VHF-DX Toplist

 

http://www.vhf-dx.net/top/toplist.php

Távolsági rekordok

http://www.arrl.org/files/file/WA50-Standings/Distance-Records-11-September-2020.pdf

= o o o =

144 MHz ODX lista

A hangfelvételek megállíthatók, újraindíthatók és letölthetők!

Ajánlott böngésző: friss Google Chrome vagy hasonló

Otherwise sound files are to be stopped first if necessary!

2021. augusztus 1.

A 2021. évi 6 m Es szezon értékelése:

A 2021-es tavasz még mindig nem hozott TEP terjedést, pedig lassan „ráfordulunk” a napciklus felmenő ágára.


Májusban az első jelek bíztatóak voltak, hiszen az Es szezon korán indult, május 13-án már karibi állomásokkal lehetett rádiózni.
Sőt, május 19-én már USA terjedés is volt! Ez elsősorban a Nagy Tavak vidékére irányult, de a legtávolabbi QSO W7CD volt Washington államból (CN87).
Május 20-án hasonló rövid, de intenzív terjedés volt, a nap fénypontja a VO2AC-vel lefolytatott FT8 QSO volt, ami egyben a (legálisan) elérhető utolsó CQ zónát is jelentette.


Ezután következett egy hét szünet, majd június 1-től megindultak a reggeli keleti műsorok is. Ezen a napon pl. 5 különböző VR2 került a logba, a hatodik csak azért nem, mert VR2XYL már minden formában igazolva van.
Eszméletlen mennyiségű kínai állomás hemzsegett a sávban. Indiában pedig valakik (talán a dicső indiai hadsereg?) szemet vetettek a 6 méteres sávra, ezért a VU amatőrök kampányszerűen használják a sávot, számos új QRA kockával örvendeztetve bennünket.
Június 3-a örökké emlékezetes marad, de sajnos negatív előjellel. Ezen a napon ugyanis tőlem nyugatra szinte mindenki tudott HK, HC, P4 állomásokkal QSO-zni, idáig csak kb. fél óránként ért el a terjedés széle, akkor is csak 1-1 percre, ami kevés volt az üdvösséghez.
Aztán június 5-én végre nekem is sikerült P43A, az idei első új DXCC körzet.
Ezután szinte minden este hallhatók voltak a PV8 állomások az FJ92 kockából, de más nem nagyon jött.
A reggelenkénti keleti műsorok intenzívvé váltak, özön JA, BY, HL, de sajnos semmi más. Talán T6AA-t érdemes megemlíteni, aki naponta rendszeresen ott volt 6 méteren.
(Jó hír, hogy Robert OM rövidesen átköltözik Nepálba, és valószínűleg könnyen elérhető lesz 6 méteren is.)
Június 14-én reggel nagyon sok JA volt hallható, így lehetett sejteni, hogy délután és este majd a másik irány is jó lesz. Jó lett.
Nem elsősorban USA, inkább karibi állomások voltak, 4-5 KP4, 4-5 HI állomás után 22:31 UTC-kor (az helyi időben fél egykor!!!) végre megtört a jég, és pár percre nálam is megjelent HC1BI, az idei második új DXCC.
Június 15-én délben megjelent a sávban EP2HAM (bár a QRZ.com oldalán látható engedélyében nem szerepel a 6 méter), és sok európainak okozott örömet, de nekem sajnos nem sikerült, jórészt a "fejem fölött" rádióztak vele.
Június második felére a nagy QSB volt a jellemző. Az egyik periódusban még jól vettem sok állomást, a következőben már egészen mások voltak láthatók.
Viszonylag kevés komplett QSO született, talán a 2 db XE2 emelhető ki közülük, no meg persze LA7DHA (JP68) akit már évek óta kergettem.
Afrikából 5T5PA, TZ4AM, TT8SN, TR8CA és 9G5FI volt látható kisebb-nagyobb gyakorisággal, sajnos ET3AA és EL2BG egyelőre nem :(.
Reggelenként 1-2 ázsiai, esténként 1-2 karibi azért általában bekerült a "zsákba".
Június 30-án elég jól jöttek a japánok, hosszú idő után végre sikerült JK2TTP a PM83, és két HL is a PM35 kockából.


Július 1-én egyéni csúcsot döntöttem, 16 és 20 UTC között 4 óra alatt kb. 30 USA/VE került a logba, főleg EM-EN-FN kockákból.
Július 2-án sikerült még tizet hozzátenni, nagyjából ugyanarról a vidékről.
Július 3-a is így indult, de 14 UTC körül egyszer csak elkezdték hívogatni ET3AA-t. Odafordultam az antennával, de nálam egyetlen vékonyka -22 dB-s dekód volt az eredmény, hiába hívtam az állomást.
(Pár nappal később megkaptam ET3AA képernyőképét, +2 dB-vel vettek engem, és zsinórban négyszer kaptam riportot, aztán mivel nem válaszoltam, tovább léptek.)
Eléggé letörve ültem a gépnél, amikor pontosan 16:00 UT-kor egyszercsak megjelent a képernyőn W7OK, majd utána még 8 másik állomás a CN-CO-DN-DO kockákból.
Sajnos nálam 16:42-kor vége is lett, pedig még szívesen folytattam volna.
Július 4-e is ígéretesen indult, de két-három texasi után befulladt.
Július 5-én megint sok volt a japán, de délután megint csak maréknyi texasi jött, semmi más.
Július 6-án én is feliratkoztam az "idén VK-t csináltak" listára. Korábban mindig csak olyan VK4-eseket láttam, akikkel már EME-vel volt QSO-m, ezen a reggelen viszont kipróbáltuk VK5PJ-vel az új Q65 üzemmódot, és az kitűnően bevált, pár perc alatt komplettíroztuk a QSO-t.
Július 8-án ismét az EM-EN kockák domináltak a délutáni USA terjedésben. Ez elég jól sikerült nap volt, mert két új államot, Delaware-t és Kansast sikerült végre elérni.
Július 9-től aztán egyre gyérebb volt a felhozatal (legalábbis KN07-ben). Néhány új kocka HZ-ből, USA-ból, de komoly DX semmi.
Július 13-án délután szokatlan módon Afrika irányába is kinyílt a sáv, egész csomó ZS állomás volt vehető, akárcsak a "megszokott" tavaszi és őszi TEP terjedések során.
Én nem találtam köztük új hívójelet.
Július 16-án reggel a korán (legalábbis nálam korábban) kelők VK2 VK3 VK6 állomásokat is elértek, én az előző napi fáradalmakat kipihenve csak akkor kapcsoltam be, amikor már mindennek vége volt.
Délután EA6SX/P kisebb hajókirándulás után a JN10 kockából rádiózott, ami nekem is új volt.
Július 19-én reggel megint japánok, de semmi más, aztán délután beindult a DM kocka is, de csupa "régi ismerős", egyedül N1AV DM43 kockája volt új.
Már kezdtem belenyugodni, hogy nem lesz semmi új, amikor július 22-én végre némi terjedés mutatkozott a 7. zóna irányába.
V31MA több HA állomást is vett, aztán 1714 UTC-kor (kemény másfél percre) megnyílt az út YS1AG-hez is. Ez a másfél perc azonban elegendő volt az első legális HA-YS QSO-hoz 6 méteren.
Azért a "legális" jelző, mert YS1AG Andy OM régi motoros (amúgy plasztikai sebész volt), és az 1990-es évek elején már QSO-zott egy HA állomással, akinek engedélye ugyan nem volt 6 méterre, de nem tudott ellenállni a kísértésnek.


Most itt tartunk, az eddigi QSO-k a mellékelt "nagy madár" diagramon láthatók.


Amit érdemes kiemelni: a korábbi éveknél kiegyensúlyozottabb a kép, az észak-amerikai QSOk száma örvendetesen megnőtt.
Néhány vonallal még lehetne dúsabb az ábra, de általában nem hívok olyan állomást, akivel már korábban bármilyen üzemmódban QSO-ztam.
Augusztus még tartogathat meglepetéseket, még 1-2 afrikait jó volna becserkészni.
Utána jön az őszi EME időszak, amikor W7GJ az FO/A és FO/M körzeteket aktiválja.
Végül a statisztikai adatok július 31-én:
DXCC: 227
LOC: 1055
Field: 116

73/DX
Pista HA0DU

 

2021. július 30.

HA5PT Tamás feltérképezte a 2005 - től eddig elért 463 lokátor gridet, ami az ARRL - VUCC - igazolva van.

Számos magyar rádióamatőr állomásnak sikerült az összeköttetés SW8YA - val a szporadikus E - réteg segítségével..

A DXcursion állomást a tengerentúlról is vették, később transzatlanti összeköttetés is sikerült Thassos - ról.

NN

2021. július 29.

Ahogy az lenni szokott, feléledt az 50 MHz-es sáv és először észak - dél irányban adódtak lehetőségek távoli országok elérésére. Több magyar állomás, pl. HA2NP, HA5WA, HA6NN és HA7EG sikeresen elérte TZ4AM - et a Mali Köztársaságban, Bamakoban.

A Görögörszágba kitelepült SW8YA is sikerrel járt Afrika irányában.

NN

2021. július 28.

HA1YA már az idén is QRV a görörgörszági Thassos szigetéről a KN20hs gridből. RH - n és a VHF sávokban is aktív. A legelső 50 MHz - es összeköttetése Magyarországról tegnap HA5LV -vel volt.

Az állomáson az alaprádió kivételével a saját gyártmányú adó - vevő keverőket ( 4 és 6 m) és a 300 W LDMOS végfokot használja.

Pictures by HA1YA

Aztán jött a napszél és elküldte pihenni az 50 MHz -es operátorokat egy kis időre.

Tnx HA1VQ

2021. július 27.

A az alsóbb VHF sávoktól eltérően a 144 MHz - es sávon ritkábban tudjuk kihasználni a távolterjedést. Az alábbi grafikon az Es szezon terjedési eseményei közötti legnagyobb szünetek időtartamát mutatja napokban mérve.

Tnx HA1VQ

2021. július 22.

Úgy tűnik, hogy a tengerentúliak vagy válogatósak és a grideket is gyűjtik, ennélfogva nem jönnek vissza akárkinek, vagy mostanában már még nagyobb teljesítmény kell az átjutáshoz és a nyugat - európai fal áttöréséhez 50 MHz-en!

Ez az összeköttetés még mindig egy FT-847 rádióval és egy hatelemes LFA antennával jött létre.

NN

2021. július 21.

Ki korán kel japánokat és koreaikat lel 50 MHz - en!

2021. július 16.

Feljegyzés: Magyaroszágról reggel néhányan elérték Ausztráliában a VK2, VK5 és VK6 körzeteket 50313 kHz-en.

2021. július 14.

Magyar idő szerint dél után röviddel erőteljes transzatlanti ionoszféra - csatorna alakult ki és sok észak - amerikai rádióamatőr állomás jelent meg az 50 MHz-es sávban. Kevéssel utána a mágneses tér Bz vektora negatív értékeket vett fel és a K - index megnövekedett. Lásd: http://geofizika.canet.hu/

NN

2021. július 13.

Ma dél - afrikai állomások tűntek fel 50 MHz-en. Kivétel nélkül mindegyiknek nagynyereségű csoportantennája van, ZS4TX - nek ezekből egy egész park szolgálja az EME összeköttetések létesítését.

Lásd: https://qrz.com/db/zs4tx/

A többi aktív állomás: ZS6NJ, ZS6NK, ZS6BW és ZS6BUN voltak.

A másik érdekes jelenség a svéd és norvég állomásoknak kialakult, Kaliforniába vezető ionoszféra - csatorna: pipeline volt.

NN

2021. július 12.

Az 50 és a 70 MHz -es sávban a megszokott napi rutin szerint mindig van lehetőség összeköttetések létesítésére több különböző adásmóddal. Így a mai napon ser kerülhetett FT4 adásmódú összeköttetés létesítésére a 144 MHz -es sávban.

2021. július 8.

Kiváló lehetőségek voltak minden VHF sávon. Megnyílt a két méteres sáv is a szokásos környéken kialakult rendkívül erős gócnak köszönhetően. A transzatlanti állomások több hullámban voltak elérhetőek. A karibi térség állomásai a késő esti órákban is aktívak.

NN

2021. július 7.

A Q - Show zavartalan folytatódik az 50 MHz- es mágikus sávban -újabban a Virgin szigetek főszereplésével. Ma tőlünk is többen hívtuk VP2/K3TRM - et, korábban riportot is cseréltünk VP2/K0BZ - vel.

NN

2021. július 3.

A hat méteres rádióamatőr sáv már a kialakult napi rutin szerint működött. Ma egy rendkívüli esemény történt, sok év után X - flare keletkezett, majd erős röntgen sugárzás érte az Atlanti óceán térségét.

https://www.swpc.noaa.gov/news/r3-strong-radio-blackout-observed

A délelőtti japánok:

A délutáni transzatlanti összeköttetések résztvevői amikor éppen nekünk nyílt meg a pipeline:

Egy összeköttetés a sok közül:

NN

2021. július 2.

Sok évvel ezelőtt azt olvashattuk a rádióamatőr irodalomban, hogy a rádióamatőrök nagy útja a 14 MHz - es sáv. Most ugyanezt elmondhatjuk az 50 MHz-ről. Éjjel - nappal használható, tudni lehet mikor van terjedés Japán felé és mikor jönnek át az amerikaiak. Európa meg valamilyen módon mindig elérhető. Az nagyon igazságtalan, hogy a Földközi tenger térségéből és a Közel - Keletről könnyebben lehet nagy távolságú összeköttetéseket létesíteni.

A szerényebben felszerelt állomások -pontosabban azok, akiknek nincs hét vagy tízelemes LFA3 yagi antennájuk és legalább egy párszáz wattos teljesítmény erősítőjük- is elérhetik, hogy átjutnak az Atlanti óceánon. Erre egy példa HA7EG "lábnyoma", amit a pskreporter rajzolt ki, rajtuk a "szőrös" (sparky) markerekkel, amik jelzik a túloldali sikeres vételt.

Gyurinál FT847 rádió van és egy ötelemes LFA antenna. Nálam FT450D rádió és HB9CV antenna, ám ennek ellenére nekem is kiszőrösödött ma néhány marker odaát.

NN

2021. június 30.

Kis szünet után ismét berobbantak a rádióamatőr állomások Japánból, Koreából és Kínából is.

Az esemény délutánig eltartott. A hatodik japán összeköttetésem már délután, bevásárlás után sikerült. Az első három CQ - ra jött! (FT450D, 80 W ls HB9CV antenna.)

Ez volt eddig az idei legintenzívebb DX esemény 50 MHz -en.

Jól jöttek az északi ritkább állomások, mint OH0Z az Aland szigetekről és OJ0MR a tenger által gyakran elöntött Market Reef - ről is.

Délutánra megnyílt a 144 MHz is, noha Magyarországról nehezen voltak elérhetők a gócok.

NN

2021. június 26.

Jó lehetőségek voltak a Közel - és a Távol - Kelet felé. Ma volt kint a 6 m sávban a legtöbb indiai állomás. HA7EG ismét gyarapította a gyűjteményét a DXCC - hez.

NN

2021. június 25.

Nagy nap ez a mai! HA1VQ Jóskának Portugália lett az új DXCC országa 144 MHz-en, nekem Mauritánia jött össze 6 méteren.

NN

 

2021. június 22.

Momentán a DXCC állásom 6 m-en 207 ország és 1127 az elért négyszögek száma.
Az alábbi lista a 2021-ben elért új #-eket tartalmazza:

 

Tegnap ilyen hívójeleket láttam & hívtam, eredménytelenül: ND7J-EM85, VE9XX-FN77,

K0GU-DN70, K1IT-EM85

vy 73 Pista/HA8CE

2021. június 21.

Ilyenkor, éjféltájban jönnek a dél - amerikai állomások 50 MHz-en. Kár, hogy elkezdett villámlani a közelben.

Róbert HA2NP mai összesítése szerint a jelenlegi Es szezonban eddig 352 összeköttetést létesítette a hat méteres sávban.

Az elért DXCC - entitások száma 138, a lokátor grideké 729 a mai napig. Térképen ábrázolva látható, hogy öt kontinenset is elért.

Az elért DXCC entitások listája (38):

A júniusban, dél - amerikai DXCC entitásokkal létesített összeköttetések:

Róbert 144 MHz-en is aktív. A DXCC/LOC állása 42/177. Az idei tavaszi szezon összeköttetéseit térképen ábrázoltam. Közöttük 25 EME összeköttetés is van.

NN

2021. június 19.

Minden VHF sávon adódott lehtőség távoli összeköttetések létesítésére a kialakult szporadikus - E gócok segítségével, amiknek a helyeit a sárga, a kék és a piros vonalak metszéspontjai jelzik. A legintenzívebb ionizáció a KO és a KN nagy lokátor négyszögekben alakult ki, így használható volt 144 MHz - es összeköttetésekhez.

A számított MUF értékeket folyamatosan mutatja a https://mmmonvhf.de/mufmap.php weblap.

13:30 UT -kor a tengerentúli állomások is megjelentek és számosan tudtak Európából transzatlanti összeköttetéseket létesíteni.

Még egy új ország HA7EG - nek:

2021. június 18.

Éjféli DX 50 MHz-en: a W3LPL - t hívom 23:45 - kor -helyi idő szerint. A 6 m sáv már azonos módon kezd viselkedni a rövidhullámú sávokhoz! A 70 MHz is gyakran használható, úgy tűnik az aktivitás alaposan hozzájárul a használhatóságához.

 

HA7EG - nek új DXCC entitás lett VO1HP.

 

2021. június 17.

Az szporadikus-E foltok ionizációja ma is különösen erős volt. Az Alpok fölött kezdődött és utána dél felé tolódott a számított MUF. HA1VQ megfigyelése szerint először 257, majd 231 MHz volt a JN60 grid négyszög felett.

Később az Atlanti Óceán fölött feltehetően kiterjedt hullámvezető alakult ki ami a délutáni óráktól késő estig tartott. A közép- és kelet európai térség állomásainak korábban "lehúzták a vasfüggönyt". A nyugat - európaiak még most este 11 körül is hívják az amerikai kontinensen működő rádióamatőr állomásokat!

Forrás: dxmaps.com

A magyar állomások tucatjával könyvelték el a DX - összeköttetéseket.

NN

2021. június 16.

Némi mágneses háborgás után ma újult erővel indult meg az ionizáció a légkörben és 144 MHz-en is újabb nagy távolságú összeköttetéseket lehetett létesíteni.

HA1VQ összeköttetései 144 MHz-en:

Egy új DXCC entitás HA7EG - nek:

2021. június 14.

A mai napot egy elképesztő japán dömping nyitotta.

HA2NP összefoglalója:

A mai nap: 31 JA, HL, DS, VU és HV0A 6m-en (a délutáni USA alatt QRL voltam)
(+ 2m-en 5 EME)

Új országok és négyzetek is vannak...

HA7EG is több új országot ért el.

2021. június 13.

Csendes vasárnapunk volt. Afrika kezd érdekelni bennünket.

2021. június 11.

Európa északi részére rácsúszott az aurora, ezért Magyarországról nem lehetett nagytávolságú összeköttetéseket létesíteni 50 MHz-en.

Tnx HA1VQ

Nekünk nem volt jó az ugrástávolság - "nem jutottunk be a csőbe."

NN

2021. június 10.

144 MHz-en ma sok európai és magyar állomás hozott létre értékes és nagytávolságú összeköttetéseket az Azori szigetektől Izraelig.

A számított maximális használható frekvencia 160 MHz fölé emelkedett.

Forrás: mmmonvhf.de

50 és 70 MHz-en is nagy aktivitás volt tapasztalható, nagy távolságokat lehetett áthidalni. Az európai állomások között magyarok is átjutottak az Atlanti Óceánon. EA8DBM egy rejtélyes állomás a Kanári szigeteken orosz operátorral.

Forrás: dxmaps.com

NN

2021. június 9.

Szlovénia az idén ünnepli a függetlenségének a 30. évfordulóját. Ebből az alkalomból diplomát adnak ki. Június 26.-án 00:00 UTC-től 2021. december 31.-én 23:59 UTC-ig 30 összeköttetést kell létesíteni S5 állomásokkal, amik között 10 összeköttetést a speciális S30 pefix-szel működő álomásokkal kell csinálni és az összeköttetések listáját be kell küldeni az scc@hamradio.si email címre. Bármelyik sáv és bármilyen üzemmód használható. Lásd: http://lea.hamradio.si/scc/diploma_30let/index_eng.htm

Tnx S58J

2021. június 7.

HA2NP Robert beszámolója a rendkívüli DX összeköttetésekről 50 MHz-en:

Az idei év nem indult rosszul Es-el, tavaly május 13.-án a PV8DX nyitotta számomra a transz equatoriális terjedést új országként. Az idén
május 7.-én ZF1EJ volt az első QSO-m FT8-al, a következő napon május 8.-án Q65 módban.
Számomra a következő napokon volt EU-n kívüli QSO (más napokon is hallottam, de nem volt összeköttetés):
május 7,8,13,18,19,23,24,25,26,29,30,31
június 1,2,3,4,6

A legjobb nyugati terjedés május 19 volt számomra: 28 NA állomás került a logba.
A JA irány kicsit nehezebben indult, június 6.-án 9QSO volt.

Az idén eddig új ország számomra:

YV, P43, VK, DU, HC, XE, 9M2, VR, KG6, ZS

Jelenlegi állás az elmúlt 4 évben: 6m-en 131 DXCC, 693# 2m-en: 37DXCC, 152#

Most egy kicsit kezd RH LOG-ra hasonlítani a 6m-es LOG...

 

Q65

Az EME még "gyerekcipőben" jár nálam, 50 megán 57 QSO (36init), 2m-en 9QSO 50W-al.
(20-21.-én a HA0HO-tól 70cm-en ZS4TX-el volt megbeszélve QSO).

Az első lehetőségtől fogva próbálgattam az új üzemmódot. Először néhány tropo QSO-m volt, kipróbálva az összes Q65 almódot.
Némi értelmezési hiba miatt Európában az 50305kHz-et, míg a tengerentúlon a 275-öt használjuk hívófrekvenciaként.
6m-en általános a Q65-30A mód használata.
Sajnos ez némileg bonyolítja a DX találkozásokat.
A Q65 mód használatát mindig a legújabb WSJT-X programmal érdemes végezni (jelenleg a v.2.5.0-rc1 próbaverzió), figyelmesen elolvasva a beállításokat!
Az alap beállítások esetén a Tx DF frekvencia 1500Hz. Amennyiben az ellenállomás nem utal rá, ezt érdemes figyelni (nem 1270Hz mint a JT65-nél!)
Az FT8-hoz hasonlóan a Tx és Rx frekvencia ettől eltérhet a QRM kerülése miatt...
Az F-Tol értéke azt határozza meg, hogy a program hol keressen először dekódolható információt. A dekódolás ezen a tartományon kívül is megtörténik!
Érdemes a szinkronjel (alul, piros nyil) megjelenése után ezt az F-tol értéket alacsonyabbra venni a gyorsabb dekódolás érdekében.
Gyengébb gépeken érdemes a DECODE menüpont alatt "normal" értékkel kísérletezni.
A Q65 mód kevésbbé érzékeny a zavarokra, az MS burstok nem korlátozzák, sőt segítik!
Türelemre van szükség, mivel a gép átlag dekódolást végez, azaz a több perióduson keresztül vett jeleket összegzi. Ezt egyébként alul az üzemmód mellett jobb oldalon számmal jelzi (pl.: 10 3)
Az üzenetek végén megjelenő q0, q3 stb üzenetek jelentősége, hogy mutatja az átlag dekódolások számát. Amíg nincs értelmes dekódolás a kijelző üres marad!
A most leírtak a részletes használati útmutatóból elolvashatók.


73&DX! de Robert HA2NA

2021. június 6.

Vasárnapi DX matiné volt ma 144 MHz-en is. A QTH - lokátorok távolságából G7RAU algoritmusa szerint számított MUF térkép:

Az idei legerősebben reflektáló Es - góc feltehetően most is az olasz- és a francia - Alpok fölött keletkezett.

A mai termés: https://www.mmmonvhf.de/es.php

Tnx HA1VQ

2021. június 5.

Éjfél van, azaz 23:59 CET. HA0NAR a P43A-t hívja, HA0DU DX-re hív. Él az 50 MHz-es sáv. Nemsokára ismét beindul a terjedés kelet felé.

Ma volt lehetőség távoli összeköttetések létesítésére Magyarországról 144 MHz-en is.

HA1VQ összeköttetései: TA1D és 4X/OM2IB

HA7EG 6 m-en elérte Grúziát.

NN

2021. június 4.

OM5KM K1ZZ-t hívja késő este féltizenkettőkor 50314 kHz-en! Szinte éjjel - nappal használható az 6 méteres sáv nagy távolságú összeköttetésekre.

Ma reggel DU1IST volt az első DX, amit vett az állomásom.

Ezek voltak a mai távoli keleti állomások, amiket el lehetett érni valahonnan Európából.

Forrás: dxmaps.com

Aztán jött a bomba meglepetés: VK2ABW megjelenése, akit később Magyarországról is elértek.

Ezek után három hullámban jöttek a transzatlanti DX-ek -az utolsó 20:00 UT-ig tartott.

Forrás: dxmaps.com

NN

2021. június 3.

Már majdnem éjfél és több magyar állomás még mindig szívósan hívja a jól vehető HC, HI, HK, PY, YV és hasonló dél - amerikai állomásokat 50313 kHz-en. Magyarországról már nem lehet átjutni de az Egyesült Királyságból és Nyugat Európából igen.

A nap korábbi óráiban sok nagy DX összeköttetés született, magam is elértem pl. Indiát is. A jobban felszerelt állomások főleg a keleti irányban tudtak nagy távolságokat áthidalni.

Forrás: dxmaps.com

Estére nyugat felé tolódtak az összeköttetések.

Késő este elkezdtek jönni a dél - amerikai állomások.

Forrás: dxmaps.com

NN

2021. június 2.

Ami tegnapelőtt történt de tegnap sem írtam róla, az ma megismétlődött. Tegnapelőtt egy litván rádióamatőr elérte Ausztráliát 50 MHz-en. Akkor ZL4TT - vel arra tippeltünk, hogy egy EME összeköttetés adatai keveredtek össze a többi spot-tal. Ma S57RR Bert - tel váltottam szót az on4kst.com chat-en.

09:00:48 DF5VAE Charly 6/4m LOTW 090015 -16 -0.3 1959 ~ 9N1CA BI4SDT 73
09:00:45 OZ1AXG Flam 085945 -7 0.2 1864 ~ CQ S01WS IL46
08:59:30 HA6NN Andras (S57RR) Congrats, Bert! That's really outstanding! Has anyone ever made Qs into VK-land from Europe?
08:58:01 S57RR Bert 4x6el> (HA6NN) Hi Andras, have in log some VK
08:56:44 HA6NN Andras (S57RR) Hi Bert, have you made QSO on 50313 into VK this morning
08:55:51 9A5CW Pat (S57RR) Hi Bert any sign of VK9XX ?
08:55:41 HA6NN Andras GM all

=ooo=

Az 50 MHz-es sáv valóban kezd úgy működni mint a rövidhullámú sávok!

NN

2021. június 1.

Az 50 MHz-es eseményeket illetően vissza kell tekintenünk a tegnapi napra, amikor HA7EG állomásán kora reggel meglepő hívójeleket dekódolt a WSJT-X.

A legfeltűnőbb F6DFZ hívása volt. ZL4TT - ről kiderült, hogy magyar származású a családja és a hívás időpontjában nem dolgozott 6 m-en. A DX - clusterek távolról sem tévedhetetlenek.

A két amerikai QTH - lokátora mutatja, hogy az USA nyugati partjának a környékéről dolgoznak - KZ5AT Kaliforniából.

Az teljesen biztosnak látszik, hogy nem tréfacsinálók tevékenységével találkoztunk -különösen nem kettővel egyszerre, ugyanabban a percben. Az a legvalószínűbb, hogy hosszú úton (LP, azaz Long Path) jutottak el HA7EG jól felszerelt állomására. Csak éppen egy kicsivel kell többet utazni a jeleknek Kaliforniából mint Hawaii - ból. (Oda meg már többször eljuttak a jeleink LP-vel is.)

A tegnapi napon ezeket még nem mertem közreadni, azonban a mai nap újabb bomba meglepetésekkel szolgált.

Korán reggel 04:42 - kor 50313 kHz-en a számítógépen dekódolta VR2XYL hívását. Onnantól kezdve délelőttig vehető volt és sok magyar állomás is sikeres összeköttetést bonyolított le Pansyval, aki a Global AFN High Frequency Network felelős irányítója.

VR1XYL hívásait még 08:02 UT - kor is dekódolta a gépem.

Mellete sok kínai és más távol - keleti DX állomás volt elérhető a valóban jól felszerelt és gyakorlott DXereknek.

HA0DU Hong - Kong napnak nevezte a mait, mivel csak onnan hat állomást tudott elérni. Neki VR2XYL jelentette a 221. DXCC entitást, míg HA2NP - nek KG6DX volt a legújabb.

Az a tanulság, hogy a többé - kevésbé ismert hullámterjedési jelenségek révén esetenként meglepően távoli állomások megfigyelésére is lehetőség nyílik, még egy átlagos rádióamatőr állomásról is, feltéve hogy jó antennát használunk. Megfelelő teljesítménnyel összeköttetés létesítésére is mód nyílhat.

NN

2021. május 31.

Hóvégi beszámoló az Es eseményekről

Beszámoló tapasztalatokkal és észrevételekkel, a május 25.-i fantasztikus Es tevékenységrõl 144 MHz-en.

A tavalyi év májusának kiemelkedõ Es tevékenysége után fokozott figyelemmel vártuk ez év májusában mire számíthatunk.

Nos, ez az év májusa nem volt annyira bõkezû, mint a tavalyi, de azért „soha rosszabbat”.
Tavaly 14 napról küldtek állomások riportot Es QSO-król, idén 9 napról. A tavalyi 14 alkalomból 3 nap jelentõsnek mondható, 2 pedig kiemelkedõnek. Fõleg a 29. amikor 4737 összeköttetésrõl küldtek riportot az állomások és az áthidalt maximális távolság 4834 km volt ( DJ8RZ és D4VHF )
https://www.mmmonvhf.de/es.php?year=2020&month=05&day=29

Az idei évben a 9 alkalomból 2 volt jelentõsnek mondható és 2 kiemelkedõnek. Ha a tavalyi május 29-ét összehasonlítjuk az idei május 25-tel, akkor a tavalyi év viszi el a pálmát. A különbséget az is jelzi, hogy tavaly nagyszámú összeköttetés létesült SSB üzemmódban, az idén jóval kevesebb. SM7GVF javította az arányt, aki végig SSB-n dolgozott
Az elsõ QSO-t 07:22-kor naplózta RA6c és DJ2QV, az utolsót 18:06-kor LA3BO és UT7LK. Ez negyed óra híján 11 órás idõtartam.
https://www.mmmonvhf.de/es.php?year=2021&month=05&day=25

Én 07:42-kor láttam meg a képernyõn R6AS CQ-ját. Utána még láttam RA6C, R6CO, RD3ZA,UT6LX, UR5LLW, UT6EY és UR5QU-t a képernyõn. Többnyire amilyen gyorsan felbukkantak, olyan gyorsan el is tûntek. Aztán 07:59-kor RD3ZA már válaszolt a hívásomra a KO80GM-bõl (1500 km ). Utána UT8LE-t, R6BY-t és YO4GJH-t hívtam eredménytelenül. Végül 08:10-kor UT8LE-vel lett komplett a QSO a KN79WW-ból ( 1479 km ). Ezt követõen még láttam UR6HB hívójelét, majd eljött a rádióamatõrök rémálma, az áramszünet. Miután 20 perc múlva még nem volt villany, autóba ültem, egyéb dolgaimat intézni. 11 óra ( GMT ) elõtt néhány perccel értem haza, indítottam a laptopot és PA3FXB-t láttam a képernyõn. 11:03-kor EA2BFM-el lett komplett a QSO ( IN83FD 1640 km ) Sok spanyol állomás jelent meg hirtelen a képernyõn (EA1MX, EA1ZT, EA1SA, EA2EI ) Hiába hívtam õket, elvitték az erõsebb állomások. Ehhez még hozzájárult a QTH-m fekvése, a Kõszegi hegység nyugati lábánál vagyok, a hegy legalább 20-30 dB-t csillapít abba az irányba. 11:09-kor aztán sikerült nyugtázást kapnom F6CIS-tõl (IN94WL 1330 km ), majd F4EZJ-tõl ( JN05DK 1266 km ). 11:47-kor EC4TR-el ( IN80ER 1771 km ) lett komplett az összeköttetés, majd 12:01-kor EA4T-vel ( IN70XX 1818 km ).
És jött a szívbaj, megláttam CT1ABA hívójelét. A relatív hosszúnak számító Es vadászat ellenére még nincs portugálom, amit nagyrészt a Kõszegi hegynek köszönhetek. Ha a tõlem kevesebb mint 20 km-re keletre lévõ HA1FV-nél 59-el szólnak a spanyolok Es útján, én akkor kezdem meghallani õket..
Kb. 15 percen keresztül hívtam de a 100 Watt nem engedte a DXCC-im számát növelni..
Utána még EA2ESK-t és EA4I-t láttam, aztán az Es felhõ szépen beúszott a fejünk fölé és már csak azt láthattam mások milyen nagyszerûen használják ki ezt.
A mérleg 7 QSO 1 új kocka, ennyivel kellett beérnem aznap, mivel elõtte néhány nappal a GSz31 kilehelte lelkét..

Megjegyzés: A statisztikai adatokat, hivatkozásokat és képeket az alábbi oldalról gyûjtöttem:
https://www.mmmonvhf.de/es.php?year=2021
Az idõk mind GMT (UT)-ben vannak megadva.

Ha már itt hivatkozok az MMMONVHF honlapjára, hadd hívjam fel egyúttal a figyelmet az oldalra:
Egyrészt utólag ez a legbõvebb információforrás böngészni, mi történt aznap, vagy régebben az Es segítségével. Más részt ha Ti is megkülditek a létesített összeköttetéseitekrõl ( akár egyrõl is ) a riportot akkor részesei lehettek egy projektnek, ahol néhány, ezen a téren jártas rádióamatõr minden évben egy összefoglaló értékelést készít az évrõl a DUBUS folyóirat számára. Minél több QSO adata áll a rendelkezésükre, annál több összefüggést, törvényszerûséget tudnak megállapítania még ma is oly sok rejtélyt tartalmazó Es jelenségrõl.
A link ahova lehet küldeni a riportot, de elõtte javasolt egy rövid regisztráció az oldalra:
https://www.mmmonvhf.de/es.php?Report=1

Valamennyi összeköttetésemet FT8 üzemmódban létesítettem. Ezen a napon az FT8 nélkül, valószínûen egy összeköttetésem sem lett volna !
Ismételten minden elismerésem az FT8 üzemmód megalkotóinak ! Ezt az üzemmódot erre és a hasonló esetekre fejlesztették ki, nem 50-300 km QSO-k létesítésére. Tudom a digitális üzemmód sokakat csábít de ne ragadjatok le a könnyû „ hétköznap esti” QSO-knál, keressétek a legalább 500 km feletti partnereket és ha adódik egy ilyen különleges alkalom a nyári hónapokban, amikor az ionoszféra alsó E rétege egy eddig még többnyire ismeretlen ok folytán „visszairányítja” az egyébként a világûrbe távozó rádióhullámokat a földre, akkor érezzétek az örömét az 1000-2000 km távolságú összeköttetéseknek.

És még néhány dolog az FT8 kapcsán. Nagyon sokan úgy válaszolnak a hallott ( látott ) de pontosabb így, a vett állomásnak AB1CD EF2GH XX99. Ez szabályos hívás, de felesleges. Legfeljebb annyi jelentõsége van, hogy közöljük az ellenállomással a lokátorunk elsõ négy karakterét. De miután most már annyi adatbázis létezik a hívójelek kapcsán, ezt az ellenállomás könnyen lekérdezheti. Legfeljebb érdemes bejelentkezni a qrz.com oldalra és ott megadni a hívójelünket és lokátorunkat, ettõl kezdve bárki könnyen megtalálja. A praktikus hívás a második sorban felajánlott: AB1CD EF2GH -01. Ez teljesen korrekt mert vettük az állomást a megadott jelszinten, viszont így nyerünk egy periódust, aminek lehet, hogy QSB esetén az összeköttetést köszönhetjük.

