VHF-DX Toplist

 

http://www.vhf-dx.net/top/toplist.php

Távolsági rekordok

http://www.arrl.org/files/file/WA50-Standings/Distance-Records-11-September-2020.pdf

= o o o =

144 MHz ODX lista

A hangfelvételek megállíthatók, újraindíthatók és letölthetők!

Ajánlott böngésző: friss Google Chrome vagy hasonló.

Sound files can be stopped first if necessary!

2024. április 20.

Több figyelmet érdemel EI7GL hírlevele! Van ingyenes verzió, ami 'read only' és ha valaki fizet pár dollárt, véleményezheti is az eseményeket, ill. tagja lesz a közösségnek. Az egyik legérdekesebb levélfolyam a 40 MHz használatáról szól.

https://ei7gl.substack.com/p/ei7gl-amateur-radio-newsletter-0004

2024. április 17.

Újabb szenzáció, HA5KA Zoli mindössze 30 wattal és egy vertikális antennával is elérte Dél-Afrikát!

2024. április 9.

Az 50 MHz-en létesített egyenlítőn túli (transz-ekvatoriális, azaz TEP) összeköttetések sikere láttán 144 MHz-en is elkezdtek a rádiósok kísérletezni és fantasztikus eredmények születtek.

Lásd: https://ei7gl.blogspot.com/

Számos európai ország rádióállomásai szorgalmasan adnak és vesznek a legtávolabbi összeköttetések reményével.

Hazai pályán is történtek kísérletek, éppen ma is. A kísérletezéshet a megszokott digitális adásmódok helyett, az újabb Q65 változatait lehet használni a zaj alatti jelek alkalmazása érdekében.

https://wsjt.sourceforge.io/Q65_Quick_Start.pdf

Ma HA9AL és HA7EG tesztelte az adásmódot -sikerrel. A Q65B beválni látszik -míg az EME összeköttetésekre a Q65C verzió használatos.

NN

2024. március 31.

Rendszeressé váltak 50 MHz-en a szuper DX-ek! A jelenlegi vikend elején ír és spanyol állomás Új Zealandot is elérte 50313 kHz-en!

Lásd még: https://ei7gl.blogspot.com/p/50-mhz.html

Számos magyar állomás is kísérletezik.

NN

2024. március 10.

A tavaszi napéjegyenlőség közeledtével egyre gyakoribbak lehetnek a rendkívül nagytávolságú összeköttetések az 50 MHz-es sávban.

Ilyenekről számol be EI7GL. Március 9.-én Dél-Európából elérhető volt a ZL7DX Chatham Island-en -még hosszú úton is.

Egy spot: 9H1TX (Malta) ZL7DX 6m FT8 21286 km 18:04:43

Picture credit EI7GL

A mai napon is létesültek nagytávolságú összeköttetések a 6 m sávban.

NN

2024. február 27.

Már lassan gyakoribbak lesznek a TEP (Trans-Equatorial Propagation) lehetőségek. Folyamatosan figyelni kell az eseményeket az 50 MHz-es sávon is. Errre a célra nagyon alkalmas a LiveMUF szoftver.

Dél afrikaiak és egy botswanai is vehető volt, majd sorban jelentek meg az ismert afrikai állomások.

NN

 

2024. február 24.

Kezdődik a tavaszi TEP-szezon!

2023. december 18.

Gratulálunk! További sikereket kívánunk a VHF tartományban is!

NN

2023. november 22.

Eljött az ideje, hogy beszámoljak a 2023. évben a 6 m-es sávban történtekről.
Az előrejelzések igen vegyesek voltak. A szakértők egy része azt jósolta, hogy a naptevékenység szintje nem fogja meghaladni az előző évit, és nem lesz igazán markáns napfolt-maximum, mások szerint viszont a 2024 évi maximum akár a valaha volt 3. legjobb is lehet. Én optimista vagyok, reméltem, hogy a második variáció vár ránk.


Ennek megfelelően a rövidhullámon óriási felbolydulást (és hisztit) okozó 3Y0J/FT8WW expedíciók után már februárban visszatértem 6 méterre, és az első jelek igen bíztatóak voltak. Már február végén és március elején is szinte naponta volt jól kihasználható terjedés Afrika irányába, és bár legtöbbször ez a ZS5 és ZS6 körzetekre korlátozódott, jó néhány új hívójelet sikerült naplózni (pl. ZS5TC, ZR6K, ZR6XL, Z21ML). Továbbá a korábbi évektől eltérően rendszeresen felbukkantak az Egyenlítőhöz jóval közelebbi állomások is, mint 3C3CA, TR8CA, TZ1CE. Március 3-án „zörgött először a háló”, amikor 3X1A egyszer csak úgy döntött, kipróbálja, milyen a terjedés 6 méteren, és ezzel nálam is megnyitotta a 2023-as új DXCC körzetek sorát. A másodikra sem kellett sokat várni: március 6-án 5Z4VJ óriási térerővel szólt. Sikerült értesíteni Elvirát, aki éppen 9U5R-ként rádiózott, és - bár csak egy huzalantennát tudott lehangolni (a nekik készített 4 elemes yagi sajnos nem érkezett meg hozzájuk időben), ő is a naplóba került. Egész márciusban folytatódott a jó terjedés Afrika felé, így aztán először 22-én 9X5RU, majd 24-én EL2BG is a logba került. Rajtuk kívül még Z81D, 3B8FA, 3B8CW, 9J2REK és sok ZS/V5/Z2.


Aztán áprilisban jött a fekete leves: hetekig szinte semmi, egy-két OD5, 9K2 mutatta, hogy azért nem teljesen halott a sáv, csak majdnem.
Április végére eltünedeztek az afrikaiak, és inkább a PY/LU/CE irány dominált. Kiemelkedett május 7-e, amikor kb. 20 különböző, főleg PY került a logba. Ezután pedig igazán kezdett szórakoztatóvá válni a terjedés: délelőttönként VK6NH, VK6ZLX, VK8DR, VK8JM, esténként brazilok. Külön öröm lett volna, ha nekem is több jut az YB állomásokból, de be kellett érnem YC2KME, YB0COU és YB1HR naplózásával.
Május második fele aztán a huhogóknak adott igazat: az UN/EX vonalon túlra ritkán jutottunk el, az első JA QSO-ra egészen május 30-ig kellett várni. Se Japán, se Karib... Június 5-én sikerült az első USA (W9RM, Colorado), de semmi több.


Júniusban az igazi sláger Kaz 8Q7KB volt, aki nagy elszántsággal naponta próbálkozott Európa irányába, de a terjedés inkább csak fél perces felvillanásokból állt, és több fél-QSO után már majdnem lemondtam róla, amikor expedíciójának utolsó napján, június 20-án végre megnyílt a HA-8Q vonal, és az ötödik új DXCC is meglett. Megjegyzem, ebben az időszakban volt aktív majdnem ugyanonnan VU7W is, de ő (sajnos) nem felénk, hanem japán felé rádiózott sokat - talán mert az útjához jelentős anyagi segítséget kapott japán amatőröktől?


Már majdnem eltelt egész június, amikor 28-án végre volt egy kis terjedés USA irányba is, néhány W4 került a logba. Július 1-én reggel pár japán, aztán délután megint pár USA, de semmi tömeges. Július 4-én este egy kis Karib (PJ4EVA, P41E, PJ4DX), majd 5-én megint néhány BY/JA, július 7-én pedig 9Q1AA, de még mindig nagyon lusta volt a sáv. Július 9-én pár W5, aztán július 11-én kinyitották végre a JA csapot: 0600 és 1000 UTC között több, mint száz ázsiai - túlnyomórészt JA, de pár HL is - jöttek szakadatlanul. Július 13-án pedig kb. 40 USA, főleg W0 került a zsákba. Július 23-án rövid nyitás W6/W7 irányba, csak 3 új hívójelet sikerült naplózni, a többiekkel már volt QSO korábban. Innentől sajnos elég hosszú szünet következett, egy-két DX hetente. Augusztus 24-én CE3SX és LU7MC zárta a nyári szezont. Sehol egy jó, egész estés karibi terjedés, sajnos összességében az ES szezon elég gyengécske volt.


