése jelenleg tőlem lehetséges, e miatt is gondolkodtunk távolabbi új QTH-ba. 2019 májusában került sor arra, hogy a szokásos szerelős/telepítős HAM társaság
(HG5ED-HG8GL-HG8LXL) ismét munkához lásson és a Szentesről leszerelt beacont áttegye KKFH-ra. (Ez Kiskunfélegyháza rövidítése)
Az időjárás jó volt a szereléshez, de sajnos a szarvasi QTH-ról a jeladó ellenörzése nem sikerült a terjedési tulajdonságok miatt. Így kénytelenek voltunkmajd 3 hétig várni amíg végre meghallottam 61km távolságból.

HA8MV-@ 47088007 MHz HG8BEB/B 18:06 13 Jun 19 459/569
40ci jn96vq

Azóta rendszeresen figyelem, most hosszasan erről nem írok, (a klaszterben ezlátható) de nagyon érdekes tapasztalatokat gyűjtöttünk össze közösen!

Mindenki segítségét ezúton is köszönjük..!

73: Mikrohullámú társaság: HG5ED, HA8MV, HA9MDP

 

2019. november 5.

Beszámoló az IARU Region 1 versenyekről:

Ismét eltelt egy év az IARU által megrendezett UHF-SHF-EHF verseny ideje óta. Ez az időpont nem kedvez az alacsony tengerszint feletti magaságtól dolgozó állomásoknak, de azért helyt kellett állnom innen is!

Az időjárás a kitelepülősöknek nem volt ideális, viszont nekem jó volt! Most is dolgoztam 70 centin is, ismételten nem volt eredménye. A 23cm sáv változatlanul tragikus a közeli radar miatt, nagy kínlódások és elnézések kérése közepedte rádióztam rajta, feljebb jónak mondható az eredményem.

Ami kellemes meglepetés volt, 2 darab 24 gigahertzes QSO. Nem volt megbeszélve, nem ismertem őket, nem dolgoztak soha senkivel, első QSO-ik voltak velem, 103km a QRB, ami (a hozzá nem értők kedvéért írom) az elérhető DX-ek közeli csúcsa szokott lenni! YO2LEL/P és YO2BCT/P nagyon erősen szóltak.

A többi sávon jónak mondható a mostani eredményem. Mivel ilyenkor nincs és nem is lehet 'végeredmény', de a rádióamatőr berkekből származó információk álltalában helyesek, ismételten a G3XDY az első Európában, nekem a második hely jutott.


73 de HA8MV

 

2019. február 11.

23 cm PA

A 23 centis állomásom a 140 wattjával és a 220 centis parabolával hosszú ideig jól teljesített a nemzetközi mezőnyben. 2008. októberi versenyen használtam először és az eltelt tíz évben télen-nyáron kiválóan teljesített!

Pár versenyen viszont már igen a sarkamban volt a mezőny, e miatt fejlesztenem kellett. Mivel az antennával sokkal több a munka és egyébként sem a 'legkisebb' a határban, a teljesítmény növelése mellett döntöttem.

A DF1SR által készített 'modult' szereztem be, amit kitartó munkával 3 hét alatt be is tudtam üzemelni. Számomra elképesztő erősítést csinál az egység, 1,5 watt esetében 180 W a kimenő, 3 wattnál már 320 W. 26 volton járatom, 14 A az áram felvétele. 300 wattra állítottam be, így remélhetőleg ez is bírja a korábbihoz hasonlóan legalább 10 évig! :-)
Mindenkit kíváncsian várok a sávban.

73 de HA8MV

 

2019. január 16.

HA8V ismét remekelt a drezdaiak versenyén.

 

 

2019. január 15.

Megtudtuk a múlt év nyarán megrendezett Alpi Adria verseny eredményeit HG5ED jóvoltából.

HA8MV így foglalja össze a hosszú lista legfontosabb magyar vonatkozású eredményeit:

Az Alpok-Adria verseny UHF-SHF-EHF fordulóját nyáron tartják. Ez egy
kellemes vasárnapi rádiózás, ami módot ad a 'tripodos', kitelepüléses,
bulis versenyzésre.
2018-ban a Szlovén rendezők kitettek magukért, nívós az értékelésük és a
díjátadó is nemzetközi lesz Ljubljanában.
Magyar szempontból a szokásos volt ez a verseny is, minden kategóriában
képviseltettük magunkat, egy és több sávon is volt HA-HG hívójel.
Mint látszik az összesítésben, óriásit nyom a latba a felsőbb sávok
használata. Sajnos ebben nem remekelünk, így csak a tisztes helyállás volt
az eredményünk!
A HA5KDQ első lett a 23 centis sávon, HA8V pedig 13 centin, illetve
második lett 9 centin, bár ez nem 'versenysáv' az AA esetében.
Remek eredményt ért el a HA2D 24GHz-en második, 47GHz-en pedig ötödik lett.
Ez utóbbiban a HG5ED a harmadik helyett szerezte meg! 70 centin a legjobb
magyar állomás a szokásos HA6W lett a 10-edik helyen.
Összesítettben, mely a legalább 3 sávon indulókat értékeli a HA8V a
legjobb HA állomás a 6. helyével, nyolcadik pedig a HG7F.
Örömmel látnánk több magyart ezen a jó kis versenyen!

'73:Gabi

A részletes értékelés itt található:
http://slovhf.net/vhfmanager/modules/results.php?ContestID=236&language=G

Az összesített végeredmény pedig itt:
http://slovhf.net/vhfmanager/modules/general_results.php?ContestID=236&language=G

 

2018. november 12.

A még mindig tartó jó időjárás és a jeladókat figyelve remek tropo miatt még egy 'expedíciót' lebonyolított HA9MDP Peti és Ernie Bácsi összekötve, más dolog miatt megerősítve HG8LXL-el és HG8GL-el!

Ahogy kiértek Kiskunfélegyházára, egy gyors ellenőrzés után arra jutottak, hogy minden optimális, remek jellel hallották a szentesi 47 gigás jeladót (34,1km), valamint a galyai 24-est is (136,3km).
Ezalatt kiautóztam a /P-s QTH-mra, ahol azonnal QRV tudtam lenni a két tervezett sávon. Meghallgattam én is mind a két jeladót, nálam a Galya (134km) nagyon gyenge volt, a Szentes a szokásos, erős (33km).
Kettőnk között a távolság 61,1km amit le kell 'küzdeni'! 24GHz-en állapítottuk meg az irányunkat egymáshoz képest. Egy könnyen, meglepően könnyen ment. Óriási térerőt produkáltunk egymásnál. Megszülettek az
59++ riportos összeköttetések HG5ED/P HA9MDP/P HG8LXL/P HG8GL/P és közöttem, mint HA8MV/P.

Itt a felszerelések nagyon komolyak, 60cm parabola és 1,5 watt. Nálam 112cm parabola és 1w.