A másik a fontosabb. Már a Meteor-scatter procedúránál a rádióamatõrök megalkottak egy szabályt ( javaslatot ) a periódusok ( elsõ és második ) használatára, ami úgy szól, ha kelet felé dolgozok akkor a második, ha nyugat felé akkor az elsõ periódust kell használni. Persze itt is van vitatott helyzet, mi van ha délre, vagy északra dolgozok. Ilyenkor kell húzni egy képzeletbeli függõlegest és az ahhoz képest elfoglalt helyünk határozza meg melyik periódust használjuk. Ennek a helytelen használata a 25.-i Es-nél néha teljes káoszt okozott. Rengeteg spanyol állomás hívott errefelé az elsõ periódusban és sajnos közeli állomás is CQ-zott a második periódusban, amikor csak nyugatra volt terjedés.

Kérlek bennetek, ennek a helyes alkalmazásával is növeljétek a magyar rádióamatõrök jó hírét a világban.

Polgár József
HA1VQ

2021. május 26.

Reggel még ígéretesen indult a sáv. Volt India, Japán és Malajzia is.

A napi DX-et a szomszédból S57RR Roberto állította fel a kaliforniai NC6K-val létesített több mint tízezer kilométeres összeköttetésével.

NC6K Eric a következő hétvégén Alaszkából fog dolgozni KL7/NC6K hívójellel a CQ WW WPX CW versenyben.

17:05 UT-kor leereszkedett a vasfüggöny és kiürült a hat méteres sáv. Kis mágneses háborgás kezdődik.

NN

2021. május 25.

Big Bang 2021/1

Megjelent Han san mester Japánból. (A jégtű elmélet szerzője.)

Érdekes ionogramokat is láthattunk ma.

GL de HA6NN

2021. május 24.

Egy rádiós jóbarát ma összefoglalta az Es - szezon jelenlegi helyzetét mondván, hogy ezután éjjel - nappal használható lesz az 50 MHz-es sáv. Ma este 11 után még mindig élénk a forgalom. A 70 MHz felhasználói úgy látszik korán fekszenek mert az imént még 144 MHz-en is létesültek összeköttetések a különösen erőteljes szporadikus E - réteggel. Az ionoszondák mérései szerint is látható, hogy magas az f0Es.

Ma reggel először a távol keleti keleti állomások keltettek feltűnést.

A szokott időben megjelentek a tengerentúli állomások és könnyedén elérték a Földközi tenger térségét.

A napi izgalom megint az ugrástávolság változása miatt alakult ki. Fokozatosan Magyarországot is elérték az amerikai állomások. Később igencsak szép rekord született: WW1L elérte a tőle több mint tízezer kilométerre lévő az arab emirátusokat.

Forrás: dxmaps.com

NN

2021. május 23.

Ma a hat méteres sáv úgy működött mint a rövidhullámú sávok. Kora reggeltől késő estig tele volt állomásokkal és 22:45 helyi idő szerint, e sorok írásakor HA7TM még hívja KP4JRS-t. A skandináv országokból, Skóciából, az Egyesült Királyságból brazil, venezuelai, perui és trinidadi meg nyugat - indiai állomásokat hívnak.

A délelőtti izgalmat a 6 m sávban megjelent kínai és tajvani állomások okozták, miközben 70 és 144 MHz-en is ment a forgalom.

Pár óra múlva már transzatlanti összeköttetések is születtek a szomszédos országokból.

Az ugrástávolság változása mindig nagyon biztató: vajon a az antennánk és a rádiónk tudja-e venni a távoli adók jeleit. Az óceánon túlról érkező hívásokat a dxmaps.com weboldalról lehet kiszűrni.

A túlsó oldal aktív állomásai:

Egy tízezer kilométeres összeköttetés is létesült a déli szomszédunktól:

HK3W-t késő estig üldözték rádiósok az Egyesült Királyságból.

NN

2021. május 20.

Ma jobbára csak a hat méteres sáv ment, de az nagyon. Ezzel kezdődött 08:23 UT-kor!

Ezután megjelentek a tengerentúli állomások.

Voltak akik az egész napot a rádió mellett töltötték. Nem kellett csalódniuk. Szinte minden, az 50 MHz-es sávban aktív magyar állomás szóhoz jutott. Később már CQ-ra is jöttek amerikai állomások. Végül a 12 UT-kor kitört mágnese vihar miatt a K - index felszaladt ötre és kitakarította asávot Európában.

NN

2021. május 19.

Breaking news

Mától indul a 144 MHz-es Es szezon Európában!

Kora délelőttől késő estig használhatóak voltak a VHF-sávok.

A jól felszerelt magyar állomásoknak sikerültek a transzatlani összeköttetések. HA2NP, HG2DX, HA5WA, HA0DU és HA0NAR voltak sikeresek ma 6m-en FT8 adásmóddal, HA6NY CW-n. HA1YA S01WS-t érte el 70 MHz-en FT8 módban.

2021. május 18.

Megnyílt az észak - nyugati átjáró! Az első idei pipeline Európa és az USA között.

A magyar szál: HA7TM és HA8CE. Ki kell várni a megfelelő ugrástávolságot.

Forrás: dxmaps.com

Az európai góc közelről:

A mai MDX: közel tízezer km.

NN

2021. május 15.

Afrikából is bukkannak fel állomások.

2021. május 14.

Egyre nőnek az áthidalt távolságok 50 MHz-en.

2021. május 13.

Ilyen egy ionogram, amikor Es góc van a mérőállomás fölött. Az foEs esetenként 10 MHz fölött is lehet.

Ma is létrejöttek igen nagy távolságú összeköttetések az 50 MHz-es sávban. Kelet Ukrajnából is elérték Puerto Rico-t és több összeköttetés létesült Európa és az amerikai kontinens között.

Nagy aktivitás volt tapasztalható 70 MHz-en és néhány összeköttetés született 144 MHz-en is.

CN8LI a 99. DXCC entitást jelentette a részemre 50 MHz-en.

Éjfél percekkel előtt még elénk a forgalom a sávban. Franciák amerikaiakat hívnak. Korábban volt ZB2, TK, TF, 5B4 és csaknem minden nagyobb európai ország.

NN

2021. május 12.

Rendkívüli napunk volt ma. Évek óta nem tapasztaltunk olyan intenzív radio aurora eseményt mint a mai. Még Svédország fölött, Malmő környékén tudta elérni a reflektáló képződményt OK1TEH és DK5YA. I1DMP hallani vélte PA4VHF-et.

A Live MUF HA1VQ-nál és HA6NN-nél működött.

Ezt rajzolta a kirunai magnetométer:

Az aurora esemény után Észak - Európa fölött, az ionoszférában szétoszlott töltött részecskékből szépen kialakult az Auroral - E réteg, aminek a segítségével már Magyarországról is létesítettek összeköttetéseket. Egy déli Es góc egy marokkói állomás megjelenését tette lehetővé

NN

2021. május 10.

Ma HG2DX-nek Szentesről sikerült az Alföldről transzatlanti összeköttetést létesíteni 50 MHz-en. Európa és a Közel - Kelet egyes helyei között 144 MHz-en és létesültek összeköttetések. Bácskából YU7KB tudott dolgozni 144 MHz-en.

https://www.qrz.com/db/yu7kb

https://www.qrz.com/db/hg2dx

2021. május 8.

Egyre intenzívebbek az Es gócok. Ma korán reggel elkezdődött és este 11-kor még mindíg több állomás vehető 50 MHz-en.

2021. május 7.

Minden nap van Es! Újabban minden nap van DX! Már a közelből is. Ma OM5XX János Komáromból átkiabált az óceánon. A partnere WW1L volt, aki blogot vezet az aktivitásáról.

http://blog.dxers.info/

2021. május 4.

Ma nagyon szporadikus volt az Es! Sok állomás csak felvillant néhány percre. A mai érdekesebb összeköttetéseim: 5B4VL, 9H1CG.

A nagy felfedezés: A spanyolok többen vannak mint az oroszok! HI

Az igazi DX összeköttetéseket az amerikai földrészen létesítik.

NN

2021. május 3.

Ma gyorsan kitört Európából az Es DX és kialakult egy megbízható transzatlanti útvonal amin délebbről számos összeköttetést létesítettek.

Helyi idő szerint hat óra után még él az Es góc magja az Alpok fölött.

A mai távolsági rekord 9147 km.

NN

2021. május 2.

A ma délután befejeződött IARU Region 1 V/U/S/EHF verseny vége után röviddel intenzív Es esemény vette kezdetét 50 MHz-en, ami aztán 70 és 144 MHz-en (!) folytatódott.

Nekem 20 összeköttetést sikerült létesítenem 50313 kHz-en.

Európában két helyen alakult ki erőteljes ionizáció. Az egyik Es góc az olasz Alpok felett volt, a másik a Vizcayai - öböl felett.

Néhány rádióamatőr állomásnak a jelei az Atlanti óceán fölött is átjutottak -minden bizonnyal a szokásos F2 - rétegben kialakuló hullámvezető jelenség révén.

Az esti órákban -magyar idő szerint- az amerikai földrészen is nagy távolságokat hidaltak át. Az USA-ból elérhetőek voltak a Hawaii szigetek is.

A mai jelenség fényében joggal számíthatunk arra, hogy a következő hónapok bővelkedni fognak izgalmas terjedési eseményekben.

NN

2021. május 1.

Már a nagy keleti DX dömping sem várat sokáig magára! Svédországból Japánba küldött riportot egy rádiós barátunk ma reggel!

Forrás: dxmaps.com

2021. április 30.

Folyamatosan jók a lehetőségek az 50 MHz-es sávban. Európa legtöbb országa már szinte naponta elérhető.

2021. április 28.

A szporadikus - E jelenség a Líridák meteorraj megérkezésével hirtelen meglepő méreteket öltött és gyakorivá vált. A korábbi napokban már szép DX összeköttetések születtek, ma pedig létrejött az első transzatlanti QSO egy szicíliai és egy Utah állambeli állomás között.

Előtte délután Európán belül lehetett rádiózni majd később megjelent TT8SN és S01WS Afrikából. Késő estig tartott az Es esemény és 20 UT-re szépen kirajzolódtak a visszaverő gócok helyei.

2021. április 26.

A mai sikeres összeköttetéseim 50 MHz-en:

A szporadikus E-szezon az erős kezdés után erősen folytatódott ma délután. A kora délutáni órákban a LiveMUF térképén megjelentek az első vonalak és kicsit később a metszéspontok egy Dubrovnik környéki helyen mutatták az Es góc megjelenését. Először szardíniai, szicíliai és olasz állomások tűntek fel, majd több török is. Ezeket követte egy kuwaiti állomás megjelenése. Egy cseh állomás észlelte TT8SN hívását Chad-ból, ami a legnyobb távolságot jelentette a mai esemény során.

Később fordult a tejedés nyugat és északnyugat felé. Előbb franciák majd angolok, dánok és hollandok tűntek fel. Az utolsó hívást G0BNR-től kaptam az IO92 négyszögből 18:01 UT-kor. OZ5TG-t még utána is tudtam venni egy ideig. Ekkorra már Magyarország környékére csúszott fel az Es góc.

Dave Edwards 1998-tól fejlesztett LiveMUF szoftvere az amerikai földrészről is sok adatot kapott, amik mutatták a földrészek közötti DX-összeköttetéseket is.

NN

2021. április 22.

Erősen indult az idei szporadikus E-szezon. A Lyridák meteorraj a mai napon tetőzött, ami azonnal kiugró eredményeket hozott. Már az elmúlt éjjel nagyobb távolságokat sikerült áthidalni, ma pedig egy alaszkai rádiós hallotta az N0YK beacont 144 MHz-en, Es terjedéssel. Este 50 MHz-en megnyílt a sáv és Dél - Európából meg a Kanári szigetekről létesültek összeköttetsések Dél - Amerikával.

NN

2021. április 1.

Meglepően élénk aktivitás észlelhető az 50 MHz-en. Q65, FT8 és MSK144 adásmóddal kísérleteznek a legtöbben.

Egy MS QSO sikerült OZ8ZS-sel. A teljesítmény 75 W, az antenna HB9CV volt.

2021. március 14.

TEP DX lehetőségek is vannak! (TEP = TransEquatorial propogation).

Magyarországról először HA1YA csinált TEP összeköttetést.

https://ei7gl.blogspot.com/2021/03/144-mhz-beacon-on-st-helena-heard.html

Tnx HA1VQ

2021. március 3.

Déli irányban is érdemes figyelni 144174 kHz-en!

2021. február 23.

Esténként meglepően sok állomás kapcsol be 144 MHz-en. Sajnálatos, hogy Magyarországról csak egy - két hívójelet lehet látni a DX - clusterekben és a térképeken.

2021. február 15.

Ma is tapasztaltuk, hogy van élet a VHF sávokon, így 144 MHz-en is.

2020. december 22.

EI7GL webhelye:

Rádióamatőr rekordok naplója

2020. december 16.

Meteorvadászok figyelmébe:

A sokéves tapasztalat az, hogy a meteorrajok nagyon gyorsan "elfogynak"!
A népek inkább a maximum előtt és főleg a maximum alatt aktívak, aztán sokan hanyagolják
a meteorokat.
Az meteor aktivitás felfutása és lefutása nagyjából áttekinthető a Virgo-ban.
A Virgo windowsos verziója innen tölthető le:
http://www.dl1dbc.net/Meteorscatter/#windows
Egy másik értékes tapasztalat az, hogy szporadikus meteorok mindig vannak.
Pár éve egy angol jóbaráttal szemléltetésként, gyorsbillentyűvel (Kb. 200 LPM) csináltunk
144 megán MS QSO-t!
Jó még azt is tudni, hogy a meteoros -azaz inkább VHF DX iránt elkötelezett rádiósok az
ON4KST cseten tartják a kapcsolatot.

Ha csak bejelentkezel, és figyelsz, már akkor is olvashatod, hogy mások miket csinálnak,
mik az aktuális lehetőségek.
Fontos még a https://www.mmmonvhf.de/
és a https://vhfdx.eu/
webhely.
A 28 MHz-en az MS kuriózum. Az ott létesített összeköttetések itt figyelhetők meg:
https://www.dxmaps.com/spots/mapg.php?Lan=E

NN

2020. december 12.

Holnap lesz a Geminidák meteorraj maximuma!

2020. november 12.

Erősödő meteor aktivitást tapasztalunk 20280 kHz-en. Ilyen egy komplett összeköttetés Az alsó vízesés diagramon a közeli állomás jelei láthatók.

2020. november 9.

Ma is van lehetőség meteor-scatter összeköttetések létesítésére. Most érkeznek a Leoidák. A maximum november 17-én várható.

Lásd: https://www.meteorshowers.org/view/Leonids

Az alábbi képernyőmentésből jól látszik, hogy LZ2HV Christo szoftvere még egy pinget is tud dekódolni!

2020. november 8.

Már október második felében feltűnt, hogy minden nap van Es terjedés 50 MHz-en. Ennek egyik oka, hogy számottevő meteor tevékenység észlelhető. Most éppen az Északi Tauridák a legintenzívebb meteorraj, de mellette szporadikus meteorok is vannak és sok állomás vidáman meteorozik.

HA7EG megfigyelései az MSHV szoftverrel, MSK144 adásmóddal, az 50280 kHz-en:

Az optimális antennairány meghatározásához és a meteor-aktivitás jelzéséhez a VIRGO szoftvert használjuk.

2020. augusztus 5.

HA0DU az idén is elkészítette az Es szezon értékelését.

Ha az utóbbi néhány nap felhozatalát veszem alapul, akkor az idei 6 m-es szezonnak igencsak vége (ha netán mégsem, akkor majd írok kiegészítést.

DL4MFM ingyenes szoftverével készítettem az idei 6 m-es QSO-król egy „nagy madár” típusú ábrát. Mint látható, a madárnak nincs lába, mert Afrikából csak olyan állomásokat lehetett venni, akikkel már több üzemmódban is dolgoztam korábban. A déli féltekéről az egyetlen állomás YB2MDU, a többiek mind az északin voltak. Az is látszik, hogy a madár jobb szárnya sokkal vastagabb, mint a bal, nagyjából kétszer annyi (kb. 210) japán került a logba, mint USA (102), ami a korábbi évekhez viszonyítva még egészen jó arány. Az idén kivételesen sikerült kb. két tucat QSO-t csinálni a Mississippin túlról is, de tíz USA állam még mindig hiányzik.

Három új DXCC körzetet sikerült elérni, időrendben YB, HZ és V3, ezzel jelenleg a DXCC állás 223. Érdekes módon idén óriási aktivitás volt az Arab-félszigetről, sok A4, A6, A7, A9, HZ állomást lehetett venni. A „terv” egyébként az volt, hogy az idén begyűjtöm a P43A-t (sajnos egyetlen egyszer sem vettem őt), meg valakit a 7. zónából (ez bejött, V31MA személyében).

Viszonylag sok új négyszöget csináltam, de az 1000 egyelőre nincs meg. Talán ha május 31-én a saját rádiómnál vagyok, amikor W7/W0 terjedés volt (ha egyáltalán itt is volt...), akkor elérhettem volna az ezrediket is, így egyelőre 975 az elért négyszögek száma.

Az idei terjedést erős helyi szelektivitás jellemezte, sokszor 15-20 km-re lévő állomásokkal sem egyforma partnereket vettünk. Míg JA irányban szinte minden reggel volt valamekkora nyitás, USA irányban inkább csak hetente egyszer. Sajnos olyan is többször előfordult, hogy a PSKR (pskreporter.info) szerint tucatnyian vagy még többen vették a jeleimet Amerikában, mégsem csináltam egy QSO-t sem. Többször előfordult, hogy a már egyszer leállt sáv este újra kinyílt, így például HK, YV, PJ, PY állomások bukkantak fel este 10-kor, de olyan is volt, hogy éjjel fél kettőkor JA0 QSO-kat csináltam.

Összességében sokkal jobb volt a szezon, mint amire előzetesen számítottam, de voltak olyanok is, akik még befértek volna a logomba (pl. K0GU, ND0B, VO2AC). Ezek csúcspontja július 23-án este volt, amikor annyira dolgoztam a másik képernyőn, hogy ezt nem vettem észre (este negyed tizenegykor!!!):

200723_201400 50.313 Rx FT8 -19 0.1 1298 CQ HC5VF FI07
200723_201500 50.313 Rx FT8 -18 0.1 1298 CQ HC5VF FI07
200723_201530 50.313 Rx FT8 -20 0.1 1299 CQ HC5VF FI07

és utána egészen este fél tizenegyig még jó párszor... ez a méreg, nem a cián...

Jön az őszi EME szezon, amikor ZL7DX, 5W1SA, FK8CP és talán TI2CDA lesznek a célpontok.

73/DX
Steve HA0DU

2020. július 13.

Ma nagy tüzijáték volt a VHF sávokban. Az amerikai állomások -különösen K1TOL és WW1L Európa nagy részét elérték, az előbbi még az ázsiai Kuwaitot is.

HA1VQ a 144 MHz-et figyelte. Nála generálta a LiveMUF az alábbi térképet:

Jóska jelezte, hogy a csehektől, lengyelektől hallották az OY6BEC jeladót, de állomás nem volt hallható onnan.

2020. július 6.

Pipeline to Britain 14:19 - 20:39 UTC

2020 július 5.

NLC megfigyelés JN98vc QTH-ról 22:10 CEST

Az NLC (Noctilucent Cloud) jégtűkből áll. 85 - 95 km magasságban alakul ki. Látható hogy a Nap a horizont alól világítja meg őket.

NN

2020. július 4.

A mai DX 50 MHz-en: Belize

Kivételesen jókor voltam jó helyen... ezen kívül még kétszer jött fel 1-1 periódusra.

Soha korábban nem láttam senkit sem (földi úton) a 7. zónából. Ez is eléég a széle (EK58). Ezern kívül EK09 és EK99 van, valamiért nem jutok beljebb soha az EK kockába...

73/DX

Pista HA0DU

A Függetlenség Napja is hozzájárulhatott, hogy sok állomás volt aktív az USA egész területéről 6 méteren.

HA8CE is jól helyezkedett mert a gépemen naponta futó LiveMUF térképem szerint éppen el tudta érni Derekegyházról a nyugati és közép-nyugati államokat.

https://www.qrz.com/db/ha8ce

2020. július 2.

Rendívüli nap volt. 50 Mhz-en HA0NAR legalább két órán át osztotta a riportokat a tengerentúli állomásoknak. Számosan voltak hasonlóan szerencsések. Magam egy HB9CV antennával, 30 m H-155 kábel közvetítésével és egy FT-450D rádióval több USA-beli állomást tudtam dekódolni az MSHV szoftverrel. Meglepő módon sem a WSJT-X, sem a JTDX nem látott egyetlen DX állomást sem -abból az irányból.

Picture credit: dxmaps.com

Később:

2020. június 30.

Késő esti DX -ezúttal lengyeleknek. SP3RNZ és SP3UR közép-európai idő szerint este kilenc után is tudott összeköttetést lltesíteni Surinammal 50 MHz-en.

2020. június 29.

WW1L az idén a legsikeresebb észak - amerikai állomás. A legtöbb aktív európai és közel- keleti állomásssal már volt összeköttetése. A térképen a piros pontok mutatják, hogy mennyi magyar és környékbeli állomással volt összeköttetése ezen a napon.

http://blog.dxers.info/

2020. június 26.

Magyarország kimaradt, pedig néhányan hívogattunk és figyeltünk 50 MHz-en.

2020. június 22.

A terjedési mód chordal hop, sőt! multi chordal -véli Gabriel EA6VQ, aki már sok nagy dolgot látott, hallott és csinált, de ilyesmi, mint ami tegnap is megesett 50 MHz-en, még neki is meglepő lehetett.

Ilyen a chordal hop terjedési mód:

A rajz forrása: SV1UY/M0SUY

HA0DU Pista beszámolója:

Egyik ámulatból a másikba esem mostanában. Bár a május 31-i USA nyugati
part eseményről lecsúsztam, ma valamennyire kárpótoltak a terjedés istenei:

Azzal kezdődött, hogy a PSK Reporteren 14:36 UTC-kor egyszer csak
megjelent egy flag (Csepp alakú jelzés.) a DM05-ben:

Rx at Mon, 22 Jun 2020 14:36:45 GMT
From HA0DU by W6UC Loc DM05II
Frequency: 50.313.524 MHz (6m), FT8, -17dB

Ilyen se volt még soha - gondoltam, de egy ideig semmi nem történt.
Hiába CQ-ztam, senki nem hívott. Aztán 14:59 UTC-kor beugrott a WSJT
vétel ablakába:

145945 -12 0.5 1476 ~ CQ EU W6TOD DM15

aztán

150115 -19 0.2 1353 ~ CQ EU N6CA DM03

Uramisten, KALIFORNIA!!!!!!!!!!! 6 méteren! FÖLDI terjedéssel!!!

Azonban ekkor még hiába hívtam őket, észre se vettek.

15:19 UTC-ig kellett küzdenem az első QSO-ért N6CA-val, aztán egészen 17
UTC-ig folytatódott a tüzijáték. Rövidebb-hosszabb szünetekkel kb. 40
különböző állomást vettem, kizárólag Kalifornia déli és Arizona
délnyugati részéből. A terjedés nem volt stabil, óriási QSB jellemezte,
de voltak benne eszméletlen csúcsok, amikor egyik-másik kaliforniai
állomás +5 sőt +8 dB-s jeleket produkált. A legtöbb jel azonban a -10 és
-15 dB tartományban volt, úgyhogy gondolatban kezet csókoltam
K1JT-nek... A QSB sok állomást „elvitt”, pl. K6IJ-vel (aki mellesleg
ex-KH7Y, és amikor még Hawaii-ban lakott, kusóztunk EME-vel) többször is
próbálkoztam, de nem sikerült komplettírozni.

Összesen 19 olyan QSO lett, amit be mertem naplózni, a következő QTH-lokátor
négyszögekből:CM87, CM95, CM97, DM03, DM12, DM13, DM15, DM22, DM24.

Június 22-e egyébként reggeltől estig nyújtott DX élményeket, a PSKR
napi kivonatát, illetve a W6/7 állomásokról egy „közelit” mellékelek.
Remélhetőleg az idén még sok ilyen „görbeszárnyú madár” képpel leszünk
gazdagabbak...

73/DX Pista HA0DU

A LiveMUF szoftverből nyert térkép a 09:44 - 16:44 UT között, Gabriel DX clusterébe beírt összeköttetések alapján:

2020. június 20.

Ilyen még nem volt: SSSP terjedés Magyarorszáról Japánba 50 MHz-en éjjel

A minap olyan terjedésnek voltam a részese, ami mifelénk annyira nem
szokásos. Az északiak (akiknél ugye ilyenkor annyira éjszaka nincs)
rendszeresen rádióznak különböző helyekre ilyenkor, de nálunk azért csak
rendesen besötétedik. Márpedig a 6 méter szereti a világosságot!


Így történt, hogy június 16-án éjjel (helyi időben éjfél után) azt
mondják nekem, hogy japánokat lehet hallani 10 méteren. Utoljára
2000-ben Marokkóban tapasztaltam ilyet, ahol 28 megán este, miután
elültek az amerikaiak, szépen kinyílt a sáv Japán felé, és egész éjjel
lehetett őket csinálni).

Az, hogy 23 UTC (vagyis 01 MEZ) körül már 6 méteren is folyt a
skandináv-japán forgalom, nem lepett meg. Arra viszont nem számítottam,
hogy 2325-kor nálam is dekódolódnak, majd gyors egymásutánban két JA0-ás
állomással sikerült a QSO. Nem különösebben ritkaságok, mindkettővel van
már CW és JT65 QSO-m is 6 méteren, na de hajnali fél kettőkor!!!

Aztán ahogy jött, úgy ment az ablak, pár perccel később már ismét
egyenletesen üres volt a vízesés...

73/DX
Pista HA0DU

1

Az SSSP terjedésről szó volt az MRC Műszaki Napon 2009-ben.

Az eredeti közlemény helye: http://equina.web.fc2.com/sssp0.pdf 

Néhány hangfelvétel SSSP QSO-ról:  https://audioboo.fm/JE1BMJ_Han 

2020. június 1.

Szenzációs ES tevékenység 144 MHz-en, május 29-én.

Május 29. választ adott az előző nap feltett kérdésemre. 2020 nemcsak a statisztika alapján történő előrejelzést írta felül, de egyesek szerint az elmúlt 30-40 év legnagyobb Es terjedése volt.
Persze ehhez hozzá kell számítani, hogy 30-40 évvel ezelőtt az állomások mai számának a töredéke volt QRV 2 m-en, jóval gyengébb technikával és nem volt FT8, ami az ún. kis állomások tömegének tette lehetővé, hogy megismerkedhessen ezzel a terjedési móddal és megjelenhessenek a sávban..
Minden esetre a nap rendkívüliségét jelzi, hogy a megszokottól eltérően DK5YA bevezetője indítja a
https://www.mmmonvhf.de/es.php?year=2020&month=05&day=29
május 29.-i ES Summary oldalát, hogy a nap jelentőségét ezzel is kiemelje. Ismét kérlek bennetek, hogy töltsétek fel ide az ES QSO-itokat!
Ismét a LiveMUF programra hivatkozok, ami 24 órában fut nálam, már a reggeli órákban megkezdődött az Es tevékenység, váltakozó irányokban. Ekkor még az Es felhő túl messze volt tőlem, a fő irány spanyol, portugál,olasz és nyugat európai országok közt. Időnként azt FT8 képernyőjén be-be pottyant egy-egy ES állomás, de csak egy vagy két periódus idejére. Irigykedve figyeltem azokat az állomásokat, akiknek szabad kilátásuk volt nyugatra és el-el csíptek egy DX-et FT8 üzemmódban.
Aztán a spanyol, portugál és néhány francia, német és angol állomásnak beindult az Atlanti Óceán felett az ES-tropo egyveleg, esetleg a dupla hop, először csak EA8, majd jöttek a QSO-k Cape Verdéről majd Madeiráról (D4, CU3 ). A D4VHF állomás jeleit Lengyelország közepén is vették ami 5500 km körüli távolság. Ez a távolság egyértelműen az FT8 üzemmódnak köszönhető, ezért alkotta meg K1JT.
Délutánra aztán a főirányra merőlegesen, szokatlanul erős térerővel jelentek meg a spanyol állomások. Miután sikerült 2 QSO FT8-on, már hangoltam is át SSB-re, ahol az első CQ-mra EA4LO válaszolt 15.09- UT-kor nagy térerővel. Aztán beindult.. Váltakozva CQ-ztam, illetve keresgéltem a sávban, akkora volt az aktivitás, hogy 230 és 355 közt lehetett ES állomásokat hallani. 15.21-kor F2CT hívott meg, rövid időn belül újra találkoztunk. Aztán újra spanyolok majd ismét franciák. Az utolsó QSO ismét kellemes meglepetés volt CT1HIX-re találtam rá, aki rögtön válaszolt. Nemcsak a 425. kockát jelentette, de az 54. DXCC-t is. Most az Írottkő se tudott az útjába állni..
Miután SSB állomásokat már nem hallottam, visszamentem FT8-ra, ahol már csak egy spanyol QSO lett, viszont sok érdekes hívójelet láttam a képernyőn 1-2 periódus során:
EI8IQ, EI4KP,EA1SA, CT7AGI, G7RAU,EA6VQ és EA6SX
Meglepő módon a 31 QSO-ból csak egy új kocka lett, ez azt bizonyítja azért nemcsak 2020-ban volt nagy szporadik.. Volt, hogy 2 órán keresztül csak angolokat lehetett csinálni és olyan is volt amikor helyi idő szerint este 9-től 11-ig dolgoztunk a skandináv országok rádióamatőreivel.
Ennek a napnak a különlegessége a nagy kiterjedésén túl az időtartama. A reggeli órákban kezdődött és helyi idő szerint valamikor 3 óra körül volt az utolsó QSO. Ilyen késői, ill. korai, időpontban nem emlékszem ES QSO-ra. Ez megint csak az FT8 javára írható. Már nem tudom hova rakjam a piros pontokat..
Az összeköttetéseim:

31 QSO!

Most itt befejezhetném a tudósításomat, ha közben nem telt volna el néhány nap. És az ES tevékenység csak nem akar leállni. ( De jó, maradjon így )

30-án már reggel 07.50 UT-kor RD3ZA hívójele jelent meg a képernyőn, a KO80-ból rövid időre.
Aztán újra az előző napi irány lett a nyerő. EA, CT – F, DL, G, stb. Hallottam: F6CIS, F8DBF, G7RAU, G1SDX, M6AFA, állomásokat a szokás szerint csak rövid időre. Aztán hirtelen fordult a kocka, illetve a használható irány, 14 Út után SV1CNS-t tudtam naplózni. Hallottam még SV1GRN-t, aztán vége is lett.
Újra a nyugati irány ment, hallottam: F5PHW,F4DNS, F6APE, F1DUZ,F6GNR és F8DBF állomásokat, majd F6DBF-el sikerült egy QSO-t létesítenem. Az előző napokhoz képest az ES felhő valahol a JN48,58 felett volt 3-400 km-re tőlem, ez túl közeli helyzet, nem alkalmas ES QSO-kra. 16 UT után svéd állomásokat lehetett hallani: SM0MLZ, SM7VGQ, SM5EPO hívójeleket de összeköttetést már nem sikerült létesíteni. Tegnap, 31-én csendesebb nap volt, viszont ma délelőtt újra elindult először egy keleti irány majd gyorsan nyugatira váltott, de kis intenzitással. Ebéd után GI6ATZ-t láttam, majd G4KUX került a log-ba. Utána már csak azt néztem, hogy a távolabbi magyarok kikkel dolgoznak.
Örömteli, hogy sok új hívójelet lehet látni a sávban. Voltak akikkel még soha nem találkoztam és voltak régi motorosok, mint HA3GR, HA1SD, stb.
Azonban volt aminek nem örültem. Több HA állomás is akadt, akinek épp akkor volt fontos egy OE, vagy OM összeköttetés, amikor volt esély az ES-re. Erre jobb hasonlatot nem tudok, olyan mint amikor az autópályán 130-al húznak el mellettünk az autócsodák, mi meg 30-as tempóval a tájban gyönyörködünk. Ilyenkor hagyjuk a DX-elő állomásokat dolgozni, vagy figyeljük az esetleg felbukkanó DX hívójelet. Végül még egy észrevétel. Bár az FT8 esetében erre vonatkozó nemzetközi ajánlást nem láttam, de jó lenne, ha a periódus alkalmazásánál az MS-nél jól bevált módszert használnánk: tőlünk keletre a második periódusban, hívjunk, tőlünk nyugatra az elsőben. Sajnos ezt még a nyugat európai állomásoknak is el kellene sajátítani, elég nagy volt a káosz ezen a téren. És ha nyugatra van DX terjedés, akkor ne CQ-zzunk ellenkező periódusban, a keleti iránynak megfelelően, még ha a szomszéd megyéből akarunk elérni is valakit, mert a nagy jelünkkel kitörölhetjük a DX állomás jelét.
Joe Taylor jól megírta az FT8-at, most már csak nekünk kell legalább olyan okosan és jól használni, hogy kihozzuk belőle azt a teljesítményt amit tud igazán ez a program.

Vy 73 es mni ES QSO !
Jóska
HA1VQ

2020. május 29.

Délutáni és esti körkép:

Gazda István tudomány-történész egy híres megjegyzése mintájára (V. prof. gólyavári előadásának a végén egy az alábbihoz hasonló kriksz - krakszra mutatva foglalta össze az előadás tartalmát, miszerint a táblai rajzból tisztán látszik a lényeg... mint itt is.)

Az Es MUF este 20:08 UT-kor még 83 MHz volt!

Az eseményben résztvevő magyar állomások:

2 m HA1VQ, HA2MI, HA6VV, HG6WF, HA8LOX és HA9AL

4 m HA1YA, HA5V

6 m Akiknek DX ök. is sikerült: HA5UK és HA6FQ WP4G-vel vátotta riportot, míg HA5JI nagyon korai időpontban VE1PZ-vel forgalmazott.

Rajtuk kívül a sávban aktívan dolgoztak: HA5VZ, HA8CE, HA8BE, HA6NN, HA6NAB, HA8EK, HA1AD, HA2ESM, HA2EOA, HA4NB, HA9RC, HA6PJ, HA6NL, HA5WA

Ezeket a hívójeleket az alábbi térképből olvastam ki, ahol tisztán látszanak. Lehettek mások is de nem írták be egyetlen összeköttetésüket sem a DX-clusterbe!

Ezek a térképek mindig a saját számítógépemen jelennek meg G7RAU LiveMUF szoftverének az alkalmazásával.

Reggeli és délelőtti VHF körkép:

144 MHz

50 MHz

2020. május 28.

2020 rácáfol az előzetes várakozásra?