Az ősz sem indult túl jól. Október első felében W8S és 5W0LM tervezett 6 m-es EME aktivitást, de ezt a szokatlan módon októberben kialakult Egyenlítő menti terjedés teljesen tönkretette. 5W0LM az általam készített szuperkönnyű 7 elemes antennával mindössze egyetlen EME QSO-t tudott csinálni (KJ9I-t, akinek 4x10 elemes monstrum antennája van). W8S pedig a számos expedíciót megjárt 6M8GJ antennával hármat, mind a 3 USA. Érdekes módon az Egyenlítőtől távolabb eső állomásokat ez a jelenség nem gátolta, VK2XN-nel pédául gyorsan sikerült EME QSO-t naplózni, és más VK2/VK3 állomások is jól vettek. Némi reményt ad, hogy 5W0LM operátorai a 7 elemes antennát ott hagyták Atsu 5W1SA portáján, úgyhogy előbb-utóbb majd vele is próbálkozom.


Aztán az következett, amire egyáltalán nem számítottam: október 16-án délben hosszú úton (azaz Afrika irányából) csodálatosan szólt KH6HI a BL01 kockából. Számos HA állomásnak is sikerült vele a QSO. Október 18-án este egyszer csak HC1MD/2 és HC2FG jelent meg a képernyőn, szerencsére kitartott a terjedés, míg mindkettőt levettem. Aztán megint Afrika napok következtek, azután pedig jött október 27-e, amikor a legjobbkor sikerült hazaérnem, miután elvittem az ifjú nemzedéket az iskolába: 0640-kor FK8CP, 0645-kor FK8HA, majd kis szünet után VK4KEE került a logba. FK8CP-re kereken tíz éve vadásztam, számtalanszor könyörögtem neki, hogy próbálkozzunk EME-vel, de soha nem állt kötélnek, mert már van HA a logjában. Október 29-én először VK4FNQ, majd egy óra múlva VK4WDM, aki a következőket írta: „I was extremely please to work you on 6M FT8 a few days ago. It was my first 6M opening to Europe since 2001 and you are my first ever Hungarian station on 6M. I have moved QTH, my Yagi has not been re-erected, and I am using an HF end-fed wire only 8M high” vagyis EGY DARAB DRÓTTAL RÁDIÓZOTT!

Október második felében nyilvánvalóan F2 rétegű terjedés volt, és még nem volt vége! Október 30-án, a CQWW fónia verseny utáni levezetésként Saty 9M6NA próbálkozott európa irányába, és sikerrel! 0756 UTC-kor nálam is hallható volt, úgyhogy teljesen váratlanul újabb új DXCC körzet!!! És még mindig nem volt vége. Ugyanazon a napon délután EME sked YJ0EE-vel. Közvetlenül holdkelte után 3 (HÁROM) percre megkönyörült rajtam a Hold istennője, és hajlandó volt visszatükrözni Leon jeleit, úgyhogy végre sikerült egy új körzetet csinálnom EME-vel is. Aztán még folytatódott a „földi” tüzijáték is, és VU, DU, ZS6, ZD7, PR7, TJ került a naplóba.

Az ősz záró eseménye a hatalmas erőket felvonultató 4W8X expedíció, akik 4 sávra (50, 144, 432, 1296 MHz) EME berendezést is vittek magukkal. Nem indult túl bíztatóan a dolog, napokig senkinek sem sikerült a QSO 6 méteren a magas degradáció (azaz a nagy Föld-Hold távolság), és elsősorban a Timorban nem várt óriási elektromos zaj miatt, ami igencsak megnehezítette Sebastian dolgát. Az antenna áthelyezésével, és egyéb zajvédelmi intézkedésekkel végül is sikerült nekik elfogadható szintre csökkenteni a zajt, és így az utóbbi napokban már egy tucat EME QSO-t naplóztak, november 21-én e sorok íróját is...
Ezzel az idei termés eddig 9 új DXCC (3X, 4W, 8Q, 9M6, 9U, 9X, EL, FK, YJ, most összesen 246), számtalan új kocka (most összesen 1209). Még reménykedem, hátha a december is hoz valami kellemes meglepetést...

73/DX Pista HA0DU

 

HA5LV beszámolója az idei 50 MHz-es szezonról:

Az elmúlt hónapokban én is meglepődve és örömmel figyeltem a 6m-es sávot és az én kedvezőtlen QTH-mról is sikerült jópár afrikai és más DX QSO-t csinálni.

2023-ban 6m-en 526 QSO-t csináltam, a legtöbbet FT-8 módban.
70 DXCC körzetet, 246 WWL négyszöget és Európán kívül 4 kontinenst értem el.
AF (Africa) 21
AS (Asia) 63
NA (North America) 1
SA (South America) 4

A legnagyobb QRB : 10525 km PY5EW / GG46 / 29/04/2023 at 19:17
A korábbi QSO-kkal együtt így már összesen 119 DXCC körzetet gyűjtöttem.

73

Viktor

 

2023. november 13.

144 MHz-en, nagyrészt holdvisszaverődéssel (EME) elértem a kétszázadik DXCC entitást is. Az összeköttetés részletei:

083800 4 -19 2.7 -283 3 # HA6NQ 4W8X PI21 OOO ( JT65B )

Az előző napokban a TJ9MD került a naplóba. Kíváncsian várom lesznek-e még ilyen expedíciók? A covid sajnos visszavetette az expedíciós kedvet.

A QTH négyszögek száma 1182 lett.

73

Sanyi HA6NQ

http://www.vhf-dx.net/top/top_new.php?band=144MHz

A kameruni expedíció EME antennája.

 

2023. november 12.

Az 50 MHz-es sáv olyan meglepetésekkel tud szolgálni, hogy nem hiszünk a szemünknek. Megbízhatóan működik a TEP Európa és Afrika, valamint Dél-Amerika között de az F2 terjedési módra is lehet gyanakodni a kelet - nyugat irányú útvonalak esetén.

Ilyen volt tegnap HA7EG összeköttetése a nagyon aktív DU3LA -val. A kalózkodás gyanuja miatt email-ben tisztázódott, hogy Larry barátunk még HA5OLA-val és más környékbeli állomásokkal is összeköttetésben volt.

 

NN

2023. november 7.

A vasárnapi aurora nem aurora volt!

A VÖRÖS "SAR-ÍVEK" GLOBÁLIS KITÖRÉSE: November 5-én egy CME csapódott be a Földbe, ami szivárgást okozott bolygónk elektromos gyűrűs áram rendszerében. Az eredmény a vörös fények globális kitörése volt az égen, amit "SAR-íveknek" neveznek. Sarki fénynek tűntek, de nem azok voltak. A teljes cikk a Spaceweather.com mai számában olvasható.

A GLOBAL OUTBREAK OF RED 'SAR ARCS': A CME struck Earth on Nov. 5th, springing a leak in our planet's electrical ring current system. The result was a global outbreak of red lights in the sky called 'SAR arcs.' They looked like auroras, but they were not. Get the full story on today's edition of Spaceweather.com

https://spaceweather.com/

Stable Auroral Red (SAR) arcs are another subauroral optical phenomenon. SAR arcs have been extensively studied in past decades (see Gallardo-Lacourt et al., 2021 for a recent review). They are typically described as “spectrally pure” red structures, with a dominant emission at 630.0 nm (Kozyra et al., 1997).Mar 15, 2023

A stabil aurorális vörös (SAR) ívek egy másik szubaurorális optikai jelenség. A SAR-íveket az elmúlt évtizedekben alaposan tanulmányozták (lásd Gallardo-Lacourt et al., 2021 egy friss áttekintést). Ezeket jellemzően "spektrálisan tiszta" vörös struktúrákként írják le, 630,0 nm-es domináns emisszióval (Kozyra et al., 1997). 2023. márc. 15., 2023

NN

2023. november 1.

Mindjárt éjfél és még 50313 kHz-en ilyen egzotikus hívójeleket láthatunk: LU5FF, PY2XB, PY5EW, PP5ZP, XQ3MCC, CE3SX !

LU5FF már megvan, a brazilokat hívtam de összeköttetés nem jött létre. Ebből az derül ki, hogy ezek most nem F2 terjedési móddal jöttek, nagyobb teljesítmény és antenna kellene a sikeres QSO-hoz.

Ma korábban Dél-Afrika volt elérhető. Tegnap az tűnt fel, hogy 40675 és 40680 kHz-en már sok európai rádióamatőr dolgozik. HA7EG az FT847 rádió segítségével venni is tudta ezeket, én pedig látom a LiveMUF térképen.

Kora délután nagy térerővel jöttek az egyenlítőn túli állomások.