Ezek után QSY 47 gigára, no ez már nem ment egyszerűen illetve ismételten 'egyirányú' lett, mint a korábbi Galya-Szarvas viszonylatban a korábbi tesztnél! Ezt annak tudhattuk be, hogy mire átváltottunk ide, leült a terjedés. A jeladók erőssége néhány perc alatt a töredékére csökkentek.

Most is hallottam Ernie Bácsit és a Petit is. Náluk sokkal nagyobb a kimeneti teljesítmények vannak, két külön transzvertert használtak erre a sávra.

A 100 mikrowattom ismételten kevésnek bizonyult! Mind a 3 berendezésen 30 centis parabola van.
Ebből az látszik, hogy ez nem olyan egyszerű, tehát ismételni kell a sikerig!

'73: HA8MV

2018. október 18.

Hírek HA6KVC/P -ről:

A VHF de főleg az UHF sávokon hétköznapokon elég gyér az aktivitás. Így hát versenyeken adódik lehetőség. Szeretünk rádiózni, örülünk minden kötésnek. Azért annyira nem, hogy ON4KST vagy más módon növeljük a kötések számát. Örülünk T7/I4GHG új DXCC-nek, de ahogy nézem QSL-t megkapni nehezebb lesz mint az összeköttetés. Szombaton a 2m-es antennával próbáltam a függőleges sugárzási szöget kimérni spotterek segítségével, 2db egymás melletti EF0211B antennával.

73 de HA6VV

2018. október 17.

Az IARU Region 1. U/E/SHF Contest 2018 eredményjegyzéke:

https://www.hamradio.hr/vhfrobot/index.php?What=p&CID=2018-10-06

Híreket kaptunk HA8MV kiváló verseny-eredményeiről is.

A beszámolója:

A 2018-as UHF-SHF-EHF versenyen egykezelős kategóriában szokásomtól eltérően nem 5 sávon indultam, hanem a lehetőségem maximális kihasználásával 8-on.

Mivel 24 és 47 GHz-en nem volt elérhető senki, ez nem lendített az eredményemen.

A verseny hétvégéjére kiváló időjárás kerekedett, de a terjedés eltűnt a számomra. Pénteken még remek jeladó szinteket vettem, de ez szombatra
megszűnt ebből a 84m ASL magasságból. Ahogy a sávban tapasztaltam, aki 300m ASL fölött volt, annak végig jól ment.

A korábbi LOG-okat átfutva reméltem a 70 centi ’unalom kitöltő’ sáv szerepét, de ezzel befaragtam! Ott is mindenki elment aludni, mint bármelyik másik sávon.

Az AP (plain scatter) már annyira elterjedt, hogy csak akkor állt velem szóba bárki, bármilyen frekin, ha jött a repcsi! Mivel én is figyelem, szinkronban
igen jó ök-kat kerekítettem. Például 23 centin a DF4IAO velem kezdte a versenyét,így a kölcsönös 001 megkönnyítette a későbbi QRM-ben való kínlódást. (827km)

A mikrós sávmunkában azt tapasztalom, hogy nincs fejlődés sem az operátorok számában, sem pedig a berendezések fejlesztésében. Ezt arra alapozom, hogy azokat
a rádiósokat tudom LOG-olni, akik eléréséhez én fejlesztek. Láttam őket más jegyzőkönyvében, de 10 éve ugyan azzal a cuccal.
Ha szeretnék QSO-t vele, akkor nekem kell lépni. Idén meg is tettem: 13 centin eddig azt hittem, hogy a 220cm parabolámban egy 50 wattos PA dolgozik!
De nem, az átépítésnél megmértem, 22 watt. Viszont a mostani 92w (100) az egyszerűség kedvéért -nagyon sokat hozott a LOG-ba!
A partnerek nem fejlesztettek semmit, mégis elértem őket.

Ismét lehetőségem volt 3400 megán is QSO-zni, ami egy ’nem számítós sáv’, de élvezetes hallgatni a 700 kilométerről érkező jeleket.

Az 5760MHz a kedvencem. Érdekesség kedvéért írom, hogy ide egy helipot/multiméter a visszajelzésem a 150cm-es parabola irányáról. Azért sikeredett az
OK4C-vel a QSO, ott 30cm az antenna és 4w, a QRB 588km.

A 3cm tőlem most nagyon gyenge volt, nem tudtam a tropo réteg fölé hatolni!

A fejlesztésem iránya a teljesítmény növelése, mert antennával a mechanika határát feszegetem!

’73 de HA8MV

 

2018. október 9.

Az elmúlt hétvégén zajlott le az IARU szokásos októberi UHF - SHF - EHF versenye.

A Kőszegi Rádióklub HA1KYY hívójelű állomása kiemelkedő eredményt ért el a Kendig csúcsról.

HA1VQ beszámolója:

252 QSO-val zártuk a versenyt, az utolsó DB6NT volt, még éppen megdicsértem, a konvertere jól működött.

A májusi versenyen 184 QSO, 65279 pont, a júliusin 174 QSO, 57625 pont, most a 252 QSO 88729 pontot hozott.

Szerintem a km/QSO átlagunk sohase volt ilyen jó, 352 km !

Csak egy megjegyzés az LZ6R-nek 20 Wattja és egyszál antennája volt !

A 2 db EF7013-as antenna, amit a Gyurival görcsöltünk össze kb 3 hét alatt és pénteken felszereltük a forgatóra, nagyon sokat hozott a konyhára.

Kb. 40-50 QSO jött róla, ebből 2-25 biztos nem lett volna meg nélküle. A max. táv 540 km volt velük.

Remélem a tavaszra elkészül a 4 db és még többet hoz a konyhára.

A szerkesztő megjegyzése: Az YU7EF által tervezett EF7013 jelzésű két yagi antenna a legnagyobb precizitással készült, VNA (vector network analyzer) alkalmazásával mérték meg a paramétereket.

 

2018. augusztus 21.

Dr. Flórián Endre mondogatta amikor még intenzíven működött az akkori MRASZ Terjedéskutató Munkacsoportja az ő vezetésével, hogy a sikertelen kísérletnek is van eredménye.

HG5ED és HA8MV Galyatető és Szarvas között kísérelték meg az összeköttetést mikrohullámon.