Az utóbbi időben számos olyan statisztikát, kimutatást láttam, ahol a 2019-es évet, az elmúlt tíz egynéhány év viszonylatában, az Es tevékenység szempontjából mint minimumot mutatták ki. Ebből kiindulva 2020-ra sem sok jóra számíthattunk. Nos úgy néz ki, kellemes meglepetésben van részünk. Az Es szezon eleje a legszebb éveket idézi. Csak így maradjon..
Május 25-én már a délelőtti órákban Oroszország európai határán kialakult egy Es felhő. A LiveMUF-ra nézve irigykedve láttuk az UA állomások hogy használják ki a lehetőséget. Szerencsére ez az Es felhő néhány óra múlva megindult nyugat, dél-nyugat felé és 15.35 UT-kor meghallottam 144300-on UC6A-t CQ-zni. Aztán beindult a sáv. Közel egy óra alatt 13 QSO-t sikerült létesíteni. UC6A-t gyakorlatilag végig lehetett hallani. 300-on olyan volt a zsúfoltság, hogy még ő is kénytelen volt QSY-t csinálni. Először 144295 kHz-re, majd 144290 kHz-re ment át.
Az irányok meglehetősen szelektívek voltak, egy időben általában egy kockából, esetleg a szomszédosból lehetett állomásokat hallani. A KN84,85,93,94, és aminek örültem közben gyengén, de elérhetőek voltak a 2000 km közelében lévő LN04,LN14-es kockák, Az Es felhő folyamatosan közeledett felénk, utolsóként meghallottam TA7OM-et CQ-zni a KN80XX kockából, ami a 420. locatort jelentette számomra. Mi után a felhő túl közel került hozzánk, egyre inkább a nyugat európai állomásoknak nyílt meg a lehetőség. Mi már csak szemlélői lehettünk a DX Clusterekben az ő munkájuknak.
Itt szeretném felhívni a figyelmet a következő oldalra:
https://mmmonvhf.de/es.php
Itt megnézhetőek, napok szerint kik, kikkel dolgoztak, már aki beküldte az összeköttetéseit. Javaslom, ha Es QSO-t létesítettetek, egy-két napon belül töltsétek fel az oldalra. Ehhez regisztrálni kell, illetve a feltöltéshez bejelentkezni, ekkor jelenik meg a bal felső sarokban a „Send Your Report” ikon amire kattintva ki lehet tölteni a megjelent ablakokat és utána elküldeni. Ez nemcsak a jogos büszkeségünk miatt fontos, lám mi is ott vagyunk, hanem minden évben néhány rádióamatőr veszi a fáradságot és ezeket az adatokat felhasználva nagyon hasznos és tanulságos elemzéseket készítenek, ami általában a DUBUS rádióamatőr folyóiratban jelenik meg. Korábban a VQ logot használóknak volt egy kis segédprogram, amit erről az oldalról lehetett letölteni, ez közvetlen a log programból küldte el a QSO-kat az oldalra. Sajnos ez évtől valamiért nem működik, bízom bent hamarosan megoldják, mert nagyon kényelmesen lehetett a feltöltést elvégezni.
Végül az összeköttetéseim listája, a VQ-logból listázva:

73!

Jóska
HA1VQ

2020. május 27.

FT-8 újragondolva

Nem árulok el nagy titkot, hogy a megjelenésétől nem tartoztam az FT8 üzemmód szimpatizánsai közé.
Hallomásokból terjedt hírekből tájékozódva az még csak felkeltette a figyelmemet, hogy RH-n aránylag kis teljesítménnyel kontinensek közti összeköttetéseket lehet létesíteni. De amikor elterjedtek a hírek a különböző automata, robot összeállításokról, illetve olyan rádióamatőrökről, akik munkából hazatérve megnézték mit csinált napközben a számítógép, megmondom őszintén úgy gondoltam ez lesz az az üzemmód, amire nekem nincs szükségem.
Olyan összeköttetéseken keresztül lettem rádióamatőr, ahol az összeköttetés személyessége mindig sokat jelentett. Az ellenállomás hangja, távírójeleinek képzése alapján elképzeltünk magunknak egy személyt a túloldalon. Ami aztán az esetleges személyes találkozáskor, nagy meglepetéseket okozott. De mindig tudtam, tapasztalhattam, hogy a túloldalon egy emberi lény tartja velem a kapcsolatot.
Az első konfliktust a meteorscatter terén a WSJT program megjelenése hozta. De nagy nehezen meggyőztük magunk, hogy igaz, hogy sok mindent a számítógép végez, de én döntöm el kit hívok vissza, milyen riportot adok és komplettnek értékelem a QSO-t, vagy nem. Tehát a személyes jelleg megmaradt, ha csak részben is. A másik ok, ami az elfogadásához vezetett, hagyományos módon már nem lehet partnert találni.
Nem akartam ismétlésbe bocsátkozni, ezért a 25.-i beszámolómban egy tényt nem említettem. Miután az Es felhő csak lassan közeledett felénk és láttam a tőlem pár száz km-re, keletre lévő állomások FT8-as spotjait, gondoltam azzal semmi rosszat nem teszek, ha letekerem a vevőt 144174 kHz-re és ott figyelgetek. Sokáig csak a közeli állomások jeleit láttam, megspékelve sok MS ping-gel, de egyszer csak hirtelen sok állomás jeleit lehetett hallani és látni. A térerőből már látszott, hogy ez már többre alkalmas, azonnal áthangoltam 144300 kHz-re és már hallotam is UC6A-t, SSB-n.
Egy piros pont az FT8-nak, alkalmas az ES terjedés kezdetének észlelésére, többek közt mivel sokkal többen használják mint az SSB vagy CW üzemmódot.
26-án reggel már korán kialakult egy Es felhő, Oroszország európai része felett. Bár a fő irány észak-déli volt, intenzív Es tevékenységeknél merőleges irányban is van lehetőség dolgozni. Bár a kezdetről lemaradtam, nem vagyok korán kelő, hi,még időben értem a szobámba. A Cluster bejegyzéseken egy SSB QSO-t se láttam, ezért azonnal 144174 kHz-re hangoltam a rádiót. Majd hanyatt estem, a képernyőn R4YM CQ-ját láttam az LO36OD-ből 2305 km-ről. Ekkora távolságból egyszer volt csak szerencsém dolgozni, a nagy sporadikok idején, UG6AD-vel, Jerevánból, 2373 km volt. Még egy piros pont az FT8-nak..
Sajnos R4YM nem válaszolt, eltűnt. Helyette megjelent UA4UT CQ-ja. Ráhívtam, már jött is vissza az LO14WO-ból, gyors QSO lett. Sok UA hívójelet láttam a képernyőn az LO, LN nagykockákból, de ahogy felbukkantak, el is tűntek. Látszott a jelek szporadikusak, instabilok, a gyenge Es-re jellemzően. Az első Es útján történő FT8 QSO-mon felbuzdulva, cq-zni kezdtem. Több állomás is hívott vissza, de aztán többet nem láttam őket. végül, kb 10 perc múlva UI3R hívott az LO02RP-ből, akivel gyorsan komplett lett a QSO.
Két 2000 km körüli QSO, Es útján, még egy piros pont az FT8-nak.

Na most aztán ne hogy azt higgye valaki, hogy minden eddigi véleményem megváltozott az FT8-ról. Nem, csak új oldaláról ismertem meg. Meggyőződésem, K1JT se azért alkotta meg, hogy helyi, pár száz km-es QSO-k készüljenek vele, ráadásul teleírva velük a DX Clustereket.
Elismerem, arra is szükség van, mert növeli az aktivitást, lehetőséget ad az egy szál rádióval és antennával rendelkezőknek és talán elindítja őket azon az úton, amin sokan már valamivel előbbre járunk. Az egy frekvenciának sok hátránya is van. Világszerte nagy a nyomás a rádióamatőr sávok, vagy azok egy részének megszerzése iránt, jó érv lehet a kezükben, minek nektek 2 MHz, amikor egy hangfrekvenciás csatornában is elfértek.. Próbáljunk ki más üzemmódokat is ! Csak ma délután négy olyan közeli OE állomást láttam a képernyőn, akikkel SSB-n még soha nem találkoztam. Kétségkívül, csábító az olyan állomásoknak, akik nem tudnak távírózni, az SSB-től is ódzkodnak, viszont a számítástechnikai háttér meg kimondottan szimpatikus nekik. A mi felelősségünk is, hogy próbáljuk átcsalogatni őket más üzemmódokra, netántán versenyekre. Olvastam nyugat európai rádióamatőrök panaszát, hogy Es esetén használhatatlan a rengeteg, egy frekvencián dolgozó közeli állomás miatt.
A fentieknek megfelelően néhány javaslat az FT8 144 MHz-en történő használatára:
Használjuk arra, amire az alkotója készítette, a nagy távolságú, különböző terjedési módok gyenge jeleivel történő forgalmazásra. Ilyen esetekben kerüljük a helyi, rövidtávú összeköttetések létesítését. Azokra, használjuk azt az időintervallumot, amikor „pang” a sáv.
Ha a jelek már 0 dB körül vannak, vagy az felett, próbálkozzunk az SSB vagy távíró üzemmóddal. FT8-cal egy komplett QSO-hoz legalább 45-60 sec kell. Ezen idő alatt SSB-n két QSO-t lehet létesíteni..
Biztos még sok meglátás, vélemény van az FT8-al kapcsolatban, nagyon rövid idejű tapasztalataimról és véleményemről próbáltam itt beszámolni.
És végül a 26.-i Es QSO-im FT8 üzemmódban:

Sok sikert!

Jóska
HA1VQ

=ooo=

Délutáni DX 50 MHz-en. Európai oldal:

Észak - amerikai oldal:

Délelőtti DX 50 MHz-en!

2020. május 26.

Napi aktivitás a VHF sávokon

Aki nem fért rá a térképre: D4VHF 144174 kHz-en.

2020. május 25.

Elképesztően magas volt az Es MUF ma délután! 159,96 MHz!

2020. május 24.

Ma kora délután is már nagyon sok DX összeköttetés létesült. SP6CPH nem akar hinni a szemének, amikor több mint 11000 km távolságot is át tudott hidalni hat méteren!

Tegnap este 13 aktív magyar állomás + egy automata (HA1RB) hívójelét olvastam le a térképről. A DX csővezeték sajnos csak Szlovéniáig ért el.

HA1AD, HA5JI, HA7AJ, HA9AL, HA3OU, HA3MN, HA7RF, HA6VH, HA6ZB, HA6FQ, HA7NB, HG8QG és HA8QJ jelenlétét mutatta a DX-cluster spotokból készült térkép.

A LiveMUF nevű szoftver a DX-clusterbe beírt spotokból készít térképet -bárkinek, aki felinstallálja és elvégzi a szükséges beállításokat. A szerző G7RAU

2020. május 23.

Megkezdõdött ! Sõt, ez az év, mármint az ES szezon,jól kezdõdött ! 
Május 18-án ez évben elõször lehetett tõlünk ES QSO-t létesíteni 144 MHz-en. 
A Live Muf program már egész délelõtt hangos volt a 6 és 4 m-es sávok spotjainak közlésétõl.
Aztán 12.25 UT-kor megjelent 144.300-on TA2NC akit a leghosszabb ideig lehetett hallani. 
Többször eltünt, majd újra hallatszott. 2 óra múlva ismét meghívott, valószínû, 
közben annyi QSO-ja volt, hogy elfelejtkezett a korábbi QSO-nkról. 
Sajnos 4x1GA-t egy bejövõ telefonhívás miatt nem tudtam visszahívni,mindössze 2 percig 
hallottam. 
Két nap múlva ismét rámmosolygott a szerencse. 
A fõirány észak-dél volt, az ES felhõ Észak Olaszország Svájc felett mozgott és lehetõvé 
tette, hogy a fõirányra merõlegesen néhány QSO-t létesítsek. 
Az állomások csak nagyon rövid ideig voltak hallhatóak. 
F2CT-t még hallottam kis ideig CQ-zni, késõbb újra elõbukkant néhány percig. 
Sajnos nekem ez az irány teljesen takart, részben a tõlem 1000-2000 m-re huzódó 
6-800 m magas Kõszegi-hegység, részben a mögötte huzódó, jóval magasabb osztrák hegyek miatt.
Így ezek az összeköttetések különösen értékesek a számomra. 
De amiatt is, hogy a múlt évben mindössze 1, azaz egy db QSO-t tudtam létesíteni ES útján, 
144 MHz-en. Az összeköttetéseket mind SSB üzemmódban létesítettem, 
FT8-al több okból sem kisérleteztem.  

A rig: 500 W és 12 elemes DL6WU antenna.

Remélem sikerült egy kis kedvet csinálni, hogy jobban figyeljetek az elkövetkezendõkben erre a terjedési módra és mindnyájunknak szerencséje lesz hasonlókról beszámolni.

Sok sikert!

Jóska
HA1VQ

Rendkívüli DX megfigyelés 144 MHz-en:

144 MHz opening in Europe again!

2020. május 22.

Spanish stations have had a pipeline into Florida, this afternoon.

The 70 MHz band is wide open beside a lot of 50 MHz DX.

2020. május 21.

12 DXCC entity, Venezuela and a ship were available from the West Indies on 50 MHz!

CO8LY, HI3I +3 HI, WP3DN, NP4BM, KP4EIT, NP2J, VP2ETE, FG8OJ, J68HZ, 8P6ET, 9Z4Y + 9Z4DEZ, P43A, PJ4NX, YV1KK + 2 és UW5EJX/MM from EN71LF.

2020. május 20.

Dühöng az Es szezon!

2020. május 5.

Szaúd-Arábia illetékes hatósaga engedélyezte az 50 MHz-es sáv használatát. HA0DU áris létesített egy összeköttetést 7Z1SJ-vel, ami újabb DXCC entitás elérését jelenti.

HA5VZ összegíűjtötte a nyugtátásokat több mint száz DXCC entitásból és jelenleg kérelmezi a diplomát.

Mindkettőjüknek gratulálunk!

NN

2019. december 14.

Megérkezett a Geminidák meteorraj több más raj kíséretében.

HA8AR beszámolója:

10 QSO-t csináltam 100 Wattal meg a 10 el. DK7ZB antennával.
Kitűnően bevált az MSK144 adásmód.
G8OFA volt a legtávolabbi 1725 km.
Időben legrövidebb QSO PA5Y-al 2 perc volt.
Most délelőtt F6APE és RN6MA került a log-ba.
Néhány jobb QSO:
PA1BVM
G8OFA
SM7NDX
RO3X
UA3AVY
73!
Pali

2019. november 21.

WRC-19 Approves Region 1 50 MHz Amateur Allocation

11/21/2019


Sharm El-Sheikh, Egypt, 21 November 2019
The World Radiocommunication Conference WRC-19 has approved an allocation in the 50 MHz band for amateurs in Region 1. The decision will now be incorporated in the Final Acts of the conference.

The decision comes after more than three weeks of strenuous negotiations to reconcile widely disparate views of Region 1 administrations. The result is a dramatic improvement in the international Radio Regulations for amateurs in Region 1. Before WRC-19 there were only 11 countries in Africa with a primary allocation in the band. When the Final Acts take effect, on a date that has not yet been determined, there will be 44 countries in Region 1 with a primary allocation of at least 500 kHz including 26 countries with a primary allocation of the entire band 50-54 MHz. The entire region will have an amateur secondary allocation of 50-52 MHz except in the Russian Federation, whose administration opted for only 50.080-50.280 MHz on a secondary basis.

http://www.iaru.org/news--events

2019 október 31.

HA0DU értékelése az idei Es szezonról:

Úgy tűnik, véget ért az idei 6 méteres szezon. Még két-három rezidenssel
(5W1SA, FK8CP, ZL7DX) próbálok skedet összehozni, de egyelőre sikertelenül.

A nyári pocsék ES szezon után az EME időszak igazán pompásnak
ígérkezett, de sajnos ez sem lett az igazi. A ZK3A expedíciót az
eredetileg tervezettnél előbbre hozták, és így - bár kitűnő felszerelést
vittek magukkal - egyetlen percnyi közös hold sem volt velük október 1
és 11 között, vagyis gyakorlatilag Európából nem lehetett őket elérni.
Az A35JT expedíció operátorai ugyan nagyon lelkesek voltak, de sajnos
tapasztalatlanok is, ezért hiába vettük egymást kiválóan,
elpancserkodták a QSO-t... FK8CP pedig már hónapokkal ezelőtt
beharangozta, hogy október 28/29-én 6 méteren EME-zik, két nappal előtte
sajnos lemondta, és új időpont egyelőre nincs.

Azért csak volt, ami összejött: szeptemberben S79GJ hívójellel rádiózott
Lance W7GJ, aki az idén már lebonyolított egy sikeres 6 m-es expedíciót
CP-ből is. Ő igazán profi, így kb. 7-8 nap alatt több, mint 100 EME
QSO-t csinált! Aztán októberben következett A21EME és VP6R, akikkel
egyáltalán nem volt könnyű a kapcsolat, sőt, VP6R kifejezetten
nyögvenyelősre sikeredett, az igazat megvallva nem is bíztam benne, hogy
sikerülhet, annyira gyengén vettem őket. A21EME esetében pedig a
polaritáskülönbség, illetve a Faraday-forgás okozott galibát, többször
felbukkantak egy-egy periódusra, hogy aztán a következőben semmit se
lehessen venni. Sokat kellett túlórázni velük is.

Végül is három új DXCC körzetet sikerült elérni, ezzel az állás most 220
DXCC, 105 "nagy kocka", és 890 "kis kocka".

Ha netán a fenti három delikvens közül valamelyik összejön, jelentkezem.

73/DX
Pista HA0DU

2019. október 1.

IARU R1 VHF Contest 2019. Arról szól a krónika hogy ment a kitelepülés egy dán csapatnak, akik az élmezőnyben végztek. Jó tudni, hogy Dániában csak dombok vannak!

Ajánlom mindekinek a weblap megtekintését!

https://5p5t.dk/BlogPost/ujgm/Region-1-VHF-2019-The-3rd-oil-crisis?

2019. szeptember 12.

IARU R1 VHF Contest 2019

HA1VQ beszámolója:

Szeptember első hétvégéjén, mint hosszú évek óta mindig, az év legnagyobbnak mondható 144 MHz-es versenye izgatta az URH-sokat 24 órán keresztül.
A versenyre nemcsak a technika legjobb állapotába hozásával készültünk, de már egy héttel korábban nagyobb figyelmet fordítottunk a lehetséges troposzferikus terjedésre. F5LEN oldalán

https://tropo.f5len.org/forecasts-for-europe/

napi frissítéssel közli a várható meteorológiai adatok alapján a troposzférában kialakuló, a normál állapotot meghaladó terjedés különböző fokozatainak a térképét. A megelőző napokban a nap bizonyos időszakaiban egész jó terjedés mutatkozott, azonban szomorúan konstatáltuk, hogy a versenyre, most már mondhatni hagyományosan elromlott a terjedés. Még szombatra lehetett valamit remélni, de vasárnapra csak néhány kis foltocska maradt Európa déli részén a térképen.

Tnx Pascal!

Még némi remény lehetett megkésett Es terjedésre is, hisz augusztus utolsó napjaiban még megjelent és volt már több olyan szeptemberi verseny, amikor még Es QSO-t lehetett létesíteni .
Nos F5LEN előrejelzése megbízhatónak bizonyult, sajnos, viszont Es nem alakult ki. Ráadásul a helyi időjárás romlására is számítani kellett, ami szintén nem szokott jó hatást gyakorolni a terjedésre.
Ilyen előzmények mellett kezdtük a versenyt szeptember 7-én helyi idő szerint 16 órakor.
A helyzet a szokásos, tele a sáv CQ-zó állomásokkal, akik apait-anyait beleadnak hogy jól hallják őket, illetve biztosítsák a helyüket az elfoglalt frekvencián. „ Kisebb” állomásoknak célszerű ilyenkor a visszahívást választani én is ezt választottam. Az 500 Wattom ellenére többen csak a sokadik hívásomra válaszoltak, mindig voltak közelebbi, vagy erősebb állomások. Egy fél óra után befordultam a számomra legjobb irányba 130 fokra, YU-LZ irányba és CQ-zni kezdtem. Szépen jöttek az YU1-es állomások és nemsokára meglett az első LZ állomás is, LZ9A a KN12QP-ből (753 km ).

Még elég vérszegényen szólt. Néhány perc múlva LZ7Z is a logba került a KN13OC-ból, aki még szintén „fű alatt” jött.

Nemsokára kellemes meglepetés volt Z35U válasza a KN01QX-ből, 713 km-ről, bár már dolgoztam vele többször, de elég ritkán érhető el. Mit mondjak, ő se harsogott.

Aztán egy kis sorszámnövelés után LZ7J jelentkezett a KN22HS-ből, 817 km-ről, ő már imponálóan szólt.

UR7D-t a KN18JT-ből csak azért említem, mert szinte bárhová álltam az antennával, mindig hallható volt. Aztán fél hét körül megjött LZ2T a KN13RD-ből 719 km-ről ő már az S mérőt is megdolgoztatta.

Később többször hallottam az antennával hátulról. Fél óra se kellett, megjelent a „nagy hal” LZ0C a KN22XS-ből az 1500 méteres QTH-jukról, pontosan 900 km-ről.

Jobban szólt mint a közelebbi LZ állomások. Sajnos a közelgő zivatar miatt a légköri kisülések okozta zaj egyre erősebb lett, közben az eső is eleredt, miután 20.30-kor elérte az S9 értéket, bánatosan kikapcsoltam. 3 órás kényszerszünet után folytattam a versenyt. Még elég jól lehetett dolgozni szinte minden irányban, de főleg az olasz állomások jöttek jól. Ik7LMX, rendszeres partnerem az olasz csizma sarkából , a 760 km-re lévő JN80XP-ből is befutott SSB-n.

Őt már „takart” irányból tudom elérni, de az Adriai tenger felett nyáron szinte mindig előforduló inverzió besegít. Ha a szomszéd telek beépül, valószínűen búcsút mondhatok ennek az iránynak .. Fél háromkor eljött az a pont, hogy „idősebbek abbahagyhatják”, 117-es sorszámnál QRT-t csináltam. Reggel fél hétkor folytattam, meglepően nagy aktivitást tapasztaltam a sávban, elsősorban távíró üzemmódban. Sajnos keleti irányból, a város felől érkező zaj is egyre intenzívebb lett. 7 órakor még sikerült LZ4BF-el dolgoznom a KN23HJ-ból, 772 km-ről, de már érezhető volt, hogy romlik a terjedés.
Mindkét nap sok sked-em volt LZ6R-rel a KN33-ból. Nem csak a 980 km volt csábító, hanem új négyszöget jelentett volna. Ő sokszor hallott jól, én néhányszor, hallottam, hogy ott van de a QSO-hoz kevés volt. Valószínű 50-100 Watt körüli teljesítménye lehetett. Talán majd legközelebb..
Délután még UW4U/P számított „extrának” a KN27PX-ből, 658 km-ről.

Még néhány DL a hegyen keresztül és következett a szokásos VFO tekergetés, nehéz volt már új állomást találni. Végül 197-es sorszámmal zártam a versenyt, 4 QSO-val kevesebb lett, mint tavaly.
Ez csak a QTH-m sajátosságait figyelembe véve elfogadható eredmény ( nyugatra 180 fok takart, keletre a város a maga egyre növekvő zajszintjével )
Az állomás : K3, DB6NT transverter, hm LNA (PGA103) és 500 Watt, 12 el DL6WU antenna.
Ami a versenyen feltűnt, az a keleti állomások (UA, YO,LZ ) meglepően magas adott sorszáma ami az örvendetesen növekvő aktivitásukat jelzi. Azonban még nagyon sok az alaprádióval dolgozó 50-100 Wattos és rövid antennákkal dolgozó állomás, akiket nem lehet meghallani.
Végül akit érdekel meghallgathatja az idézett összeköttetések felvételeit. A fájlok hosszúsága nem mindig ideális, de nagyon sok időt igényelt volna a WIN Test-ben beállítgatni az időt, hogy csak a szükségest másolja ki. Mivel a Win Test ( még mindig ) nem készít statisztikát ezt úgy hidaltam át, hogy az .edi fájlt beolvastam a VUSC versenyprogramba és azzal készítettem kimutatásokat a logomról. A VUSC-nak meg az a gyengesége, hogy ezeket a fájlokat csak a képernyőre hozza fel, nincs másolás, export, stb. Csak a képmetsző segítségével lehet őket kimenteni, ezért vannak kép fájlban.
Figyelem: a VUSC csak úgy fogadja el az idegen EDI fájlt, ha a program Files könyvtárába másoljuk !
Beszámolóm kezdetben egy baráti infóként indult Bandi, HA6NN számára, de őbenne azonnal felébredt a honlap gondos ápolója és jött a válasz „feltehetném az MRC-re ?”
Elsősorban azoknak szántam, akik még nem indultak URH versenyen, vagy kezdők és egy kis kedvet kapjanak, hogy legközelebb velük is találkozhassunk.
73 és találkozzunk a legközelebbi versenyen !

Néhány vizuális illusztráció: (A szerk. válogatása.)

Top ten QSOs

2019. szeptember11.

Web-SDR a 2 méteres sávra, made by HA9MDP:

http://kabsdr.bkom.hu:8073/

2019. szeptember 2.

Megérkezett HA1VQ értékelése a 2019. évi Perseidák meteorraj átvonulása alatt szerzett tapasztalatokról.

PERSEIDÁK 2019

Kellemes csalódást okozott ez évben a Perseidák csillagképről elnevezett meteorraj.
A korábbi tapasztalatok alapján gondoltam elég lesz előtte jó egy héttel bekapcsolódni.
5-én, hétfő este csak a rig-et akartam tesztelni, de mindjárt egy gyors QSO lett R5WM-el.
Előtte sokat gondolkodtam, hogy melyik üzemmódot favorizáljam, FSK441 vagy MSK 144 ?
Miután 144370-en, az FSK441 hívófrekvenciáján egy óra alatt senkit nem hallottam, áttértem 144360-ra az MSK144 hívófrekvenciájára. Nos, itt a 370-hez képest hemzsegtek az állomások.
Programot az MSHV 2.24-et kezdtem el használni, de miután a KST Chat-ban német állomások panaszkodtak rá, hogy az MSK jeleket szerintük nem dekódolja tökéletesen, „előástam” a 2.11-es verziót és végig azzal dolgoztam.
Itt kell megemlítenem, hogy LZ2HV milyen szimpatikussá tette a WSJT programot, sok-sok kényelmi funkcióval kiegészítve. Az én tetszésemet elnyerte.
6-án reggel sikerült egy gyors QSO EU4AX-el, aki már +15dB-s riportot adott a részemre. Másnap reggel, 7-én DL3TW-t komplettíroztam, a QSO érdekessége, hogy backscatter-rel készült, az antennámmal 30 fokra álltam, akkor éppen az volt az optimális irány ( tnx VIRGO ).

A fő irányból nem lett volna esélyem, mert nyugatra, közel 180 fokban magasodik előttem a Kőszegi hegyvonulat. Hiába vagyok 300 m magasan a tengerszint felett, az átlagosan 5-900 m magas hegygerinc túl magas szögben takar, csak ritkán tudok átjutni rajt. Őt US8AR követte, akinek a jeleit később is nagyon sokszor vettem.
Így hallottam őt és R5WM-et:

RK2P-vel zártam a napot, aki így látszott nálam és ő így látott engem:


Délelőtt még rögzítettem egy rövid burstot YO2GL CQ-jával és ahogy US8AR nyugtázza a QSO-t DK5EW-nek. YO2GL MS útján történő vételében az a különlegesség, hogy 406 km-re van tőlem. MS-hez ez túl rövidnek tűnik, viszont mivel US8AR periódusában dolgozott, az antennája keletnek állhatott. Este még bekapcsoltam a vevőt, rövid idő alatt is sok hívójelet lehetett látni :

8-án reggel egy sikertelen skeddel kezdtem a napot, UA3IDQ-val ez már a sokadik eredménytelen kísérletem, a KO66 kocka úgy látszik elérhetetlen a számomra.. Ő egyébként jól vett engem, de az 50 Wattja kevés az irányomban:


EW7T szokás szerint nagyon gyorsan meglett, így vett:

Én a későbbiekben nagyon sokszor láttam a jeleit. Nála többször csak R5WM látszott.
9-én csak este tudtam bekapcsolni. YO4FYQ-val már majdnem komplett volt a QSO, amikor QRT-t kellett csinálnia.:

Utána RJ7M-el vigasztaltam magam, akit UR3EE követett, aki szintén „ gyakori vendég” volt a monitoromon.
10-én csak reggel tudtam bekapcsolni, 20 perc alatt 9 hívójel látszott a monitoron:


Csak egy QSO-m lett RX3QFM, aki így látott:

 


Vasárnap, 11-én igyekeztem egy kicsit „termelékenyebb” lenni. M0CVX-el kezdtem a napot, sikerült a hegyen keresztül.. Utána HG5ACZ-vel csináltunk egy tropo QSO-t MS üzemmódban. LA8KV-vel sikertelen sked után OH1DX következett. Ebéd után YO8TNB a KN37-ből új kockát jelentett:

R6CS-el a sokadik összeköttetést létesítettük MS útján:

Ő így látott engem:

 


Hétfőn, 12-én reggel 8 perc alatt 6 hívójel látszott a képernyőn, de mind ismertek:

SP7QJF-el kezdtem a napot:

Őt RA3EL követte, majd OG2Z-t naplóztam:

Sajnos a maximum idején akkora volt a város felől érkező zaj, hogy még az erősebb állomásokat is alig tudtam dekódolni, kénytelen voltam QRT-t csinálni. Ez a zaj az egész idő alatt gyötört kelet felől, a város irányából s9-s5 között, gyakorlatilag az egész sávban, nagy szerencsém volt, ha lement az alapzaj közelébe.
13-án reggel SF6F lett meg backscaterrel :

Őt HB9FAP követte, szintén backscatter útján:

 

Aztán megjött a zaj és QRT.
14-én reggel szintén próbálkoztam. R3PAC gyorsan komplett lett. RA3VGV CQ-jára már többször próbálkoztam válaszolni eredménytelenül, most sikerült az LO06PI kocka a legnagyobb áthidalt távolságot jelentette, 1959 km és egyben a 416. kockát jelentette számomra EME és FT8 nélkül:

 

Egy nagy burst-ot is rögzítettem, sok hívójellel:
Miután ismét a zavar volt a főszereplő, ennyivel zártam a napot.
Még 17-én délután sikerült egy QSO R3KBF-el, akinek CQ-ját így vettem:

Végül a 22 QSO nagyon kevés, sokan egy nap többet csináltak. Nekem nem a mennyiség, hanem új állomások , új kockák elérése volt a célom, ez valamennyire sikerült, ahogy a zavarszint engedte.
Mivel Bandi, HA6NN már korábban felkért rá, igyekeztem sok kép és hanganyagot rögzíteni a beszámolóm számára.
Ha valakinek új volna, a *.WAV fájlokat az MSHV vagy WSJT programokból a File/File Open menü segítségével meg lehet nyitni.
Végül csatolom az összeköttetések listáját:

Akiket érdekel csatolok két napló fájlt amelyet az MSHV program készített, ebből látszik milyen hívójeleket dekódolt a program a futása idején:

A rig: RX: K3 + TR144H és hm LNA TX: GSz31B 600 W output to 12 el DL6WU ant.
Remélem a decemberi Quadrantidákig sikerül a zavart lokalizálni és megszüntetni és így jobb eredményt produkálni mint a mostani Perseidák alatt, ami szerintem lényegesen jobb volt mint az előző években. Ebben nem kis szerepe volt az MSK144 üzemmód generálta aktivitásnak és sikeres dekódolásnak.

73!
Jóska
HA1VQ

2019. szeptember 1.

G7IZU, Andy régi smerősünk. Mára szinte minden fontosat beintegrált a webre, ami fontos lehet egy VHF rádiósnak. Android operációs rendszer alatt is használható.

https://www.tvcomm.co.uk/g7izu/

2019. augusztus 29.

Németországot ma elborította az intenzív Es-góc. 6, 4 és 2 méteren is létesítettek összeköttetéseket.

2019. augusztus 28.

Nincs még vége az Es szezonnak! Már majdnem éjfél van, de még nagy a nyüzsgés 50 és 70 MHz-en!

Már délután észrevette a lehetőséget HA7EG, aki az új quad antennáját tesztelte.

2019. augusztus 8.

Jönnek a Perseidák -mint minden évben. HA1VQ sok éve alkalmazza a meteor nyomvonalakat rádió-összeköttetések létesítésére. Nagy tapasztalata feljogosítja, hogy mindannyiunknak felhívja a figyelmét a lefontosabb tudnivalókra.

Közeleg az év legnagyobbnak tartott meteorraja, a Perseidák meteorraj !

Ezzel kapcsolatban szeretném felhívni a figyelmeteket néhány dologra.

A raj maximuma 13-án 02.00 és 15.00 GMT közt várható az alábbi link alapján:
https://www.mmmonvhf.de/ms.php

Aki nincs felkészülve az MS forgalmazásra a vizuális megfigyelés lehetőségén túl ( hullócsillagok ), rádión is megfigyelheti a visszaverődéseket. Ehhez mindössze egy 144 MHz-en, SSB üzemmódban működő rádió kell, min. pár elemes antennával. Az antenna optimális irányba állításához jól használható itt a másik témában említett VIRGO program.
A vevőt 144,370 MHz-re (FSK441) vagy 144,360 MHz-re (MSK144) állítsuk, ez a hívó frekvencia. Ha folyamatos kódolt jelsorozatot hallunk, az a közeli állomások jele. Ha egy kicsit távolabbi az állomás akkor gyakran megfigyelhetjük a troposzférikus terjedés okozta QSB-t.( Jelszint ingadozást ) A hívó állomások fél perces periódusváltásokkal dolgoznak. Fél percig adnak a hívó frekin, majd fél percig a hívásban meghatározott frekin figyelnek. MS visszaverődést hallani a "csendes" periódusokban lehet ( ez a távoli hívó állomások visszaverődött jele ), kellő türelemmel hallgatva ezeket. Itt a néhány másodperces "ping"-ektől a nemritkán többperces "burst"-ig minden előfordulhat. Vigyázat ! Az élmény fertőzhet !
Akinek nincs rádiója, antennája az se kell, hogy lemaradjon az élményről, az alábbi linken néha online hallgathatjuk egy francia radarállomás jeleinek a visszaverődéseit:
http://www.galileowebcast.hu/radiometeor/index_eng.html


Aki ennél többre vágyik annak a WSJT vagy az LZ2HV által módosított változata, az MSHV program ad lehetőséget dekódolni a vett jelet, vagy megpróbálni összeköttetést létesíteni:
https://www.physics.princeton.edu/pulsar/K1JT/wsjtx.html
http://lz2hv.org/mshv
MS vételre (adásra) az FSK441 vagy MSK144 üzemmódokat választhatjuk.

Akik eljutnak erre az elhatározásra, azoknak szeretném felhívni a figyelmét, hogy a hívó frekvencia, ahogy a nevében is bent van és az előbb is említettem, csak hívásra szolgál ! A hallott állomást az általa megadott frekvencián kell visszahívni. Elvileg ő a hívó frekin nem is figyel, a vevője a megadott frekvencián van és miután meghallotta valaki hívását már nem a hívó frekin, hanem itt válaszol.
Ez egy nagyon praktikus procedúra, ha betartjuk.
Sajnos még mindig sok állomást hallani akik a hívó frekin hívják vissza az ellen állomást, vagy az se ritka, hogy a hívó állomás a hívó frekin válaszol. Ez rendkívüli mértékben zavarja a procedúrát betartó állomásokat ezért kerüljük az ettől eltérő munkát !
Végül, az alábbi linken lehet megismerni az MS összeköttetések létesítésének nemzetközi ajánlását:
http://sm7gvf.dyndns.org/sm7gvf/sm4gvf/IARURegion1MSprocedure.html

Jó reflexiókat !
Jóska
'1VQ

Egy korábbi alapvetés: https://www.youtube.com/watch?v=TXhK3cGjAfc

2019. július 30.

HA0DU beszámolója az 50 MHz-en elért eredményeiről:

Évek óta nem fordult elő ilyesmi velem.
Ma is (mint az idei „szezon” sok más napján) kicsit kinyílt az 50 mega USA irányban.
No nem nagyon, az KN07-ben sajnos nem szokása, még 2005 óta nem volt olyan nap, hogy 15 észak-amerikainál
több jött volna össze.
Ma sem. Ellenben a mai cső vége az EM57-EM68-EM79-EM89 kockáknál landolt, így 4 QSO-ból 3 új kocka és 2 ÚJ ÁLLAM (KY és IN)! Már mindhárom új négyszög és mindkét új állam igazolva is van a LOTW-n.
Elégedett nem vagyok, de legalább végre fogtam valamit.
Az utolsó komolyabb USA terjedés ugyanis július 3-án volt itt, akkor 7 QSO sikerült.
Érdekes módon a japánokat
(hasonló távolság és elvileg kedvezőtlenebb útvonal, hiszen végig szárazföld fölött megy) tucatjával lehet innen csinálni, Amerika viszont sose ment.
Hátha holnap lesz folytatása!
Mindemellett DXCC 217, LOC 884, de ez még az idén remélhetően változik, mert ősszel jönnek az EME expedíciók: S7, ZK3, VP6, FK, A2, ZL7!

Az eddig visszaigazol usa államok:

A visszaigazol afrikai DXCC entitások:

2019. július 26.

SW8YA (HA1YA) már 70 MHz-en dolgozik:

A VHF antennák és egy vertikál.

2019. július 25.

Holnaptól HA1YA Görögországból jelentkezik SW8YA hívójellel. HF, 4m, 6m és 2m van -irja.