NN

2023. október 29.

Rendkívüli világnap. Kora délelőtt láttam meg SP3RNZ Greg bejegyzését a Twitteren:

Long haul F2 opening into Kangaroo land! Great signals from VK4FNQ QG39 and VK4KEE QH30 with short stop on Philippines 4G1G PK03 and DU7/PA0HIP PK10. Then finally Satoshi san 9M6NA1 came back to my CQ!

Láttuk a DX-clusterben a spotokat:

50313 kHz-en, HA7EG-nek a QSO is sikerült. Aztán még egy másik VK is.

Számos távoli állomásról láthattunk spotokat a DX-clusterben is és a képernyőn is.

 

Rám hívott UK8FF Üzbegisztánból, ami közel 5000 km QRB.

Aztán VP8NO is megjelent a sávban Falklandról!

Aztán nagy örömünkre még az A25R hívójellel Botswanából dolgozó orosz-lengyel-cseh DX-expedíció is komoly izgalmakat okozott.

Később is láthatók voltak spotok a LiveMUF térképen is, jelezve, hogy a mágikus 6 m sávban mostanában gyakran van lehetőség rendkívül nagy távolságok leküzdésére is.

 

NN

2023. október 23.

Már napok óta lehet észlelni a TEP terjedési mód működését. Tőlünk jobbára Afrika felé van lehetőség távoli összeköttetések létesítésére. Ma 12 dél-afrikai állomást lehetett venni 50313 kHz-en. Később megjelent a V51JH is, Namíbiából.

Másik terjedési mód is működött, aminek a segítségével DF2WO Harald barátunk okozött örömet több magyar állomásnak a Burkina Fasso-ból létesített összeköttetésekkel.

Alább látható néhány dél-afrikai állomás hívójele is, amiknek a települési helye az egyenlítőtől nagyjából olyan messze van déli irányban, mint a miénk északi irányban. Ezek az összeköttetések a mintegy 9000 km-re lévő távoli állomások jeleinek nagy magasságban történő, egyszeri visszaverődésével jönnek létre.

NN

2023. október 17.

Rendkívül magas MUF értékeket mért mostanában a soproni ionoszonda, így tegnap délben 40 MHz-et. Amellett a geomágneses aktivitás csekély volt.

Azokban az országokban, ahol engedélyezett az új 40 MHz-es sáv használata, már az F2 terjedési móddal létesíthettek összeköttetéseket.

Nálunk tegnap és ma igazán fantasztikus élményben részesülhettek, amikor elérték a Hawaii szigetekről működő KH6HI állomást.

Rövid riport Kölcsey Pista HA0DU-val:

"Tegnapelőtt HA8FK, HG2DX, HA8CE, HA5WA, talán HA8EV, tegnap HA0DU, HA0UZ,
HA5OV, és még voltak HA hívók, de nálam elég rövid ideig jött csak.
Ma kimentem a 4x7 elem tövébe, hátha azzal más KH6-okat is lehet látni, de
ma nem nekünk állt a zászló, franciák, németek és persze az „olajbogyó
zóna” állomásai csinálták. HA1RB hosszasan hívta, de tudtommal nem lett
QSO. Én egyszer dekódoltam KH6HI-t 0943-kor, amikor épp EC5K-nak adott
riportot. Ott volt még elvileg KH6WI és NH6V is, de őket egyszer sem
vettem.

Nekem egyébként KH7Y már megvolt korábban EME-val, de a BL négyszög új volt, a 128."

Néhány spot a finn clusterből:

 

NN

2023. szeptember 20.

Egy remek csapat áldozatos munkájának köszönhetően újra szól a legendás galyatetői FM átjátszó a korábban is használt RV50 (Régebben R1) frekvenciapáron.

Ezt az átjátszót legelőször az MRC kollektívája telepítette a galyatetői üdülő tetőterébe 1979-ben.

A galyai átjátszó sok éven keresztül rádióamatőrök százait szolgálta ki és biztosította az emberek közötti kommunikációt, lehetővé tette a kapcsolattartást, a friss rádiós vonatkozású hírek továbbítását, rendezvények szervezését és főként a segítségnyújtást.

Hallottunk rajta híreket, QTC adást, távkonferenciát, sok műszaki témájú beszélgetést és tanácsadást.

Nagy élmény volt szilvesztekor hallani az állomások tömegét, amikor boldog újévet kívántak egymásnak.

A Motorola cégtől származó CTCSS (Continuous Tone-Coded Squelch System) sajnálatos módon megakadályozza azoknak az állomásoknak a bejutását, akiknek a rádiójában a megfelelő áramkör nincs meg, vagy nem az átjátszó által megkívánt frekvenciára van beállítva. A CTCSS frekvencia az emberi füllel kevéssé hallható és főleg a hangszórók, fejhallgatók által nem reprodukálható tartományba esik.

A galyatetői átjátszóhoz történő átjutáshoz a 114.8 Hz szükséges.

A nagy baj az, hogy még mindig sok üzemképes rádió van a birtokunkban, amik már a CTCSS hiánya miatt nem használhatók az átjátszókon.

Az ország különböző vármegyéiből szerveződött az a csapat, amelyik a közelmúltban egy alapos felkészülés után egy hosszú munkanapon felújította a galyai átjátszót.

A karmester HG9AR beint, kezdődik a művelet.

A torony, rajta három merész ember.

András elhelyezi az X-50 tipusú antennát.

A Csapat

Ecsedi András HG9AR letölthető előadásának a prezentációja a 2015. évi MRC Műszaki Napon:

https://ha5mrc.bme.hu/events/mrcday15/hazai_atjatszok_mrc_2015.pdf

Magyarországi VHF és UHF rádióamatőr átjátszók

http://ha2to.orbel.hu/content/repeaters/hu/index.html

NN

2023. szeptember 11.

A rendkívüli jó troposzferikus terjedést a 432 MHz-en is sokan kihasználták. Akikről tudunk: HA1YA és HA7EG.

Gabi összeköttetései 70 cm-en:

HA7EG egy gyors de fáradságos antennaépítéssel csípte el a nem minden nap kínálkozó alkalmat.

NN

2023. szeptember 10.

Még ma este is működik a szuper tropo -nemcsak 2 m-en, hanem 70 cm-en is!

HA1YA a múlt éjjel és ma hajnalban összesen 125 összeköttetést létesített 2 m-en a JN98FI-ből egy IC-746 rádióval.

A legtöbb távoli állomás skandináv országokból dolgozott de voltak szép számmal más országok -pl. legyelek is- A kilométer átlag 1000 km körül van. Gabi szerint a sáv úgy ment mintha RH-n lett volna!

 

HA7EG logkivonata:

NN

2023. szeptember 9.

Már a hét elejétől olyan rendkívüli troposzferikus távolterjedés tartja izgalomban a VHF sávok kedvelőit, amit 1980 óta nem tapasztaltak az öreg rókák!

A jelenlegi lehetőségek még kedvezőek lehetnek a következő pár napban, elsősorban napkeltekor és napnyugtakor.

A hasonló lehetőségeket valamilyen mértékben képes előre jelezni F5LEN Pascal a

http://tropo.f5len.org/forecasts-for-europe/ URL-en.

HA7EG és HA1YA számos skandináv állomással kísérletezett -sikeresen.

Ki az az F5LEN?  https://www.qrz.com/db/F5LEN

NN

 

2023. augusztus 22.

HA1YA Gabi az idei DXcursion során a görögországi Thassos szigetén sem feledkezett meg a kedvelt VHF aktivitásról és mindjárt kifogott egy jó Es eseményt.

Az antenna mindössze egy fixen felszerelt delta loop.

Gabi az összes RH sávon is QRV. A sikeres forgalmazást mutatja néhány, a DX-clusterbe távoli állomások által beírt spot, itt pl. az új-zélandi állomás riportját. SP = Short Path, azaz a rövid úton vette SW8YA jeleit.

NN

2023. augusztus 15.

Ha 6 m a magic band, akkor a 4 m a surprise band! Már többször meglepett, ma a legjobban, amikor a tavalyi félhullámú dipóllal 3 új DXCC entitást gyűjtöttem be.

Újabban a 70190 kHz az FT8 adásmódra használatos frekvencia.

NN

2023. augusztus 13.

Ma volt a Perseidék meteorraj maximuma. Szép nagy börsztöket lehetett észlelni, amikkel számos szép összeköttetés jött létre.