=ooo=

Ma megpróbáltuk a Galya és HA8MV között a 47GHz-es távolsági rekordot megdönteni.
Amikor Pestről kifelé menet az M0-áson lezárták az utat kb. 2 órát elvesztettünk.
19:30-re értünk Galyára, amikor már az Alföldön erőteljesen növekszik a pára.
HA8MV meghallott minket és vissza is játszotta a mobil telefonján.
Sajna mi a 100uW-ot nem hallottuk meg.
Nekünk kb 530mW-unk volt.
Ha kb 2-3 órával korábban érkezünk meg, akkor sikeres lehetett volna az ök.
Az eredményért mindenképpen küzdeni kell!
Megtapasztaltuk hogy kb. mekkora szint lehet az egyik vagy a másik oldalon.
Nem hiszem hogy sok amatőrnek van 47GHz-es terjedési megfigyelése.
Ez az akció megint csak arról szól, hogy kisérletezni kell minden frekvencián!
Még nem is említettem a 76GHz-es lehetőségeket: az már a legfelső kategóriába tartozik
-mégis és ténylegesen is kellene partner ezen a frekvencián, hogy megtapasztaljuk a mikrohullámok terjedési tulajdonságait!
Hadd hívjam fel itt is a figyelmet arra hogy ha nem használjuk a sávjainkat, akkor előbb-utóbb elveszik tőlünk!
Van egy osztrák kezdeményezés. FM üzemmódban tudnának több frekvencián is dolgozni.
Evvel Gráz környékén próbálkoznak mivel sok a hegy csak az lehetséges, hogy FM üzemmódban beszélgessenek.
Ezt át lehetne ültetni egy nagyobb magyar városra is, mert 23-3cm-ig megy ez a kifejlesztett berendezés.
Én még emlékszem amikor a 23cm-en egy este több mint 6-8 amatőr beszélgetett.
A projektről a szeptemberi DUBUS-ban fog megjelenni egy cikk.
Érdemes figyellemmel kísérni!
73 de HG5ED

2018. augusztus 15.

Tervezgettük HG5ED-vel, hogy a legmegfelelőbb időben teszteljünk 47 és 76 gigahertzen, HA-HA viszonylatban nem volt még QSO 76 gigán! Sikerült is az évszázad legmelegebb napját megcéloznunk, augusztus 8-adikát.
Korábbi tapasztalat alapján olyan QTH-t keresgéltem az állomásom környékén, amit meg lehet közelíteni porfelleg megjelenése nélkül és a torony is látható, de azért jó messziről. Egy aszfaltos út melletti 6km QRB-s helyet találtam:

http://wiki.ham.hu/bovitmeny/qthlokator/?homeloc=KN06HT34lc&srchloc=KN06GT49xq

Az otthonomba érkezett a HG5ED 10 óra tájban, pakolgatás, megbeszélés és indulás a kinézett helyre. A PMR kapcsolatot leellenőrzése után elkocsikáztam a 'zsákolt' 76GHz-es állomással a KN06HT34LC-be. Először a 47G-en vettük fel a kapcsolatot, Ernie Bácsi látott engem, én meg már a korábbi tapasztalatok alapján tudtam az irányt. Aki ismeri az FT-817ND-t tudja, hogy nem egyszerű S8 fölé vinni a vételi pálcikákat, no itt a + jel stabilan maradt, tehát a 76G-re igen jó előjel volt.

Rövid átszerelés és kezdődhetett a 76G kapcsolat kiépítése. A GPS lokkolás itt is szükséges. Bár a nélkül is megtaláltuk egymást de annyira szaladgált a freki, hogy nem alkalmas egy rendes QSO létesítésére! A 10 megás kábel toldása szükséges volt, amit előszörre elfelejtettem összedugni. E miatt 'kicsit' kivert a víz. Viszont erre pár perc után rájöttem, csatlakoztattam és már is stabil volt a frekvencia! HuH

KN06HT34LC-KN06GT49XQ 5,97km tehát 6km a QRB! 47088100.0 és 76032100.0

Innen már csak örömködés volt, minden kiválóan működött, beszélgettünk, antennát állítgattuk, egy rövid filmecskét is készítettem. A sikeres 2 sávos QSO után HG5ED kiautózott hozzám, bontás és a cuccok leengedése után a közeli étteremben folytattuk az eszmecserét. Jóllakva, sok tonik és élmény után még egy pici pakolás, majd neki irány Budapest.

73 de HA8MV

 

2018. június 18.

HA8MV a szentesi 47 GHz beacont a korábbi 24 GHZ-es helyére szerelte. 66m agl (magasságban), 85m asl (above the sea (Adria) level).

Az építmény egy gabonasíló, aminek a tetején kapott helyet a beacon a többi antenna között. (Középen látható az alábbi képen.)

A jeladót tartalmazó doboz tetejére került a körsugárzó résantenna. LOC: KN06DP23se

A hívójele HG8BEA/B a teljesítmény 10 mW.

Közelről

Tegnap Szentesen 32 km távolságból S4 - S5 szintű jelet produlált az alábbi antennával:

 

2018. június 17.

Gyorshír:

A hétvégi Alpi Adria versenyen HG5ED/P csinált egy 142 km-es 47 GHz-es QSO-t OE4WOG/P -vel 47 GHz-en. Ez új magyar rekord!

Így számol be az eseményekről:

"A Kab-hegyről hazafelé megálltunk Veszprémben HA9MDP-vel, hogy a HA2D hívójellel egy rövid QSO-t csináljunk még a verseny alatt. Így neki is lett 47GHz-es QSO-ja a HG5AZB-vel. Már három magyar állomásnak van összeköttetése 47GHz-en.

Haladunk a mikrohullámokon is!"

Gratulálunk!

2018. június 12.

HG5ED és barátai sikeres SHF expedíciót indítottak a keleti határ közelébe és újabb összeköttetések születttek:

 

A műveletről videó felvétel is készült, amit itt lehet megnézni:

https://ruvid.net/video/qso-yo5axb-with-hg5ed-in-47-ghz-I7VHkBZToA4.html

Megérkeztek a QSL-lapok is:

 

 

2018. január 16.

Új távolsági rekord 76 GHz-en!

 

 

2017. december 29.

Magyarországopn telepített 24 GHz beconok megfigyelései:

HG9BSD 10368930.0 18 Sep 15:44 UT5DL KN08QC NEW BEACON VERY NICE COPY 599!


HG9BSX 24048894.0 15 Sep 15:40 UR7DWW beacon copy in KN18eo 599! 90 km!

2017. december 23.

Az SHF - EHF hazai művelői a mikrohullamú beaconok frekvencia stabilizaciójat igyekeznének megoldani a 2018. évben.
Ez főleg a 24GHz-re lenne érvenyes de a 10GHzes ill. alacsonyabb frekvenciák is szóba kerülnének.
Ez azt jelentené, hogy a jeladók GPS lock frekvencián lennének.

Azok a beaconok kerülnének sorra, amelyeket a külfoldi amatőrök is jól tudnak venni: pl. Kabhegy vagy a Galyai 24GHz-es beacon.
Az áramkör fő eleme az Analog Device ADF4157 Nfrac PLL IC.

A referencia oszcillátor meg egy 10 MHz GPS locked OCXO esetleg egy double OCXO lesz, majd az előzetes kisérleteknél kiderül melyik megoldás a jobb.

Az első példány az én háztetőmre kitett készülék lesz. Ennek az oszcillátora már készen van.

A GPSDO 10MHz szintén. Egy fém dobozba való beépités utan mehet a tetőre.

A doboz az egy 23GHz-es profi ODU (Outside Digital Unit), amit levetettek már a GSM szolgáltatók.