Szombaton talán az IOTA versenyben is részt vesz.

QTH Skala Rachoniou KN20hs.

 

2019. július 24.

Ma már a közelünkben helyezkedett el az intenzív Es góc, amivel 50, 70 és 144 MHz-en lehetett rádiózni számos országból.

2019. július 23.

Impozáns Es esemény 144 MHz-en! Izlandi állomás hallotta a Kanári szigetekről működő EA8DBM szuper-állomást, ám ök. nem jött létre.

2019. július 22.

Jönnek a Perseidák!

Magyarázat: https://youtu.be/TXhK3cGjAfc (MRC MN előadás 2004)

2019. július 21.

Nagy az aktivitás 50 és 70 MHz-en a CQ VHF Contest alkalmából. A kék vonalak jelölik a 70 MHz-es összeköttetéseket.

2019.július 7.


HA6KNG kitelepülve.

2019. május 24.

A mai nap folyamán többször is volt DX lehetőség 50 MHz-en!

A lila szín jelöli az 50, a kék a 70 és a piros a 144 MHz-es összeköttetéseket. Az utóbbiból errefelé az idén meg nem volt.

2019. május 20.

Újabb Es esemény DX lehetőségekkel:

2019. május 19.

Ma délutánra alakult ki az idei legnagyobb aktivtással ksért Es esemény 50 MHz-en, amin kontinensek közötti -sőt transzatlanti összeköttetések is létesültek.

2019 május 14.

Ma a dél-nyugati irányból lehetett nálunk hallani afrikai állomásokat, pl. EA9 és CN8, ám azoknak a holland, ill. angol irány ment jobban. Vigasztalásnak keletről is jöttek állomások.

Biztató, hogy 70 MHz-en is létesültek összeköttetések -a kék vonalak jelzik-, majd később Spanyolország és a Kanári szigetek között már 144 MHz-en is lehetett dolgozni.

2019. május 13.

Volt egy jó kis Es esemény, a góc Koszovo fölött alakult ki, ami jó esélyt adott Libanon elérésére Nyugat-Európából. Magyarországról északi és déli rányban voltak lehetőségek összeköttetések létesítésére. A legtöbb állomás 50313 kHz-en volt elérhető.

2019. április 25.

A mai nappal megkezdődött a 2019. évi Es-szezon! Egyes Es gócok határfrekvenciája meghaladta a 103 MHz-et.

50 és 28 MHz-en is sok összeköttetéste lehetett létesíteni ezzel a terjedési móddal.

2018. december 19.

Nem ment rosszul a megelőző napokban sem, csütörtökön 3 QSO lett köztük TA1D/4 a KM56IU-ból, ami egyúttal új négyszöget jelentett.
Pénteken, a maximum napján csak 5 QSO lett, de UT9UR a 414. gridet jelentette a KO40XD-ből. Éjfél felé egyre több és nagyobb burst volt hallható, viszont kezdték egyre rosszabbul dekódolni az adásomat az állomások, majd a vétel is problémás lett. Az MSHV vételi szint jelző skálája +40 dB-t mutatott bárhogy csökkentettem a bejövő szintet. Mivel külső hangkártyával dolgoztam lehúztam a bemenő jelet, sőt kihúztam a hangkártya USB kábelét, a skála továbbra is +40 dB-t mutatott és a program szintszabályzójára se reagált. Újraindítás se segített. A laptop egy LENOVO T530 volt 64 bites op. rendszerrel.
Nem maradt más hátra mint elővettem a régi 32 Bites T500-amat és azzal csodák csodája minden rendben működött a saját hangkártyájával is.
Csak közben 2 óra lett és úrrá lett rajtam a fáradtság és QRT-t csináltam.
Sajnos SF6F-fel nem lett komplett a QSO-m az említett probléma miatt, holott helyi idő szerint fél 12 után szinte folyamatosan jöttek tőle a hatalmas burst-ök. Ő is ugyanígy vett engem, csak nem tudott dekódolni, mert a T530 belső hangkártyája önállósította magát.
Ezzel kapcsolatosan jegyzem meg, hogy az új laptopok közös négypólusú hangkártya csatlakozója egyáltalán nem előnyös a számunkra az ilyen jellegű felhasználás esetén. Itt a megoldás külső hangkártya, vagy olyan dokkoló használata amelyik szeparált hang ki,- és bemenettel rendelkezik.
Sajnos a T530-hoz nem találtam ilyen dokkolót.
A pénteki maximum után szombaton (dec. 15.) különös dolgot tapasztaltam. Reggel 8 órakor bekapcsoltam a rádiót 144370-en és indítottam az MSHV programot.
Este 8-ig üres maradt a képernyő nem vett a rádió, illetve a program egy használható burst-öt sem. Már azt hittem megint valami probléma lépett fel, de visszanézve a DX-Cluster spotjait csak néhány MS összeköttetés született egész nap.
Váratlan lecsengése volt ez a rajnak, tavaly még másnap egész jól lehetett dolgozni.
73!
’1VQ

2018. december 13.

Az év legjobb meteorraja a Geminidák. Percenként száznál több mikrometeor csapódik be a légkörbe. A meteor-scatter összeköttetésekhez használatos legismertebb frekvenciák:

50280 kHz és 144370 kHz.

A meteor beütések folytán keletkező ionizált csíkokról visszaverődő jelek a hat méteres sávban hosszabbak, így könnyebben lehet összeköttetést létesíteni.

2018. november 17.

Ma van a Leonidák meteorraj maximuma!

 

2018. november 5.

Az elmúlt hétvégén zajlott az olasz rendezésű Marconi Memorial Contest 144 MHz-en.

HA1VQ elemzése a versenyről:

201 QSO-t létesítettem, Kőszegről, 1 szál antennával.
A verseny elején nem volt rossz terjedés nyugatra, a közeli németek jól szóltak, de az LZ2FP-t hátulról is folyamatosan hallottam 784 km-ről.
Sajnos kevés LZ volt, ahogy YO és YU is.

 

2018. október 20.

Itt vannak az Orionidák! Még hétfőn is sok magas a ZHR! (Info: spaceweather.com)

Kipróbáltam. Használható!

HA6NN összeköttetése a WSJT V10 "logjából" a CSV file "2018-Oct-21,22:35,G4CDN,JO33LF,144,FSK441,37"

 

2018. október 16.

Ki mondta, hogy nincs élet 144 MHz-en, csak a versenyeken? A 144174 kHz-et kell figyelni!

Távírón még soem hallottam német állomást ilyen távolságból! Majdnem rekordot javítottam, amit egy olasz állomással tartok.

2018. szeptember 10.

E hónap első két napján rendezte az IARU a szokásos körzeti VHF versenyét.

HA1VQ írja:

182 QSO-t csináltam, mert a verseny kezdetétől este 22-ig S9-en állt a műszer a sztatikus zajtól. Megérte fent maradnom, mert utána ahogy elvonult a viharzóna, csend lett és 900 km-es LZ állomások S5-6-al jöttek, még új grid lokátor is lett a KN33, a 413. EME nélkül ! És FT8 nélkül !

73 de HA1VQ

2018. augusztus 14.

Még jönnek a meteorok a Perseida rajból! HA5UK az adásmódokat tesztelte és MSK144 alkalmazásával is elérte a 2000 km QRB-t.

A spotokat az ON4KST chaten is figyelemmel lehet kísérni.

HA5UK logkivonata a Perseidák alatt létesített MS összeköttetésekről Logger 32-ből:

HA1VQ meteor scatter logkivonata:

2018. augusztus 13.

A tegnapi utolsó Perseida MS QSO-m G0GGG volt 50291 kHz-en.

Utána a vizuális élmény egy jókora tűzgömb és néhány becsapódó meteor hosszú csíkjainak a látványa volt a tetőteraszról nézve.

 

2018. augusztus 12.

Ma éjjel lesz a Perseidák meteor raj maximuma.

144 MHz-en HA1VQ, HA5UK és HA8CE vadászik újabb összeköttetésekre és lokátor négyszögekre. Az FSK441 adásmód és a WSJT 9.3 vagy 10 az alkalmazott szoftver.

Egy gyors interjú a Skype-on HA8CE-vel:

"Új LOC négyszögek 144 MHz-en FSK441-ben:
RW3TJ / LO16XG & RZ3RZ / LO02RR & RA6XB / LN23AS
=ooo=
073559 6.0 520 8 26 -28 E UR6EM 26 26 HA8CE UR6EM 26 26 NA8CE UR
... na végre egy visszahívás !"

Észak-kelet és dél-nyugat most az optimális antenna irány. Később az óramutató járásával megegyezően estére pl. a kedvezőbb irány 300 majd 300° lesz és a Föld forgása szerint változik tovább amellett, hogy a raj mindig a horizont fölött van, azaz cirkumpoláris a pályája.

50280 kHz-en az MSK144 használatos. A káosz lassan állandósul. Lehet válogatni kit zavarunk ha nem tarjuk be a szabályokat. Sajnos vannak csábítások, mint pl. EA6VQ is ma reggel, aki a jó felszerelésével élve osztotta a riportokat random hívásokkal. Ilyenkor az erősebb hívó kap riportot. Van választék!

HA6NN összeköttetéseiből: IS0GQX, M1BXF, G3TXF, EA6VQ FT847 rádióval és egy HB9CV antennával.

2018. augusztus 7.

Máris sokan lettünk az 50280 kHz MSK144 hívó frekvencián! Szét kell szóródni és splitben hívni mint én is tettem, vagy skedet megbeszélni az ON4KST fórumon! http://www.on4kst.com

Az első idei Perseida összeköttetésem LZ2HF-fel volt óriási QRM mellett.

Egy másik jó példa LY8O: CQ 290 LY8O KO25

50280 kHz-en hív és 50290 kHz-en figyel. Ha valaki hívja kikapcsolja a splitet és 50290 kHz-en szimplexben lefolytatja az összeköttetést.

Kéretik az ősí írott és íratlan meteor scatter QSO szabályokat betartani!

2018. augusztus 2.

Éjféli DX 50 MHz-en!

 

2018. július 31.

Ma Közép- és Kelet-Európának nem jutott DX 50 MHz-en!

 

2018. július 26.

Közeledik a Perseidák meteorraj! A pályája circumpolaris, azaz éjjel nappal a horizont fölött van.

 

2018. július 22.

Magyarország fölött van egy jó kis Es góc. Azzal jutnak föl a "csőbe" a románok!

 

2018. július 21.

2-4-6 m Es meg amit akartok!

A folytatás:

2018. július 13.

Ma már eléggé dög volt a sáv, a tegnapi 25 japánhoz képest ma egy se jött át, sőt gyakorlatilag senki.

Az expedíciók is véget értek, úgyhogy a 2018 júniusi ES időszakot valószínűleg lezárhatjuk.

Az előző levelem után két nappal, június 4-én új egyéni csúcsot sikerült felállítani, egy nap (17:04 és 00:16 UTC között) 18 USA/VE került a logba, ami háromszor annyi, mint amit valaha egy nap csináltam. Valami miatt nyugatra nem az igazi innen a penetráció...

Szépen lassan elkezdtek csordogálni a DX-ek is, június 3-án CO8LY és HI3T, június 7-én D41CV, majd 14-én előbb délben WP4G, majd este PZ5RA (ezen a napon Magyarország nyugati részében vehető volt VP5DR is, idáig nem hallatszott el). Azután 15-én VU2NKS (nem új DXCC, de az MK nagykocka igen), 19-én zsinórban 5 kínai és R9LR (lis?). Június 22-én 20 JA+5BY, 27-én RD9D, 29-én OH1MN/9 (KP37 kocka). Már azt hittem, ennyi volt az idei termés, amikor július 4-én nagy nehezen meglett Z68M (Koszovo, op. Mome Z32ZM).

Ezután jöttek az igazi furcsaságok! Július 6-án este 19:45 UTC körül annak rendje és módja szerint „elpusztult” a sáv, aztán órákig semmi. Már éppen kikapcsolni készültem a rádiót, amikor 22:55 UTC-kor (igen, helyi idő szerint majdnem hajnali 1 órakor) egyszer csak feléledt a sáv, és megjelent a képernyőn FP/KV1J jele, aki egy angol állomást hívott. Szerencsére ott volt az ON4KST cseten, szóltam neki, hogy vehető nálam, és mivel éppen erre állt az antennája, 23:02 UTC-kor komplettíroztuk az első HA-FP QSO-t 6 méteren. Aztán ahogy jött, el is ment, 2 perc múlva már csak K1TO volt vehető, majd újabb fél óra múlva (00:05 UTC-kor) WA1EAZ.

Július 7-e sem kecsegtetett igazán semmi jóval, bár viszonylag korán, 12 UTC körül már vehető volt K5XI/1 és WU1ITU, mindkettő a Maine-beli szuper állomásokról (4x8 elemes rendszerekkel). Aztán ugyanúgy, ahogy hajnalban, egyszer csak „bekattant” a sáv, és pillanatok alatt +2 dB-s jeleket vettem VQ5Z-től (=VP5, Turks és Caicos). Ez az ablak sem volt három percnél hosszabb, de jellemző, hogy amint vehető lettem ott, azonnal hívott KN4NN is - vele azonban már nem jött össze semmi, mert ahogy jött, úgy ment. 17 UTC után megint feltámadt 20 percre, akkor sikerült még négy USA, de a Karib-tengerből zérus.

Innen megint pár nap szünet, aztán 11-én HL3GOB és sajnos csak egy fél QSO HL4CFJ-vel (pedig ő a PM35 kockából dolgozik). Július 12-én kb. 25 JA, de nem sok új hívójel van közte, jobbára olyanok hívtak, akiket tavaly már JT65 üzemmódban is levettem...

A tegnapi napot végül LA6OP (JP67) és SM2OTU (KP16) koronázta meg, ennyire távoli északi állomásokat ritkán hallani.

Júlus 17-ig még aktív OX3LX a HQ90 kockából, addig már valószínűleg nem is fordítom másfelé az antennát, mert a HQ nagykocka a 100. lenne 6 méteren...

Így most DXCC 212, QTH-lokátor grid 837.

A dolog egyetlen szépséghibája, hogy a fentiekben felsorolt állomások 95%-a FT8 üzemmódban került a logba, távíró és SSB jeleket alig hallani a sávban, csak 50313 tombol...

73/DX de HA0DU

 

2018. június 21.

JTMSK meteor scatter QSO

 

 

2018. június 11.

50 MHz-en a transzatlanti összeköttetések létesítése során "a vadász ül hosszú, méla lesben" tipusú összeköttetések esélyesek, feltéve ha a vadásznak van türelme kivárni, amíg a pipeline (a barna vonalak kötege) európai végébe bele tud lőni -mint ma este 9A5CW tette az Adria partjáról, Novigrad település környékéről, a JN77tx gridből. Még YU7EF antenna-tervező mester is szerencsés volt -a saját tervezésű, kis zajú, nagy nyereségű antennájával -ám Magyarországról nem volt létesíthető ugyanakkor F2 - F2 tipusú összeköttetés abban az irányban.

Map credit EA6VQ's dxmaps.com

The above spot is from EA6VQ-1 cluster

2018. június 7.

Késő este voltak lehetőségek 70 MHz-en. (Kék vonalak a térképen.)

 

2018. június 5.

Mára minden kiderült. A tegnapi nap nemcsak az eddig leírtak miatt volt rendkívüli. 144 Mhz-en is volt esemény. HA8AR 144280 kHz-en SSB adásmóddal elkezdett hivni és egy sor szép távoli összeköttetés született.

2018. június 4.

Rendkívüli nap volt a mai! Legfőképp azok a páratlan transzatlanti összeköttetések, amik 50 és 28 Mhz-e születtek helyi idő szerint még éjféltájban is.

HA0DU USA állomással dolgozott 50 MHz-en helyi idő szerint késő este:

Két magyar mexikói állomást vett 50 MHz-en. DK1MAX csinált is egyet.

Transzatlanti összeköttetések Dél-Európából, Kanári szigetek 70 MHz-en!

 

2018. június 3.

Késő délutánig jól lehetett használni a hat méteres sávot.

2018. június 1.

Igazi aktivitás volt 70 MHz-en is. A kék színű vonalak mutatják a 70 MHz-es QSO-kat.

 

2018. május 28.

Ma megnyílt még a 144 MHz is a szporadikus E-réteg jóvoltából. Az esemény egy új DXCC entitást eredményezett a részemre: 7X2TT a JM16MS lokátorból, 1859 km távolságból könnyen elérhető volt 50 MHz-en. A besugárzott terület még Lybia egy részét is betakarta!

A legintezívebb góc helyét a LiveMUF szoftverrel a saját gépemen generált térkép mutatja:

Később 50 MHz-en adódtak DX lehetőségek.

HA8CE a KP4/K0BBC-vel találkozott. (A rövidített hívójel az alkalmazott szoftver műve.)

Korábban K1TOL Maine államból létesített összeköttetéseket európai állomásokkal, majd a magyarok érték el a karibi térséget. WP4G volt az angyal (A neve Angel) 50313 kHz-en, NP2J CW és SSB üzemmódban dolgozott. HA1RB, HA2NP, HA5JI, HA8CE és HA8FK voltak eredményesek 18:00 UT körül. Afrikából 7X2ZZ Abdel szorgoskodott, szinte minden aktív magyar állomással váltott rportot, látszott, hogy 5A1AL is be van kapcsolva, S01WS még 21:45 UT-kor nmet állomásokkal dolgozott.

2018. május 9.

Örvendetesen növekszik az Es események száma 50 MHz-en! Ma több afrikai ország is elérhető volt ázsiaiak mellett.

Mindezekhez kell a meteor aktivitás is.

 

2018. május 4.

Az első bejegyzett USA állomás, amit Európában az idén hallottak:

Info from dxmaps.com

2018. április 22.

Éppen a Lyridák meteorraj maximumában vagyunk. Ma éjjel 00:44 UT-kor jön fel az Eta-Aquaridák raj ZHR=40 óránkénti beütés-számmal, ami nagyobb mint a Lyridáké. Ha sok az elégett mikrometeoritokból származó fém részecske, amik lassan ülepednek le az ionoszféra rétegek magasságában -egyéb tényezők fennállása esetén kialakulnak az Es gócok. Ma már volt ilyen, az imént jött EA6VQ-tól az újabb riasztás, miszerint

Sporadic-E opening on 6m. Best estimated MUF 99 MHz above JO43. For details please visit https://www.dxmaps.com/spots/mapg.php?&HF=N&ML=M&Frec=50&Map=EU

 

 

2018. április 21.

Mindenféle scatter MSK144 adásmóddal:

2018. április 15.

A Lyridák meteorraj eleje éppen megérkezett:

Reggel, délben este: MSK144!

2018. április 14.

Mevan az idei első MSK144 QSO 50 MHz-en.

 

2018. április 13.

Már esténként működik az áprilisi Piscidák meteorraj és rövidesen megérkeznek a Lyridák, ami az idei VHF-DX szezon kezdetét jelzi.

Lásd: https://www.meteorshowers.org

Érdemes ezen a webhelyen lefelé görgetni, látványosan mutatja be a meteorrajok pályáját.

Az 50280 kHz-en máris van élet:

nn

2018. január 17.

Szépen szerepeltek a magyar állomások a tavalyi CQ WW VHF versenyen.

Világ első helyezést ért el HA6W a multi op.,HA1ZH/P a hiltopper kategóriában, ahol az ezüstérmes HA2VR/P lett.

A QRP kategóriában világ V. helyezett HA2MJ.

Ebben a kategóriában ország-első lett HA5KDQ, a második HA6OA.

Jól jártak akik alkalmazták a digitális (MGM) üzemmódokat is, mert sokkal több pontot tudtak gyűjteni.

2018. január 4.

A Quadrantidák meteorraj az idén nem kényezetette el a kísérletezőket. Volt jobb.

2018. január 3.

Reggeli meteor-scatter QSO. A Quadrantidák maximuma 20:13 UT-kor lesz.

Ugyanez a másik oldalról:

Ajánlatos a meteorscan.com figyelése!

2018. január 1.

A Quadrantidák meteorraj cirkumpoláris, azaz állandóan a horizont fölött van. Már lehet kísérletezni.

Ajánlott az MSK144 protocol használata.

 

2017. december 28.

Jön a Quadrantidák meteorraj!

https://www.timeanddate.com/astronomy/meteor-shower/quadrantids.html

Tnx HA7EG

2017. december 18.

HA0DU beszámolója az 50 MHz-en tapasztalt lehetőségekről:

A tavalyihoz hasonlóan a 2017-es beszámoló is elég felemás.

Mindenképpen elsőnek kell említenem a digitális üzemmódok „hatalomátvételét”, hiszen a korábbi évektől eltérően 2017-ben JT65-ben és FT8-ban rádiózott a legtöbb állomás 6 méteren (is...).

Már majdnem öt hónap eltelt az évből, mire az első valamire való DX-et sikerült becserkészni (a tavszi TEP szinte teljesen elmaradt).

Május 26-án reggel gyönyörűen szólt 50110-en E31A Eritreából, nem is sokat teketóriáztam. Az expedíció előtt hetekig rágtam DJ9ZB fülét, hogy ha akármilyen drótdarabbal is, de próbálgassák 6 méteret, május vége nagyon jó lehet E3 és Európa között - jó is lett!

Aztán május 30-án 2205-kor (helyi időben ÉJFÉL UTÁN) egyszer csak a semmiből kiemelkedve megszólalt HH2AA, pár percig hallható(és kusózható) volt, aztán ahogy jött, el is tűnt.

Júniusban én is beálltam a sorba, csaknem minden nap reggel és este (sokszor a kettő között is) ott nyüzsögtem JT65-ben, és meg is lett az eredménye: sok JA és néhány USA mellett június 14-én (12:25 UTC-kor, azaz kora délután) ZF1EJ, majd június 16-án AP2AM sikerült.

Majdnem minden reggel csináltam egy-két tucat japánt, de az USA irány valamiért az idén sem volt az igazi.

Augusztus 12-én gyakorlatilag abba is hagytam a „földi” kusózást, akkor már csak európaiakat lehetett csinálni (az utolsó LB8DC volt a nagyon ritka JP60 kockából).

EME partner továbbra sincs, kivéve persze az expedíciókat. Lance W7GJ az idén is két ritka DXCC-t aktivizált EME-vel, először szeptemberben VK9CGJ hívójellel a Cocos-Keeling szigetet, majd októberben VK9XGJ hívójellel a Christmas szigetet. Antenna problémák ellenére mind a kettő összejött, úgyhogy most 206 „élő” DXCC körzet és 798 kocka az állás.

Januárban 3Y0Z a világ egyik legritkább körzetéből rádiózik, és a 10 RH sáv mellett aktívak lesznek 6 és 2 m EME-vel is!!! Kár, hogy 60 méteren nem próbálkozhatunk...

Egyébként 2 méteren is gyűjtögetek, a közelmúltban V31EME a 130. DXCC körzetet jelentette.

73 es DX

Pista HA0DU

Egy ábra ami az MRC Műszaki Nap prezentációjából kimaradt, amikor már az öreg róka CW operátorok is átálltak a JT65 adásmódra 50 MHz-en, mert azzal érték el a távoli DX-állomásokat:

 

2017. december 15.

Az elmúlt éjszakára várt Geminidák maximumot is törölte a"rádiósport" t.i. az angoloknak minden csütörtökön van UKAC, a skandinávoknak NAC, s így nem sokat törődtek a meteorokkal. (xAC: Avtivity Contest)

MEGLEPŐ!

Az nem meglepő, hogy még a tájékozottak(nak vélt) operátorok sem tartották be az IARU ajánlást (Magyarul: fütyültek az egészre!) így az 50280 kHz-et random hívónak használták, "az erősebb kutyának válaszolnak" alapon, a többi meg menjen ahová akar...

Ebben egy litván állomás jeleskedett leginkább. Volt 24 dB s/n vételem is tőle!

Az IARU Region 1 szeptemberi konferenciáján a az 50320 - 50380 KHz-et jelölték ki mint "meteor scatter center of activity" de erről senki nem vesz tudomást. A MRASZ dokumentumban hiába kértük, hogy jelöljenek meg hívó- és random hívó frekvenciákat!

HA5AOE a camrasi websdr-en figyelte az MS kísérleteket

HA7EG Tepiék meteorszámlálóját is nézegette:

Az 50280 kHz-es hívófrekvencián több állomást vett a cserépkályhája tetején elhelyezett magnetic loop antennával -ami mindenképp figyelemre méltó.

 

2017.december 11.

Gyülekeznek az állomások az 50280 kHz környékén. Már fülelni is érdemes, élmény hallgatni a hatalmas börsztöket. A Geminidák maximuma december 14-re várható.

Ma két szép QSO került a logba:

 

2017 december 7.

Két valódi meteoros összeköttetés:

Újabb finomság: az 50280 kHz-en az MSHV a képernyő jobb szélén mutatja az állomások pontos frekvenciáját. Van egy természetes szórás de hogy ne kelljen "kemény split"-ben hívni -azaz ne kelljen az adó-vevőn két VFO-t használni, néhány tíz Hz-cel 50280 kHz fölé vagy alá állunk be azért, hogy minél kevésbé zavarjuk egymást. Kéretik alkalmazni!

2017. december 6.

Már érkeznek az első mikrometeorok a Geminidák meteorrajból! Íme: (MSHV V1.59 MSK144)

19:09 UT-re jött meg a finálé.

 

2017. szeptember 28.

Október 16-tól jönnek az Orionidák! A maximum éppen az ünnepre esik.

2017. szeptember 22.

Aurora előrejelzés okostelefonokon: https://nightskyalerts.com

2017. szeptember 11.

Már szeptember elején felfigyeltem rá, hogy valami kezdődik, folyamatosan emelkedett a röntgensugárzás mértéke kisebb kiugrásokkal, majd 6-án 12 UT tájékán X 9,3-as csúcsértékkel az utóbbi tíz év legnagyobb értékét érte el.
Várható volt, ha a a részecskeáram jó időben és helyen éri el a Föld légkörét, akkor a sarki fény ( Aurora Borealis ) megjelenése kiterjed az átlagosnál délebbre, így számunkra is lehetőség nyílik Aurora QSO-k létesítésére.
Mások örömére, az én pechemre a sugárzás pénteken érte el a Földet, amikorra én már jóval korábban elvállaltam egy családi kötelezettséget. Így csak 13.15 és 15.15 UT közt tudtam bekapcsolni.
A rádió bekapcsolás után az SSB sávban indult, míg letekertem a távíró sávba, jónéhány ssb-n dolgozó állomást hallottam a jellegzetes torz, kásás hangon. Visszahívni nem is próbáltam őket a 100 Wattom miatt, tudtam ezzel távírón nagyobb az esélyem. Sajnos a GSz31b-s végfokom trafója az IARU VHF verseny alatt zárlatos lett..
A távírósávban "hemzsegtek" az Aurórára jellemző hangú állomások. Meglepődtem, hogy DL1RNW az első hívásomra válaszolt, ahogy gyakori partnerem SM7GVF is, akivel már szinte minden terjedési módban dolgoztam. EW3AA-val létesített QSO-m a 405. LOC-négyszöget jelentette EME nélkül, Vele a múlt hétvégén többször is kisérleteztem tropoval, de nem hallott engem. Én jól vettem őt amikor HA6W-nek adta a riportot. Érdekes módon a HA6W többször kért ismétlést tőle. DF0MU volt a legerősebb jelű állomás, a technikájuknak megfelelően. Az összeköttetés során az MS beütések szépen "kitisztították" a jeleit. Érdekes módon PA1T állandóan EA1VQ-nak jött vissza, még a JN87 se gondolkodtatta el, hogy túl szép lenne spanyol aurórával.. 3-4 QSO-t biztos elveszítettem, míg megértettem vele a prefixet. A legközelebbi állomás, akit Au-val hallottam OM3CLS volt. Hallottam még G4DHF-et is , de nem jött vissza.
Még 8-10 állomást hallottam és hívtam, akik nem válaszoltak.
A QTF nálam 30 fok volt végig, többször is próbáltam az antennát 350 és 40 fok közt, de mindig ez volt a legjobb irány.
Miután ma este ( IX: 10.) ismét volt egy X 8,2-es kitörés, ha szerencsénk lesz, lesz még miről beszámolni.

Az összeköttetéseim listája:

QSO by HA1VQ on 2 m.
Type of propagation: AUR Mode: CW
>From 08/09/2017 to 08/09/2017 Distance over: 0 Km. Page: 1
---------------------------------------------------------------------------
DATE TIME CALLSIGN LOCATOR TX RX REMARKS QRB
---------------------------------------------------------------------------
08/09/2017 13:20 DL1RNW JO62GH 55 A 44 A QTF 30 617
08/09/2017 13:32 SM7GVF JO77GA 57 A 55 A QTF 30 1078
08/09/2017 13:35 DL1SO JO53FU 55 A 55 A QTF 30 836
08/09/2017 14:04 DH8BQA JO73CE 58 A 55 A QTF 30 665
08/09/2017 14:10 DL8YE JO32TC 58 A 54 A QTF 30 826
08/09/2017 14:15 PA1T JO33JF 58 A 59 A QTF 30 947
08/09/2017 14:21 PA3CWN JO33AH 58 A 55 A QTF 30 992
08/09/2017 14:30 EW3AA KO12TC 55 A 55 A QTF 30 729
08/09/2017 14:32 DL5EBS JO31NH 57 A 52 A QTF 30 808
08/09/2017 14:39 DF2ZC JO30RN 59 A 57 A QTF 30 750
08/09/2017 14:48 DK2ZF/P JO43WJ 57 A 55 A QTF 30 817
08/09/2017 14:55 DL6YBF JO31OX 57 A 57 A QTF 30 842
08/09/2017 14:57 DF0MU JO32PC 59 A 59 A QTF 30 845
08/09/2017 15:00 DL9MS JO54WC 59 A 59 A QTF 30 814
08/09/2017 15:02 DH2OAA JO42TU 55 A 55 A QTF 30 781
---------------------------------------------------------------------------
Number of QSO listed: 15

Akit érdekel, hogy mások hogy dolgoztak, az alábbi linket javaslom:
https://mmmonvhf.de/au.php

73!
Jóska/HA1VQ

A kis szürke pontok -plusz egy fekete- mutatják az aktív állomások helyét Magyarország térképén. Az x karakter a számított visszaverődési helyeket, a piros ívek a feltételezett aurora függönyöket mutatják.

A piros vonalak a 144 MHz-es összeköttetéseket, a fehérek a 70 MHz-eseket, a kékek az 50 MHzeseket mutatják.

A mágneses vihar nagyságára a http://www.spacewetherlive.com/ egyik képe utal:

2017. szeptember 7.

Az aurora borealis láthatósági határai. NOAA skála Kp 3-5-7-9

2017. szeptember 5.

Szenzáció!

Ma reggel 07:47 UT-kor 50096 kHz CW QSO volt DK8NE és K1ENG között F2 terjedési móddal!

2017. augusztus 23.

A G1 osztályú mágneses vihar folytán az északabbra lakó rádiósoknak volt lehetősége rádió aurora összeköttetések létesítésére is.

2017 augusztus 15.

Polgár József  HA1VQ beszámolója a Perseidák alatt 144 MHz-en elért eredményekről:

Hullottak a csillagok..

Egy kis kedvcsinálónak is szánva, beszámolok a Perseidák alatt készített MS összeköttetéseimről  144 MHz-en.

Mivel Es útján idén csak kevés új kockát tudtam elérni, gondoltam most megpróbálom növelni ezek számát. Megcéloztam a 400 kocka elérését. Jobban sikerült, mint terveztem..

14 új kocka, ezzel feltornáztam magam a 406 kockára, ( csak terrestrial ) bár amikor C64-el naplóztam, azokat a QSO-kat nem tudtam átmenteni a VQ-logba.  Jó kis sporadicok voltak akkoriban, valószínű találhatnék még 10-20 kockát a Commodore file-ban..

Íme az eredmény:

        

Sajnos a legjobb ( hajnal ) időkben nem dolgoztam, mert addigra mindig eltörtem, hi. Ezért kevés aránylag a 2000 km körüli, vagy feletti QSO. Másrészt, ahogy írtam az új kockák vadászása volt a fő cél.

De azért így is sikerült az egyéni távolsági rekordomat néhány kilométerrel feljebb tornázni.

A maximum elszalasztása ellenére is kifogtam egy-két 20-26 másodperces burst-öt.

Sokat figyeltem a hívófrekit ( 370 ) is, amikor szabad volt,  ugyanis  néhány közeli állomás ingyen kaphatta a villanyt, éjjel-nappal CQ-zott..

Én nem CQ-ztam egyszer sem, inkább visszahívogattam, vagy skedet beszéltem meg. 

Ennél csak az volt bosszantóbb,  amikor a hívófrekin válaszoltak vissza a hívó állomásnak és ott is létesítették az összeköttetést. Persze ebben lehet, hogy a hívó is ludas, mert ott hívott vissza, nem a megadott frekin..   De olyat is hallottam, hogy valaki  úgy cq-zott hogy nem adott QSX frekit.

Akad egy olyan probléma is, amit nem lehet szabályozni. Amikor  a légkörbe érkező meteorok iránya olyan, hogy a kelet-nyugati, vagy az észak-déli irány az optimális a legjobb visszaverődésekhez. Mivel az ajánlás szerint a keletebbre lévő állomás használja az első 30 sec-os periódust  és a nyugatabbra lévő a második 30 sec-os periódust. CQ hívásnál is ! A probléma  akkor jelentkezik amikor pl. valaki keleti irányból figyeli a Cq-zó  ( 1st per. ) állomásokat és a normál ( tropo ) hallhatósági határon belől valaki nyugati irányba CQ-zik, szintén az  1.st periódust használva. Egy állomás így sok figyelő állomás munkáját tudja ellehetetleníteni.  Erre csak a CQ-zó állomások nyújthatnak megoldást. Ha 10-15 percen belül nem kapnak választ, akkor abba hagyva a CQ-zást  egy ennyi időre ők is figyelnek. Vagy ha mindenáron CQ-zni akarnak akkor a másik irány választják periódust váltva.  Így mindenkinek jut egy kis időablak.

Ez különösen fontos a kiemelkedő helyen lévő vagy kitelepült  és QRO állomások esetében, hisz ők sokkal nagyobb területet fednek le .

Egyébként a CHAT használata erre is megoldás, hisz minek CQ-zni, ha tudunk skedeket megbeszélni.

Érdekességképpen megemlítem, hogy sok 800 km alatti állomást hallottam backscaterrel, de érdekes módon  direkt irányból is egyértelműen MS reflexióval. Lehet, hogy ők álltak ellenkező irányba az antennával ? De LZ2ZY egyértelműen erre állt, mert hollandnak adta a riportot és jó kis burst-ot vettem tőle, 655 km –ről.

Azt terveztem, hogy SDR-el figyelem az MS sávot, de gép probléma miatt nem tudtam összehozni, majd decemberben a Geminidáknál.. Érdekes tapasztalatokra számítok vele.

Helyette a tatai SDR vevőt figyeltem ami egy francia radarállomás (GRAVES, 143050 MHz) jelét figyeli, aki nem ismeri: http://www.galileowebcast.hu/radiometeor/

Meglepő módon, nem sok párhozamosságot tudtam felfedezni az általam vett és az ott vett burst-ok között. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy elég keveset dolgoztam abba az irányba, amerre az SDR vevő antennája néz.(  Nyugatról majdnem 180 fokos szögben hegyek takarásában vagyok .)

De amikor egy franciával dolgoztam 270 fokról, az SDR vett egy 10 sec-os burstot én meg semmit sem és fordítva is volt. Ezt elég érdekesnek tartom. Persze voltak egyidejű burst-ök is.

Az addig használt  WSJT 10-el időnként problémáim voltak a hangkártya és soros port beállítással. Miután F8DYR küldött egy hardcopyt, hogy vette jeleimet, felfigyeltem a képernyőképre, illetve az alkalmazott MSHV programra és letöltöttem majd installáltam. A legnagyobb meglepetésemre semmi probléma nem adódott az install-al, sőt a hangkártyát és soros portot közvetlen kezeli, nem kell őket külön a vezérlőpultban is állítgatni. Ugyanígy a bemenőszint, kimenőszint is a programból állítható kényelmesen.

Remélem ha közben más programmal is macerálom ezeket ( CAT, Win-Test, VNWA,stb ), a program automatikusan visszaállítja őket. Korábban ezzel küzdöttem mindig.