HA6NN meteor scatter összeköttetései:

 

2023. augusztus 12.

A sokéves megfigyelés szerint amikor sok meteor érkezik a Föld légkörébe, Es gócok alakulnak ki és működnek a VHF sávok.

HA1WA összeköttetései főleg 70 MHz-en SSB adásmóddal, transzverterrel.

2023. augusztus 11.

Ez az időszak mindig nagy aktivtással szokott együtt járni a Perseidák meteorraj érkezése miatt -ami, mint ismeretes még hozzájárul az újabb Es gócok kialakulásához is.

A napokban máris néhány kellemes összeköttetést könyvelhetett el HA7EG.

NN

2023. július 25.

Már temettük az idei 70 MHz Es-szezont, amikor ma reggel egy hatalmas nyitással köszöntött ránk és sok szép összeköttetést tudtunk létesíteni egészen az esti órákig. Meglepő, hogy a számított VHF MUF nem érte el a 144 MHz-et.

HA6NN logkivonata:

NN

2023. július 10.

Több mint 1 év szünet után új hardwerrel újra beindítottuk a HG1BVA/B jeladót 144460 kHz-en.

Loc: JN86CW, 370m asl. ( Kétvölgy- kamera is van.) 15W 3x2 el Yagi 220, 330 és 90 fok irányokba.


http://www.ha1ya.hu/htmkepek/hg1bva.htm


Minél több vételjellemzést kérek, hogy láthassuk hol mennyire lehet hallani.
A gyenge jelek vételéhez PI4 üzemmódot is tud.( pl.az MSHV program tudja ezt a módot dekódolni)
A jeladó GPS stabilizált a frekvencia pontossága < 1Hz.

Gabi HA1YA

 

2023. július 9.

Sok izgalmat tartogat ha a 70 MHz-es sávot figyeljük és megragadjuk az alkalmat amikor megnyílik valamilyen irányban.

Ma remek aktivitás volt -főleg az angol állomások részéről és számos összeköttetés jött létre.

A logkivonatom:

A rádió ICOM IC-7300 és az antenna egy saját tervezésű kételemes home made yagi.

NN

2023. július 5.

Beindult a júliusi távolterjedés Amerika felé. Ma délután, estefelé nagy ugrástávolság mellett nálunk és a környező országokban vehető volt néhány észak-amerikai állomás.

Akiknek a vétel sikerült, azoknak jó antennájuk van, akiknek igazán nagy nyereségű többelemes antennája van és amellett számottevő teljesítménnyel tudnak dolgozni, sikerült néhány QSO.

Később csökkent az ugrástávolság és a skandináv országokba vezette az ionoszféra az amerikaiak hívásait.

Végül beestek a kanadaiak is.

NN

2023. július 1.

70 MHz reggeltől estig, 2 m Es, 6 m DX. A nagy japán nap.

HA6NN logkivonata a 70154 kHz-en lértesített összekötetésekről: (IC7300, 2 ele yagi)

Az idei szezon legjobb japán napja 6 m-en. A térkép gyakran változik, csak egy rövidebb időtartam látszik.

Megnyílt a 2 m is.

NN

2023. június 29.

Ma volt az első idei Big Bang! Este 10 után (CEST) még GP-vel jönnek a spanyolok 70 MHz-en.

Számos magyar állomás létesített szép összeköttetéseket egész nap a 2, 4 és 6 m-en.

Beszámoló:

Nekünk is megint volt egy ES ablak, néhány QSO sikerült.

Kb. kettő órán keresztül hallottam állomásokat, de mindig ugyan azokat.
Rövid periódusokban hangosak voltak, majd eltüntek és újra. Szokásos.
De csak egy irány jött folyamatosan.

17:27 EA6AAU JM19jk SSB 1680km
17:44 EB5HRX IM99tl SSB 1905km
17:47 EA5ZJ IM98tv SSB 1986km
17:59 EA6SA JM19lo CW 1670km
17:21 EA6VQ JM19 +04 -21 FT8 1685km

73

HA8AR Pali

 

NN

2023. június 16.

Kedves Rádióamatőr Barátaink!

A HA5KFU Rádióamatőr Klub csapata június 18-a vasárnapra kitelepülést szervez a Budaörsi Kopárokra,
azon belül is a Farkas-hegyre. Aki arra járna, az délután 3 órától találkozhat velünk.

Emellett szeretettel hívunk minden lelkes amatőrt QSO-zni.
Sok újonc és rádiózás iránt érdeklődő ember lesz a társaságunkban, így nagy élmény lenne részükre,
ha sok összeköttetést össze tudnánk hozni, és be tudnánk mutatni a szakma szépségeit.

Várhatóan a 2m-es hívófrekvencia környékén (145.500 MHz), illetve rövidhullámon a lehetőségek
függvényében 20 és 40 m leszünk elérhetőek, legkorábban délután 3 órától, egész estig.
Emellett érdemes lehet a környék átjátszóit is figyelni.
A QTH-nk JN97LL lesz.

Sok 73-at kívánunk!
Üdvözlettel:
A HA5KFU csapata

 

2023. június 15.

Teljes gőzzel beindult a nyári Es szezon. Ma is minden sáv működött, a magyar operátorok sok szép összeköttetést létesítettek.

HA1VQ 144 MHz-en négy új WWL-négyszöget és 20 összeköttetést gyűjtött be.

A kék vonalak is elkezdtek sűrűsödni. HA1YA és HA6NN fogadta a hívásokat.

50 MHz-en HA7EG volt eredményes egy új DXCC entitás megszerzésével.

NN

2023. június 14.

Egyszer egy életben? Legalábbis egy naptevékenységi ciklus alatt nem sokszor fordul elő, hogy 6 m-en LU és CE állomásokkal dolgozhatunk!

HA7EG két állomást is elcsípett a rövid idejű opening alatt.

Kora délután minden VHF sáv üzemben volt.

(A kék szín jelöli a 4 m, a piros a 2m, a sárga a 6 m -en létesített összeköttetéseket.)

Nem került fel minden a térképre, HA1VQ jó sorozatot fogott ki.

NN

2023. június 13.

Nagy VHF nap volt! Egy egész délutános műszak kellett a 70 MHz -hez. Nyugaton indult de némi biztatásra a kultúremberek hajlandók voltak keletre fordulni.

A 2 m is megint megnyílt. Számos magyar állomás volt jelen minden sávon. Az 50 MHz a mostanában szokásos szórványos DX arcát mutatta, amit a legfeltűnőbben a gazdag öbölmenti országok operátorai tudtak kihasználni.

 

HA8AR jelezte, hogy ismét elkapta a 2 m Es openinget.

A többség az mmmonvhf website-ra töltögeti fel az összeköttetéseit.

NN

2023. június 12.

HA8AR Pali logkivonata és beszámolója:

 

50-144 és 432 MHz-en dolgozom. Az FT8 nagyon megy, szinte minden napszakban van állomás csak szabad időm nincs.
50 MHz-en beindultam, majd lejjebb írok róla.

Az idei évben a szokásos URH versenyeken indultam csak 144 MHz-en.
Közben antenna problémáim adódtak, a nagy szelek miatt.
A 144/432 MHz-es antenna forgatómban elnyírta az éket a szél, forgott amerre a szél vitte.
Megjavítva.
Rig: ICOM 7400 100w 10 EL. DK7ZB UP 12M.
Marconi verseny még ősszel az Alföldről KN06MQ QTH-ról 2. HA illetve 19. hely EU ODX DQ2C 861 km.
A márciusi IARU versenyen 3. helyezést sikerült elérnem HA viszonylatban, EU 21. hely. ODX IO2V 767 km.

Alacsonyabb frekvenciák
Készítettem egy oblong /téglány/ antennát 28 és 50 MHz-re. Kb. 8 méter magasan van az alsó huzal.
Szépen működik, sok szép dx sikerült vele 28-on. Minden földrész jó riportokkal. Végfokom sosem volt, alap rádió ICOM 74000 rövidhullámon 80 Watt
FET csere miatt nem tudja a 100 Wattot. Mindegy is...
50 MHz-en keveset voltam, CW, SSB és FT8 módban dolgoztam, különösebb DX nem sikerült eddig. EU-n belüli Sporadic volt többször.
Hallottam néhány afrikai /Namibia/ és ázsiai /BY/ állomást de ennyi.
Például: Az idén még Japán QSO-m sincs.