Ebben a projectben segitséget nyújt egy nagyon lelkes megfigyelő amatőr Holler Gusztav is, aki a PIC programok és egyéb digitális

áramkörök fejlesztését végzi.

73

de HG5ED Ernő

24 HGz-es beacon:


 

2017. november 22.

Plain scatter JT9H adásmóddal!

Forrás: https://www.facebook.com/groups/WSJTX/

2017. október 15.

HA1VQ Polgár József beszámolója az IARU REgion 1 októberi UHF - EHF versenyéről:

Az IARU októberi UHF versenyére igyekeztünk felkészülni a Kőszeg Városi Rádióklub versenyállomásának HA1KYY hívójelével.

A versenyállomásunk a Kőszegi hegység 726 méter magas Kendig-csúcsán található és a klubtagok 46 éves munkájának eredménye.

Lásd a csatolt kép. Az állomáson egyébként egy időjárásmérő állomást is üzemeltetünk, három WEB kamerával, erről majd máskor.. https://www.idokep.hu/webkamera/ha1kyy2

Bár több sávra ( 2m, 23 cm, 3 cm ) volna berendezésünk, de mivel 70 cm-en van a legjobb felkészültségünk ( K3 + DB6NT konv. + ATF54143 LNA , illetve 4 x 24 elemes DL9KR antenna 400 W ( 1kW) kimenő teljesítménnyel, kiépített külön adó-vevő kábellel ( 1”, 0,5” ), azért már évek óta csak ezen a sávon versenyzünk.

A versenyzésünk célja elsősorban a saját eredményeink túlszárnyalása, a lehetőségeink maximális kihasználása és nem „babérvadászat”.

Szóval mi is készültünk HA1KYY-nal. Fellelkesedve a DK7ZB tapasztalatain a CARANT antennával ( Funkamateur 9. szám ), összeszedtünk 4 db 12 elemest, hogy egymás felett majd jól „ellesznek” és jól betöltik a segédantenna szerepét a múltkori viharban kettétört, viharvert Jaybeam (MBM88) antenna helyett.

Illesztőnek a klasszikus 75 Ohm n x negyed lambda megoldást választottuk, részben súlycsökkentés miatt is. Hogy az alkalmazott „kötődobozok” ne ázzanak be, kiöntöttem őket meleg ragasztóval.

Balunként semirigid kábelt alkalmaztam, hogy a műanyag dobozban elférjen. A rudak ránézésre elég jó anyagnak tűntek és a mikrosütő tesztet is jól bírták. Egy probléma adódott csak, az egyébként jó minőségű 75 Ohmos koax habosított dielektrikuma nagyon rosszul viselte a meleget, mind a forrasztásnál, mind a meleg ragasztó esetén. Ennek ellenére, más nem lévén kéznél, az ellenőrzéskor egy kéziműszer 200 MOhmos állásban végtelen ellenállást mért rajtuk. Sajnos az utolsó mérést kihagytam ( a két-két antenna összekötése után ), mert már nagyon késő volt, gondolván a többi is jó volt.. Tanulság: a szabályt soha nem lehet megszegni, az ellenőrző mérés nem hagyható ki, soha !

Csak péntek délután tudtunk felmenni HG1RJD, Gyurival a Kendigre, jó szeles, hűvös idő fogadott bennünk. Gyuri megbirkózva az időjárással, az egyre erősebb széllel, felrakta szépen egymás fölé a 4 antennát a 4 méteres forgatott csőre, ami az épület egyik pillérére van építve. Itt már volt nálam szigetelésmérő, rámérve még 100 Volttal is pár kOhm volt az antenna. Miután Gyuri felmelegedett, lelket és egy kis alkoholt töltöttem belé, hogy akkor kezdheti leszedni őket..

Másnap a Jaybeam újraélesztése, ha nehezen is de sikerült, sőt még a helyére is felkerült, Gyuri keményen megdolgozott érte.

Így ha fél órával később is de elkezdhettük a versenyt. Még egy technikai változás történt, Gabitól ( 1YA ) vettünk egy GSz23b-s végfokot, mivel a GSZ31-es végfokunk csak lassan készül ( jó lesz majd tartaléknak, hi ), az addigi 400 Wattunkat nem sokra méltatták, többször 1 Khz közelségben álltak ránk és dolgoztak mellettünk..

A verseny, most már mondhatom szokásosan rossz körülmények közt zajlott. Nem a technikai hibákra gondolok, hanem az időjárásra, emiatt is a gyenge aktivitásra és a terjedésre, ami egy ideje ismétlődik.

Bár nálunk nem sok eső esett, de az 1000 km sugarú körön belül sok helyen volt pocsék idő. Ez sokak kedvét elvette a kitelepüléstől. YO4WZ és néhányan pénteken kitelepültek Bukarest mellé egy hegyre, többször beszéltem vele telefonon, csak azt ismételte szakad az eső. Vasárnap délben megállt az eső náluk, ki is használták, lebontottak és eltűntek haza..

De németeket is hallottam panaszkodni az időjárásra. F5LEN tropo előrejelzési oldalát nézegetve a verseny előtti napokban, már lehetett látni, hogy sok jóra a terjedés területén nem számíthatunk. http://tropo.f5len.org/forecasts-for-europe/

Nyugatról ez be is igazolódott, a szokott 800 km-es partnerek, DF0MU, DK2ZF, DF2ZC, nem voltak hallhatóak, de HB9HLM-et se hallottuk meg, ő legalább hallott minket. F6KFH-t hallottuk, de hamar elfordult, a chat-et meg megint nem figyelte, szokás szerint. Meglepően sok YO állomás volt, de gyengén szóltak. Jó terjedés csak LZ irányba volt, LZ7J, LZ9A és LZ1JH keményen itt voltak.. Belőlük lenne annyi, mint németből, hi.

Létszámhiány miatt a chat-et ezúttal csak keveset használtuk, AirScatter-t se tudtunk alkalmazni.

Miután a WinTest által készített .edi file-t be lehet olvasni az OK1DIX által készített ingyenes VUSC programba, így ki lehet használni ennek a különböző statisztika készítési lehetőségét.

Az így készített kép file-kat csatolom. Továbbá egy kis excel táblába beírtam a 3 db ez évi versenyen, mikor hány állomással dolgoztunk egy-egy országból. Ez egyrészt a mi munkánkat tükrözi, mikor merre, mennyit fordultunk, illetve mik a lehetőségek, de talán valamennyire jellemzi az aktivitást is egy-egy országból és valamit utal a terjedésre is.

Ez igazán akkor lenne mérvadó, ha mások is közreadnák az ilyen jellegű adataikat.

Remélem a jövő májusi verseny kivétel lesz, nem esik, nem fagy, nem fúj a szél és MURPHY mással lesz elfoglalva.


73! Jóska ’1VQ

 

2017. október 5.