LZ2HV nagyon felhasználóbarát programot készített a WSJT felhasználásával, K1JT érdemeit semmiképp se csökkentve!

Vasárnap este EW6X erőlködött, hogy próbáljuk ki az új MSK144 üzemmódot. Kb fél órát kísérleteztünk, sok kisebb burst-ot, ping-et vettem tőle, de egyet se dekódolt, nála ugyanez volt a probléma. Az FSK441 ekkora jeleket már bőven dekódol. FSK441-nél 40-60 msec-os jelekből már egész hívójelet dekódol.  Így aztán vissza is tértünk FSK441-re, 20 perc se kellett és kész volt a QSO.. Pedig elvileg az MSK még kisebb jeleket is dekódol, mint az FSK.

Így vette  az adásomat F8DYR:

 

LY1R a képernyőn:

 

RT4D a képernyőn. Neki csak 75 Wattja volt, egy kicsit tovább tartott..

A következő „nagy” raj a decemberi Geminidák lesznek, akinek van 50-100 Wattja és 5-10 elemes antennája már bőven dolgozhat !

Persze közben is vannak bőven kisebb rajok és sporadikus meteorok, de ott több türelem és villany kell.

Én egyébként 500 Watt kimenő teljesítménnyel és  6m hosszú 12 elemes „öreg” DL6WU antennával dolgoztam. Mivel a legtöbb állomás jobb vett riportot adott, valószínű kisebb teljesítménnyel dolgozhattak. Volt akinek csak 50 W és egy szál Yagi volt.

73 !

Jóska

HA1VQ

 

2017. augusztus 14.

Az utóbbi években, amíg a WSJT szoftver verziók léteztek és az FSK441 protocol, csak megfigyeléseket végeztem 144 MHz-en a nagyobb meteor rajok idején, képernyő mentéseket gyűjtöttem, hiszen 50 -100 W teljesítmény szinte nevetségesnek számított.

A K9AN Steven Franke által fejlesztett MSK144 protocol lehetővé tette, hogy a magam fajta small pistol állomás a néhány tíz wattjával és a szerény antennájával is eredményesen folytasson meteor scatter kísérleteket.

Erre az idei Perseidák rendkívül jó alkalom volt, hiszen ez volt minden idők legaktívabb meteorzápora -csak a Leonidák múlta felül korábban.

Az idén 50 Mhz-en folytattam a meteornyomvonalas kísérleteket, elég sok befejezetlen maradt.

A már korábban említett meteorscan.com adatai szerint 2017. augusztus 12-én reggel hétkor (UT) a PHR (Present Hourly Rate), ami tulajdonképpen megfeleltethető a csillagászok hivatalos ZHR (Zenithal Hourly Rate) adatainak, megközelítette a 200 mikrometeorit beütésszámot és még ma reggel ötkor (UT) is 150 volt.

A hívójelek felsorolása nélkül álljon itt néhány képernyőmentés a legérdekesebbek közül. Sajnos, ami a legtömörebben mutatná az összeköttetések elosztását - a pskreporter.info térképe, ill maga az adatgyűjtő online rendszer tegnap már nem győzte az adatok feldolgozását! Jelenleg több mint 50 óra lemaradása van.

Az aktivitás minden eddiginél nagyobb volt és kiemelte a már ismert IARU ajánlások meg az elképzelt sávterv hiányosságait. A sok hívó és random QSO stílusban nyomakodó állomás az 50280 kHz hívó frekvencián egymást és főleg a hívókat zavarta, de ennek ellenére is számos hívásomra kaptam választ az 50291 kHz figyelő frekvenciámon. A skedek megbeszélése az ON4KST társalgó csatornáján eléggé nehézkes de több összeköttetést mégis ott kezdeményeztem.

A legnagyobb elért távolság 2000 km körül alakult. Részletesebb elemzést erről nem készítek, az előzetes logkivonat mutatja a hívójelek egy részét. Az összeköttetések listáját az LotW fogadta, ahol már többet vissza is igazoltak a 32 komplett összeköttetésből.

A kísérletekhez LZ2HV MSHV szoftverének 64 bites V1.42 verzióját használtam egy DELL Optiplex 780 tipusú PC gépen. (RAM 8GB) A rádióm egy mezítlábas FT847.

Képek a legérdekesebb összeköttetésekről:

A leggyorsabban lefolyt összeköttetések:

Rövid pingek és börsztök:

A képernyőmentések mutatják az MSK144 protocol legfőbb erősségét, amennyiben már 1 sec körüli pingek adat-tartalmát is képes dekódolni!

Végül egy logkivonat a már az Ucxlogba beimportált összeköttetésekből. Részletesen felül kell vizsgálni az MSHV logkezelését és a TXT-ADIF konvertálást...

Az idei Perseidák meteorraj több magyar állomásnak is gyümölcsöző volt.

HA5AOE Gyuri a maximum idején szoba-dipóllal is tudott összeköttetéseket létesíteni!

A 70 MHz-es sávban legalább olyan élénk volt a forgalom mint a hat méteren. Sok ismert hívójelű állomás kizárólag ott dolgozott. SP9HWY Jurek engedélyével megtekinthető egy screenshot egy 70 MHz-es összeköttetésről:

2017. augusztus 13.

Perseidák helyzetjelentés:

Ma 00:00 UT után -éjfélkor már káosz volt a 280-on.

Mindenki mindenkivel próbálkozott. 

A jobbak nem erőszakoskodtak hanem megadtak a hívásban egy frekit, ahol meg lehetett csinálni a QSO-t.
Úgy tettem én is.

Most bootolt a laptop az USB drive-ról.
Látom az optimális irányokat: vagy az oroszok ÉK, vagy a spanyol irány DNy az optimális.
Az MSHV a távolsághoz megadja az emelkedési szöget, amit az antenna itt túl is teljesít -lévén HB8CV.

Bizony úgy tűnik a maximum tegnap reggel hétkor volt!
Ma háromkor 150 volt  és éppen most hatkor (UT) is 150 a PHR. A tendencia emelkedő! (Info: meteorscan.com)
AZ MSHV már az induláskor felkapott egy nagy börsztöt 280-on.
Most nézem mik vannak:

Sajnos vannak akik fittyet hánynak a több évtizedes tapasztalattal rendelkező "nagyágyúknak", akik kidolgozták a szokásjogot, azaz már a korai meteor scatter kísérletek tapasztalatai alapján ajánlásokat dolgoztak ki, amit a jobb emberek ismernek és betartják őket.

Két rossz példa ma reggelről. (Erre mondják az angolok, hogy bullying.)

Itt látható, hogy a DK1BN szabályosan hív, a saját beállításom -az MSHV szoftvert használva szintén illetlenség.

Vagy megadunk egy figyelt frekvenciát, vagy skedket beszélünk meg valamilyen módon -általában az ON4KST chaten.

Én a meteorozással eltelt napok alatt az 50291 kHz-et és egy ideig -amíg el nem foglalták (!) az 50293 kHz-et adtam meg, ahol sok összeköttetést csináltam távolabbi állomásokkal is (G, LA) 2000 km körüli távolságig.

Részletesebb beszámoló a pozitív dolgokról logkivonattal később várható.

2017. augusztus 9.

Nő az MS aktivitás 50 és 70 MHz-en.

AZ IARU R1 VHF Managers' Handbook legújabb verziója szerint az MSK144 kísérleket az 50320 - 50380 kHz között lehet lefolytani.

Eszerint az IARU Region 1 VHF Committee vezetője által összeállított sávterv még nélkülözi a körzet illetékes bizottsága (C5), és a Körzeti Konferencia plenáris ülésének a jóváhagyását.

Erre a következő hónapban kerülhet sor a németországi Landshutban.

Hívófrekvencia a sávterv szerint nincs, tehát csakis megbeszélt összeköttetések jöhetnének létre -az ajánlás szerint, azonban a gyakorlatban az MS összeköttetéseket létesítő operátorok a sávtervet felülbírálták és továbbra is az 50280 kHz-et használják MSK144 hívóffrekvenciának.

Az amerikaiak (IARU REGION 2) is megtartották az 50260 kHz-et erre a célra.

A fenti Virgo mellet érdemes figyelni a http://www.meteorscan.com/meteor-live.html webhelyet ami valós időben mutatja a Föld légkörében elégő mikrometeoritok számát egy PHR (Present Hourly Rate) érték kiszámításával.

Az önkéntesek által működtetett obszervatórium az Egyesült Királyság területén van.

2017. július 31.

Közeledik a Perseidák meteorraj maximuma. A pályája circumpoláris-azaz éjjel - nappal kihasználhatók azok az ionizált helyek ahol mikrometeoritok elégnek, feltéve ha jó irányban áll az antennánk, ill. az ellenállomás iránya megegyezik az optimális iránnyal, amikor az arrafelé irányított jeleink merőlegesek az ionizált rövidéletű kis gócokra.

Az optimális irányt DL1DBC Virgo nevű szoftvere mutatja meg. Amellett a meteorraj beütési gyakoriságát (ZHR) egy kis oszlopdigram mutatja -a szöveges információ mellett.

 

2017. július 30.

Japánok vasárnap délben, 50 MHz-en:

 

2017. július 23.

Aktivitás a digitális üzemmódokban, sávonként:

 

Az FT8 a legnépszerűbb!

2017. július 16.

Volt minden a CQ WW DX VHF Contest ideje alatt -még aurora is!

 

2017. július 15.

A CQ WW DX VHF Contest alkalmából megnéztem a DL1DBC Virgo nevű szoftverét és kellemes meglepetés ért. Több kisebb meteorraj jár a közelben. Számos nagy beütést hallottam a versenyben résztvevő, jól felszerelt állomásoktól.

 

2017. július 2.

Kár lenne még temetni az Es eseményeket 50 MHz-en!

Ma, vasárnap reggel töegesen zuhantak be az állomások a Távol-keletről:

 

2017. június 25.

HA6NM tudósítása a nagy 144 MHz-es eseményről:

2017. június 21.

Már kevesebben jutnak át az óceánon Európából 50 MHz-en.

 

2017. június 19.

Működik a transzatlanti útvonal 50 MHz-en!

 

2017. június 17.

Újabb hívójelek tűntek fel a Távol - Keleten!

 

2017. június 15.

Es esemény van 2 méteren!

 

2017.június 12.

Unalmas ez a sok japán! Jöhetnek az ausztrálok! Ma 07:49 UT-kor EA8DBM - VK3BL 50 MHz-en!

 

2017. június 11.

E!ste 20 UT-kor egy érdekes ionogram:

Néhány európai állomás és EA8DBM osztja a japánokat. Utána kellene nézni, hogy csak szerencséjük van vagy kivételesen jól felszerelt állomásuk -vagy mindkettő!

 

2017. június 10.

2005 óta ilyen még nem volt! K1EI - 9M2ZAK 50 MHz-en az Északi Sark fölött "lőtt át" !

A mesternek minden bizonnyal jó volt a szimata az SSSP elméletet illetően!

 

2017. június 9.

A mester JE1BMJ 50 MHz-en!

 

2017. június 8.

A késő esti órákban Magyarországról is elérhető volt a "pipeline" és HA0DU is végre létesített transzatlanti összeköttetést.

Egy rejtélyes Állomás HA9AL hívójellel dolgozik Pestről, mindent hall éjjel-nappal.

Komáromból OM5XX sorozatban gyártotta az USA és VE összeköttetéseket!
Lásd: EA6VQ adatbázisa

Az 50 MHz-es izgalmakat K1JT sem hagyja ki!

A jól felszerelt és szerencsés állomásoknak egészen kivételes szezon ígérkezik 50 MHz-en!

 

2017. június 7.

JA reggelt mindenkinek!

2017. június 6.

Csak Nyugat - és Dél - Európából lehetett elérni a DX állomásokat.

2017. június 4.

Később már QRP-vel is lehetett dolgozni!

QRP 2 (kettő) Watt CW -vel tisztán ment ma a sáv, (nálam) Észak felé, SM0, OH0 ..
Az antennám a szobában dipól (indoor-dipole),
a talppontban szimmetrizálva néhány menet feltekert koax,
igy nincs köpenyáram az egyébként rövid koax kábelen.
A hely: Bp belváros, 4 emeletes ház 2. emelete, persze utcára néző ablak és ...
vihar esetén sem kell kihúzni a rádióból az antennát (hi).

73
Gyuri
HA5AOE

 

Korán reggel Közel- és Távol-Kelet állomásai hallhatók. Megy az UKSMG verseny.

A tegnapi nap a 150 - 160 Mhz-es határfrekvenciákkal írta be magát az idei szezon történetébe.

 

2017. június 3.

RENDKÍVÜLI RIASZTÁS!

F2 opening on 6m.   For details please visit https://www.dxmaps.com/spots/mapg.php?&HF=N&ML=M&Frec=50&Map=EU 

Tegnap is voltak rendkívülu összeköttetések 2, 4 és 6 méteren.

2017. június 2.

Ma 07:43 UT-kor már megjött az első multihop Es riasztás EA6VQ-tól.

Tegnap a Duna vonaláig elért a transzatlanti pipeline. A környékből többen voltak eredményesek, így pl. HA3LI is riportot váltott HI3T-vel. (HI3TEJ)

 

2017. június 1.

Ma reggel 06:48 UT-kor jött a riasztás EA6VQ-tól, miszerint japán dömping van -jelenleg Dél - Európából érhetők el a távol-keleti állomások.

HA1YA épp jó helyen táborozik, Thassos szigetén Görögországban, ahonnan az SW8YA hívójelet használja. (Lásd: EME c. weblapunk.)

Tegnap ezeket írta Gabi:

Ma jó kapás volt 6m eddig cca 500 QSO, 4m-en 130,2m-en 41 Es-sel.
2m.en az Es G-ig ment cca 2300km, 4m-en sok OH, ( >2200km) rengeteg DL,ON,OZ,PA,LX,EA, 2db HA ( HA6PC és HA1WA) több nem is volt kint.
RH-n cca 500 QSO, de azt a szomszéd, az SW8WW Laci favorizálta(HA0HW)
A mult héten hideg szeles idő ( 16-18C) most javult meg, mire hazamegyünk 27-28C..

73 de HA1YA Gabi

 

2017. május 31.

A tegnapi előjáték után ma volt először Es esemény 144 MHz-en:

 HA1VQ  144299.8 R7BN    JN87GJ(ES>LN05BU       1543 31 May 2017
 HA1FV  144300.0 R7BN    JN87JJ(ES>LN05BU       1536 31 May 2017  
 HA1FV  144300.0 RZ6DD    JN87JJ(ES>LN04MX 59      1535 31 May 2017

 HG6IDZ  144305.0 RT7G    jn97ut(ES>ln04vx       1549 31 May 2017

Estefelé nagy nyüzsgés van az 50276 kHz-en:

 

A pskreporter.info térképe szeint a hallott állomásoki (egy része):

2017. május 30.

Majd késő este lőn a 2017/Big Bang 1. azaz Es world wide!

9A5CW Pat az Adria partjáról dolgozik az Umag melletti Novigradból. Sikerült kifognia a chordal hop lehetőséget. Érdemes tovább figyelni, hátha Magyarországon is hallhatók lesznek a tengerentúli állomások!

 

2017. május 29.

A mágneses viharok után jó a terjedés! DX of the day UR0MC - W1JJ:

 

2017. május 26.

A tócsa (pond) túlsó partján -az USA és a kanadai állomások mellett újabbak tűntek fel a karibi térségből: 9Y4D, HP3SS, FG4NN, KP3H, NP2X, VP2ETE és Dél-Amerikából PV8ADI, YV1DIG, YV7DX.

Az európai oldalon portugálok, franciák, olaszok, 5B4AIF, 9H1TX, ZB2TT, SV1FJA.

 

Izgalmas nap ígérkezik! Az 50 MHz sáv nyitva déli irányból máris érdekes állomások jönnek. HA5JI Ciprusra dörrentett be.  (A gyorsaság miatt info from dxmaps.com. A LiveMUF futtatásához kell némi idő és sajnos a GB7RAU cluster kevesebb spotot kap mint EA5VQ.)

 

2017.május 25.

DX reggel, délben, este!

Ma már reggel lehetett észlelni az Es gócokat Európa felett. Keletről is jöttek orosz és ukrán állomások. A délutáni órákban a Kanári szigeteket lehetett hallani -elsősorban EA8DRM révén, majd TY2AC volt az osztó, akit HA5JI és egy-két magyar állomás is elért.

Az esti show szereplői főként a karibi térség számos, Közép- és Dél-Amerika néhány állomása volt, mint pl.

NP2J, NP3XF, HI8PLE, HH2A, KP2BH, KP4RJS, KP4EIT, KV4FZ, PV5DX, V31MA, WP2B, WP4JCF, XE2YW, YV6IA és a HI8W/B jeladót is hallották.

Az európai oldal sikeres állomásai:

 

 

2017. május 24.

A folytatás folytatása 50276 kHz-en JT65 protokollal:

 

A folytatásban ma már a karibi térség állomásai is hallhatók Európában!

CO8LY, HH2AA, KP4EIT, V31MA, VP9NM, WP2B

 

Kezdődhet a mai DX vadászat 50 MHz-en!

 

2017. május 23.

Anglia nyugati partjáról már ma is átkiabáltak az óceánon! ND4Q, AA3I, K4EA is elérhetők voltak.

Az innenső oldaloról G4GFS, G0LUJ jutott át.

 

 

2017. május 22.

DX of the day: 9K2GS-N4DA

 

Reggel jönnek a japánok!

 

2017. május 21.

Megjelentek Közép- és Dél-Amerika állomásai is!

 

2017. május 20.

A szerencsésebbeknek tegnap a késő esti órákban rendesen megnyílt a transzatlanti útvonal. Sajnos nálunk a több órán át tartó heves zivatar miatt nem kapcsolhattam be a rádiót és a clustereket sem figyeltem.

 

2017. május 18.

Egyre több távoli állomást lehet elérni 50 MHz-en.

 

 

2017. május 16.

2017.V.16. 17h-18h helyi idő, 50 MHz.

Ez a kondició már "nekem" is jó volt (dxmap.jpg),
Az RH huzal-antennámmal sikerült egy belga CW QSO,
de hallottam több német amatőrt is.
JT65A -t csak néztem; spanyol, francia és görög állomások.
Egy ideiglenes szoba-dipolba adtam kiváncsiságból,
a qth: Bp belváros, 4 emeletes ház, 2. emelet.
Ha korábban kezdem és tovább folytatom, lehetett volna több qso is.

73 de HA5AOE Gyuri

 

2017. május 14.

Ma estefelé dübörögtek az angolok és az írek. Jobbára megint a Magyarország északi határa mentén lakóknak nyílt meg a 6 m sáv. Három reflektáló Es góc is kialakult.

Később már csak az "északnyugati átjáró" működött:

Ezek az EA6VQ DX clusterbe beírt spotok. Összesen 22 összeköttetést létesítettem.

 

2017. május 13.

Az a tapasztalat, hogy ha fölöttünk zivatarok vannak, akkor nincs Es nyitás, amellett a QAZ miatt sokan kényszerülnek kikapcsolni.

Salgótarjánban meg órák óta heves zivatar és jégverés van. :(

2017. május 12.

Ma a finn - magyar barátságot ápoltuk 50 MHz-en, főleg távírón. Nekem vagy 10 ök. lett a végére.

Egy QSO SSB-n lett meg.

A részvevő finn és más északi állomások a dxmaps.com-ról:

 

 

2017. május 11.

OH6BG ma tengerentúli állomásokat is hallott 50 MHz-en!

http://www.voacap.com/skimmer/index.php?band=50

2017. május 9.

Nem volt nagy nyitás! Helyette MSK144 mindenféle scatterrel:

 

Valami készül!

 

2017. május 6.

A olasz Alpok fölött kezdett összeállni egy Es góc délután, majd egy másik is kialakult Koszovo fölött, ami kedvezett a görög iránynak.

 

EA6VQ új térképén (dxmaps.com) egy - egy állomás hívójelére kattintva megkaphatunk egy adatsort a róla beírt spotokról.

 

2017. május 5.

LA - HA QSO - party estefelé:

Es world wide:

 

2017. május 4.

Ma a reggeli órákban (nyolc körül) és délután is volt lehetőség CW és SSB összeköttetések létesítésére az 50 MHz-es sávban.

 

 

 

 

2017. május 3.

Itt van az első ide komoly Es esemény 4 és 6 m-en -mindjárt egy nagy DX-szel fűszerezve -a magyaroknak eddig semmi!

 

2017. április 25.

A jelenlegi meteor helyzet:

 

2017. április 22.

Feljött a horizont fölé a Lyridák meteorraj.

Eseménydús nap a mai. Az intenzív MS aktivitás mellett auróra összeköttetések sokasága is születik.

A sárga vonalak az 50 MHz-es összeköttetéseket jelzik.Lásd:

https://amunters.home.xs4all.nl/auroralog.htm

Ma éjjel lesz a Lyridák maximuma! Délelőtti csúcsforgalom -amiről más elfoglaltság miatt éppen lemaradtam:

2017. április 21.

Képernyőmentés OZ1PIF Pétertől:

 

2017. április 14.

VUSHF DX:  http://www.rudius.net/dxp/index.php

2017. április 13.

Reggeli scatter show:

Magyarországon belül is lehet összeköttetést létesíteni az MSK144 üzemmóddal. Mindenféle scatterrel használható.

Ez pl. HA5FTL Tamással tropo volt.

 

2017. április 10.

Noha csak szporadikus meteorok vannak, azért lehet MS összeköttetéseket létesíteni!

 

2017. április 6.

Éledezik a hat méteres sáv! Megszülettek az első komplett összeköttetéseim MSK144 üzemmódban:

A vétel a párhuzamosan futtatott MSHV bulgár szoftverrel is működött, sőt az volt a benyomásom, hogy érzékenyebb mint a WSJT-X

V1.7.0 r7405

 

2017. március 27.

Nemzetközi VHF eredmény kereső:

http://iaru.oevsv.at/v_part/prg_list.php

HA8V Gabinak gratulálunk az idei IARU Subregional verseny I.. helyezéséhez!

http://vhfcontest.net/?cat=11&zavod=96&lang=eng&kat=getlog%2Fclaimsql&country=0&power=0&vyber=Select

2017. február 19.

HA8AR észlelése 144 MHz-en az R820T2 dongle alkalmazásával:

Bekapcsoltam a dongle-t 144-en. Tele a sáv. Antenna irány kb. Bécs.
Nagyrészt ssb állomások, de van pár távírózó is, no meg a zavar csíkok.
Hallottam több OE és OK1-et 59-el. Volt SP9 is halkan de Bécs felé álló antennával.
SWL állomásoknak nagyon jó ez a kis készülék!

 

 

2017. január 27.

A 2016. év egyik legkiemelkedőbb eredménye volt a WAS teljesítése 144 MHz-en. Gratulálunk HA8CE-nek, aki a #197 sorszámú diploma tulajdonosa.

2017. január 18.

A magyar DMR hálózat (HAMNET) honlapja:

http://ham-dmr.hu

2017. január 3.

A Quadrantidák gyors lefolyású meteorraj maximuma egy óra múlva lesz az IMO előrejelzése szerint 14:00 UT-kor (ZHR=120). A raj pályája circumpoláris, azaz mindig a horizont fölött van.

HA5AOE Gyuri összehasonlította a WSJT-X és az MSHV szoftverek működését MSK144 üzemmódban. A véleménye és a két szoftver összehasonlítása:

"Összehasonlitottam a 2 progit, a kondiciók azonosak, a toleranciák egyformán szűkre állitva (beleirtam a decode -ot) , így a pontos frekire állás fontosabb.
Az MSHV egy picit jobb (nálam), dinamikusabb, persze csak az ms mode -okat tartalmazza.
Tényleg nagy dömping volt a zenith max -on..."

 

OM3BC az MSHV nevű ügyes szoftvert alkalmazza, ami LZ2HV munkája. Mind 32, mind pedig 64 bites változatban letölthető a Windowshoz is és a Linux alá is! http://lz2hv.org/

Remek burst sorozatot vett az állomásom 12:31 UT-kor:

Egyidejűleg -a meteor "törmelékeknek" köszönhetően Es események is vannak! Érdemes figyelni!

nn

2016.. december 25.

HA5AOE Gyuri beállította a WSJT-X V1.7 verziójában a meteor scatter munkához ajánlott MSK144 üzemmódot, ui. egyre több az aktív állomás.

A dekódolás sebességének a beállítása is fontos!

2016. december 13.

Még ezután következik a Geminidák maximuma de már htalmas börsztöket lehet venni 144370 kHz-en. Nálam az FT-847-re egy hatelemes forgatott yagi csatlakozik, amit az optimális irányba állítok be.

Az optimális irány a mikrometeoritok beesési irányára merőleges. DL5DBC kitűnő szoftvere, a Virgo mutatja a raj pályájával és a meteoritok várható számának a változásával együtt. A maximális ZHR az előrejelzések szerint akár 120/óra is lehet!

A Virgo Java nyelven íródott ezért pl. a Firefox böngészőnek is meg kell adni, hogy kivételként futtatható legyen a szoftver.

Linux alatt az Iced Tea nevű kigészítő szoftver dolgozik a Java helyett.

A WSJT V9.7 is Linuxhoz íródott. Az üzemmód FSK441.

Amint alább látható a raj 15:22 UT-kor jön fel a horizont fölé és reggel 09:46 UT-kor megy le.

A hívó állomás a CQ után ad egy számot, ami a 144 MHz fölötti kHz-ek száma. Ott várja a visszahívásokat.

 

GL de HA6NN

2016. december 9.

HA0DU beszámolója az 50 MHz-es terjedési lehetőségek kihasználásáról 2016-ban:

Mivel majdnem vége az évnek, és senkivel nem tudok zöld ágra vergődni EME sked ügyben, íme a 2016-os beszámoló:
Azt sejtettem, hogy a „földi” terjedés gyenge lesz az idén, na de hogy ennyire!
A szokásos tavaszi TEP terjedés az idén csaknem teljesen elmaradt, egy ZS6-os QSO ugyan született, de semmi újdonság.
Április 8-án viszont sikeres EME kísérletet folytattunk le E51WL Warwickkal az Északi-Cook szigetekről.
A májusi kelet-nyugati irányú terjedés csaknem teljesen elmaradt, mindössze a VK8MS került a logba május 14-én.
A júniusi ES terjedés érdekes módon nem annyira JA és USA irányban, hanem sokkal délebbre irányult. Így aztán 7 db BV/BY állomásra összesen 1 db JA jutott,
és még DU1GM.
Észak-déli irányban továbbra sem gerjedt a sáv, mindössze TY2AC sikerült.
Persze azért június 4-én este majdnem mindenért kárpótolt: előbb 5A1AL, majd S01WS került a naplóba - nem is emlékszem, mikor tudtam egy napon két új
DXCC-t elérni.
Az USA irányába továbbra sem nyílt ki a sáv, június 20-án K7BV, majd 27-én F-hafenből hazatérve W1JJ volt a felhozatal.
Június 29-én (több napi figyelés után) végre meghallottam 6Y6M-et, de két órát kellett várnom arra, hogy a tőlem nyugatra lévők mind megcsinálták, akkor
végre engem is meghallott!!Innentől kezdve szinte semmi. még 2 USA, pár Közel-Keleti, EA8, ilyesmi.
Július 16-án, minden idők valószínűleg legjobb EU-HS terjedése során megint csak nem volt jó túlságosan keleten lenni, tőlem nyugatra lévő állomások
könnyedén, mondhatni „párosával” csinálták a HS QSO-kat, nekem mindössze egy jutott, az is nagyon-nagyon nehezen. A HS amatőrök ugyanis csak a CQ WW VHF
verseny két napjára (július 3. teljes hétvége) kapnak minden évben ideiglenes engedélyt 6 méterre, ami az ES terjedéshez általában kicsit későn van...
Aztán augusztus vége meghozta a várva várt eredményt: W7GJ expedíciójával előbb 19-én T8GJ, majd 30-án V6M hívójellel is sikerült az összeköttetés
-természetesen EME-vel.
És az igazi „nagy csont”: 22-én hajnalban csaknem egy órai próbálkozás eredményeképpen CY9C, akiknek én voltam az egyetlen európai QSO-ja 6 méteren,
antennaproblémáik miatt a többi holdkeltéjükön senkit nem tudtak venni.
Mivel a 2 m-es EME antennájukat is felborította és összetörte a szél, ott lemaradtam róla.
Augusztus óta pedig semmi, zérus, nihil...
Úgyhogy most DXCC 199 (a töröltekkel 201) és nem győzöm írogatni az e-maileket, kivel lehetne még próbálkozni.
Elméletileg 5W1SA, CP6UA, E51CG, ZF1EJ képesek EME összeköttetésre, csak hát az időpont egyeztetése nem egyszerű.
FK8CP pedig sajátságos hozzáállása miatt nem érhető el számomra (ő ugyanis országonként csak egy állomással hajlandó EME-zni...).
A gridek száma 769, bár különösebben nem vadászom azokat.
Bízzunk benne, hogy 2017 is hoz néhány újat.

73 Pista HA0DU

Gratulálunk Pista a kétszázas álomhatár átlépéséhez! A törlésekről nem tehetsz.

 

2016. december 2.

A MOM rádióklub tagjai a KFKI-ban vendégeskedtek -mint a régi szép időkben:

http://www.honlap.momrk.hu/index.php/hu/ami-tortent/74-osszejovetel-ha4aa-qth-jan

2016. november 21.

Bay Zoltán híres holdvisszaverődési kísérletének a hetvenedik évfordulója alkalmából ismét dolgozott a HG70EME HG1W szombathelyi QTH-járól.   

Lásd: http://www.ha1ya.hu/htmkepek/HG70EME.html

Draskovits Gáborék az ARRL EME Contest második fordulóján 120 EME összeköttetést létesítettek -noha csak a versenyidő felét használták fel.

A HG70EME hívójel 2016. november 30-ig él.

Bay Zoltán Hold-radar kísérletének a magyar nyelvű leírása:

http://www.pulispace.com/hu/oktatas/az-ur-a-hold-es-a-magyarok/105-zoltan-bay-and-the-moon-radar-experiment

 

2016. november 14.

Holnap 42 éves lesz az OSCAR-7.

A történet: http://www.amsat.org/?page_id=1094

Tnx HA6NM!

 

2016. november 10.

432 MHz-en ritka az aurora összeköttetés!

 

2016. november 5.

Úgy tűnik kivételesen jó a tropo terjedés az IARU Region 1 2 m CW versenyen. A legtöbb állomás nyugatról jön. A spotok EA6VQ-tól G7RAU LiveMUF szoftverébe:

 

2016. október 26.

Sokan bekapcsolódtak ma is a kísérletekbe:

 

Kezdődik a mai móka!

 

2016. október 25.

G3 osztályú mágneses vihar és rádióa aurora volt Európában!

Az első jelek után jött Hollandiából a middle latitude aurora alert. Az utolsó OSO-k már éjfél (UT) után Auroral-E terjedési móddal születtek. Előtte mintegy 12 órán keresztül jöttek létre aurora összeköttetések Észak-Európában.

    ###    Aurora opening is over    ###     
0106 26 Oct 2016  TF3ML  50062.3 GB3NGI   HP94AC(AUE>IO65VB       
0056 26 Oct 2016  TF3ML  50050.0 GB3RAL   HP94AC(AUE>IO91IN       
0053 26 Oct 2016

 

    ### Aurora Alert issued by DXrobot ###       
1223 25 Oct 2016  RA1AC  144457.0 SK2VHF   58A              
1222 25 Oct 2016 SM4IVE  144443.0 OH2VHF/B  59A              


 

 

2016. október 13.

Kezdődik az aurora és a TEP szezon! Tegnap Európából hallották a ZD7VHF/B jeladót TEP (TransEquatorial Propagation) terjedési móddal.

Ma délután aurora scatterrel vehetők rádióamatőr állomások jelei a közepes földrajzi szélességeken is. A visszaverő ionizált gócok nyugat felé haladnak. OK1SC már két összeköttetést csinált...

 

 

 

2016. augusztus 12.

Itt van a Perseidák maximuma!

 

 

2016. augusztus 11.

Holnap délutánra várják a Perseidák meteorraj maximumát, ami az idén a Jupiter gravitációs hatása folytán elméletileg sűrűbb lehet a korábbi évekhez képest.

Helyi idő szerint most, este tízkor az optimális irány 300° -ahogy a VIRGO szoftver mutatja.

Máris nagy az aktivitás 144 MHz-en!

 

A képernyőmentés Linux Mint 18 Sarah op.r. alatt készültek a WSJT Linuxra írt V9.3 verzióval.

nn

2016. július 25.

Taranszatlanti lehetőség 50 MHz-en:

 

2016. július 9.

Míg RH-n folyik az IARU VB, addig Európából 50 MHz-en is lehet transzatlanti összeköttetést létesíteni!

 

2016. július 1.

Már sokan kérdezgetik, hogy mi folyik a Napon! A spacewaether.com hírlevele is felteszi a kérdést:

"The sun has been without spots for more than a week, and solar activity is very low.  Nevertheless, in Antarctica the auroras have been so bright they are casting shadows and turning the snow reflected-green. What's going on?"

NIGHT LIFE IN ANTARCTICA: You'd think extreme cold in the dead of winter would keep Antarctic researchers inside. The staff of the Bharati Indian Base Station in Antarctica's Larsemann hills are an exception: "We can't stay inside," reports B. Sudarsan Patro. "The night life is just too amazing!"

Patro took this group self portrait on June 30th during a brilliant outburst of auroras. "They were so bright," he says, "the snow turned green. The sparkling display reminded us of Diwali, the Hindu festival of lights." Spiritually, Diwali signifies the victory of light over darkness--very appropriate for a midwinter display of aurora australis.

This display shows that bright auroras can occur even when solar activity is very low. There were no sunspots, no solar flares, and no CMEs on June 30th, yet skies turned green anyway. Probably what happened is this: Earth passed through a region of space filled with negative-polarity magnetic fields (known to researchers as "negative B sub z"). Such fields can open a crack in Earth's magnetosphere. Solar wind pours in and sparks bright auroras--no sunspots required.

 

 

2016. június 29.

2 & 6 m opening:

 

2016. június 28.

Pipeline az USA-ba 50 MHz-en:

K1HTV összeköttetései egy óra alatt:

 

2016. június 18.

Fölöttünk az Es góc, de mozog! MUF = 150 MHz!

 

2016. június 13.

Transzatlanti összeköttetések Európából 50 MHz-en:

 

2016. június 12.

Ma már Németországból el lehetett érni az USA-t!

 

2016. június 7.

Ki kellene települni Portugáliába! CT1HZE megkezdte az idei TA szezont.

 

2016. június 5.

Az elmúlt hétvégén is volt részünk VHF-DX összeköttetésekben. Tegnap egy vadonatúj home made GP-vel az első összeköttetésem egy andorrai állomás volt, a második pedig egy máltai.

Ma vasárnap az auróra kicsit közbeszólt, s így Magyarországon csendesek maradtak VHF sávok de máshol, másoknak kedvezett az Es jelenség és még transzatlanti összeköttetés is született -igaz még nem az európai kontinensről.

2016. május 30.

Újabb magyar állomás jelentkezett 70 MHz-en: HA6PC.

Osztja a riportokat az angoloknak.

Gratulálunk Gyuri!

Újabb Es esemény 144 MHz-en:

 

2016. május 29.

Kínai és japán összeköttetések születnek MOST! Congrats to HA5OO!

Magyarázat:

2016. május 28.

 

2016. május 27.

 

2016. május 26.

6 m Es események minden nap, egész nap! (A kék vonalak a 70 MHz-es, a sárga vonalak az 50 MHz-es ök.-kat jelzik.)

Képernyőmentés: 19:32 UTC

 

2016. május 22.

Ma volt az első Es esemény 144 MHz-en, ami közel másfél órán át tartott.

Az összeköttetések listáját lásd itt:

http://amunters.home.xs4all.nl/eskiplog.htm

Az eseményben részt vevő állomások lokátorai:

2016. május 8.

Aurora az IARU verseny után

és két órával később:

 

2016. május 6.

Északon aurora, Közép- és Dél-Európában Es események:

 

2016. április 24.

Megjöttek a Lyridák -indul az Es szezon!

2016. április 18.

Ma reggel teljesítettem a WAS követelményeit JT9 üzemmódban. Ezért jár egy sticker a diplomámra.

nn

2016. április 6.