FT8-on szoktam dolgozni, főleg 28, és 144 Megán

144 Sporadic-E terjedéssel június 05-én 26 QSO sikerült G-EI-GW állomások, új kocka nem lett.
Nagyon jó hosszú ablak nyílt meg, kb. egy óra hosszú volt, ODX 2182 km EI23M IO51vw

QO-100 szülőföldem project:

Tavaly szeptember óta van Békés megyében az MRC klub QO-100 készüléke. Eddig több mint tízen használtuk,
egyénenként 2-3-4 hétig. Több, mint 1500 QSO sikerült, CW, SSB, FT8, FT4, SSTV módokban.
A készüléket tovább adjuk egymásnak. Van aki csak távírózik, van aki minden üzemmódot ki tud próbálni.
Sikeres történet.

73

HA8AR Pali

 

 

2023. június 11.

A HG1BVB, BVC és HG1BVA jeladókat új generációs jeladókra cseréltük, ( https://rfzero.net/examples/beacons/ )
illetve a HG1BVA/B hamarosan a helyére kerül.


Változások:

A HG1BVB/B 6m-es jeladó sugárzása az 50.007MHz-en MEGSZÜNT.
Az új generációs jeladó ma felszerelésre került, az IARU bcn koordinátorával történt egyeztetés után:
A jeladó 50.480.00MHz frekvenciára került, GPS stabil, CW és PI4 módban sugároz.
Minden 5 perc 3. percében QSY-t csinál 50.009.00MHz-re ahol az Európai koordinált bcn hálózat részeként 1 perc
időtartamra ezen a frekvencián sugároz CW és PI4 módban.Ezután visszatér 50.480 MHz-re.
A jeladó teljesítménye 20W, de egy -3dB-s körsugárzóval H pol-ban sugároz a JN87FI-ből ( 700m)

A HG1BVC/B 4m-es jeladó, 70.060.00MHz en sugároz a mai naptól, 20W teljesítménnyel JN87FI-ből CW és PI4 módban.
A jeladó antennája -3dB körsugárzó, H pol.

A HG1BVA/B 2m-es jeladó hamarosan ismét QRV lesz 144.460.00 GPS stabil frekvencián CW és PI4 módban.
A loc. JN86CW, 15W, 3x2el yagi. H pol.
Pillanatnyilag kísérleti üzemben a HG1W QTH-járól sugároz.( V. pol)
Amint a jeladó a helyére kerül, újabb üzenetben jelzem.

A jeladók OZ2M féle új generációs jeladók, mindegyik GPS szinkronizált.
Minnél több vételjellemzést kérek, vagy a clusterben, vagy a nekem cimzett e-mailben.
Kérem minden esetben az üzemmódot is tüntessétek fel. ( CW vagy PI4)
Külön köszönet S55HH Janinak és S52EZ Jenőnek a közreműködésért és a segítségért!
73, Gabi HA1YA

 

2023. június 5.

Ma is megnyílt mindhárom VHF sáv. Szokatlan módon az esti órákban nőtt meg az aktivitás.

HA6OA CQ-jára 144.270 MHz-en két angol és egy ír jött, távírón.

HA1VQ mai összeköttetései 2 m-en:

Örvendetesen megszaporodtak a magyar riportok az mmmonvhf.de webhelyen!
Fantasztikus Es volt !
Teli problémával. A két napja zuhogó eső miatt a szükségantennám SWR-je majdnem 3 lett, a végfok rövid idő után meg is adta magát. Remélem csak a bizti ment el.
Ráadásul az FT8-as adásom alatt valami rejtélyes SSB moduláció ment ki, Sporadic és hívójelek.
Kiderült a laptopon egy időben futó LiveMuf program generálta a hangriasztást, le kellett tiltanom a hangriasztást ( KillAllSound), ezt javaslom mindenkinek-.
Egész nap itt voltam a szobámban, muszáj volt elkezdeni valami rendet csinálni, mert már én se láttam át a káoszt…
6-kor kimentem TV hiradót nézni, a Pista riasztott.
A spanyolokból semmit se láttam, az EA9-et nagyon sajnálom… A drága Írottkő…
Az angolok időnként jól szóltak, próbáltam új kockát keresni és az érdekesebb hívójeleket visszahívni ( EI, GI, GW ).
Ezért is csak 10 QSO van, rengeteg hívójelet szedtem elő az MSHV AllTxtMonthly könyvtárából, ahol szöveges fájlban az egész forgalmat rögzíti ( lásd mmmonvhf riportom )
Többször befigyeltem SSB-n is, de a CQ Budapest verseny rontotta az esélyeket, így visszatértem FT8-ra, ahol ahogy utólag nézem, sokkal érdekesebb hívójelek voltak, mint SSB-n.
Ez van, várom a következőt, ja meg javítom a végfokot.

73!
Jóska

 

Az amerikai kontinensről számos távoli DX-et lehetett venni 6 m-en.

NN

2023. május 30.

Izgalmas napok várhatók a nyár beköszöntével! Minden nap vannak szép QSO-k a VHF sávokon.

HA1VQ összeköttetései 2 m-en részletesebben, más állomások összeköttetései mellett a

https://www.mmmonvhf.de/es.php

weblapon láthatók.

Az mmm jelentése Make More Miles

HA7EG kacérkodik a szuper DX összeköttetésekkel. Ausztráliában is megint vették a jeleit 6 m-en.

A japánok gyakoriak mostanában a magic band-en.

Az európai állomások végtelen sora a délelőtt folyamán HA6NN QTH-ján:

A rádió IC-7300 éz az antenna HB9CV.

NN

2023. május 28.

Ma kora reggeltől egészen estig tőlünk északra jöttek létre erősen ionizált visszaverő szporadikus-E gócok. Jelenleg, 19:06 UT-kor is Lengyelország és Norvégia fölött láthatók a LiveMUF térképen.

Japán invázióval indult a nap 6 m-en. HA7EG tucatnyi összeköttetést létesített. Néha többen is hívták egyszerre.

HA6NN-nek CQ-ra is jött két japán. Közben megélénkült a 2 m és a 4 m sáv is. A clusterekbe beírt WWL (World Wide Locator -NEM QRA!) adatok alapján számított MUF kilenc órakor (mindig UT) 128 MHz volt!

A mai VHF összeköttetéseim:

NN

2023. május 26.

Párizs környéke fölött erős reflexiós terület alakult ki, így a spotokhoz tartozó WWL-ek alapján számított MUF meghaladta a 70 MHz-et.

Ennek köszönhetem, hogy az idei első távolabbi összeköttetésem éppen ennek a térképnek, ill a LiveMUF szofvernek a készítőjével esett meg.

Akik résen voltak -így HA1YA is számos szép összeköttetést létesítettek a 4 m sávon.

Az antenna nálam egy függőleges dipól volt. (kb. 2x100 cm rézhuzal)

HA7EG összeköttetései 144 MHz-en:

NN

2023. május 24.

Ez az idei első 144 MHz-es Es-esemény napja. Moldova fölött alakult egy igen erős reflexiós terület.

HA1VQ összeköttetései:

 

HA7EG jókor volt jó helyen. Alig győzte dobálni a riportokat a hívó állomásoknak.

Mindezek után még számos távoli állomás elérése sikerült 50 MHz-en is az éber magyaroknak.

HA6NN összeköttetései:

NN

2023. május 15.

Naponta vannak nagy DX összeköttetések 6 m-en.

14:36:05    HA0DU Steve  143515 -9 0.3 1596 ~ CQ YC2KME OI52 unbelievable, but nobody else..
14:30:22    HA0DU Steve  Holy smoke!!!!!!! 142945 -9 0.2 1598 ~ HA0DU YC2KME 73

QTH Grobogan, Indonézia WWL OI52. 10724 km a QRB.

HA7EG-nek ma Mauritius Island elérése sikerült.

NN

2023. május 11.

Le kell írni, hogy a csoda nem csoda. Inkább bámulatos terjedési mód. Jó szó volt rá a pipeline, ami az RH sávokban is előfordult néha. 50 MHz-en azért sokáig hihetetlennek tűnt, hogy közönséges rádióval és antennával  lehet venni ausztrál rádióamatőrök adását. Nálam egy ICOM IC-7300 és egy HB9CV antenna is elegendő volt VK8AW jeleinek a dekódolásához.