Örömmel jelentem, hogy több mint 1 év kemény munkával, nem kevés anyagi ráfordítással  sikerült felújítani a tavaly júliusi 175km/h szélviharban ledőlt antennatornyunkat:

-6m: 7.3m hosszú DK7ZB 35m  magasan,
-3cm: 85cm dish, 10W
-6cm: 90cm dish 6W, mindkettő( 3/6cm) eleválható 30 fokig.
-70cm: 4x yagi, 1.2KW, SP70 előer
2m: 6x5.5m DK7ZB, RS1012 PA, 2xPGA103+ előer + lyukszűrő 97.7 és 107.4MHz-re( lokál FM adók miatt, 500W és 1KW 30m-re az antennánktól)
13/23cm: 1.4m dish, 23cm: 150W PE1RKI, 13cm: 60W,  + előer 2m segéd ant: 2x7el DK7ZB fix SP/OM irány, 2x7el  170 foktól 360 fokig rotary, HA8ET preamp , GSZ35B PA Remélem, hogy ez a toronycsúcs bírja majd a "gyűrődést"!
Ezúton mondok köszönetet mindenkinek, aki bármi módon támogatta a megvalósítást, vagy tevőlegesen is segített a munkálatokban.
A 16x32el 70cm EME, valamint a 8x10/4x7el 2m EME antennákon van még kozmetikázni való, ( ezeket is megviselte a szél és a 4-5cm-es jég) - ha az idő engedi még az idén megpróbáljuk befejezni ezt a munkát is.
73, találkozzunk a sávokban !
Gabi HA1YA  / HG1W

2017. szeptember 26.

Sajnos lassan növekszik a GHz-es tartományban aktív magyar állomások száma!

Nekem idén csak a régi, nagy öreggel DL7QY-val sikeredett egy QSO 3 centin. 821km, nem a legnagyobb DX nekem, de új LOC.

73 de HA8MV Gabi

2017. szeptember 21.

HA8V (HA8MV) Gabi legújabb trófeája:

2017. január 27.

HA8MV Gabi 24 HGz-es beaconje megfigylőkre vár!


2015. augusztus 23.

HA8MV beszámolója:

A 3400 MHz-es sáv használatának tapasztalatai

A mikrohullámú sávokat kedvelők kicsiny magyar társaságában felmerült, hogy valami
újat kellene kipróbálni. Mivel a környező illetve a még elérhető országok jó részében
használható a 3400-3402 megahertz közötti sávrész, így erre esett a választás.

Első feladat a berendezések megépítése illetve a QTH-kon a készülékek és antennák
telepítése volt. Ennek a megfelelő szinten való elkészülése már felbátorított annyira,
hogy a MRASZ támogatásával és aktív segítségével az engedély birtokában ne valljunk
kudarcot!

Októberben 28 napra szóló RX-TX engedélyt kaptunk a teljes sávra. Három QTH lett erre
kijelölve hívójel megkötés nélkül. A szempontok a következők voltak:

Ide készültek el a megfelelő berendezések, választottunk egy magas helyet, ( Gerecse )
mivel ebben az időszakban jó eséllyel innen lehetett elindulni az IARU UHF-SHF-EHF
versenyen. Egy könnyen elérhető illetve egy lakásban kialakított QTH pedig a 28 napos
periódusban a terjedés figyelését illetve a DXCC kőrzetek naplózását tette lehetővé!

A állomások kiépítése a következők voltak: 7w FET-es végfok, KIT-ből épített DB6NT által fejlesztett
TCRV, megfelelő segédáramkörök és saját tervezésű loop sugárzójú 120cm átmérőjű parabola.
Ez egy 32 méter magas helyre forgatható ( nem eleválható ) kivitelben dolgozott szép
eredményekkel. Néhány első külföldi/magyar QSO valamint ezen a sávon HA távolsági 771km-es
rekordot. DXCC pedig: HA-S5-OK-DL-OM-9A

Az itt hallottak alapján azt mondhatom, hogy kiváló, csendes a sáv. A QSB szinte állandó,
de mivel csak októberben volt módom használni, ez még kevés tapasztalat a teljes tulajdon-
ságok megállapítására. Valamennyi terjedési mód is alkalmazható lenne, de ennek kihasz-
nálására állandó LIS-re lenne szükség, lehetséges a TR-RS-AP!

A kisérleti időszak alatti összeköttetések adatait, képeket itt közöljük.

9A2SB             3400100.0         29 Oct 08:27     HA8MV            TNX Zlatko, new DXCC & #.
OM3YFT           3400100.0         29 Oct 08:12     HA8MV            TNX Branislav! 1st. OM-HA QSO.
HG5ED            3400100.0         29 Oct 07:59     9A2SB             219km-599++
OK1MAC          3400150.0         28 Oct 19:32     S51ZO             jn86dr/tr/jn79io 599 TNX jAN
S55ZMS/B        3400090.0         28 Oct 17:00     S51ZO             JN86CR 599
9A2SB             3400100.0         28 Oct 15:55     S51ZO             JN86dr/tr/jn95GM 579 tnx Zlatko
HG5ED            3400100.0         28 Oct 15:23     9A2SB             jn97ok<tr>jn95gm 599 1# qso
GB3MHZ/B       3400830.0         28 Oct 15:16     OZ9PP             529 in JO47VA with QSB
GB3MHZ/B       3400830.0         28 Oct 07:59     DK6JL              JO02PB(TR)JO31DH 529
DB0AJA/B        3400943.2         28 Oct 07:36     G3XDY            549 JN59<TR>JO02
G3XDY            3400215.0         27 Oct 23:35     DL3IAS            519 JO02OB<TR>JN49EJ
GB3MHZ/B       3400830.0         27 Oct 16:59     DL5EAG           519 qsb in jo31ei
OM3YFT           3400100.0         24 Oct 14:01     HA8MV            Its wanted by me OM3YFT.
G3XDY            3400214.0         19 Oct 10:26     DL3YEE           jo02-jo50 AS QSO! tnx new#
DB6NT             3400200.0         19 Oct 09:12     HA8MV            559/559 First DL-HA QSO!
S55ZMS/B        3400090.0         19 Oct 08:56     S51ZO             JN86cr 599
HG5ED            3400100.0         19 Oct 08:51     S51ZO             JN97OK 59 tnx Ernie
HA8MV/P         3400100.0         19 Oct 08:45     S51ZO             KN06HT 599
HG5ED            3400100.0         15 Oct 10:08     HA8MV/P         59 QSB TNX
OK2KFJ           3400100.0         05 Oct 14:31     HA8MV/P         TNX Petr! New # for me! 559/559
OL9W               3400180.0         05 Oct 10:53     DL3YEE           tnx qso jn99-jo50
OL4A               3400110.0         05 Oct 07:22     HA8V               TNX Josef! 671km, my odx on 9cm!
HA5S               3400100.0         04 Oct 17:44     S51ZO             TNX 70,23,13,9,6,3cm QSO GL
HG5ED/P         3400100.0         04 Oct 17:24     S51ZO             JN86dr/JN97fq 59 tnx ERnie
DL3YCW          3400200.0         04 Oct 16:46     DL3YEE           tnx qso also 13cm 73
DG5ACX/P       3400240.0         04 Oct 15:25     DL3YEE           tnx qso also 13+23cm
DB0FGB/B       3400833.0         04 Oct 11:32     OZ2LD             529 QSB
OK2BDQ/P       3400120.0         04 Oct 11:05     HA8MV/P         TNX Ivo OB the 52 RPRT!
OK1YA             3400120.0         04 Oct 10:53     HA8MV/P         TNX Mek! MAC also in 3400.120!
HG5ED/P         3400100.0         04 Oct 10:44     S51ZO             JN86dr/JN97FQ 59 ssb
S50C                3400100.0         04 Oct 10:08     S51ZO             jn76JG 599
HA8MV/P         3400100.0         04 Oct 09:49     S50C                kn06ht<tr>jn76jg 579 Gabi 73
S51ZO             3400100.0         04 Oct 09:36     HA8MV/P         TNX Joze! Today 579. GL!
HA8MV/P         3400100.0         04 Oct 09:35     S51ZO             JN86dr/KN06HT 579
GB3ZME/B       3400914.0         04 Oct 08:23     G3UKV             IO82RP(TR)IO82RR 599
GB3OHM/B      3400896.0         04 Oct 08:15     G3UKV             IO92AJ(RS)IO82RR 59s
GB3SCF/B       3400905.0         04 Oct 08:11     G3UKV             IO80UU(RS)IO82RR 536
G3LPC/B          3400936.0         04 Oct 08:10     G3UKV             IO91FR(RS)IO82RR 579
DB0FGB/B       3400833.0         04 Oct 06:28     DL1SUN           JO50<TR>JO53 391km 579
DB9FGB/B       3400833.0         03 Oct 15:24     DL1SUN           JO50>TR<JO53 391km 539 normal
HG5ED            3400100.0         01 Oct 17:19     HA8MV/P         TNX Ernie! First HA-HA QSO on 9cm
S51ZO             3400100.0         01 Oct 16:57     HA8MV/P         TNX Joze! My first QSO on 9cm.
HA8MV/P         3400100.0         01 Oct 16:55     S51ZO             JN86dr/TR/KN06HT 599 fb Gabi
HG5ED            3400100.0         01 Oct 16:11     S51ZO             JN86dr/tr/JN97OK 599 fb Ernie
S55ZMS/B        3400090.0         01 Oct 06:01     S51ZO             jn86cr 599
HG5ED            3400100.0         01 Oct 05:49     S51ZO             JN86dr/TR/JN 97OK 579 FIRST S5-HA on 9cm