Joe Taylor K1JT 2016-ban az Év Rádióamatőre cím várományosa 2016-ban. A díjat május végén adják át Daytonban a szokásos évi Hamvention rendezvényen.

http://hamvention.org/hamvention-announces-2016-award-winners/

K1JT ma is aktív rádióamatőr amellett, hogy a forradalminak számító WSJT szoftvercsaládot létrehozta. Tegnap véletlenül éppen volt egy összeköttetésem vele a WSJT-X jóvóltából, JT9 üzemmódban.

 

 

2016. március 3.

Ekezdődött a tavaszi aurora szezon!

 

2016. február 10.

Úgy látszi kezdődik a tavaszi TP szezon -némi Es kíséretében:

 

2016. február 8.

VHF DX Client:  http://mmmonvhf.de/mdc.php

DMR átjátszók listája:  http://dmr.darc.de/dmr-rptrreg.php

2016. január 3.

Ahogy azt már sokszor leírtam: Ha vannak meteorok, akkor van Es!

Ilyenkor megesik, hogy akik meteorozni akarnak pl. JT6M módban hatalmas jelsorozatokat vesznek csak éppen nem a meteor nyomvonalról, hanem egy Es gócról.

nn

2015. december 28.

4O6AH napok óta elérhető 50230 kHz-en meteor-scatterrel. HA6NN-nek december 21-én lett meg és a 93. DXCC körzetet jelentette. A mellékelt kép ma az egyik periódusról készült az akkor lementett .wav fájl betöltésével, dec. 24-i dátummal, amikor visszakeresetem az adatokat. A WSJT szoftver erre képes de pl. az összeköttetés során adott msg már nem rekonstruálható!

 

2015. december 21.

Volt folytatás! Van aki kivárja a következő lehetőséget is: OK1TEH

Magyarországról és délebbről a sokéves tapasztalat szerint ha 15 - 16 UT körül nem sikerül aurora összeköttetést létesíteni, akkor később, ill. éjjel már kevéssé valószínű. A tegnapi mágneses vihar G2 kokozatú volt, a márciusi G4 (az öt fokozatú skálán.)

 

2015. december 20.

Aurora Advent negyedi vasárnapján:

 

2015. december 15.

Még ma is vannak meteorok!

 

2015. december 14.

Most van a Geminidák meteorraj maximuma. I6WJB nyugtázását 50230 kHz-en vettem.

A folytatás:

 

2015. november 8.

Aurora hírek:

2015. november 7.

2015. szeptember 30.

HA1YA görögörszági expedíciójának az összeköttetései és az antenna képe itt látható:

http://ha1ya.config.hu/htmkepek/sw8ya_eme.htm

2015. szeptember 15.

Tisztelet a kiváló távírászoknak!

http://hst2015.org/results.html

http://hst2015.org/results/2015/HST_2015_Results.pdf

Jobbról a harmadik helyezett Molnár Léna HA6-0110, aki 18 ország versenyzői közül 12 évesen érte el a dobogós helyezést.

 

2015. szeptember 11.

HA8CE legújabb beszámolója:

Összeírogattam azokat a 144 és 50 megás QSO-kat, melyek tavaly július 3. után születtek és új országot vagy lokátor négyszöget jelentettek a számomra.

2 m-es lista:
AI5I / DM65XR, KH8/ZL1RS / AH45RS, VK5APN / PF89KD, VK5APN / PF78XV, VK5APN / PG70KW, 7Z1HB / LL34KW, VK5APN / PG63OR, VK5APN/8 / PG64NS, VK5APN/8 / PG65??, W5NE / EM22IG, VK5APN / PG62UO, VK5APN / PG71BR, K5DOG / EM00VH, V60EME / QJ96CX, Z21EME / KG58FG, K3JYD / FM09QK, RA9DA / MO17MP, WD0E / DM79QM, KB7Q / DN45LP, FW5JJ / AH16VS, PZ5EME / GJ25JQ, CT1FJC / IM57OC, K7NX / DM42OG, 1A0C / JN61??, VK3OF / QF14SP, ZL1HD / RF82BH, N0LWF / EN10WM, W0PD / DM61VQ, ZL/YU7AA / RF73HC, K1MEA / EN00RL, VP8DQE / GD18BH, S79EME / LI75RG, 7Q7EME / KH77AP, ZF2EM / EK99IG, KB7Q / DN54UX, C6ANS / FL15LL, ZS4TX / KG30BV, JJ3JHP / PM75XD, W4MW / EM96LL, EI9E / IO43XW, TF3CY / HP94AD, N0IRS / EM29SE, VK2BJP / QF33KW, TX7EME / BH52CM

6 m-es lista:
UN7AM / LN53NP, VE3MMQ / FN14PA, SM3PXG / JP74VG, UT5ZA / KN57OI, TY1AA / JJ06VG, 5R8M / LH46CQ, Z21CMC / KG58FG, V51WW / JH81OC, 9Q0HQ / JI75PQ, A25GF / KH22OD, V51DM / JG77II, 3B9FR / MH10RH, LU8MB / FF57OC, SE3X / JP63OJ, JA7BXS / QN00IT, BD0AAI / NN42OM, JH3FHQ / PM41HH, EX8M / MN62WT, EA6QE / JN10WA, 5V7MI / JJ06OD, W4AS / EL95TO, K1TO / EL87??, W5CTX / EL19AV, N5CQ / EM10CJ , KZ4RR / EM90FE, K8NS / EL99MC, N4QWZ / EM66OK, K4EJQ / EM86UM, W4WT / EM74XFCT1IWW/P / IN61BI, BM6GJL / PL02CX, UK8OWW / MN50UX, SV8CRI/P / KM29WF, N1ZZZ/MM / JM27??, N1ZZZ/MM / JM17??, LA/DJ4UF / JP31OE, LA1NG / JP66NH, LA6UL / JP22XL, UT3NI / KN48QR, OH0MZA / KO09CX, SM2MGQ / JP85SN, EI9E / IO43XW, EI0M/P / IO44XC

2 m-en az országok száma 141-re gyarapodott, a lokátor #-ek száma 900.

6 m-en ugyanez : 181 ország és szintén 900 #.

GL 73 de HA8CE Pista

2015. szeptember 9.

Úgy tűnik tegnap a "surranópályán" elsőként csináltam meg az EME ők-t a TX7EME állomással és azt hiszem

ez az első HA - FO öszzeköttetés 2 méteren.

73 Pista HA0DU

2015. augusztus 23.

HA8MV beszámolója:

A 3400 MHz-es sáv használatának tapasztalatai

A mikrohullámú sávokat kedvelők kicsiny magyar társaságában felmerült, hogy valami
újat kellene kipróbálni. Mivel a környező illetve a még elérhető országok jó részében
használható a 3400-3402 megahertz közötti sávrész, így erre esett a választás.

Első feladat a berendezések megépítése illetve a QTH-kon a készülékek és antennák
telepítése volt. Ennek a megfelelő szinten való elkészülése már felbátorított annyira,
hogy a MRASZ támogatásával és aktív segítségével az engedély birtokában ne valljunk
kudarcot!

Októberben 28 napra szóló RX-TX engedélyt kaptunk a teljes sávra. Három QTH lett erre
kijelölve hívójel megkötés nélkül. A szempontok a következők voltak:

Ide készültek el a megfelelő berendezések, választottunk egy magas helyet, ( Gerecse )
mivel ebben az időszakban jó eséllyel innen lehetett elindulni az IARU UHF-SHF-EHF
versenyen. Egy könnyen elérhető illetve egy lakásban kialakított QTH pedig a 28 napos
periódusban a terjedés figyelését illetve a DXCC kőrzetek naplózását tette lehetővé!

A állomások kiépítése a következők voltak: 7w FET-es végfok, KIT-ből épített DB6NT által fejlesztett
TCRV, megfelelő segédáramkörök és saját tervezésű loop sugárzójú 120cm átmérőjű parabola.
Ez egy 32 méter magas helyre forgatható ( nem eleválható ) kivitelben dolgozott szép
eredményekkel. Néhány első külföldi/magyar QSO valamint ezen a sávon HA távolsági 771km-es
rekordot. DXCC pedig: HA-S5-OK-DL-OM-9A

Az itt hallottak alapján azt mondhatom, hogy kiváló, csendes a sáv. A QSB szinte állandó,
de mivel csak októberben volt módom használni, ez még kevés tapasztalat a teljes tulajdon-
ságok megállapítására. Valamennyi terjedési mód is alkalmazható lenne, de ennek kihasz-
nálására állandó LIS-re lenne szükség, lehetséges a TR-RS-AP!

A kisérleti időszak alatti összeköttetések adatait, képeket itt közöljük.

9A2SB             3400100.0         29 Oct 08:27     HA8MV            TNX Zlatko, new DXCC & #.
OM3YFT           3400100.0         29 Oct 08:12     HA8MV            TNX Branislav! 1st. OM-HA QSO.
HG5ED            3400100.0         29 Oct 07:59     9A2SB             219km-599++
OK1MAC          3400150.0         28 Oct 19:32     S51ZO             jn86dr/tr/jn79io 599 TNX jAN
S55ZMS/B        3400090.0         28 Oct 17:00     S51ZO             JN86CR 599
9A2SB             3400100.0         28 Oct 15:55     S51ZO             JN86dr/tr/jn95GM 579 tnx Zlatko
HG5ED            3400100.0         28 Oct 15:23     9A2SB             jn97ok<tr>jn95gm 599 1# qso
GB3MHZ/B       3400830.0         28 Oct 15:16     OZ9PP             529 in JO47VA with QSB
GB3MHZ/B       3400830.0         28 Oct 07:59     DK6JL              JO02PB(TR)JO31DH 529
DB0AJA/B        3400943.2         28 Oct 07:36     G3XDY            549 JN59<TR>JO02
G3XDY            3400215.0         27 Oct 23:35     DL3IAS            519 JO02OB<TR>JN49EJ
GB3MHZ/B       3400830.0         27 Oct 16:59     DL5EAG           519 qsb in jo31ei
OM3YFT           3400100.0         24 Oct 14:01     HA8MV            Its wanted by me OM3YFT.
G3XDY            3400214.0         19 Oct 10:26     DL3YEE           jo02-jo50 AS QSO! tnx new#
DB6NT             3400200.0         19 Oct 09:12     HA8MV            559/559 First DL-HA QSO!
S55ZMS/B        3400090.0         19 Oct 08:56     S51ZO             JN86cr 599
HG5ED            3400100.0         19 Oct 08:51     S51ZO             JN97OK 59 tnx Ernie
HA8MV/P         3400100.0         19 Oct 08:45     S51ZO             KN06HT 599
HG5ED            3400100.0         15 Oct 10:08     HA8MV/P         59 QSB TNX
OK2KFJ           3400100.0         05 Oct 14:31     HA8MV/P         TNX Petr! New # for me! 559/559
OL9W               3400180.0         05 Oct 10:53     DL3YEE           tnx qso jn99-jo50
OL4A               3400110.0         05 Oct 07:22     HA8V               TNX Josef! 671km, my odx on 9cm!
HA5S               3400100.0         04 Oct 17:44     S51ZO             TNX 70,23,13,9,6,3cm QSO GL
HG5ED/P         3400100.0         04 Oct 17:24     S51ZO             JN86dr/JN97fq 59 tnx ERnie
DL3YCW          3400200.0         04 Oct 16:46     DL3YEE           tnx qso also 13cm 73
DG5ACX/P       3400240.0         04 Oct 15:25     DL3YEE           tnx qso also 13+23cm
DB0FGB/B       3400833.0         04 Oct 11:32     OZ2LD             529 QSB
OK2BDQ/P       3400120.0         04 Oct 11:05     HA8MV/P         TNX Ivo OB the 52 RPRT!
OK1YA             3400120.0         04 Oct 10:53     HA8MV/P         TNX Mek! MAC also in 3400.120!
HG5ED/P         3400100.0         04 Oct 10:44     S51ZO             JN86dr/JN97FQ 59 ssb
S50C                3400100.0         04 Oct 10:08     S51ZO             jn76JG 599
HA8MV/P         3400100.0         04 Oct 09:49     S50C                kn06ht<tr>jn76jg 579 Gabi 73
S51ZO             3400100.0         04 Oct 09:36     HA8MV/P         TNX Joze! Today 579. GL!
HA8MV/P         3400100.0         04 Oct 09:35     S51ZO             JN86dr/KN06HT 579
GB3ZME/B       3400914.0         04 Oct 08:23     G3UKV             IO82RP(TR)IO82RR 599
GB3OHM/B      3400896.0         04 Oct 08:15     G3UKV             IO92AJ(RS)IO82RR 59s
GB3SCF/B       3400905.0         04 Oct 08:11     G3UKV             IO80UU(RS)IO82RR 536
G3LPC/B          3400936.0         04 Oct 08:10     G3UKV             IO91FR(RS)IO82RR 579
DB0FGB/B       3400833.0         04 Oct 06:28     DL1SUN           JO50<TR>JO53 391km 579
DB9FGB/B       3400833.0         03 Oct 15:24     DL1SUN           JO50>TR<JO53 391km 539 normal
HG5ED            3400100.0         01 Oct 17:19     HA8MV/P         TNX Ernie! First HA-HA QSO on 9cm
S51ZO             3400100.0         01 Oct 16:57     HA8MV/P         TNX Joze! My first QSO on 9cm.
HA8MV/P         3400100.0         01 Oct 16:55     S51ZO             JN86dr/TR/KN06HT 599 fb Gabi
HG5ED            3400100.0         01 Oct 16:11     S51ZO             JN86dr/tr/JN97OK 599 fb Ernie
S55ZMS/B        3400090.0         01 Oct 06:01     S51ZO             jn86cr 599
HG5ED            3400100.0         01 Oct 05:49     S51ZO             JN86dr/TR/JN 97OK 579 FIRST S5-HA on 9cm

HA8MV/P HA8V 120 cm-es antennája

HA8MV/P HA8V TRCV

OM3YFT állomása Pozsony mellől

HG5ED transverter

2015. július 26.

HA3GR rain-scatter QSO-ja 3 cm-en:

OK1JKT vs. HA3GR 3cm RS @ 9A4QV - JN75BB

https://www.youtube.com/watch?v=A05JXr4S-wg

Tnx info Feri!

2015. július 22.

HA0DU beszámolója a tavaszi-nyári 50 MHz-es eredményeiről:

"Csak erős jóindulattal nevezhető szezonnak, de kb. vége is van az idei 6 méteres terjedésnek. Ősszel még talán lesz valami kis TEP, de az sokkal gyengébb szokott lenni, mint a tavaszi.

Ma megérkezett az 5V7MI lapja, úgyhogy nincs kintlevőségem. DXCC 192 (ebből a két régi PJ deleted)/192.
QTH-LOC négyszögek (bár nem harcolok értük különösebben, csak pótcselekvés): 722.

Az idei első félév:

Márciusban néhány ZS, V5, 9J2HN, valamint FO4BM (EME)

Áprilisban 3B9FR

Májusban 5R8, nagy örömömre ZP5SNA („földi” QSO, előtte már vagy ötször próbálkoztunk EME-vel), pár brazil, aztán 27-én 5Z0L (a terjedés 25 másodpercig tartott, de szerencsémre éppen volt ott valaki a 6 méteres rignél, és belefért a 25 mp-be a QSO)

Júniusban A9, EX, UN, majd 21-én születésnapi ajándékként 5V7MI. Délutánra először a rádióm pusztult el (de kaptam egy másikat kölcsön a 0NAR-tól), aztán a nagy nyereségű koax ventilátora, úgyhogy a délutáni USA terjedésről javarészt lemaradtam, KETTŐ, azaz 2 db amerikait tudtam csinálni... 29-én volt kis karibi terjedés, de csak PJ5A-t hallottam, C6AUX-re hiába vártam, nem hallatszott.

Júliusban már csak elvétve egy-egy közel-keleti vagy észak-afrikai, de semmi komoly DX.

Sajnos évek óta mindig „lecsúszok” az USA terjedésekről, ez már szinte törvényszerű. Ha lehet hinni a jövendöléseknek, akkor a következő két-három napciklus még a mostaninál is gyengébb lesz, tehát a hőn áhított F2 rétegű terjedésről igencsak lemondhatunk...

73 Pista HA0DU

=ooo=

Az elmúlt egy hónap alatt lementett térképeket még nem töltöttem föl...SRI!

nn

 

2015. június 29.

Ma tovább lehetett térképezni a karibi térség aktív állomásait, amiket még az idei szezonban is elérhetnek a jól felszerelt európai amatőrök.

A szigeteken működő állomások lentről felfelé: J69DS, FG8OJ, PJ5A, KP2/W3X, C6AUX

A Dél-Amerikához tartozó állomások jobbról balra: 9Y4D, FG8OJ, YV4NN, HK4SAN, HK6F, HC2GF, HC5K

 

2015. június 28.

A karibi térség szigetein számos aktív állomás dolgozik 50 MHz-en.

Jobbról balra: FG4NN, KP2BH, KP4EIT, CO8LY, CO8DM, 6Y5WJ, C6AUX

Ma az amerikaiknak volt jobb napjuk -noha Európában néhány 144 MHz-es QSO is született:

 

2015. június 27.

HA6NM reggel idejében bekapcsolt egy keleti DX ök-hoz:

Fejfeletti Es 144 MHz-en

 

2015. június 25.

A csehek már veszik az aurora visszaverődéssel érkező jeleket!

 

2015 június 24.

Nagy nehezen összejött a DXCC #92 is.

nn

2015. június 21.

Késő este megnyílt az észak-nyugati átjáró: sok állomást lehetett hallani de csak a jelentős teljesítménnyel dolgozó állomások jutottak át a QRM-en.

Más ritkább DX-ek is megjelentek. HA6NN-nek a 91. DXCC körzet is meglett: CU1EZ

Ma este a versenyután beindult a sáv, jönnek a DX-ek!

A tegnap kezdődött IARU Region 1 50 MHz Contest hasonló körülmények között zajlik, mint az UKSMG Contest zajlott két hete.

Ma is felbukkanak Dx állomások -azoknak, akik "jól helyezkedtek".

Pl.: A D4C-t elérte HA1XY és utána 3uu, 7tm, 0du, hg1z is... majd később mások is. HA6NN-nek a 90. DXCC entitást jelenti az ök. D4C-vel.

 

2015. június 18.

Ma kaptuk a hírt, hogy

A mai napon 2015. 06 17-én a HG5ED/P és OE4WOG/P között létrejött az első 47Ghz es QSO SSB üzemmódban. Az áthidalt távolság 19km, az első kisérletre sikerült. HG5ED Ernőtöl kapott információ szerint tervbe volt egy nagyobb távolságú kisérlet is de a hirtelen jött szeles hideg időjárás lehetetlenné tette a kísérletet.
 
GRATULÁLUNK!  HG5ED Ernőnek, a HA5KHC tagjának, a kiemelkedő sikerhez.
 
HG5ED évek óta kiemelkedő munkát végez a mikró-hullámú összeköttetések és berendezések fejlesztése terén, további sok sikert kívánunk.
DX 73 HA5CH

Gratulálunk!

HA1YA szerint HA2RD már kísérletezett még 76 GHz-en is. Azt írja:

De jó lenne, ha szegény Fáber Jocó anyagait valaki archiválta volna...

73, Gabi

 

2015. június 17.

A http://www.dxmaps.com térképein döbbentes 6 m DX összeköttetések ábrázolódtak NU6O és európai állomások között!

Es USA, 2m Es Délnyugat_Európában:

 

2015. június 16.

 

2015. június 13.

Újabb pipeline de Dél-Amerikába:

2015. június 11.

 

2015. június 9.

All VHF bands go

2015. június 4.

Pipeline to USA

Source: dxmaps.com (EA6VQ)

Itt látszik a különbség a két térkép között. Az alábbi a saját gépemen állt össze a GB7RAZ DX-clusterbe feltöltött adatokból, míg EA6VQ közel az összes beírt spotot feldolgozta.


2015. június 2.

Napi DX

2015. június 1.

Ezen a napont több Európa-USA QSO is született. Lásd: dxmaps.com adatbázis

 

2015. május 31.

Gyakoribbak a transzatlanti összeköttetések 50 MHz-en. Kár, hogy a GB7RAU DX-clusterbe kevés adat jut el -többnyire a hanyag bejegyzések miatt!

A DX-clusterekbe a szokásos adatok mellett be kell írni a két állomás QTH-lokátorát és a terjedési módot két reláció-jel között!

Figyeljétek meg mások hogyan csinálják! 

 

2015. május 28.

A napi DX:

 

 

2015. május 27.

Keleti nyitás:

BA4SI-vel ma nem volt össszeköttetésem de jól hallottam. Tavaly június 21-én már volt egy CW QSO, amit az LotW-n nyugtázott is.

nn

2015. május 23.

50 MHz beacon lista:

http://www.dxzone.com/cgi-bin/dir/jump2.cgi?ID=5631

2015. május 17.

A napi DX: PP1CZ, akit több magyar állomás hallott, és akik EA6VQ listája szerint összeköttetésben voltak vele (19:00 -20:19 UT): HA5JI, HA6NN, HA8LNN, HA8CE.

Köszönjük a riasztást HA1XY Bélának!

 

2015. május 16.

DX of the day:

 

 

2015. május 15.

Az első új DXCC "országom" az idén 50 MHz-en PY1RO.

 

2 m Es opening!

 

2015. május 14.

Big Bang 2015/1

A ZS5TX/6 úgy jött mint egy helyi állomás! Sajnos a clusterbe at Es került, de a terjedési mód F2 volt.

 

2015. május 9.

Intenzív Es eseménynek lehettünk tanúi a mai napon 6 és 2 méteren.

OH3DP hibás QTH-lokátort írt a DX-clusterbe!

A késő esti órákban már Dél-Amerikából is hallatszottak állomások Magyarországon.

2015. március 22.

Megérkezett a Lyridák meteorraj, s ezzel elkezdődött az idei meteorscatter és az Es szezon.
Hasznos információ, hogy az egyedülálló és nélkülözhetetlen Virgo nevű szoftver, Sabine Cremer DL1DBC munkája ismét elérhető.
A Java nyelven íródott grafikus segédeszköz nagy örömömre a Linux Mint 17.1 alatt, Firefox 37.0.1-ben engedélyezve tökéletesen működik.
Windowsok alatt csak a Windows 10 Technical Preview-ban sikerült használnom az MSIE 11-ben Java kivételként megadott URL-ről futtatva.
Nálam a http://dl1dbc.net/ vált be, s ahogy olvastam valamelyik levelező listában, volt akinek úgy működött ha a http://www.dl1dbc.net/ URL-t adta meg...
A mellékelt screenshoton látható a grafika az én beállításom szerint, ahol az északkeletre mutató piros vonal adja a kívánatos antenna irányt -ami ez esetben a beeső mikrometeoritok irányára merőleges.
A vizuális megfigyelés is lehetséges. A raj maximuma az idén ma, április 22-én éjfél után lesz.
http://www.timeanddate.com/astronomy/meteor-shower/lyrids.html

 

2015. április 21.

  


2015. március 21.

A 2015 januári Quadrantidák meteor raj idején az RMOS rendszerünk folyamatosan rögzítette a sávzajt.
Az esemény napló alapján a kiválogattam pár nagyobb és szebb beütést a felvett több napos anyagból.
Ezeket a SpectrumLab program segítségével újra feldolgoztam.
A meteorokat 2 osztályba szokták sorolni, ezek az overdense és underdense verziók.
Az eredményeket az alábbi linken lehet megnézni:
http://ha8lmq.hol.es/

73 & DX

Vilmos
http://www.qsl.net/hg8lmq

2015. március 20.

Egy hónap múlva megérkezik a Lyridák meteorraj, s azzal megkezdődik az Es-szezon is.

Érdekességek gyakran adódhatnak a meteor-megfigyelők részére és a szerencsések remek észleléseket készíthetnek.

Egy ilyenről számol be Keresztesi Vilmos HA8LMQ:

Vasárnap ( március 15-én) este egy nagyobb "kavics"hullott le az égből.
A cikkek első olvasáskor nem gondoltam volna , hogy bármit is látni fogok a naplóban a meteor detektorunkon.
De azért rá lestem a GoogleEarthre merre is esik az esemény?Ekkor már esélyesebbnek láttam az észlelésünket.
Fellapoztam a 3 percenként naplózott képeket és TÉNYLEG OTT VAN rajta !!!
A cikk róla itt :

2 óriási meteorit Európa felett | Eumet.hu – Időjárás-előrejelzés
A halszem optikás felvételen is hasonló idő pillanatok vannak mint a rádió spectrum képén rögzítve lett :
M20150315 194406 Blaustein

A megfigyelt meteor pályájának egy részlete:

 

2015. március 17.

St. Patrick meghozta a régen várt aurora openinget. Még az olaszok is gyártották az összeköttetéseket: (Aurora activity: 10, K=8)

HA1YA ismét jókor volt jó helyen. Én későn értem haz7a de még meghívtam egy litván állomást 144080 körül (DK1KO kedvenc frekije.) HA0HO és több nyolcas állomás volt aktív.

Ezúttal is a sárga szín jelöli az 50 MHz-es összeköttetéseket.

Kaliforniából is hallottak állomásokat aururával.

Túl hamar kikapcsoltam a rádiót?

2015. január 26.

Jól szerepeltek a magyar állomások a tavaly CQ WW DX VHF versenyen:

http://www.cqww-vhf.com/2014_VHF_TOP_SCORES.pdf

2015. január 23.

HA8AR beszámolója:

Az utóbbi 11 év statisztikája, előtte saját hívójellel nem URH-ztam.

2015. január 22-i állapot:

144 MHz DXCC összesen: 60
432 MHz DXCC összesen: 43

Terjedési- és üzemmódonkénti DXCC:

SAT DXCC: 57  (nem változott már régóta sajnos)
TROPO DXCC: 19
SporadicE DXCC: 31
MS FSK DXCC: 23
AURORA DXCC: 5
EME JT65 QSO-k: KB8RQ, K9MRI, HB9Q, YO9FRJ, RN6BN

Ez utóbbi állomások mind a nagymenők közül valók, ők hallottak meg...

Elért LOC négyszögek:

144 MHz: 354
432 MHz: 190
Összesen 382 különböző

Rig: FT-897 vagy TS-790 + 300W-al és 10 el. DK7ZB antennával eleváció
nélkül.

50 MHz DXCC: 63
Elért QRA kockák: 285
Rig: FT-897 100W 2 el. Moxon beam

 

2015. január 7.

Intenzív ES esemény volt ma este 70 és 50 MHz-en. HA6NN, HA6VH, HA8CE és HA8FK voltak aktívak.

A HG8BVD/B jeladót Izraelben hallotta 4X1RF.

2015. január 4.

Ma egész délután rádió-aurora volt 144 és 50 MHz-en. Lista: http://amunters.home.xs4all.nl/auroralog.htm

 

2014. december 22.

HA8LMQ Vilmos sok újabb értékes információt küldött a tatai RMOS-ről és a meteorrajokról:

A tatai online RMOS működése még mindig kísérleti üzem.
Augusztus utolsó hetében raktuk össze. Az idővel mindig
előjönnek kisebb-nagyobb problémák.Azokat orvosoljuk
és megy tovább.A szépsége az , hogy én itt vagyok
8-as körzetben Tepi 5-ösben , a notebook pedig
a kettesben üldögél.Szerencsére Tepi sűrűn hazalátogat és hozzá is
tud nyúlni ha szükséges.

Igaz a GW előadásainak a szünetében már 3 hónapja "folyamatosan"
fut a streamje.De tudatosan nem publikáltuk még a raj eseményeket.
Mint említettem már, még teszt üzemként tekintünk rá.Az előző technika is annak indult ;) .
Az ezelőtti technika közel 15 évet dolgozott folyamatosan.
486-os PC + VIDEOTON Asztali rádió CCIR sávban + DOSos program.
Mostanra már "minden bokorban CCIR adó nyílik" , így felejtős volt.
Régebben időszakosan nagyobb rajokról már voltak online közvetítések.

Ursida , Qadrantida rajokat a magyar 3 HA HAM (HASIX/XHAM/HG4FC) forumon + HE lapon tettem közzé.
Ekkor az oldalaink látogatottsága hirtelen napi 100ra ugrott :).
Kíváncsi leszek , a raj aktivitáskor mennyien jönnek vissza ?

Az ELTE-s Atomoktól Csillagokig előadás sorozat fő fő szervezőjének is tetszik az RMOS (bizonyára ismerős lesz Dávid Gyula neve) .
Ezért megkérte Tepit, hogy meséljen már valamelyik tavaszi "Atom-Csil" előadáson erről , hogy mi is az ami ott sistereg az adásszünetben és miért, hogyan ?
Az online RMOS-ünk hatására lett 1 saját rádiómeteoros DSP rendszert fejlesztő emberke.
A rádió és antenna technikai ismereteit próbáltam szélesíteni utána szoftveresen tovább tudott lépni.
Nála nincs audió csak animáció .
http://jungervin.dyndns.hu/rmos/
A havi/napi/óra táblázat linkjeit követve az aktuális órában lezajlott eseményeket fotózza ki.
Az eseménynek szint és frekvencia ablak triggerje van.
Elég jó koreláció van a tatai RMOS és Ervin állomása közt. Légvonalban 60-80 km, ugyanúgy MOXON a tető alatt és USB DVB-T dongle.
( ha direkt nem is csap bele villám , de esetleges másodlagos hatások ugyanúgy érvényesülnek :( )
Nem tudom mekkora Ervin dyndns mögötti házi netes uploadja .
Lehet nem vetekszik a egyetemi hálón lévő videotoriuméval.(GWnek ott fut a webcastja így az RMOS is onnan megy)

Egy másik lelkes csillagász is hasonló RF és antenna technikai támogatásom után másik DSP rendszert írt meg.
http://eszlelesek.mcse.hu/~mpt/radiomet/
Itt óriási png képeken vannak regisztrálva az események.(kék a zaj / sárga zöld piros jel)
Bal alsó sarok a havi/nap/órás beütés "ZHR" számok színes térképe.
Felette az utolsó 3 óra eseményei.
Jobb oldalon utolsó 3 nap órás bontásban. Ezek a diagramok linkek.
Követve őket (napit) újabb órás bontású diagram listát kapsz.
Az órás diagramokra kattintva meg kapod azt a png kép filét amiben lefele X (talán 10) pixel/másodperc a lépésköz .
Balról jobbra pedig 4 vagy 8 kHz a spectrum 143.050 MHz körül. 16-32 Hz / pixel a felbontása.
Ebből készül el a ZHR órás beütés 'adatbázis'.


2014-12-21-22 hr (18) 2014-12-21-21 hr (20) 2014-12-21-20 hr (8) 2014-12 2014-12-21 2014-12-20 2014-12-19

View on http://eszlelesek.mcse.hu/~mpt/radiomet/

 

2014. december 21.

A csillagászati tél kezdete alkalmából:

A GalileoWebcast csapata javasolja a weboldalukon a Radio Meteor Observing Station figyelését.
Elvileg állandóan megy a vett jelek felküldése a szerverre amikor nincsenek előadás közvetítések.
Most az intenzívebb raj tevékenységek idejére több helyen is publikáljuk ezt a ritkább, kevésbé ismert meteor megfigyelési  lehetőséget.

http://www.galileowebcast.hu/live.html

Az elkövetkező időszakban az Ursidák raj maximuma 2014 december 22-23 éjszaka.
Maximum 2014 December 22, 20:30 UTC  várható .

Utánuk a Quadrantidák raj érkezik 2015. január 3 - 4 éjjelén.
Maximum: 2015 Január 4. 02:30 UTC körül várható.

Maximumok az IMO.NET adatai alapján tervezhetőek.

IMO Meteor Shower Calendar 2014 | International Meteor Organization

 
 
image
 
 
 
 
 
IMO Meteor Shower Calendar 2014 | International Meteor...
Contents Introduction Antihelion Source January to March Quadrantids (QUA) α-Centaurids (ACE) April to June π-Puppids (PPU) η-Aquariids (ETA) η-Lyri...

Preview by Yahoo

 


A tatai RMOS mögött lévő technika leírása itt található:
http://www.qsl.net/hg8lmq/projekt/meteor/meteor.html
 

A Galileowebcast.hu csapata nevében Tepliczky István és Keresztesi Vilmos!

73 & MNI DX DR OM! Vilmos
My website's: http://www.qsl.net/hg8lmq

The pleasure is ours gentlemen!

nn

2014. december 8.

HA8CE napi friss beszámolója:

144 MHz-en a státusz 133 ország és 879 LOC, míg 50 MHz-en 177 ország és 866 LOC

A legutóbbi QSO-im 2 m-en : CT1FJC , PZ5EME , FW5JJ , KB7Q , WD0E , RA9DA ,
K3JYD , Z21EME , V60EME , K5DOG ,
VK5APN egy expediciója során 9 különböző lokátor négyszögből dolgozott.

6 m-en szerényebb a lista mivel szezon utáni a kínálat: Z21CMC , 5R8M ,
TY1AA , K8WW , SM3PXG , VE3MMQ , VY2ZM , K4RX , AC4TO , AB5EB , N5DG , W3UUM

73 de HA8CE Pista

2014. november 24.

Előkerült egy régi magyar meteor scatter rekord HA3GR Feri logjából:

2005.08.06. 05.35
UA9SL 144.370 26/26 LO71NS 2758 Km. FSK 441 meteor scatter. 8 méter DJ9BV 2 X GI46 ca. 600-700 W.( fsk )cw-ssb 1000-1200 Watt .

Szép volt Feri!

2014. október 27.

2014. novemver 1-től Jacques Verleijen, ON4AVJ az IARU Region C5 bizottságának (VHF-UHF-SHF-EHF) vezetője.

Az első hírlevele most érkezett.

 

2014. október 25.

Az SFI 218 és megnyílt az észak-nyugati átjáró!

F2 on 6m

 

2014. október 21.

HA0MK ma egy órával ezelőtt F2 terjedési móddal 50106 kHz-en hallotta ZS4TX-et Dél_Afrikából. Az SFI 185 volt.

Több európai állomás is szerencsés volt ma.

Tegnapelőtt 09:11-kor megszületett az ODX HA8MV állomásáról. (Az ODX másnéven MDX, a maximális áthidalt távolság rövidítése.)

DB6NT-vel sikerült az összeköttetés repülőgép reflexióval a 9 cm-es sávon.

559/559. 771km JO50TI><KN06HT

Az eddig gyűjtemény:
Nyolc LOC-négyszög és a négy DXCC-körzet: S5-HA-OK-DL

Küszöbön áll az OM összeköttetés is. A logkivonat HA9RQ-nál látható:

http://www.hamlog.eu/index.php?pg=11&m=list&usc=1600

 

2014. október 20.

HA0DU Dél-Afrikából figyelt meg egy jeledót 50 MHz-en. Este felé ismét nőni látszik az ugrástávolság, azaz remény van összeköttetésekre mert sokan figyelnek a sávban.

 

2014. október 7.

Az előző hétvégén jó tropo terjedés örvedeztette meg az IARU Region 1 UHF/SHF/EHF verseny résztvevőit.

432 Mhz-en néhány óra alatt is sok összeköttetést könyvelt el HA8AR. Az MDX IQ4AX pontosan 835 km.

HA8MV (HA8V) logjában itt gyönyörködhetünk: http://www.hamlog.eu/HA8V/logpage2d0.html

Látható, hogy Gabi az 1200, 2300, és a 3400 MHz-es sávokon gyűjtötte az összeköttetéseket.

HA5S leereszkedett a 432 MHz-re is -ahol nekem (HA6NN) már szombat este a 118. sorszámot adta de a az SHF-összeköttetéseket is szorgalmasan gyártották.

Néhány kép HA8MV berendezéseiről:

23 cm

10 GHz

HA5S -korábban HA5SHF- az októberi versenyen használt berendezései és antennái:

A "karácsonyfa".

A 3400 MHz-es berendezés, antennák

Ilyen egy 3400 MHz-es antenna

=ooo=

SM7FWZ már ennél is tovább jutott. Deep space reception:

http://www.arlembke.se/?page_id=278

 

2014. október 4.

Október 1-től VHF Es season break!

Kerestem a nemrég kapott Excel táblázatban a mai UHF-SHF-EHF verseny kezdési időpontját. Nincs benne!