A mai esemény részesei szokás szerint HA2NP, HA8CE, HA7EG és mások, akiknek a berendezése jóval hatékonyabb egy egyszerű amatőrnél aki inkább a terjedés kegyeit keresi. A kegyek elnyeréséhez jól jön az űr-időjárás alapos ismerete, hiszen a DX nekünk nem CQ-ra jön!

Mivel kevesen küldenek képernyő mentéseket és információt az összeköttetéseikről, így csak egy-két képpel szolgálhatunk a mai VHF DX show tartalmáról.

A korábbi összeköttetések az idei japán dömping elejőlei voltak, a későbbiekben hatalmas térerővel jöttek a skandináv állomások, főleg a finnek, akik között volt egy Aland Islands-ről is.

Külön ki kell emelni, hogy ezennel az idei 70 MHz-es szezon is elkezdődött, lévén, hogy az Egyesült Királyságból és Európa más helyeiről is többen bejelentkeztek.

NN

2023. május 8.

A csoda folytatódik! Ma reggel HA0DU ausztrálokkal forgalmazott és XV1X is ott volt a sávban.

Congrats are due to Pista!

NN

2023. május 7.

Már tegnap este feltűnő térerővel jöttek a dél-amerikai állomások 24 MHz-en. Ma ez a jelenség 50 MHz-en folytatódott és a térség számos országa elérhető volt kinek-kinek a szerencséje és a felszerelteltsége, QTH-ja szerint.

A dxmaps.com-ra felkerült spotjaim:

Összeköttetés a látottak közül elsőként HA7EG-nek sikerült.

Aztán a számos kísérletből nekem is sikerült a QSO a rutinos brazillal.

Sok távoli állomás útvonalát rajzoltan ki a LiveMUF.

NN

 

2023. április 25.

Mindenképp nagy nap ez a mai! Alighogy megindult az idei Es szezon 50 MHz-en, ma délelőtt már egész Európát lehetett hallani. Helyi idő szerint a déli órákban a 3000 km QRB is elérhető volt.

HA6NN QTH-ján a skót állomások kezdtek jönni 10:45 UT-től. Tucatnyit sikerült beírni a logba, aztán angol, francia és olasz állomások következtek. Összesen több mint 50 QSO jött létre.

Azután indult meg a távolterjedés és sikerült elérni a 3B8FR-t, ami ATNO (All Time New One) lett.

A szenzáció később következett, amikor este kilenckor magyar állomások PY és LU állomásokat hívtak. Még HA8CE is elengedett néhány CQ DX hívást.

 

NN

2023. április 24.

Miután elmentek a Lyrida raj meteorjai, megkezdődött az idei Es-szezon. A reggeli órákban spanyol irányba nyílt meg a sáv, majd az előző éjjeli hatalmas aurora borealis zárásaként auroral-E terjedést tapasztaltunk. Mindezek után Dél-Amerika irányába megindult az erősen területfüggő távolterjedés. Pl.: lengyelek el tudták érni Argentinát és Chilét.

NN

 

2023. április 21.

Folyamatosan változik a kedvező antenna irány!

NN

2023. április 19.

https://www.imo.net/viewing-the-lyrid-meteor-shower-in-2023/

NN

2023. március 24.

A legfrisebb hír a NOAA-tól: 

G4 (Severe) Geomagnetic Storm Alert on 24 March UTC-Day
Friday, March 24, 2023 04:41 UTC

CME influences continue and geomagnetic response escalated to the G4 (Severe) storm level on 24 March at 12:04 am EDT (24/0404 UTC).

https://www2.irf.se/Observatory/?link=Magnetometers

Tegnap még késő este is volt esély aurora összeköttetések létesítésére 50 és 144 MHz-en!

SP3RNZ Greg régi rádiós QSO partnerem és ápolt kapcsolatom szerencsés volt mert az ő szélességi helyzete lehetővé tette több összeköttetés létesítését a G4 (severe) szintű mágneses viharnak köszönhetően.

LiveMUF képernyő mentés:

Aurora opening (nyitás) után Es! Volt olyan elmélet, hogy a korábbi rádió aurora folytán az ionizált gócok elmozognak valamilyen irányba.

PSE VISIT: https://spaceweather.com/

NN

2023. március 13.

Az ISWL jelmondata: WE SPAN THE GLOBE. (Összezsugorítjuk a Földet.)

Lásd: https://www.iswl.org.uk/

Ez valósul meg napjainktól kezdődően, hiszen 50 MHz-en már nincs távolság -azoknak, akik jókor, jó helyen vannak és jól fel vannak szerelve.

NN

2023. március 6.

Számos magyar hívójelet lehetett látni ma 50313 kHz-en, amint az egész népes afrikai mezőnyt üldözi. Száz watt és kételemes antenna is elég volt egy ZS6 összeköttetéshez.

NN

2023. március 1.

Ma délelőtt kellemes meglepetésben volt részük azoknak akik az 50 MHz-es sávot választották. Köszönöm szépen az riasztást HA7EG Gyurinak!

A sáv gyorsan megtelt dél-afrkai, később afrikai állomásokkal, de QRV volt egy állomás Indiában is.

A sikeresen elért ZS6WN-en kívül még 10 más ZS6-ot tudtam venni, azon kívül 3B8FA, TT8SN, TZ1CE-t és EY8MM-et is kiírta az MSHV. V51MA és D44EO is a sávban volt.

A jelenlegi terjedési körülmények -mindenek előtt a gyakran csökkenő tendenciájú szoláris fluxus mellett még nem nagyon bízhatunk F2 tipusú nyitásban.

NN

2023. február 15.

Amikor (néha) bejön a papírforma


Régóta figyelem a VHF tropó előrejelzéseket:

http://tropo.f5len.org/forecasts-for-europe/

https://www.dxinfocentre.com/tropo_eur.html

Ezeket értékelve, néha elég jól lehet tervezni a lehetőségeket.
Az én QTH-m Bükön van, JN87jj. Jó kilátásom van nagyjából körbe, kivéve Észak-Olaszország - Svájc északi részéig.
Már átlátok a hegyeken nagyjából. A rig IC-705, 70cm alapban, 25 el YU1CF, 2m 300W PA, 12 el YU1CF.
Az előrejelzések alapján február 11-12-én figyeltem a nyugat, északnyugat irányt.
A terjedés jobb volt, mint a normál, de nem volt esélyem, mert a G, DL, PA amatőröknek megnyílt északkelet,
és mind arra dolgoztak, ami érthető.
13-ra volt jelezve nekünk az északnyugat, észak irány, reggel meg is indult, sikerült beleugranom a duct-ba.
SM7DTT-vel kezdődött 2m-en, aztán jöttek OZ-k.
Közben bepottyant 2 db GM állomás 1700 km-ről, hallottam OY9JD-t (sajnos nem lett most meg, de pár éve SSB-n megvolt),
majd kezdtek jönni LA-k.
Átnéztem 70cm-re, ott dübörgött OZ9FW, gondoltam megpróbálom a 10 wattal, első hívásra jött, meg utána néhány OZ, SM.
A 144/432 MHz chatben beszélgettem a dánokkal, örültek a QSOknak, de keresték a JN97 kockát is 432 MHz-re.
Felhívtam HA2ML Pistát, meg már csinálta is őket.
HA1VQ Jóska barátomnak hasonló technikája van, mint nekem, de mivel Kőszegen lakik, a hegyek tövében a nyugat- északnyugat irány takarásban van neki, ennek ellenére jó DX-eket csinált 2m-en.
Az egész nap úgy telt, hogy ki-be jártam a "duct"-ban, nem volt folyamatos ebből a magasságból.
14-én reggel LA3EQ-val indult a nap, majd még potyadozott néhány állomás.
A fejem felett dolgoztak S5, 9A állomások. Délután még 1-2 SM 2m/70cm-en, aztán vége.
Jó buli volt. A 2 napot 63 DX QSO-val zártam 2m-en, 9 DX 70cm-en.
144 megán max. GM4YXI - 1700km, 432 megán SM6VTZ - 1287km.
Nagyrészt FT8-ban voltak a QSO-k, néhány CW/SSB, de elég nehéz volt odacsalni őket.
Sok magyar állomás dolgozott, mindenkinek gratulálok!

 

1

GL 73 de

HA1FV Pista

2023. január 13.

A svájci rádióamatőrök is megkapták a 70 MHz-es sávot. Élénk érdelődés mutatkozik a sáv használata iránt. Az első HA-HB9 összeköttetést HA1WA Tibi létesítette.