HA8MV/P HA8V 120 cm-es antennája

HA8MV/P HA8V TRCV

OM3YFT állomása Pozsony mellől

HG5ED transverter

2015. július 26.

HA3GR rain-scatter QSO-ja 3 cm-en:

OK1JKT vs. HA3GR 3cm RS @ 9A4QV - JN75BB

https://www.youtube.com/watch?v=A05JXr4S-wg

Tnx info Feri!

2014. október 7.

Az előző hétvégén jó tropo terjedés örvedeztette meg az IARU Region 1 UHF/SHF/EHF verseny résztvevőit.

432 Mhz-en néhány óra alatt is sok összeköttetést könyvelt el HA8AR. Az MDX IQ4AX pontosan 835 km.

HA8MV (HA8V) logjában itt gyönyörködhetünk: http://www.hamlog.eu/HA8V/logpage2d0.html

Látható, hogy Gabi az 1200, 2300, és a 3400 MHz-es sávokon gyűjtötte az összeköttetéseket.

HA5S leereszkedett a 432 MHz-re is -ahol nekem (HA6NN) már szombat este a 118. sorszámot adta de a az SHF-összeköttetéseket is szorgalmasan gyártották.

Néhány kép HA8MV berendezéseiről:

23 cm

10 GHz

HA5S -korábban HA5SHF- az októberi versenyen használt berendezései és antennái:

A "karácsonyfa".

A 3400 MHz-es berendezés, antennák

Ilyen egy 3400 MHz-es antenna

=ooo=

SM7FWZ már ennél is tovább jutott. Deep space reception:

http://www.arlembke.se/?page_id=278

 

2014. október 4.

Október 1-től VHF Es season break!

Kerestem a nemrég kapott Excel táblázatban a mai UHF-SHF-EHF verseny kezdési időpontját. Nincs benne!

Itt találtam meg -ráadásul magyar nyelven!

http://slovhf.net/vhfmanager/?ContestID=35&language=HA

Arról, hogy miket lehet hallani az SHF sávokban van egy hangfelvéte, amit S51ZO készített a HA8MV-vel a 9 cm-es sávon létesített összeköttetésről. A hangosabb a szlovén állomás -aki a saját adását rögzítette, a halkabb HA8MV Gabi Szarvasról.

Megjött az összeköttetést nyugtázó QSL-lap is 2014. október 15-én.

A 9 cm-re készült sugárzó -amihez természetesen tartozik a fenti paraboloid reflektor

 

2014. szeptember 14.

HA8MV új technikával készül az októberi versenyre 3400 MHz-en is:

 

2014. szeptember 7.

HA8KIF/p kitelepülése egy kunhalomra HA8MV részvételével. LOC KN06FT35if

OM3RLA a szeptemberi versenyben 144 MHz-en.

2014. augusztus 29.

HA5SHF csapata: http://www.gocom.hu/pic/album.html

2014. augusztus 22.

HG5ED- nek sikerült az első HA - 9A összeköttetés 24 GHz-en.

Gratulálunk Ernő!

Az informátor írja:

11:18Z SSB módban az első 9A-HA QSO 9A3AQ/P (JN86DM)  és HG5ED/P (JN86GQ64DF) TX: 59+20___ RX: 55.    
A távolság: 30.7km  A berendezés GPS lokkolású 2.5w kimenővel egy 60 centis parabola.

 

2014. augusztus 17.

HA8MV 3400 MHz-es egység építési fázisai. Peres Ernőnek (HG5ED) köszönhetem teljes egészében, én csak megépítettem KIT-ből! 260mW kimenő + egy 7 wattos PA! (Bár az egész 'tilos' de a végfok 'halállal' jár!) hi-hi Még egy loop sugárzót kell készítenem, a parabola nem gond. A forgatást meg valami egyszerű módon fogom megoldani.

 

 

2014. augusztus 13.

FT-847 átalakítása 70 MHz-re:

 

2014. március 12.

HA9MDP Péter ma adott hírt arról, hogy a korábbi hetekben tesztelt HG6RUA FM átjátszót telepítették Galyatetőn HA5CD Csabával.

Az átjátszót korábban a Hármashatárhegyen tesztelték. Onnan is jól hallottam.

Köszönet illeti a konstruktőröket és a tesztelésben résztvevőket is!