Itt találtam meg -ráadásul magyar nyelven!

http://slovhf.net/vhfmanager/?ContestID=35&language=HA

Arról, hogy miket lehet hallani az SHF sávokban van egy hangfelvéte, amit S51ZO készített a HA8MV-vel a 9 cm-es sávon létesített összeköttetésről. A hangosabb a szlovén állomás -aki a saját adását rögzítette, a halkabb HA8MV Gabi Szarvasról.

Megjött az összeköttetést nyugtázó QSL-lap is 2014. október 15-én.

A 9 cm-re készült sugárzó -amihez természetesen tartozik a fenti paraboloid reflektor

 

2014. szeptember 19.

Már jó ideje ismét vannak TEP összeköttetési lehetőségek 50 MHz-en!

TY1AA is DX of the day

 

 

2014. szeptember 14.

HA8MV új technikával készül az októberi versenyre 3400 MHz-en is:

 

2014. szeptember 12.

Volt egy kis radio aurora északon:

Radio aurora 140912

 

2014. szeptember 7.

HA8KIF/p kitelepülése egy kunhalomra HA8MV részvételével. LOC KN06FT35if

OM3RLA a szeptemberi versenyben 144 MHz-en.

2014. augusztus 29.

HA5SHF csapata: http://www.gocom.hu/pic/album.html

Esti Es 70 MHz-en is

2014.augusztus 28.

Ma délután is volt radio aurora:

 

2014. augusztus 27.

Mid latitude radio aurora

2014. augusztus 22.

HG5ED- nek sikerült az első HA - 9A összeköttetés 24 GHz-en.

Gratulálunk Ernő!

Az informátor írja:

11:18Z SSB módban az első 9A-HA QSO 9A3AQ/P (JN86DM) és HG5ED/P (JN86GQ64DF) TX: 59+20___ RX: 55.  
A távolság: 30.7km A berendezés GPS lokkolású 2.5w kimenővel egy 60 centis parabola.

 

2014. augusztus 17.

HA8MV 3400 MHz-es egység építési fázisai. Peres Ernőnek (HG5ED) köszönhetem teljes egészében, én csak megépítettem KIT-ből! 260mW kimenő + egy 7 wattos PA! (Bár az egész 'tilos' de a végfok 'halállal' jár!) hi-hi Még egy loop sugárzót kell készítenem, a parabola nem gond. A forgatást meg valami egyszerű módon fogom megoldani.

 

 

2014. augusztus 13.

FT-847 átalakítása 70 MHz-re:

 

 

2014. augusztus 12.

Az augusztus 13-ra virradó éjjel volt az idei Perseidák maximuma. Ezt kihasználva HA8MV/P 8 wattal hat meteorscatter összeköttetést naplózott 70 MHz-en, s ezzel másodiknak iratkozott fel az ebben az üzemmódban, 4 méteren aktív magyar állomások sorába -azaz csak HA1YA előzte meg az év elején.

HA8MV/P QRP MS 4 m

A maximum idején hatalmas börsztöket hallottam 50230 kHz-en:

Big burst on 6 m MS

 

2014. augusztus 11.

A ma hallott első hívójel SK0TM volt 50230 kHz-en JT6M módban

SK0TM CQ on 50230 kHz by meteorscatter

 

2014. július 31.

2014. július 18-án született meg az első HA - KH8 összeköttetés KH8/w7GJ és HA7TM között 50 MHz-en, JT65 üzemmódban Föld-Hold-Föld útvonalon. Gratulálunk Tibi!

1st HA - KH8 EME QSO

 

2014. július 24.

A ma esti dx:

 

 

2014. július 22.

 

 

2014. július 21.

Transzatlanti összeköttetések:

2014. július 17.

Egy kis EME antenna képtár: (Tnx Matej OK1TEH)

http://ok1teh.nagano.cz/eme_gal432.htm

2014. július 7.

A portugálok a legszerencsésebbek Európában!

2014 július 6.

VILÁGREKORD!

K1HTV és EA8DBM cross-band összeköttetést létesített 50/70 MHz-en!

K1HTV - EA8DBM world Record on 70 MHz!

 

2014. július 5.

Rendkívüli nap a mai. Az SFI 196, Kp=1, Bz= 1,1, aurora level 1 -azaz akár az északi sarok fölött is elérhetők pl. a W/K7, KL7 állomások.

 

A mai napot szenteljük HA8CE szédületes beszámolójának:

A megígért levelemet csak-csak megírom egyszer.  Legutóbb ez év január elején számoltam be az említésre méltó 50 és 144 megás összeköttetéseimről. Innen a folytatás, előbb a 2 m-es sáv termése. Minden QSO Föld-Hold-Föld terjedéssel JT65b üzemmódban történt.

VK3XDK / QF22LF,  N5TM / EL29DS,  RZ6ASC / LN05CI,  W1AW/4 / EL96UA,  W1AW/7 / DN17NT,  KU7Z / DN41AF,  AH6LE / CN85NK,  KG7P / CN87VH,  9Y4TBG / FK91PE,  HS0ZFZ / OK03JT,  RW9ST / LO91HF,  W1AW/0 / EN08OC,  FR/DL1RPL / LG78UV,  W1AW/2 / FN20SK,  K1MEA / DM34XS,  W1AW/2 / FN20QI,  K5WBM / EM50FO,  K0KUK / EN35DW,  VK7JG / QE38NN,  6W/PE1L / IK14JP,  Z3/PA3FPQ / KN11BS,  N4M / FK97LL,  W1AW/0 / DM69EM,  ZA/PA2CHR / JN91SW,  VK2XN / QF59AR,  WF0N / EM28IX,  4K/UT6UA / LN30JO,  TI2SW / EJ79VW,  W1AW/9 / EN50BP .

A 6 m-es sáv termése:

9J2T / KH43IL,  ZS6A / KG47QS,  XT2AEF / IK80JH,  ZS6RIC / KG34XA,  7P8Z / KG41IE,  ZR1ADI / JF95KUC91KHN / KG64FA,  SP7VC/8 / KO20BU,  9K2MU / LL49AH,  PY3KN / GF49KW,  Z21GF / KH22VB,  S01WS / IL46RD,  UT0LC / KO90EA,  TA4/LA9DAA / KM66BL,  PY2MC / GG67GK,  F5MYK/MM / KL68,  F5MYK/MM / KM23,  F5MYK/MM / KM04,  N5DG / EM20AB,  W5OZI / EM00CL,  N5WS / EL09RU,  W5DNT / EM01WQ,  VY2OX / FN86KF,  K5RK / EL29II,  W1IPL / FN54FC,  K1CP / FN54LK,  EA8CSG/P / IL07XR,  JA0MVW / PM97OX,  JA3EGE / PM74OV,  JA2KDN / PM85LA,  JA3BIU / PM74,  JA3GN / PM51JO,  JH3CUL / PM74SK,  JA4NUE / PM75CL,  JA4DUDPM65NK,  JA3KVT / PM74TM,  JN4MMO / PM74CX,  JA7GYP / QM09BQ,  JA7QVI / QM08KC,  SP7VC/4 / KO13BX,  F5MYK/MM / JO12,  KG7H / DN18WC,  T6DD / MM36OQ,  J38DR / FK92EF,  D44TS / HK74SX,  UN6T / MN52OM,  HL5BNX / PM45ID,  OX3LX / GP47TA.

9Y4D / FK90GG,  FG4NN / FK96GK,  NP3CW / FK68XK,  NP2X / FK77PR,  FG5GP / FK96EF,  8P6SH / GK03GC,  WP3UX / FK68UF,  FG8OJ / FK96IG,  YV4NN / FK50XD,  J69DS / FK94MA,  NP3IR / FK68UD,  9Y4VU / FK90GH,  KP3W / FK68WI,  FM5AN / FK94KQ,  9Z4BM / FK90GG,  YY4JCF/FJ59TV,  FG5FR / FK96EF,  P43A / FK52AL

A lista utolsó 18 összeköttetése júl. 3-án este-éjszaka jött össze. Eddig nem tapasztalt élmény volt hallani a karibi térség sok-sok állomását a 6 m-en. Ha nem tudtam volna, hogy milyen sávon vagyok 14 MHz-et mondtam volna kapásból!
A felsorolásban foglaltakkal a 144 MHz-en az országok száma 127-re, a LOC négyszögeké pedig 856-ra nőtt. Ugyanez 50 MHz-en 177 ország és 858 négyszög.
vy 73 Pista/HA8CE

Gratulálunk Pista!

 

2014. július 4.

A függetlenség napja.

F2 riasztás jött EA5VQ-tól. Lengyelországból már elérik Japánt. Este is volt DX lehetőség a jól felszerelt állomásoknak.

FIFA WC Brasil 2014

 

2014. július 3.

Éjfélkor még jött F2 riasztás. Egész Nyugat Európa sorban csinálta a DX összeköttetéseket USA, Kanada és a Nyugat Indiák felé.

Jobb helyekről a környékről is sikerül átkiabálni az óceánon.

Big Bang again!

Délutánra összefüggő E-réteg alakult ki Európa fölött. Ilyen még nem volt!

Kelet felé messzire "ellátni". A 89. DXCC HA6NN-nek EX9T.

large reflecting layer above Europe!

Minden VHF sáv használható! Alaszka, Japán, Kína 50 MHz-en!

 

2014. július 1.

Ma este transzatlanti összeköttetések is szép számmal születtek.

 

2014. június 29.

Dx of the day:

 

2014. június 28.

2 m VHF-DX!

2 m DX!

 

2014. június 25.

Ma számos összeköttetés jött létre 70 MHz-en. Különösen a cseh és a lengyel rádiósok voltak szerencsések, akik elérték az Azori szigeteket is.

 

2014. június 22.

DX of the day:

 

2014. június 17.

Karibi nap volt!

Caribbean Day

 

2014. június 16.

Patrick 9A5CW szorgalmasan gyártja a DX-eket a horvátországi Novigradból. Ma FM5WD került a logjába. Angol, francia, spanyol és más állomások Nyugat-, ill. Dél-Európából ma már elérték az USA-t.

9A5CW DXing from Novograd Croatia

 

2014. június 15.

A mindennapos Es események mellett többugrásos Es, F2 tipusú terjedéssel az északi útvonalakon Japán, valamint Észak-Amerika felé is rendszeresen van DX lehetőség. Minden valószínűség szerint alkalmanként működik a JE1BMJ-féle SSSP-típusú terjedés is.

Ma délelőtt Es réteg látszik kialakulni Európa föltt, azaz szinte minden irányban van lehetőség összeköttetések létesítésére -hacsak a visszaverődési helyek lakatlan területre nem esnek. (A térképen fekete pontok jelölik ezeket.)

Layer-like opening above Europe

2014. június 3.

Már délelőtt intenzív gócok alakultak ki és egy ritka DX is jelentkezett S01WS személyében, aki még most az esti órákban is elérhető Dél-Európából.

S01WS Western Sahara

 

 

2014 május 31.

Már mindennaposak az ES események. Ma kelet felől hallatszottak távoli állomások.

HA8IB DU1KA-t hallotta, majd UK8OM-mel volt összeköttetése.

Számomra 9K2MU a 88. DXCC-körzetet jelentette.

DX of the day

 

 

2014. május 27.

Bulgáriából ma délelőtt már 50 MHz-en el lehetett rádiózni a Nyugat-Indiákra. talán később at USA is elérhető lesz.

early opening to the West Indies on 6 m

 

2014. május 21.

A napi DX-ek: ZD8VC, ZD8VHF beacon

HA6NN heard ZD8VHF beacon from Ascension Islett

 

2014. május 20.

Ma újabb DX állomások bukkantak fel, s különböző terjedési módokkal Magyarországról is hallhatók voltak. Pl. 9J2BO hihetetlen nagy térerővel volt vehető transzekvatoriális terjedéssel 17 UT körül. Erről hangfelvételt is készítettem.

Már korábban, 15:21 UT-kor megjelent a Nyugat_indiákról FJ5DX. Ezzel kezdetét veheti a kelet-nyugat irányú multihop Es, ill. ha az SFI ismét meghaladja a 150-060 körüli értékeket, akkor talán F2 tipusú terjedés is kialakulhat.

FJ5DX appeared from the West Indies

 

2014. május 19.

DX of the day: Z21GF (QRT at 18:51 UT)

Z21GF Zambia

 

2014. május 18.

DX of the day: LU5FF

OE1WWA - LU5FF DX of the day

 

2014. május 13.

Már délelőtt is volt izgalom. A 70 MHz környéke tele volt orosz műsorszóró adókkal -amint HA8JP Tibi jelezte. Tőle kaptuk az infót a 144 MHz-ről:

08:39 HA8JP Tibi HA6NN A 2m is megy! HA1VQ 144300.0 RZ6DD JN87GJ<ES>LN04MX

Délutánra az ukrán-orosz határ környékén kiterjedt Es góc alakult ki.

144 MHz Es opening

 

2014. május 10.

DX of the day:

DX of the day

 

 

2014. május 7.

Nagy Es gombóc csemegékkel mint 4U1ITU, TJ3SN, ZS6BTE...

Even short skip on 6m

 

HA8CE 144 MHz-en Föld-Hold_Föld (EME) összeköttetésekkel teljesítette a feltételeket és elektronikus úton meg is kapta a

SOCHI WINTER GAMES XXII. RUSSIA - 2014 EME

diplomát.

Congrats Pista!

Az összeköttetések:

2014 02 08    17,53 UT      144          RK22WG     0/0         EME/jt65b      KN96TB        Vitaly
2014 02 08    18,31             144         RA22AL        0/0            same          KO59XW       Serge
2014 02 09    18,41             144         RU22LR      0/0             same          MO26VX        Team
2014 02 10    18,40             144          RN6DJ        0/0             same         KN96VC        Sergej
2014 02 10    21,34             144         RN3A            0/0            same          KO85NV        Paul
2014 02 11     18,04             144        RW3AC         0/0            same          KO86SH        Evgeny
2014 02 11     22,20            144         RV9UV          0/0            same          NO34GA        Nick
2014 02 13     20,06            144         RK9JR          0/0            same          MP82RD       Denis
2014 02 14     18,40             144        R3BM            0/0            saqme        KO85PD        Mike
2014 02 14      18,36            144        RU1AA          0/0            same           KP40XD        Alex
2014 02 15      21,04            144         RX3A            0/0            same           KO95DI          Nikolay
2014 02 15      21,14            144        RK22AA        0/0            same           KO95BW       Sergey
2014 02 15      21,30            144        UA4LCF        0/0            same           LO44EH        Igor
2014 02 16      18,36            144        RZ3BA/1       0/0            same            KO56BC       Vlad
2014 02 17      20,42            144        RZ6ASC       0/0            same            LN05CI          Alex
2014 02 17      21,08            144        RK22BC       0/0            same            KN84VR        Alex
2014 02 17      212,20          144        UA4AQL        0/0            same            LO20QB        Al

 

2014. május 4.

Estefelé már jött a multihop Es riasztás EA6VQ-tól. Volt aki résen volt.

HA - C5 multihop Es QSO

 

Később az USA-ban is nagykiterjedésű esemény volt.

Es world wide

 

Reggl fölöttünk volt az Es:

Es above us!

 

2014. május 3.

Az első idei transzatlanti multihop Es megfigyelés K1SIX által:

1st XATL MultiEs opening in 2014

2014. április 30.

Rádió aurora Magyarországtól északra. (DL, SP...)

Middle latitude aurora opening

 

2014. április 20.

Megjöttek a Lyridák, kezdődik az Es szezon -ami már nem kedvez a TEP eseményeknek.

Es season starts NOW!

 

2014. április 3.

Időközben ZS6AYE nyugtázása is megérkezett az LotW-re:

LotW confirmation for HA6NN from ZS6AYE

Ma délben rendkívüli TEP esemény örvendeztette meg a magyarországi és a szomszédos országok rádiósait. Valószínűleg az egyik rekord EI3KD és ZS6A öszzeköttetése volt ezzel a terjedési móddal.

HA6NN-ZS6AYE QSO on 6 m SSB

DXMAPS QSO list

EI3KD így számol be a rendkívüli terjedési eseményről:

http://ei3kd.73tu.com/?p=779

2014. március 29.

Ma délelőtt Es esemény volt Európában. Ez némileg kellemetlen a CQ WW WPX verseny résztvevőinek.

10:50 UT-kor F2 riasztás érkezett EA6VQ-tól. Ez jelenleg a domináns terjedési mód, noha valamilyen okból a terjedési útvonalakat feketével jelölik -azaz ismeretlennek minősítik.

Az elérhető DX állomások Afrika déli részén és környékén: ZS6EZ, V51B, FR4NT

HA3UU: "Ma helyi időben 11:00-kor CW ZS6NK 50105 20 over s9, 11:10-kor SSB ZS6NK 50115 10 over s9, 11:25-kor CW TJ3SN 50095 50 over s9. Nem hívtam meg őket, mert már sok QSO volt velük."

 

F2 opening

2014. március 27.

ZS6WN 14:54 UT-kor hallja HG1BVB beacont 419 riporttal!

HA1WN és OE5MPL, OE1WWA is veszik a dél-afrikai jeladókat. A mai csúcs EI3KO megfigyelése: ZS6JON/B.

Info: http://www.dxmaps.com/spots/map.php?ML=L

2014. március 25.

QSO of the day:

F2 QSO from Croatia to Falkland Islans

Friss hír: HA7TM már március 19-én összeköttetésben volt VP8NO-val.

HA0DU 6 m EME segítségével a KL7 és az FW DXCC entitásokat írthatta be a logjába.

USA opening by F2 layer!

1st USA opening of the season on 6 m now by F2

 

2014. március 23.

Első Es DX 50 MHz-en:

J28NC 6 m Es DX

 

 

2014. március 22.

Működik az F2 réteg!

6 m F2 QSOs Across the pond!

 

2014. március 20.

DX lehetőségek az F2 réteggel 50 MHz-en:

F2 openin on 6 m!

 

 

 

2014. március 12.

HA9MDP Péter ma adott hírt arról, hogy a korábbi hetekben tesztelt HG6RUA FM átjátszót telepítették Galyatetőn HA5CD Csabával.

Az átjátszót korábban a Hármashatárhegyen tesztelték. Onnan is jól hallottam.

Köszönet illeti a konstruktőröket és a tesztelésben résztvevőket is!

Péter levele:

Tegnap HA5CD Csabával lecseréltük a galyai 70cm átjátszót az új frekire 439.375 -7.6MHz a ctcss 114.8. Az antenna körsugárzó V4R. A régi frekvencia megszűnt (434.825). Az ICOM átjátszó javítás és hangolás után kerül majd vissza a helyére most 2 X GM300 rádió üzemel. A 2m átjátszó sajnos recseg ropog néha használhatatlan, a 2m antenna cserére szorul! Ha rá tudtok nézni akkor írjátok meg mik a tapasztalatok a régi frekihez képest, az eddig visszajelzések alapján mindenütt javult az ellátottság. Köszönjük a beállításban és tesztelésben résztvevő állomások segítségét!

73  

Barnóczki Péter HA9MDP

HG6RUA Galyatető

2014. január 20.

Közzétetteék a Dresdener UKW Runde (DUR) 2013 eredményjegyzékét.

A eredménylisták és képek forrása:

http://dl0tud.tu-dresden.de/wordpress/?page_id=282

A magyar állomások szép eredménnyel vettek részt az aktivitásban.

1.Platz OM Gabor (Gabi) HA8MV 11 Teilnahmen 58610 Punkte
2.Platz OM Mirek OK2UYZ 12 Teilnahmen 51848 Punkte
3.Platz OM László (Laci) HA5UA 11 Teilnahmen 33294 Punkte

A decemberi eredmények:

DUR '13 results

A 2014. évi első aktivitás tegnap volt.

2014. január 12.

Ma 11:47 UT-kor EA6VQ riasztást küldött 50 MHz F2 eseményről!

F2 opening on 6m.   For details please visit http://www.dxmaps.com/spots/map.php?Frec=50&Map=EU 

2014. január 11.

Ma érkezett meg HA8CE listája az előző évi DX-termésről:

Ígéretemhez tartva magam, beszámolok a 2013. április elejétől eltelt időszak említésre méltó összeköttetéseiről a 6 és a 2 m-es sávban. (  * - gal jelölve az új országok és négyszögek  )

 

50 MHz :

 

máj. 3        3DA0NJ *                  KG53OT

máj. 5        FR4NT                       LG78PX *

                   TS8TI                         JM53KT  *

máj.11       D2EB *                      JI61OD   *

máj.14.      RB1SIX                     KO73DD *    (lis?)

máj. 18      TF5B                         IP05DQ  *

máj. 19      YI1RZ *                     LM23EF  *

máj. 24      VK8AW *                   PH57KO  *

                    VK8MS                     PH57KP

máj. 30      EA4ED                     IM79FW   *

jún. 2         GM0KZG/MM           JO16CJ  *

jún. 7         TF3ML/P                  HP93KU  *

jún.10        LY2AAM/MM            JO95DC  *

jún. 13       13 X JA  & VU2RBI

jún. 18       20 X JA     (JQ2VVH - PM94MV*  & JA1KAW - PM62HH*)

jún. 19       LY2AAM/MM            JO85WA *

                   VP2V/W9DR *        FK78TR *             

jún. 20       JA8FHM                  QN01NS *

jún. 21      OH/DH2UAK           KP45SL *

jún. 22       DU7/PA0HIP          PK10XH *

jún. 26       VP2ETE *               FK88LF

jún.29        EX9T                       MN82SD *

jún. 30       6M6M                      PM34TO *     &  6 X JA  & BA4SI

júl. 1          BV2DQ *                 PL04PV *

júl. 7           3 X JA   &  4 X BA

júl. 9          TA3EC                    KN30ED *

júl. 12        UK8FF                   MN60BK *

                   RA4FF                   LO33HC *      (lis?)

júl. 21        UT5B                     KN29KD *

júl. 24        OH7EBY               KP43UL  *

aug. 4        TF3ML/P               IP03AS *

aug. 10     EI9E/P                   IO55VD *

szep. 22    W7JW                   EN82FJ *       EME

szep. 24    VK5SIX                 PF95HJ *        EME

nov. 1         D4C                      HK76MV *

nov. 18       ZS6JM                  KF15BT *

nov. 21      ZS3SVD               KG21DO *

 

 

144 MHz :

 

ápr. 13         9G5EME  *                 IJ95GB *

máj. 4          K7ULS                        DN41CI *

máj. 20        EA8TJ *                      IL18RJ *

máj. 24        RA9LR                       MO27TC *

jún. 4           KB5WIA                      CM88XH *

jún. 19         DH8BQA/MM             JO95AB *         mode : FSK441 / MS

jún. 27         9X0EME *                  KI58BA *

                      LU1HKO                   FF78VN *

júl. 5             VK7JG                       QE38NN *

júl. 11           LA/DM2BHG             JP77DI *

júl. 15           ZL2LN                       RE68MV *

                      ZL2ADU                    RF60WN *

júl. 24           ZL2MQ                      RF80KL *

aug. 11         RZ4CWW                 LO21TM *       mode : FSK441 / MS

aug. 17        UA1OEJ                    KP94VN *

aug. 18        OX3LX                       HQ90AL *

aug. 22        HK1H *                      FJ29EM *

                      CX1AA                       GF15WC *

szep. 9         3B9EME *                 MH10QH *

szep. 20       FP/DL2NUD *         GN17TC *

szep- 23      ZS6BUN                   KG43CU *

okt. 17          YJ0HP *                    RH42DG *

okt. 20          VK4AMG                   QG62LP *

                      IG9Y                          JM65HM *        mode : FSK441 / MS

okt. 29          KK6FAH                    DM04JG *

nov. 3            RX8XR                      LP52AI *

nov. 11          H44HP *                   QI90XN *

nov. 17         N8RPA                       EN91LL *

                      N0QJM                      EN13LM *

nov. 18         KE6ILX                      CM99EK *

 

 

A 144 megás felsorolásban a jelölt három összeköttetésen kívül valamennyi JT65b / EME üzemmóddal jött létre.

50 MHz-en a státuszom : 825 négyszög és 170 ország, 144-en pedig 838 négyszög és 122 ország.

 Bandi tedd a többi közé, minden jót neked, 73 Pista

 

 

2014. január 4.

HA0DU beszámolója az elmúlt évi tapasztalatokról az 50 MHz-es sávot illetően:

Márciusig semmi. Március 4-én XT2TT. Március 9-én TX5K (Clipperton, EME). Áprilisban 1 db ZS6. Május volt a legjobb hónap, 3-án 3DA0NJ, 7-én D2EB, 11-én TJ3SN, 16-án KH7Y (Hawaii, EME), 19-én YI1RZ, 20-án VK8AW (1. HA-VK földi úton), emellett 3B8CF, ZS-ek, TS8TI. Június volt a legnagyobb csalódás, 2-án JF2HEV (az egyetlen JA egész évben!), 17-én BD8ASG, EX8MLE, VP2V/W9DR, 30-án 6M6M és UK8FF de egész hónapban nem volt egy darab USA se. Július 19-én 3 db USA, egész hónapban semmi más. Augusztus 3-án volt (számomra) minden idők legnagyobb USA terjedése, 7 db W/VE ES-sel (röhej, nem?), majd 8-án N6RMJ (EME). Szeptemberben nulla, zérus, semmi. Október 15-én ES-sel FR4NT, majd este HR9BFS, W7JW (mindkettő EME). 18-án ZS6AYE, aztán semmi. November 11-én K8WW és N3XX (mindkettő EME). November 17-én meglepi terjedés, TJ3SN, ZS4TX (aki a 7 megás dipóljával rádiózott KG30-ból), 21-én ZS4TX/6, aztán 28-án évzárónak VK0JJJ (MC12, Antarktisz, EME). Decemberben néhány sikertelen EME próbálkozás, aztán csend.
Ezekkel sikerült 173-ra feltornászni az élő DXCC körzetek számát, a kockákét pedig 641-re.
2014 esetleg még hozhat valami kis F2 terjedést, de vérmes reményeim nincsenek...
73 GL
Pista HA0DU

2014. január 1.

Ma délután minden bizonnyal létesíthettünl volna VHF aurora összeköttetést ha figyelünk! Még 432 MHz-en is voltak aurora és FAI összeköttetések!

Breaking news: M9.9 flare NOAA AR 11936 peaking az 18:52 UT, half an hour before!

432 Mhz aurora!

 

2013. november 18.

Nemrég tértek haza a Lampedusa szigetére indított DX expedíció tagjai, akik minden HF és VHF sávon dolgoztak az IG9Y hívójellel. Résztvettek a CQ WW DX SSB versenyen is.

A csapat tagjai részletes képes beszámolót készítettek az expedíció munkájáról, ill. az eredményekről. A VHF munkáról By Rob Hardenberg, PE1ITR írt beszámolót, ami a képek alatti linken érhető el.

Island of LampedusaAntennas of IG9Y

" m MS QSOs4m MS QSOs

HA1YA munkahelyeHA1YA PC5A PE1ITR

A teljes beszámoló itt olvasható

2013. augusztus 13.

HA8MV Gabi a 2012 októberi VHF és UHF nemzetközi versenyen az 'Overall Single Operator' 
magyar viszonylatban eddig a legkiválóbb eredményt érte el.  
http://www.ok2kkw.com/contests/12/uhf_contest-2012_iaru-10.txt   

A 3 cm-es sávon ismét túlszárnyalta magát: DJ5NQ JN47QT 858km. (RS)

Gabi példájára mások is kedvet kaptak az UHF/SHF munkához.

HA3GR Feri ismét részt vesz a 10 gigás munkában, szépen halad, s már Ő is közelítgeti a csúcsokat: 
DK5AI JO51GO 784km.

Egy kép HA3GR antennájáról:

 

2013. augusztus 4.

DX of the day:

Ahogy fordul a Föld, újabb visszaverő helyek alakulnak az Atlanti óceán fölött. Így lehet átlőni pl. Kanadába. A megjelölt visszaverő hely a valóságban minden bizonnyal magasabban van de ahhoz is nagyon laposan sugárzó antennarendszer kell, hogy az ionoszférába eljuttassuk a kilowattokat. Aztán a scatter (szóródás) eldönti hol hallanak meg...

How to span the pond!

 

Visszaverődik az erős napsugárzás a a Kárpát medence területéről. Eredmény: Délelőtt fölöttünk van az Es góc! Meteorok is bőven vannak.

 

 

2013. augusztus 3.

Sajnos ezen a térképen nem jelenik meg minden transzatlanti összeköttetés mert a GB7RAU clusterbe nem jut el minden spot a feldolgozhatatlan beírások miatt!

 

2013. augusztus 1.

 

2013. július 25.

DX of the day:

Lybia on 6 m!

Lybia on 6m!

 

2013. július 24.

All VHF bands go early in the afternoon. Hrd K1TOL on 6m, etc.

All VHF bands go!

2013 július 23.

HA1WA - EA8TX 70 MHZ-en! Congrats!

EA8 - HA QSO on 4 m!

2013. július 22.

A dunántúli állomások -pl- HA1VQ, HA2EQD, HA3MG ki tudták használi 144 MHz-en a ma esti Es eseményt.

144 MHz Es from Transdanubia to the Ikraine

 

2013. július 21.

Ha nő az "ugrástávolság" megnyílhat az északnyugati átjáró multihop Es-sel vagy F2 terjedési móddal!

CQ WW DX VHF 2nd day

 

2013. július 20.

CQ WW DX VHF Contest. Vannak akik átjutnak. Magyarországról inkább csak tropo van és meteor börsztök.

Transatlantic Qs during the CQ WW DX VHF Contest

2013. július 19.

Itt az első idei pipeline az USA-ba! Kár, hogy eddig magyarok nem érték el!

Riasztás EA6VQ-tól 19:24 UT-kor:

F2 opening on 6m.   For details please visit http://www.dxmaps.com/spots/map.php?Frec=50&Map=EU 

 

Pipeline to USA from West Europe

 

2013. július 15.

VHF Es ma délelőtt:

Some morning Es in Europe

 

2013. július 24.

HA8V Gabi nemzetközi második helyezést ért el a hónap elején megrendezett IARU Region 1 Subregional (Field Day) versenyen, aminek a leánykori neve Polni Den.

 

Visit: http://www.vhfcontest.net/?cat=13&zavod=68&lang=eng&kat=getlog%2Fclaimsql&country=0&power=0&vyber=Select

 

 

 

2013. július 11.

DX of the day:

Dx of the day 130711

 

Hollandiából már át lehet kiabálni az óceánon!

Es world wide plus F2?

Délelőtti Es és északról közelgő QAZ. Hr QRT...

Canaray Islands and Albania on 6 m

2013. július 10.

HA1YA Görögországból norvég jeladót is hallott 70 MHz-en:

SW8YA in Greece

Így néz ki az 50 MHz-es sáv amikor nagy Es van:

A vett beacon a Baleári szigeteken van EA6YAI JM 19NL

RX is an Ezcap dongle

A korábbi G1 fokozatú mágneses vihar után ismét van Es esemény mindhárom VHF sávon:

 

2013. július 8.

Ma délelőtt számos magyar állomás létesített összeköttetéseket a Távol-Kelet országaival.

Aktív volt pl. HA3UU, HA5JI, HA5WA, HA5CW, HA6NY, HA8CE, HA0DU

Aki a DX clusterbe így írja be az összeköttetést: DX JH6DCI 50103 KN04AB<ES>PM52CD

annak az útvonala megjelenik G7RAU és G7IZU térképein. A relációjelek közé más terjedési mód rövidítése is beírható, pl.: TR, F2

YU7EF - JH6DCI QSO

2013. július 7.

DX of the day:

DX of the day 1307072005ut

 

 

2013. július 6.

Mid latirude aurora:

2013. július 4.

Amerikai ünnep! W1JJ már átjutott:

W1JJ came across the pond!

 

2013. július 2.

Aktivitás 70 MHz-en 20:0 UT-kor:

4 m Es 1307022000ut

 

Aktivitás 70 MHz-en 10:40 UT-kor:

Activity on 70 MHz 1307021040ut

 

2013. július 1.

DX of the day:

A koraesti DX: EA8/DL3GCS. Harmadszorra sikerült egy 529 riportot kapnom...

 

 

2013. június 30.

Nyitás kelet felé 144 megán:

Strong Es above Russia!

2013. június 29.

Mindhárom VHF sáv használható!

DX of the day.

 

Fokozódó aktivitás 70 MHz-en:

 

2013. június 28.

DX of the day:

Aurora Dx of the day

Aurora, esti fény...

Mida latitude aurora event

 

Az idén is az Es gócok gyakori előfordulási helye a Pireneusok környéke. 70 MHz-en a JN98VC QTH-ról ezek 0,2 fok emelekedési szöggel érhetők el. Ehhez alkalmas antenna nincs...

2013. június 27.

DX of the day:

DX oif the day

70 MHz Es aktivitás:

 

2013. június 26.

VHF Es world wide:

 

Délelőtt használható a 4 m!

4 m Es DX

2013. június 23.

Mid-latitude aurora

Mid latidue aurora opening at 18:02 ut

2013. június 22.

HA5JI legújabb DX összeköttetései 50 MHz-en:

Az utolsó pár jó QSO:
 
VU2RBI
4L1UN
VP2V/W9DR
VP2ETE
KV4FZ
FS/K9EL
HI8W
PJ4NX
BA4SI
 
Japán eresztés a napokban: 19db.
Most 143 DXCC-nél tartok 6 méteren.
73
Gyuri
HA5JI
9el. Yagi 15m Boom 30mH

=ooo=

Angliában 70 MHz-en hallják HG8BVC-t! Akinek van felszerelése a négy méteres sávra, már kezdheti a forgalmazást!

HG8BVC was heard in Enland at 08:35 UT!

 

2013. június 21.

Dél felé még van lehetőség Kína felé!

China on 6 m!

 

2013. június 20.

Délután 13:21 és 18:14 UT között ismét nagyszámú összeköttetést létesítettek 144 MHz-en -magyar állomások is. HA1VQ 19:12-kor még egy FAI DX-et is elcsípett -RA3WDK-val váltott riportot.

50 MHz-en a Nyugat-Indiák számos szigete volt elérhető a szerencséseknek.

VHF DX all the day on all VHF bands!

 

Ma délelőtt is érdemes figyelni Japán felé!

 

2013. június 19.

DX of the day:

Csaknem megismétlődött a tegnapi helyzet:

Magas határfrekvenciájú E-réteg Európa fölött?

High MUF E-layer above Europe

Visit: http://www.ips.gov.au/Images/HF%20Systems/Global%20HF/Ionospheric%20Map/WorldIMap0.gif

2013. június 18.

DX of the day.

DX of the day 7X5QB

 

Nagy Es esemény 144 MHz-en. Magyarok kezdték 15 UT-től. HA1FV és HA1VQ tarolt...

HA0MK - EA6RF QSO on 2 m

HA0DU híre:

Tegnap este 1825 UTC-kor sikerült a VP2V/W9DR távírón, de nem írtam be a klaszterbe...

73 Pista HA0DU

=ooo=

Ma délelőtt is elérhetők a távol-keleti állomások. HA8CE zsinórban létesítette az összeköttetéseket japán állomásokkal.

BA4SI HA5JI-t sem hallotta meg... :(

BA4SI was heard well...

 

2013. június 17.

DX of the day:

Pop has done it!

Nyílik a 6m Távol-Kelet felé!

China on 6 m!

 

2013. június 16.

Természetesen a verseny után megjött az Es...

Dx of the day:

DX of the day 9Y4D

 

2013. június 15.

Murphy közbeszólt. Az IARU Region 1 50 MHz versenyen nincs Magyarországról elérhető Es góc!

A jól felszerelt állomások tropo összeköttetéseket gyűjtenek.

Nyugat-Európából délután még el lehetett érni pl. a kanadai állomásokat is:

Portugal has got luck!

2013. június 14.

DX of the day:

 

2013. június 13.

Japán felé szabad az út 6 méteren! HA8FK CQ JA-t hív. HA5JI, HA0DU, HA8CE figyel...

 

2013. június 12.

DX of the day:

 

All VHF bands go!

 

2013. június 11.

Dx of the day:

2013. június 9.

DX of the day:

 

Minden VHF-sáv használható. Sajnos a térképre időnként téves adatok is felkerülnek...

 

2013. június 8.

HA6NM sok képet vett MMSSTV-vel HA4BM kísérleti ballonjának a repülése során:

A freki PMR 446.005 MHz volt.
 
A rádió: FT-736R
Az ant: Masat-os 11 el H/V forgatón.

73 6nm Laci

2013. június 6.