A  HB állomások igen aktívak voltak az előző hétvégén. 4m-en sikerült,az első HB9-et megcsípnem.Tán, first and ever HA-HB9....  HA1YA Gabi szerint is...

Az MSHV logból bemásolva:

20230108 09:44 20230108 09:44 HB9HLM JN36 +09 +00 MSK144 70 MHz 70.174

GL de HA1WA Tibi

to me
Szia ! Skype-n még nem találtalak...csak a hegyen van meg a címed
/HG1W/csak érdekesség, a  HB állomások igen aktívak voltak hétvégén
4m-en Sikerült,az első HB9-et megcsípnem.Tán, first and ever HA-HB9....
Gabi szerint is...

Az MSHV logból bemásolva:

20230108 09:44 20230108 09:44 HB9HLM JN36 +09 +00 MSK144 70 MHz 70.174
Auto login 00 0 0 00

Sok sikert, Ja és BUÉK!

Tibi HA1WA
to me
Szia ! Skype-n még nem találtalak...csak a hegyen van meg a címed
/HG1W/csak érdekesség, a  HB állomások igen aktívak voltak hétvégén
4m-en Sikerült,az első HB9-et megcsípnem.Tán, first and ever HA-HB9....
Gabi szerint is...

Az MSHV logból bemásolva:

20230108 09:44 20230108 09:44 HB9HLM JN36 +09 +00 MSK144 70 MHz 70.174
Auto login 00 0 0 00

Sok sikert, Ja és BUÉK!

Tibi HA1WA

2022. október 7.

Megkezdődött az őszi TEP szezon. Késő este minden nap látható, hogy a hazánkhoz közeli állomások ismét eltudják érni a dél-amerikai állomásokat 50 MHz-en.

NN

2022. szeptember 4.

Ismét komoly mágneses vihar volt. A rádió aurora szokás szerint a csehekig jött le.

NN

2022. augusztus 21.

HA2NP üzeni, hogy még tart a DX-szezon 50 MHz-en!

Egy élő logkivonat:

2022. augusztus 12.

Ma éjféltájban elkönyvelem, hogy az idén is ápoltam a sokéves hagyományt, amit a régi szép időkben a Karancson kezdtünk el egy Perseidák alkalmával, amikor még egy csillagász is közreműködött mert még nem igazán tudtuk, hogy mikor merre fordítsuk az antennát.

Az első összeköttetésünk PA0RDY Rob volt, aki most is velem együtt üldözte a meteorokat.

Ahogy a vizuális megfigyelőket most a telihold zavarta, úgy a sávokon sem mindig csak a meteor reflexiók működtek. Az ionoszféra bonyolult hatásoknak van kiszolgáltatva, az imént még transzatlanti összeköttetések is létesültek Nyugat-Európából FT8 adásmóddal, 50313 kHz-en.

A legemlékezetesebb tiszta meteor börsztöket SI7X szolgáltatta.

A létesített összeköttetéseim:

Az MSHV szoftver számos kiváló szolgáltatása mellett az is fontos tulajdonsága, hogy az MSK144 adásmóddal nagyon rövid pingeket is képes dekódolni.

A rádió-meteor megfigyelésekhez Tepiék tatai állomása ad fontos támpontot azzal, hogy jegyzi és számolja a becsapódó mikrometeoritokat.

http://galileowebcast.hu/radiometeor/

https://www.youtube.com/watch?v=Ar8k7TA0RO4

Ha valaki hasonló megfigyelő állomást akar létesíteni, ezen a webhelyen lehet részletes leírást találni:

https://physicsopenlab.org/2020/10/28/meteor-rf-scattering-receiving-system/ (Tnx HG5APZ)

NN

2022. augusztus 10.

Megérkeztek a Perseidák. A Föld légkörébe becsapódó mikrometeorok maximális száma (ZHR azaz Zenithal Hourly Rate) szombaton kora hajnalban várható.

Az optimális antenna irányt a jól ismert Virgo nevű szoftver futás közben folyamatosan mutatja.

Az első mai meteor-nyomvonalas összeköttetésem SF6F -amit talán a szporadikus E-réteg is segített:

Egy igazi szép meteor burst:

Miután egyre többen igyekeznek összeköttetéseket létesíteni, tekintettel kell lenni a kísérletező társainkra és be kell tartani a meteor-scatter összeköttetések létesítésére vonatkozó ősi szabályokat! Ezeket az IARU ajánlások tartalmazzák részletesen. A leglényegesebb szabály -ami az összes létező kijelölt hívó frekvenciára és az összes adásmódra vonatkozik, hogy nem foglaljuk el a hívó frekvenciát összeköttetések lebonyolításával, hanem eleve úgy adunk hívásokat, hogy abban megjelöljük azt a frekvenciát, ahol a választ várjuk,

pl. CQ 286 HA6NN JN98

Ha az MSHV kommunikációs szoftver segítségével visszahívunk egy állomást, akkor mindössze annyi a dolgunk, hogy kettőt klikkelünk a hívó állomásra és a rádiónk rááll a kívánt frekvenciára.

Jól látható, hogy sokan nem törödnek azzal, hogy másokat -különösen a közeli állomásokat zavarják, főleg ha nem is ugyanabban a periódusban adnak!

NN

2022. augusztus 6.

Ma ismét nagy aktivitás volt tapasztalható 70 MHz-en.

NN

2022. július 26.

500 QTH-lokátor négyszög összegyűjtése is diplomát ér!

 

2022. július 24.

Hogyan érhetjük el a Kanári szigeteket 144 MHz-en?

A 2 m-es sávban, több mint 50 éves aktivitásom során, főleg az utóbbi években egyre többször gondoltam arra, talán rám mosolyog a szerencse egy EA8-as QSO formájában.

Nos ez július 22-én bekövetkezhetett volna.

9 óra után riasztott HA1FV, Pista, hogy kialakulóban van az Es spanyol irányban. Bekapcsoltam FT8 üzemmódban. A Live MUF-ban már potyogtak a spotok olasz, horvát és szlovén állomások Es QSO-iról EA állomásokkal. Aztán Pista hamarosan már EA4I-t hívta és váltott vele riportot. Nálam a spanyol állomás nem látszott a monitoron.Közben egyre több környező állomás dolgozott EA8-as állomásokkal. Hamarosan HA1FV is komplettírozta az összeköttetést EA8DBM-el. Neki ez már második alkalommal sikerült, pár éve ssb üzemmódban dolgozott két EA8-as állomással, amikor én pont az OK1-es körzetben autóztam hazafelé.

Egy fél óra múlva aztán nálam is megjelent EA4I a képernyőn, létrejött az összeköttetés vele, az új kockát jelentő IM68-al vigasztaltam magam. EA8-as állomást továbbra sem vettem, holott a közeli OE állomások, mind tudtak dolgozni velük.

Hogy történhetett ez, hogy nálam nem jöttek az EA8-as állomások.

Pista esetében a kettőnk közti távolság még 20 km sincs, az állomásaink hasonlóak, még Es esetén is meglepő lenne az ilyen távolságon belüli ekkora különbség.

Sajnos a magyarázatát tudom. A Kőszegi hegység, élen a 883 m-es Írottkővel állt a lehetséges összeköttetés útjába. A QTH-m közvetlen a hegy lábánál van, túl magas szögben zárja el az utat. A tapasztalat alapján 20-30 dB csillapítást okoz az onnan érkező jelek útjába.

Ezt már sokszor megtapasztaltam, ha Pistánál S9 felett jönnek az állomások abból az irányból, én akkor kezdem meghallani őket. Viszont tőle már sokkal kisebb szögben látszanak a Kőszegi hegység kontúrjai.

Az Es QSO-i 2022.07.22-én, 144 MHz-en FT8 üzemmódban:

HA1FV JN87JJ

08:56 EA4I IM68MU 2155 km

09:07 EA8DBM IL18OH 3609 km

HA1VQ JN87GJ

09:31 EA4I IM68MU 2148 km


Egy kicsit nézzünk utána, hogy tudtak Pista jelei eljutni a 3600 km-es távolságra..

Ez többféle módon lehetséges, tropo, Es vagy vegyes módon.

Miután troposzférikus terjedésre úgy tudom Magyarországról ebben a viszonylatban nem volt példa, ezt a lehetőséget elvethetjük.

Marad az Es, illetve a vegyes Es plusz tropo, vagy fordítva.