Péter levele:

Tegnap HA5CD Csabával lecseréltük a galyai 70cm átjátszót az új frekire 439.375 -7.6MHz a ctcss 114.8. Az antenna körsugárzó V4R. A régi frekvencia megszűnt (434.825). Az ICOM átjátszó javítás és hangolás után kerül majd vissza a helyére most 2 X GM300 rádió üzemel. A 2m átjátszó sajnos recseg ropog néha használhatatlan, a 2m antenna cserére szorul! Ha rá tudtok nézni akkor írjátok meg mik a tapasztalatok a régi frekihez képest, az eddig visszajelzések alapján mindenütt javult az ellátottság. Köszönjük a beállításban és tesztelésben résztvevő állomások segítségét!

73  

Barnóczki Péter HA9MDP

HG6RUA Galyatető

2014. január 20.

Közzétetteék a Dresdener UKW Runde (DUR) 2013 eredményjegyzékét.

A eredménylisták és képek forrása:

http://dl0tud.tu-dresden.de/wordpress/?page_id=282

A magyar állomások szép eredménnyel vettek részt az aktivitásban.

1.Platz OM Gabor (Gabi) HA8MV 11 Teilnahmen 58610 Punkte
2.Platz OM Mirek OK2UYZ 12 Teilnahmen 51848 Punkte
3.Platz OM László (Laci) HA5UA 11 Teilnahmen 33294 Punkte

A decemberi eredmények:

DUR '13 results

 

2013. augusztus 13.

HA8MV Gabi a 2012 októberi VHF és UHF nemzetközi versenyen az 'Overall  Single Operator' 
magyar viszonylatban eddig a legkiválóbb eredményt érte el.    
http://www.ok2kkw.com/contests/12/uhf_contest-2012_iaru-10.txt      

A 3 cm-es sávon ismét túlszárnyalta magát: DJ5NQ JN47QT 858km. (RS)

Gabi példájára mások is kedvet kaptak az UHF/SHF munkához.

HA3GR Feri ismét részt vesz a 10 gigás munkában, szépen halad, s már Ő  is közelítgeti a csúcsokat: 
DK5AI JO51GO  784km.

Egy kép HA3GR antennájáról:

 

2013. július 24.

HA8V Gabi nemzetközi második helyezést ért el a hónap elején megrendezett IARU Region 1 Subregional (Field Day) versenyen, aminek a leánykori neve Polni Den.

 

Visit: http://www.vhfcontest.net/?cat=13&zavod=68&lang=eng&kat=getlog%2Fclaimsql&country=0&power=0&vyber=Select

2012. október 7.

A szlovének magyar nyelvű versenynaptára:

http://slovhf.net/vhfmanager/index.php?ContestID=85&language=HA

 

2012. augusztus 28.

Látogatás G3LTF QTH-ján: (Tny HA2RD)

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=EHyTnkGftpY

 

2012. július 11.

HA8MV az idei "PD" azaz IARU Subregional versenyen, ill. a Magyar Kupán az idén is jó eredményeket ért el a 432 MHZ feletti sávokban.

A különleges QTH Szarvas közelében található.

APRS Triostar 2m --- 5el. 70MHz Yagi --- 1.1m parabola 24GHz --- fenn
4x11 2m, közötte 4x 23el 70cm --- alatta 150cm 5760-ra parabola --- túlsó tornyon 143cm 10GHz parabola --- elöl 2.2m parabola 23/13 centis fejjel.

A többi vagy profi cucc antennája vagy a helyi gépek vezérlésére használatos GPS vagy analóg berendezés, esetleg internet.

HA8MV versenybázisa

 

2012. június 25.

HA8MV Gabi 5760 megás cucca szép, a horizont kellőképpen távoli:

 

2010. november 30.

Újabb LOC nyugtázása HA8MV-nek a közel 200 mérföldre, jelentős nehézségek árán települt lengyel állomással:

SP5CCC 10 GHz-en

2010. november 3.

Ma hozta a postás bácsi a következő lapokat. 
Ezzel nyugtázták az első  YO-HA QSO-kat mind a két sávon:
'73:Gabi
HA8MV's SHF QSOs with YO2KDT

2010. október 6.

Hirek az IARU Region 1 U/SHF versenyről

Az októberi verseny előtt és alatt próbálgattuk a 24 gigás cuccom szárnyait.  
Ismét az önzetlen barátaim közreműködésével két hegyről ment a teszt.  
Egyik messzebb volt tőlem, mint a másik. 151 illetve 190 km. A 60mW-hoz ez  bátornak tűnt,
de kicsivel nem vacakolunk... Hi    
A közelebbi test csak egyirányú siker volt, de a távolabbi erős CW, majd  később 
még erősebb SSB QSO-t eredményezett! ( nagy élmény)    
Tehát: HG5ED/P-HA8V JN97FQ-KN06HT 191km 24048.145MHz.  
Távolsági HA csúcs volt egy darabig, de a HA5SHF-es Fiúk nem várattak a  'döntéssel' 
sokáig, OE3WOG-gal létesített SSB QSO a jelenlegi 213km-es HA  távolsági rekord!    
Valamint még nekem sikeredett 13centin az első YO-HA QSO az YO2KDT/P-vel  (KN15AD), 
valamint szintén velük az első 3centis YO-HA is! (216km)  
Egy fotó a jelenlegi állapotról.                                  
'73:Gabi HA8MV
HA8MV Qth-ja a 2010. októberi SHF versenyen 

2010. augusztus 8.

HA8MV-  IK3HHG

HA8MV Gabi újabb tudósítása:

Nem tétlenkedem 6 centin sem. Most 2010 augusztus 3.-án sikerült  összeköttetést 
teremtenem elsőként olasz rádióamatőrrel.    IK3HHG  JN65DO - HA8MV/P KN06HT  
A korábban belinkelt oldalon olvashatóak a tények. Viszont érdekesség,  hogy fél úton 
közöttünk volt egy zivatarfelhő, de nem volt 'RS' hangja.  Igen röviden, csak a lényeget
hallottuk egymásból, ez pedig lehetett 'AS'  (airplane scatter-répülőgépről való 
szóródás) is! Tropóként naplóztam...                                                
'73:Gabi  

2010. július 24.

HA8MV Gabi az US5WU (KO20DI) állomással létesített összeköttetéssel elérte a 33. QTH-lokátor négyszöget

3 cm-en!

Lásd:

http://www.hamlog.eu/HA8MV/P/logpage1d0.html

2010. július 21.

Friss hírek HA8MV szarvasi telephelyéről:

A 6cm-es sáv már jobban be lett 'lakva' az előző levelem óta. Most 1.5  méteres a 
26 méter magasba szerelt parabola. A teljesítmény maradt, de a  mostani barkácsolásom 
egy 30-35 wattos erősítő.    Itt így áll a DX kergetés az általam használt sávokon:    
http://www.vhf-dx.net/top_call.php?search=HA8V-HA8MV/P      
3 centin csak a sávmunka gyarapodott, itt is van 'új magyar csúcs'.  
Jelenleg 813km. A partner: DL1ATI-JO50QU      
http://www.hamlog.eu/HA8MV/P/logpage1d0.html      
Itt 'napra kész' a logom.     
Azért léptem tovább is, sok önzetlen RÁDIÓAMATŐR segítségével már vagyok  24GHz-en is. 
Kicsi cuccal a keleti országrészben nem érdemes vacakolni,  
így rögtön 1.1 méteres parabola 22 méter magasban és '50mW'.      
A fotókat csatolom, '73 Gabi  



2010. április 26.