6 m DX world wide:

6 m aurora északon:

 

2013. június 5.

6 m DX world wide:

DX of the day:

 

2013. június 4.

Big bang:

2013. június 2.

Ma Európában és az USA-ban is nagy Es esemény volt. Délután Európában a MUF elérte a 160 MHz-et.

These maps are generated on my own computer using G7RAU's LiveMUF software.

2013. június 1.

DX of the day:

2013. május 30.

DX of the day:

Rendkívül erős ionizáció alakult kis a francia Alpok környékén. A piros vonalak a 144 MHz-es, a kék vonalak a 70 MHz-es és a sárga vonalak az 50 MHz-es összeköttetéseket jelölik.

1st pipeline to USA:

Season's first pipeline to the USA from Portugal

Olyan sok a visszaverődési hely, hogy már E-rétegnek tűnik.

Layer-like Es over Europe.

2013. május 27.

A május 24-én pénteken kezdődött mágneses viharok után, s amikor tegnap, május 26-án vasárnap az egész RH tartomány hullámterjedési állapotát az MRC webhely kezdőlapján a 'poor' szó jellemezte, ma már javult a helyzet. Most a 'fair' a megfelelő szó.

Északon van kis rádió aurora 144 MHz-en de már újra megindult 50 MHz-en az Es.

New DXCC!

2 m aurora event in the Scandinavian region

May 25th Saturday magnetic storms

2013. május 22.

Egyre több magyar állomás érhető el 70 MHz-en is:

 

2013. május 21.

Dx of the day:

 

Ritkán látható Es góc Norvégia felett:

Sporadic E-layer over Europe

Andy on the road again:

HA2RD's WSJT-X QSO with the author K1JT

 

 

2013 május 20.

DX of the year:

HA0DU: 1028-kor a semmiből előbújt VK8AW (LOC: PH57ko), és kb. másfél percig 559 volt nálam. Én csak 519-et kaptam, de akkor is FÖLDI VK QSO! (EME-vel már van)

-ooo-

VK8MS's CQ was heard by SV2DCD 519

DX of the year

Nyitva vana az északnyugati átjáró is!

Forrás: DXMAPS

-ooo-

Baghdad calling:

HA0DU legújabb trófeái: KH7Y és YI1RZ. Ezekkel Pista DXCC körzeteinek a száma már 170.

http://www.hrdlog.net/ViewLogbook.aspx?user=YI1RZ

Ez az eredmény a kiváló antennának is köszönhető.

-ooo-

A napokban bukkantam rá a WSJT-X üzemmód használóira. A hazai állomások közül minden bizonnyal HA5WA a legelső felhasználó.

A beszámolóját itt adom közre:

Április közepe óta dolgozom JT9 módban és csak az év eleje óta kezdtem
kipróbálni a többi "új" módot, mint a JT65-HF JT6M, és ROS
Itt nálam jelenleg elég szerény a felállás, ezért fordultam ezekhez a módokhoz.

Kis teljesítménnyel 20-30W lehet érdekes, ritka DX-ekkel forgalmazni.
Távírón, fónián elég jól állok, viszont digi módban nem, így újra "kergethetem" a DXCC-ket, zónákat stb....

Mellékelem GM3SEK mai WSJT-x képernyőjét, láttad esetleg? A 1206 és 1208 sorok az izgalmasak.

Mellékelem G7CNF eQSL-jét is, látható rajta, hogy 10 mW-al dolgozott a QSO-nk időpontjában

A rig itt egy TS-590 és az antenna többsávos Inverted V dipol 20 méter magasan.
Budapest déli pontján vagyok, pontosan Csepelen, elég jó a kilátás körben.

Hat méteren Európához, közeli DX-ekhez jól használható, a messzibb állomásokhoz már nem annyira,
de azért türelemmel néha távolibb DX-eket is el tudok érni. Tavaly volt az első szezonom,
jövőre szeretnék egy yagit feltenni, a komolyabb munkához.

Jó kisérletezést.

73, Gyuri HA5WA

2013. május 19.

DX of the day:

 

Grönlandon is van elérhető állomás.

Minden VHF sáv használható:

All VHF bands are wide open!

 

2013. május 18.

DX of the day:

Across the pond

 

Breaking news: Hollandiában és Angliában már hallják K2TJ-t és W4AG-t!

2013-05-18 08:47:22 PA5WT (JO22HG) 50.095 K2TJ (FN13ED) 5897 Multihop ES CW 06 DB 7 WPM DX 136 9 5 -

Info from DXMAPS

Éjjel mid latitude aurora warnig érkezett, az első Es riasztás pedig 06:54-kor -mindjárt multi-hop eseményt jelezve:

Multi-hop Es started early in the morning.

These maps are generated on my own PC using G7RAU's LiveMUF software.

2013. május 17.

Finomítottam a WSJT-X beállításait. Az eredmény: QSO GI6ISW-vel.

WSJT-X new adjustments on Wide Graph

 

Ma délelőtt is beindult a 6 m:

 

2013. május 16.

Ez volt a második HA-HA QSO WSJT-X üzemmódban: (Az elsőt HA5LV-vel létesítette Gyuri.)

1st HA WSJT-X QSO

 

 

2013. május 15.

Két jobb antenna 50 MHz-re:

SK0TM: http://11-el.glommingehus.com/#8.1

ON4IQ: http://www.on4iq.com/50MHz_1.htm

 

DX of the day:

DX of the day May 15th 2013

Keményedik az E-réteg Moldova fölött!

HA1FV - RZ6DD on 2 m!

Morning ES in Europe

2013. május 14.

Ma délelőtt és késő délután jól mentek a VHF sávok:

DX of the day:

DX of the day 130514

2013. május 13.

DX of the day:

2013. május 12.

2013. május 11.

2013. május 10.

 

2013. május 9.

DX of the day:

.

2013. május 8.

DX of the day:

2013. május 7.

Új DXCC igazolás 50 MHz-ről:

XV1X eQSL to HA6NN

Esti Es góc délre:

9H1ET from the Mediterranien

 

144 MHz Es alert érkezett EA6VQ-tól!

2013. május 6.

Ma délután a tegnapi jó kis R1 szintű blackout után nem éled a 6 méteres sáv -noha reggel hallhattunk életjeleket.

Remek alkalom, hogy bemutassam HA8IB Karit, az állomását és az eredményeit.

Kari leveleiből idézek.

Május 4.

Ami a 2012 évi szezont illeti, nem panaszkodhatok a 6 métert illetően.
Az uj DXCC körzetek száma 23:
3B8DB, 5H3EE, 5U6E, 9J2BO, C31MO, C5YK, CE2/VE7SV, CT8/DK7LX, CX4CR, D64K, FJ/W6JKV, FM5WD, FR4NT, JX9JKA, LU5FF, PY2BW, 6O3A, TJ3AY, TT8TT, V51YJ, YV5ESN, Z21BB, ZS6WN
 
A terjedés elég korán beköszöntött, a "déliek" S5, 9A, YU, SV, I, IT9, IS, EA, CT, már február végén csinálták az afrikai kontinens állomásait.
HA viszonylatban is, a HA8CE Pista és HA8FK Misi legalább 3 héttel korábban ízlelte az afrikai terjedést mint mi északiak.
Gondolni sem merné az ember, hogy 60-70km-es földrajzi távolság között, óriási a különbség a terjedést illetően.
Nekünk "északiaknak", az első igazi terjedés 2012 március 21-én kezdődött és 2012 november 18-ig tartott, Ezen a napon csináltam az utolsó kontinentális összeköttetést. Afrikával kezdődött, és Afrikával fejeződött be. Október 21-én 10 különböző ZS került a logba, + a Z81D, de legalább még vagy 5 ZS-t elszalasztottam. Egyszerűen nem jutott idő, a bőség zavara miatt.
 
A 2012-es évet lezárva, nagy reményekkel indultam/unk az idei évnek.
Elvileg az idei évnek jobbnak kell lenni mint az előzőnek, ugyanis a terjedési előrejelzés szerint a 2013-as év a ciklus maximuma.
 
Ezt jól ki is beszélgettük a ZL9HR és a PT0S expedíciók élménybeszámolóit követő kötetlen beszélgetésen, az expedíciktól néhány percben elkalandozva 0DU, 5AO, 5JI, 5PT, 5UK, 8EK rádiós barátaimmal.
 
Ami az idei évet illeti, ez nagyon nehezen indult az előző évhez képest.
 
Nehezen, de összejött február 18-án a 6W/HA0NAR.
Sajnos a J5NAR-t illetően totál negatív, kb. 5 percig vettem 559-el, de a már említett déli amatőrsak lenyomtak.
 
Március 4-én bomba térerővel hallatszott 599+10 dB, került a logba az XT2TT, majd 16-án a V51YJ jött vissza CQ-DX-emre.
 
Természetesen az EA, CT, I, IT9, S5 amatőröknek kinyílt a Dél Amerikai és az Afrikai kontinens egy része.
 
Május 1-jén megtört a jég:
az A92IO, 2.-án a TS8TI, 3.-án pedig előbb a 3DA0NJ első HA-3DA, került a logba.
Hogy a  nap szebb legyen, sikerült még 9 - ZS-t abszolválni, a ZS6IQ kimaradt.
 
Szokták mondani: " a remény hal meg utoljára".
 

Május 5.

A mai termés: 3B8DB, 3B8CF, FR4NT, TS8TI, C5YK, PY1RO, PP5XX, PY1WS,PY2OE, PY2EU, PY2WC.

A dél-amerikai terjedés során nem hallottam LU, CE, CX, ZP állomásokat se, pedig kint voltak a sávban.
Pontosabban a CE-t hallottam nagyon gyengén kb. 1 percig.
A HA5JI viszont váltott riportot a CE2-es állomással.

A HA5WA Gyuri írta, "szépen veszem a brazilokat az RH dipolon".

Május 6.

A berendezés: YAESU FT 2000, antenna 5 elemes Yagi (DK7ZB 12,5 - Ohm)
6m boom, 15m magasan.

Az eddig elért DXCC körzetek: 137
73/dx, Kari

HA8IB Kari

.

2013. május 5.

Es world wide:

Es clouds world wide

Az 50 Mhz-et visszaverő helyek világosan kirajzolódnak az osztrák és a francia Alpok fölött.

 

2 m Es a versenyben! HG1Z és HA6W kezdte a távoli összeköttetések begyűjtését:

2013. május 4.

Ma az amerikai kontinensen alakultak ki az Es ionizált gócai:

6 m Es above the American continent

 

2013 május 3.

DX of the day: 3DA0NJ Swaziland HA5JI-nek.

OM5XX János is elérte Komáromból Dél-Afrikát:

OM5XX János from Komárom to ZS6CCY

 

2013. május 2.

A távoli összeköttetések ma már EA6VQ szerint is F2 tipusúak!

DX of the day: FR4NT

DX of the day: FR4Nt

 

2013. május 1.

DX of the day: ZS6WN

Északon néhány auroral-E összeköttetés látható.

DX of the day? PA2M-ZS6WN

Tobb a góc, HA0DU-nak már double hop. Alakul az F2 réteg?

Double hop Es or F2

Kezdődik!

Es opening starts again!

2013. április 30.

Térképen láthatók az első magyar 70 MHz-es összeköttetések. HA1FV egy wattal dolgozik!

DX of the day: TJ3SN

1405 km with one watt'

Két óra alatt sok összeköttetés szöletett és nőtt az ugrástávolság:

Skip distance has increased.

DX of the day:

DX of the day

 

2013. április 29.

Tegnap - a Lyridák meteorraj elvonulása után- végre elkezdődött az idei Es-szezon. Ma este kis európai Es-party van:

2013. április 9.

HA8CE koratavaszi beszámolója gyönyörű DX-listát tartalmaz:

Latest DX-list of HA8CE

 

2013. április 7.

HA8JP tudósítása:

Március közepén én is elkezdtem a 70 Mhz-es kísérleteim.A készülékem IC706mkIIg+HA5IW transzverter 6 watt kimenő teljesítménnyel.
Egy HB9CV antennát gyártottam első lépésben.Szépen működött de kevésnek bizonyult.Nagyon gyenge tropo terjedés közepette próbálkoztam forgalmazni.

Viszonylag rövid időn belül SP9HWY-nal váltottam riportot.Több napig próbálkoztunk az SP6GWB-vel de nem hallottuk egymást.Van azért sikerélmény is ami naplózva van: S51ZO, HA1VHF.
Találtam még itthon egy régi TV antennát,amit átalakítottam 4 elemes yagira. Ez érezhetően keményebben szól. A yagival 9A2SB jeleit bomba térerővel vettem,ez a QSO is landolt a logban.
Gratulálok HA8MV Gabinak az első 4m-es MS QSL laphoz.Hallottam a QSO-t.
A weboldalamon található fotó az antennákról,némi jegyzettel,vmint két videofelvétel.
http://ha8jp.webnode.hu/a70-mhz-4m
Mindenkinek sok sikert!!

73 DX HA8JP Tibi

2013. április 5.

HA8MV Gabi részére megérkezett az első QSL-lap a PF7M-mel létesített 70 MHz-es összeköttetésre.

Aki most tud ezen a sávon dolgozni Magyarországról az DX-nek számít!

 

2013. március 31.

HA8MV Gabi már az első napon sok MS jelet hallott és PF7M vette is a QRP teljesítménnyel adott jeleit.

Az újabb összeköttetéseit is feltöltötte a HAMLOG-ba HA9RQ szerverére:

http://www.hamlog.eu/index.php?pg=11&m=list&usc=1600

Képek a berendezésről és az antennáról:

HA8MV/P 70 MHz antenna

HA8MV/P 28/70 MHz traqsverterHA8MV/P 28/70 MHz transverter shielded.

 

2013. március 29.

Ma megszületett az első CW és SSB QSO 70 MHz-en HA8MV/P és HA1YA között 70 MHz-en.

Ezt további összeköttetések követték és a legszemfülesebb külföldi partner természetesen OK1TEH Matej volt.

Megint egy kis aurora!

DK3EE has reached a reflection area

 

2013. március 17.

Bécsben és környékén (HA1FV) is hallottak állomásokat aurora visszaverődéssel.

Végeredmény:

Remarkable aurora opening

G7RAU in AU QSO

Look at Kiruna Observatory!

 

2013. március 8.

Lassan indul az Es szezon. Már ebben az évben is volt néhány esemény, amiben elsősorban Dél-Európa rádióamatőr állomásai vehettek részt.

A tél folyamán várt rendszeres F2 terjedés 50 MHz-en sem tette lehetővé a távoli DX-ek elérését a magyar állomások számára.

A várható lehetőségek felmérése érdekében HA8MV Gabi barátunk Szarvas város határában a KN06HT LOC négyszögben két jeladót telepített tegnapelőtt, ill. tegnap.

A HA1YA és a HA7CR által készített 70 MHz-es jeladó a 70,081 MHz frekvencián 10 W teljestménnyel és és keresztdipóllal ad.

A jeledó működéséről röviddel az üzembe helyezése után már bejegyzéseket láthattunk a DX-clusterben.

A hat méteres sávban tegnap indult el a HG8BVD beacon az 50,068 MHz-en F1A üzemmódban.

QTH of HG8BVD 50/70 MHz beacon

 

2012. november 27.

HA1XY a kép tanulsága szerint szép DX összeköttetésekkel gyarapította az elért DXCC entitások számát.

HA1XY's LOG on 26th November 2012

 

2012. november 22.

HA0DU DX-összeköttetései az 50 MHz-es sávban:

A KN07 négyszög kicsit kiesik a "szórásból" (HA0DU települési helye. - a szerk.) ami az afrikai QSOkat illeti, bár

D64K, TT8TT és 5U6E ide is beesett, meg csináltam pár ZS-t is, de TJ3AY, 7Q7DFC, 5X1NH, EL2WS, ZD7VC és legújabban ZD8W

egyelőre nem gerjesztett értékelhető jeleket az antennámon.

A TEP jellegű terjedések nagyon ritkán jönnek fel idáig, míg az olaszok, spanyolok és főleg portugálok unottan tekergetnek a sávban a rengeteg afrikai és dél-amerikai között... A fenti hárommal most 163 DXCC és 581 QTH-négyszög van, bár a LOC-vadászat elég távol áll tőlem...

Ma (november 21-én) már I1/I2 körzetből is csinálták PT0S-t, és nálam is voltak időnként azonosítható jelek tőle, mivel azonban PY5CC a 6 méteres operátor, neki sajnos nem jutott eszébe, hogy az olaszok mögé nézzen...

Azt hiszem 1YA Gabi is hallotta, de nem tudom, sikerült-e a QSO.

73 Pista HA0DU

2012. november 18.

HA8CE újabb szenzációs QSO-sorozata:

Megkaptam W7GJ-től nemrégen a 2012-es év top - QSO-járól a direkt lapot.
Az előbbi levelem óta is akadt pár érdekes állomás antennavégre 50 megán : VE5UF - DO61OV (EME), Z81D - KJ54SU, LA6Q - JP62BB, TT8TT - JK72MC, 5U6E - JK13BM, ZS4L - KG41NS, ZS5QM - KG50DL, ZS6HA - KG53BL, ZS5Y - KF59JR, továbbá 144 megán megszületett az összeköttetés CX2SC-vel EME üzemmódban, aki a 113 - ik országot jelentette számomra. Ma délután 5X1NH-t csak hallottam 6 m-en , :-(
50 MHz - en 159 ország és 784 négyszög,

144 MHz - en 113 ország és 795 négyszög az állás.

vy 73 Pista/HA8CE

 

 

2012. november 13.

Aurora a magasabb szélességeken:

Middle latitude aurora opening

Sárga: 50 MHz, kék 70 MHz, piros 144 MHz, lila 432 MHz

2012. november 5.

Az előző hétvégén zajlott le a hagyományo Marconi Memorial -azaz IARU Region 1 144 MHz CW Contest.

HA8MV a szokásos QTH-ról versenyzett, számos műszaki akadály leküzdése mellett. Az elért állomásokat térképen is ábrázolta:

Az elért LOC négyszögek:

A QTH:

 

 

2012. október 29.

Most is a 434775 kHz-en áll a rádióm és figyeli Magyarország legprofibb FM rádió(amatőr) átjátszóját, ami az Echolinken is elérhető.

A hívójele HG7RUE

Az ország nagyobbik részét ellátja. Nálam S9+60 dB-vel jön egy hételemes yagival.

Az átjátszó és az antennák építéséről remek képek találhatók a Ráckevei Rádióamatőr Egyesület weblapján:

http://www.ha7kpd.eu/kepek

A kezdőlapról elérhetők az átjátszó műszaki adatai és egy szintén kivételesen látványos webkamera, ami Budapest panorámáját mutatja.

http://www.ha7kpd.eu/atjatszo-allomas

2012. október 5.

Afrikai állomások hat méteren:

2012. október 3.

HA8JP 50107.0 HA8IB CQ CQ DX 1641 2 Oct 2012
HA5JI 50050.0 ZS6JON/B 449 in JN97KN 1641 2 Oct 2012
YT1AR 50050.0 ZS6JON/B KN03HR<TEP>KG33VV 579 1640 2 Oct 2012
HA8IB 50050.0 ZS6JON/B 559 in KN07OC 1638 2 Oct 2012
IK3OCD 50049.9 ZS6JON beacon 539 corr.. 1638 2 Oct 2012
IK5YJY 50110.0 ZS6AYE cq 1638 2 Oct 2012
IK3OCD 50049.0 ZS6JON beacon 539 1637 2 Oct 2012
DK2EA 50049.9 ZS6JON/B in JO50UF corr QRG, sri typo 1633 2 Oct 2012
HA8FK 50050.0 ZS6JON/B KN06IF<>KG33VV 1633 2 Oct 2012
EA2ARD 50115.0 ZS6OB IN93AH<SP>KG44DE 1629 2 Oct 2012
DK2EA 50115.0 ZS6OB JO50UF<TEP>KG44DE tnx QSO 1628 2 Oct 2012
SV2CXW 50050.0 ZS6JON/B 559 1626 2 Oct 2012
YT1Q 50115.0 ZS6OB cqn qsb 1623 2 Oct 2012
YT1AR 50115.0 ZS6OB KN03HR<TEP>KG44DE tnx 1622 2 Oct 2012
S58P 50115.0 ZS6OB hrd SSB 1620 2 Oct 2012
DK2EA 50040.9 ZS6JON/B JO50UF<TEP>KG33VV dito 1619 2 Oct 2012
EA5/G3 50044.0 ZS6TWB bcn fm kg44rc 549 1618 2 Oct 2012
EA5/G3 50050.0 ZS6JON bcn fm kg33vv 539 1617 2 Oct 2012
DK2EA 50044.2 ZS6TWB/B JO50UF<TEP>KG46RC in suddenl 1617 2 Oct 2012
EA7AH 50115.0 ZS6OB 57 tks 1617 2 Oct 2012
EA6BB 50115.0 ZS6OB 59++ 73 Jan gd DX 1616 2 Oct 2012
ZS6AYE 50110.0 5B4AHY DAVID 5 9+20 1604 2 Oct 2012
IW2CAM 50100.0 EA6SA 599 in jn45RP BS? 1603 2 Oct 2012
EA7DUD 50110.0 EA6SA sri call 1602 2 Oct 2012
EA7DUD 50110.0 EA6BS cq BS 559 1558 2 Oct 2012
DK2EA 50100.0 EA6SA <BS> in JO50UF cq,cq >150deg 1557 2 Oct 2012
YT1AR 50100.0 EA6SA KN03HR<>JM19 cq-ing 1557 2 Oct 2012
ZS6MGM 50125.0 ZS6YH cq 1553 2 Oct 2012
DK2EA 50110.0 EA6SA <BS> in JO50UF hrd 579 1550 2 Oct 2012
YT1AR 50044.0 ZS6TWB KN03HR<TEP>KG46RC 549 1544 2 Oct 2012
9A4K 50106.8 9A2AA cq 1539 2 Oct 2012
OE4VIE 50100.0 ZS6NK 1536 2 Oct 2012
ZS6NK 50100.0 HA8CE 559<>559 1536 2 Oct 2012

Forrás: The DXrobot [pe1nwl@gooddx.xs4all.nl]

2012. szeptember 23.

DX of the Day:

 

2012. szeptember 22.

DX of the Day:

DX of the day

 

HA8CE TEP-pel dolgozik 50 MHz-en, s közben Es is van 4 és 6 méteren:

Intensive autumn Es on 4 an 6 m

 

2012. szeptember 17.

HA8CE beszámolója a 2012. június 27. óta eltelt időszak VHF-DX eredményeiről:
50 MHz
JX9JKA - IQ50OV, OX3KQ - GP47PA, N8JX - EN64VJ, JW7QIA - JQ78TF, W7EW - CN84LV, K7CW - CN87LJ, VO1VCE - GN37OL, K1AC - FN43NA, K1TL - FN41KO, VE9AA - FN66NB, TF8GX - HP84RA, W1MU - FN53EW, W7IUV - DN07DG, RA4FF - LO23MH, R3QN - LO00BK, SV2ASP/A - KN20CG, SE2I - JP95SC, JL8GFB - QN03QG, 4Z5NX/M - KL79NA, JA7WSZ - QM07LP, LY/OH5LID - KO34AX, LY/OH5LID - KO15QC, JF6TAC - PM43VF, LU5FF - FF99RF, TK/IZ3DBA - JN41IV, D64K - LH18PJ, 5H3EE - KI93PF, W7GJ - DN27UB, K7XQ - CM97QI, N7NW - CN87QF, WA4NJP - EM84DG, NN7J - CN85SF, és a szuper QSO a végén : E6M - AH51BA ! ( W7GJ 50 megás EME expedíciója Niue szigetén ) A felsorolás utolsó 6 összeköttetése EME üzemmód.
144 MHz - csak EME QSO-k
VP9I - FM72OH, R1BMS - KO48VR, N9XG - EN60VL, ZL4LV - RE54EC, PY2GN - GG65TV, OX3LX - HP15EO, KH7Y - BK29LL, EW/UY5HF - KO42AJ, RW1AY/1 - KO68NJ, EW/UY5HF - KO32SF, GB2EME - JO02RF, ZL4PLM - RE66DL, ZL3NW - RE66HO, ND0B - EN07GN, W6YX - CM87WJ, BA7KW - OL63SA

vy 73 Pista/HA8CE

 

2013. augusztus 13.

HA8MV Gabi a 2012 októberi VHF és UHF nemzetközi versenyen az 'Overall Single Operator' 
magyar viszonylatban eddig a legkiválóbb eredményt érte el.  
http://www.ok2kkw.com/contests/12/uhf_contest-2012_iaru-10.txt   

A 3 cm-es sávon ismét túlszárnyalta magát: DJ5NQ JN47QT 858km. (RS)

Gabi példájára mások is kedvet kaptak az UHF/SHF munkához.

HA3GR Feri ismét részt vesz a 10 gigás munkában, szépen halad, s már Ő is közelítgeti a csúcsokat: 
DK5AI JO51GO 784km.

Egy kép HA3GR antennájáról:

 

2013. július 24.

HA8V Gabi nemzetközi második helyezést ért el a hónap elején megrendezett IARU Region 1 Subregional (Field Day) versenyen, aminek a leánykori neve Polni Den.

 

Visit: http://www.vhfcontest.net/?cat=13&zavod=68&lang=eng&kat=getlog%2Fclaimsql&country=0&power=0&vyber=Select

2012. október 7.

A szlovének magyar nyelvű versenynaptára:

http://slovhf.net/vhfmanager/index.php?ContestID=85&language=HA

 

2012. augusztus 28.

Látogatás G3LTF QTH-ján: (Tny HA2RD)

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=EHyTnkGftpY

 

2012. július 11.

HA8MV az idei "PD" azaz IARU Subregional versenyen, ill. a Magyar Kupán az idén is jó eredményeket ért el a 432 MHZ feletti sávokban.

A különleges QTH Szarvas közelében található.

APRS Triostar 2m --- 5el. 70MHz Yagi --- 1.1m parabola 24GHz --- fenn
4x11 2m, közötte 4x 23el 70cm --- alatta 150cm 5760-ra parabola --- túlsó tornyon 143cm 10GHz parabola --- elöl 2.2m parabola 23/13 centis fejjel.

A többi vagy profi cucc antennája vagy a helyi gépek vezérlésére használatos GPS vagy analóg berendezés, esetleg internet.

HA8MV versenybázisa

 

2012. június 25.

HA8MV Gabi 5760 megás cucca szép, a horizont kellőképpen távoli:

 

2010. november 30.

Újabb LOC nyugtázása HA8MV-nek a közel 200 mérföldre, jelentős nehézségek árán települt lengyel állomással:

SP5CCC 10 GHz-en

2010. november 3.

Ma hozta a postás bácsi a következő lapokat. 
Ezzel nyugtázták az első YO-HA QSO-kat mind a két sávon:
'73:Gabi
HA8MV's SHF QSOs with YO2KDT

2010. október 6.

Hirek az IARU Region 1 U/SHF versenyről

Az októberi verseny előtt és alatt próbálgattuk a 24 gigás cuccom szárnyait. 
Ismét az önzetlen barátaim közreműködésével két hegyről ment a teszt. 
Egyik messzebb volt tőlem, mint a másik. 151 illetve 190 km. A 60mW-hoz ez bátornak tűnt,
de kicsivel nem vacakolunk... Hi  
A közelebbi test csak egyirányú siker volt, de a távolabbi erős CW, majd később 
még erősebb SSB QSO-t eredményezett! ( nagy élmény)  
Tehát: HG5ED/P-HA8V JN97FQ-KN06HT 191km 24048.145MHz. 
Távolsági HA csúcs volt egy darabig, de a HA5SHF-es Fiúk nem várattak a 'döntéssel' 
sokáig, OE3WOG-gal létesített SSB QSO a jelenlegi 213km-es HA távolsági rekord!  
Valamint még nekem sikeredett 13centin az első YO-HA QSO az YO2KDT/P-vel (KN15AD), 
valamint szintén velük az első 3centis YO-HA is! (216km) 
Egy fotó a jelenlegi állapotról.                 
'73:Gabi HA8MV
HA8MV Qth-ja a 2010. októberi SHF versenyen 

2010. augusztus 8.

HA8MV- IK3HHG

HA8MV Gabi újabb tudósítása:

Nem tétlenkedem 6 centin sem. Most 2010 augusztus 3.-án sikerült összeköttetést 
teremtenem elsőként olasz rádióamatőrrel.  IK3HHG JN65DO - HA8MV/P KN06HT 
A korábban belinkelt oldalon olvashatóak a tények. Viszont érdekesség, hogy fél úton 
közöttünk volt egy zivatarfelhő, de nem volt 'RS' hangja. Igen röviden, csak a lényeget
hallottuk egymásból, ez pedig lehetett 'AS' (airplane scatter-répülőgépről való 
szóródás) is! Tropóként naplóztam...                        
'73:Gabi 

2010. július 24.

HA8MV Gabi az US5WU (KO20DI) állomással létesített összeköttetéssel elérte a 33. QTH-lokátor négyszöget

3 cm-en!

Lásd:

http://www.hamlog.eu/HA8MV/P/logpage1d0.html

2010. július 21.

Friss hírek HA8MV szarvasi telephelyéről:

A 6cm-es sáv már jobban be lett 'lakva' az előző levelem óta. Most 1.5 méteres a 
26 méter magasba szerelt parabola. A teljesítmény maradt, de a mostani barkácsolásom 
egy 30-35 wattos erősítő.  Itt így áll a DX kergetés az általam használt sávokon:  
http://www.vhf-dx.net/top_call.php?search=HA8V-HA8MV/P   
3 centin csak a sávmunka gyarapodott, itt is van 'új magyar csúcs'. 
Jelenleg 813km. A partner: DL1ATI-JO50QU   
http://www.hamlog.eu/HA8MV/P/logpage1d0.html   
Itt 'napra kész' a logom.   
Azért léptem tovább is, sok önzetlen RÁDIÓAMATŐR segítségével már vagyok 24GHz-en is. 
Kicsi cuccal a keleti országrészben nem érdemes vacakolni, 
így rögtön 1.1 méteres parabola 22 méter magasban és '50mW'.   
A fotókat csatolom, '73 Gabi 2010. április 26.

HA5KDQ stábja új antennát épített a 23 cm-re, ami 16 fejből álló 6-os loop rendszer, 31dBi nyreséggel. Az állomás ezzel készült a májusi V/U/SHF versenyre:

23 cm antenna is ready to put onto rotator.

New 23 cm antenna system at HA5KDQ

Foto: HA5IW

2009. május 16.

HA1XY megcsinálta az első összeköttetését 3 cm-en! Gratulálunk!

10 GHz transverter made by HA1YAHA1XY's 3 cm parabola

2009-05-16 15:22:18Z   HA1XY Béla   OK Franci, tks again for first 3cm QSO 73!
2009-05-16 14:58:40Z   HA1XY Béla   CQ by jn77rb
2009-05-16 14:57:23Z   HA1XY Béla   csak rs most Gabi az ant forgatás még ketdetleges R1L
2009-05-16 14:53:57Z   HA1XY Béla   OK, qrx
2009-05-16 14:52:56Z   HA1XY Béla   Koszi, S51RM
2009-05-16 14:52:43Z   HA1XY Béla   sri only rs
2009-05-16 14:52:01Z   HA1XY Béla   Szia Gabi! megvan az 1st 3cm QSOOOOOOOOOO!
2009-05-16 14:51:22Z   HA1XY Béla   Zlatko pse me on .100
2009-05-16 14:50:00Z   HA1XY Béla   Hi Franci! UFF!!!! Tnx fr first 3cm QSO 73! Szia
2009-05-16 14:45:57Z   HA1XY Béla   Szia Zlatko, ok i qrv pse long call
2009-05-16 14:33:15Z   HA1XY Béla   Claudio hr nil also sorry
2009-05-16 14:25:25Z   HA1XY Béla   ok call me
2009-05-16 14:24:52Z   HA1XY Béla   try over jn77vj
2009-05-16 14:23:54Z   HA1XY Béla   pse over any scp jn87ce or other
2009-05-16 14:19:13Z   HA1XY Béla   ok, qrv
2009-05-16 14:16:01Z   HA1XY Béla   ok lsn 100 pse long call
2009-05-16 14:14:44Z   HA1XY Béla   2.5w 90cm dish
2009-05-16 14:12:34Z   HA1XY Béla   ga all Iam QRV on 3cm

http://www.ha1ya.hu/index.htm

Új hírek HA8V-től:

HA8V's 5-7GHz trvtrThe Big Gun

'Befejeztem' az állomásomat, mely így fest:
1.2m parabóla 31 méter magasban, hátára szerelve a kitből és saját
elképzelésből összeállított berendezés.
Ritka alkalmat eltekintve mindig hallom a budapesti jeladót, mely
149 kilométer. (0.12-0.16w kimenő, hőtől függően, kőrsugárzó antenna)
Az októberi versenyen 4 QSO, melyből az OE5VRL/5 új magyar QRB csúcs,
504km.

                          '73:Gabi

432 MHz beacon lista

http://www.mmmonvhf.de/beacmap70.php?ca=HG1BUA&mo=1

HA8MV készül az októberi U/SHF versenyre

Az 5,7 gigás cucc:

HA8MV's 5,7 Ghz rig under measurements

Tropo Karácsonyra

HA1XY összeállítása a 432 MHz-ről:

G3XDY    432207.5 YL3AG       KO26>JO02                     2233 19 Dec
SP3MGM   432200.0 ON4PS/P     jo20/jo73                     2232 19 Dec
PA2M     432206.0 YL3AG       s9 in jo21                    2230 19 Dec
OK1TEH   432000.0 LY2SA       still qrv?                    2228 19 Dec
OK1KT    432203.8 EW1OZ       559 in JO70we                 2224 19 Dec
OK1TEH   432300.0 SM7DIE      new sqr tnx jo70-jo76 691km   2223 19 Dec
DL4DWA-@ 432205.0 MM5AJW      tnx new#, jo61qh-io88ki, 559, 2223 19 Dec
RA2FF    432200.7 RA3LE       PSE BOOMING TO KO04GR         2221 19 Dec
DL4MP    432420.0 DB0VC/B     529 in JN48                   2221 19 Dec
DL8YE-@  432201.0 RA3LE       ko64 jo31 tks qso 1705km      2220 19 Dec
PE1ITR   432209.0 YL3AG       JO21QK(TR>KO26AW tnx! new dxcc2219 19 Dec
PE1HWO   432208.0 YL3AG       KO26AW(TR>JO21GV              2217 19 Dec
SP4JCQ   432203.5 MM5AJW      cw 559 now                    2217 19 Dec
DL3LFA   432920.0 DB0VC/B     jo54->jn67 529!!!.............2215 19 Dec
SP4JCQ   432198.5 DL8BDU      579 in ko13                   2214 19 Dec
PA2M     432200.0 RA3LE       ko64 still s5 here            2214 19 Dec
PA2JWN   432208.0 YL3AG       539 in JO22QD                 2207 19 Dec

 

IARU VHF/UHF/SHF Beaconlist

http://www.ok2kkw.com/iaru_beacon_list_freq.htm

 

Rain scatter lehetőségek 2007. október 6.!

Rain scatter in UHF contest 2007

Tnx HA2RD!

További info: http://www.arso.gov.si/vreme/napovedi%20in%20podatki/radar.html

NAC minden kedden

Érdemes észak felé figyelni keddi estéken. Jó indikátor lehet az OK0EP beacon.

Reception of OK0EP beacon in Europe.

Place of the BeaconOK0EP details

NN0709112000UT

Forrás: http://www.ok2kkw.com/ok0ep.htm (Tnx OK1TEH Matej)

SHF History

HA2RD korábbi SHF összeköttetéseit igazoló QSL-lapok:

OE9XXI QSO 1989 78 GHz

XXI2

XXI3

2007. május 25.

Mindíg vannak meglepetések, így nem tartott sokáig az új csúcs! 
Május 23.-án 3 centiméteren először az I6XCK/6-tal váltottam SSB riportot, mely távolság 674km-t
jelentett. 

Ez is csak 'kérészéletű' volt, mert I4XCC 711km! 

'73:Gabi HA8MV

2007. május 15.

HA8MV írja:

Valamint átadtam a múltnak: egy magyar távolsági rekordot, melyet HA2M tartott 2002 óta!
HA2M-I4JED/4 666km.
A mostani: OK1JKT/P-HA8MV/P 672.2km 10368 MHz-en! 

'73:Gabi