HA5KDQ stábja új antennát épített a 23 cm-re, ami 16 fejből álló 6-os loop rendszer, 31dBi nyreséggel. Az állomás ezzel készült a májusi V/U/SHF versenyre:

23 cm antenna is ready to put onto rotator.

New 23 cm antenna system at HA5KDQ

Foto: HA5IW

2009. május 16.

HA1XY megcsinálta az első összeköttetését 3 cm-en! Gratulálunk!

10 GHz transverter made by HA1YAHA1XY's 3 cm parabola

2009-05-16 15:22:18Z   HA1XY Béla   OK Franci, tks again for first 3cm QSO 73!
2009-05-16 14:58:40Z   HA1XY Béla   CQ by jn77rb
2009-05-16 14:57:23Z   HA1XY Béla   csak rs most Gabi az ant forgatás még ketdetleges R1L
2009-05-16 14:53:57Z   HA1XY Béla   OK, qrx
2009-05-16 14:52:56Z   HA1XY Béla   Koszi, S51RM
2009-05-16 14:52:43Z   HA1XY Béla   sri only rs
2009-05-16 14:52:01Z   HA1XY Béla   Szia Gabi! megvan az 1st 3cm QSOOOOOOOOOO!
2009-05-16 14:51:22Z   HA1XY Béla   Zlatko pse me on .100
2009-05-16 14:50:00Z   HA1XY Béla   Hi Franci! UFF!!!! Tnx fr first 3cm QSO 73! Szia
2009-05-16 14:45:57Z   HA1XY Béla   Szia Zlatko, ok i qrv pse long call
2009-05-16 14:33:15Z   HA1XY Béla   Claudio hr nil also sorry
2009-05-16 14:25:25Z   HA1XY Béla   ok call me
2009-05-16 14:24:52Z   HA1XY Béla   try over jn77vj
2009-05-16 14:23:54Z   HA1XY Béla   pse over any scp jn87ce or other
2009-05-16 14:19:13Z   HA1XY Béla   ok, qrv
2009-05-16 14:16:01Z   HA1XY Béla   ok lsn 100 pse long call
2009-05-16 14:14:44Z   HA1XY Béla   2.5w 90cm dish
2009-05-16 14:12:34Z   HA1XY Béla   ga all Iam QRV on 3cm

http://www.ha1ya.hu/index.htm

Új hírek HA8V-től:

HA8V's 5-7GHz trvtrThe Big Gun

'Befejeztem' az állomásomat, mely így fest:
1.2m parabóla 31 méter magasban, hátára szerelve a kitből és saját
elképzelésből összeállított berendezés.
Ritka alkalmat eltekintve mindig hallom a budapesti jeladót, mely
149 kilométer. (0.12-0.16w kimenő, hőtől függően, kőrsugárzó antenna)
Az októberi versenyen 4 QSO, melyből az OE5VRL/5 új magyar QRB csúcs,
504km.

                          '73:Gabi

432 MHz beacon lista

http://www.mmmonvhf.de/beacmap70.php?ca=HG1BUA&mo=1

HA8MV készül az októberi U/SHF versenyre

Az 5,7 gigás cucc:

HA8MV's 5,7 Ghz rig under measurements

Tropo Karácsonyra

HA1XY összeállítása a 432 MHz-ről:

G3XDY    432207.5 YL3AG       KO26>JO02                     2233 19 Dec
SP3MGM   432200.0 ON4PS/P     jo20/jo73                     2232 19 Dec
PA2M     432206.0 YL3AG       s9 in jo21                    2230 19 Dec
OK1TEH   432000.0 LY2SA       still qrv?                    2228 19 Dec
OK1KT    432203.8 EW1OZ       559 in JO70we                 2224 19 Dec
OK1TEH   432300.0 SM7DIE      new sqr tnx jo70-jo76 691km   2223 19 Dec
DL4DWA-@ 432205.0 MM5AJW      tnx new#, jo61qh-io88ki, 559, 2223 19 Dec
RA2FF    432200.7 RA3LE       PSE BOOMING TO KO04GR         2221 19 Dec
DL4MP    432420.0 DB0VC/B     529 in JN48                   2221 19 Dec
DL8YE-@  432201.0 RA3LE       ko64 jo31 tks qso 1705km      2220 19 Dec
PE1ITR   432209.0 YL3AG       JO21QK(TR>KO26AW tnx! new dxcc2219 19 Dec
PE1HWO   432208.0 YL3AG       KO26AW(TR>JO21GV              2217 19 Dec
SP4JCQ   432203.5 MM5AJW      cw 559 now                    2217 19 Dec
DL3LFA   432920.0 DB0VC/B     jo54->jn67 529!!!.............2215 19 Dec
SP4JCQ   432198.5 DL8BDU      579 in ko13                   2214 19 Dec
PA2M     432200.0 RA3LE       ko64 still s5 here            2214 19 Dec
PA2JWN   432208.0 YL3AG       539 in JO22QD                 2207 19 Dec

 

IARU VHF/UHF/SHF Beaconlist

http://www.ok2kkw.com/iaru_beacon_list_freq.htm

 

Rain scatter lehetőségek 2007. október 6.!

Rain scatter in UHF contest 2007

Tnx HA2RD!

További info: http://www.arso.gov.si/vreme/napovedi%20in%20podatki/radar.html

NAC minden kedden

Érdemes észak felé figyelni keddi estéken. Jó indikátor lehet az OK0EP beacon.

Reception of OK0EP beacon in Europe.

Place of the BeaconOK0EP details

NN0709112000UT

Forrás: http://www.ok2kkw.com/ok0ep.htm (Tnx OK1TEH Matej)

SHF History

HA2RD korábbi SHF összeköttetéseit igazoló QSL-lapok:

OE9XXI QSO 1989 78 GHz

XXI2

XXI3

2007. május 25.

Mindíg vannak meglepetések, így nem tartott sokáig az új csúcs! 
Május 23.-án 3 centiméteren először az I6XCK/6-tal váltottam SSB riportot, mely távolság 674km-t
jelentett. 

Ez is csak 'kérészéletű' volt, mert I4XCC 711km! 

'73:Gabi HA8MV

2007. május 15.

HA8MV írja:

Valamint átadtam a múltnak: egy magyar távolsági rekordot, melyet HA2M tartott  2002 óta!
HA2M-I4JED/4 666km.
A mostani: OK1JKT/P-HA8MV/P 672.2km  10368 MHz-en!  

'73:Gabi