Mivel az Es "felhők 100-110 km magasságban képződnek, a föld görbületét is figyelembe véve kb 2500 km-t lehet áthidalni maximum egy visszaverődéssel ( ugrással )

Az előbbiek szerint Es terjedés útján 3500 km feletti kapcsolat csak ú.n. double hop (dupla ugrás) segítségével jöhet létre.

De itt még hiányzik 1100 km !

Hogy a titkot megfejtsük, két dolgot kell figyelembe vennünk.

Az egyik, hogy abban az időben az Es útján elérhető QRB kb 2100-2200 km volt, lásd az EA4I-vel áthidalt távolságot. Ezt az alábbi térkép is mutatja.

Az Es "felhő" valahol Franciaország déli tengerpartja közelében volt, ami útján Spanyolország nyugati része és esetleg Portugália volt elérhető. De, hogy jutott el a jel a Kanári szigetekig?

Ehhez a következő térképet, F5LEN tropo előrejelzését kell megnéznünk.

A térképen azt láthatjuk, hogy az Ibériai félsziget és a Kanári szigetek közt "lángol" az óceán ( a maximális tropo inverziót a piros szín jelöli ).

Az Es útján 2200-2400 km-re eljutott jel a földről vagy az óceánról reflektálódott jel a tropo duct-ban ( többszörös "visszaverődést" produkáló csatorna )

folytatta az útját a végcélig. Visszafelé pedig fordítva, Spanyolországig tropo terjedéssel, onnan pedig tovább Es-sel.

A témáról bővebben DF5AI honlapján olvashatnak az érdeklődők:

https://www.df5ai.net/Material/articles.html#PaperVLDP1

Vy 73!

Jóska

HA1VQ

 

2022. július 21 - 23.

Japán napok.

Minden reggel japán dömpinggel kezdődik. Tegnap reggel még nekem is CQ-ra jöttek a japánok, noha csak HB9CV antennám és maximum száz wattom van!

A hívók egy csoportja egyetlen periódusban a JTAlertX megjelenítésében HA7EG QTH-ján:

Képernyőmentés:

HA7EG logkivonata:

A mai reggeli nyitásnak úgy látszott, hogy vége, amikor a pipeline ketté vált és az ugrástávolság megnövekedett. Később az Egyesült Királyság és környéke is elérhetővé vált a déli japán szigetek (főleg Shikoku és Kyushu) számára.

NN

 

2022. július 18.

Az Es szezon nagyon a vége felé közeledik, így újra az egyéb terjedési módok kerülnek előtérbe 144 MHz-en.
Ezek a terjedési módok pontosabban prognosztizálhatóak, tehát jobban fel lehet készülni rájuk.
A troposzferikus inverzió kialakulásának mértékéről ad meglehetősen pontos előrejelzést F5LEN honlapja.
Egy hétre ad előrejelzést, de érdemes naponta látogatni mert naponta frissül.
HA1FV, Pista is ennek köszönheti QSO-ját 17-én a reggeli órákban, FT8-as üzemmódban SF6F állomással
a JO67QS-ből, miután látta, hogy némi inverzió mutatkozik Németország északi része felett.
Telefonos riasztása után még nekem is sikerült elérnem a svéd állomást, aki 1174 km-ről küldte jeleit.
-20/-16 dB-vel váltottunk riportot, de korábban Pistánál ennél sokkal jobb jeleket produkált.

Az összeköttetés után rögtön megnéztem F5LEN oldalát mi tette lehetővé az 1000 km feletti QSO-t, íme:

Északon felfedezhető a zöld folt, ami a valóságban talán közelebb is lehetett irányunkban, ahol az inverzió létrejött és lehetővé tette a QSO létrejöttét.
Természetesen az előrejelzést csak tájékoztató jelleggel lehet figyelembe venni, mert azt elsősorban a troposzférában lezajló időjárási jellemzők befolyásolják.
Ahogy azok is eltérnek néha többé vagy kevésbé az előrejelzéstől, ez itt is előfordul.
Természetesen az FT8-as üzemmódnak itt is döntő jelentősége volt, mert nem valószínű, hogy a -20dB-s jelek távírón olvashatóak lettek volna.

Sok szép tropo QSO-t kívánok !

Jóska HA1VQ

 

2022. július 15.

Tíz évvel ezelőtt nagy rádió aurora esemény volt.

HA6NN gyűjteményéből

Lásd: https://spaceweatherarchive.com/2022/07/13/the-bastille-day-event/

2022. július 12.

Tegnap megint kialakult 2 méteren az Es spanyol irányban, de sajnos megint csak a közelünkben.

Néhány percre számomra is nyílt lehetőség az FT8-as üzemmódnak köszönhetően.

12.11 GMT-kor megláttam EA5TT CQ-ját az IM99-ból , akit rögtön visszahívtam. Több perióduson keresztül is hiába adtam a riportot, nem válaszolt.

Már épp törölni akartam, amikor megérkezett a válasz, majd a nyugtázásomra azonnal az ő nyugtázása.

12.14-kor két hívójel is feltűnt a képernyőn, EA3EA a JN01-ból és EA3DBJ a JN00-ból, de hiába hívtam őket, eltűntek.

Aztán 12.38-kor jött a döbbenet. YO2LSP az Azori szigeteki CU3EQ-val váltott riportot a HM68KP-ból, a távolság csak pár kilométerrel kevesebb mint 4000 km!

Íme YO2LSP riportja az mmmonvhf.de oldaláról:

YO2LSP, Edy - KN05NR

Rig:
FT991A

Log:
12:38 CU3EQ HM68kp - 3987 km

Comment:
ES +tropoduct

Az útvonal valóban Es és tropo duct volt !

Ehhez illusztrációként az alábbiakban látható az mmmonvhf oldaláról az Es tevékenység Dél Európa felett és az inverzió F5LEN oldaláról az óceán felett:

Utána YO5LD is megcsinálta, majd 13.00-kor YO2KQT is.

Közben azonnal hívtam telefonon Gyulát, HA0HO-t, hátha neki is sikerülne, de ő nem látta az azori állomást sajnos.

Közben 12.49-kor még egy periódusra feltünt F5DYD a JN03-ból a képernyőn, de ezzel véget is ért a számomra az Es aznap.

Az idei évben eddig nagyon feltűnt, hogy 144 MHz-en Es QSO-k létesítése szempontjából mennyire nem ideális a QTH-m elhelyezkedése.

Vagy túl közeliek az Es "felhők", vagy a lehetséges QSO-k helye a tengerbe, vagy a rádióamatőr szempontból "lakatlan" afrikai területekre esik.

Remélem a legközelebbi Es esemény majd rácáfol erre.

73!

Jóska
HA1VQ

 

2022. július 11.

Szép diplomák érkeztek.

 

Ma ismét sokan dolgoztak 70 MHz-en is.

NN

2022. július 10.

HA7EG logkivonata számos szép DX összeköttetést tartalmaz.Felment a logkivonatod is!

 

2022. július 9.

HA5PT Tamás térképe az elért QTH lokátorokról:

NN

2022. július 7.

Hosszú hónapok óta nem volt olyan nagy rádió aurora mint ma. 13 UT-től több mint hét órán át születtek az összeköttetések!

NN

 

2022. július 6.

Az 50 MHz-en elérhető egyik legtávolabbi összeköttetést HA0DU Pista létesítette Fiji szigetével, tegnap. A QRB 16179 km!

Válogatás HA2NP Róbert az idei szezonban létesített 3000 km-nél távolabbi DX-összeköttetéseből:

Valamennyi összeköttetés térképen:

NN

2022. július 5.

HA2NP Róbert mai összeköttetései 50 MHz-en:

Szerkesztette HA6NN

2022. június 26.

Ma délutántól késő estig talán a szezon egyik legjobb nyitása volt 70 MHz-en. Főleg az északi és az északnyugati irány kínált szép összeköttetéseket.

NN

2022. június 12.

Az igényesebb VHF-operátorok rendszeresen riportokat küldenek a szporadikus E-réteg segítségével létesített 144 MHz-es összeköttetéseikről a https://mmmonvhf.de/es.php weblapra.

HA1VQ mai riportja:

HA1VQ, Jozef - JN87GJ

Rig:
K3; TR144H;MGF1801;500W;9 el. Flexa Yagi

ODX:
4X/OM2IB KM72JC 2297 km

Log:
08:02 4Z5CP KM72MT +05 -15 FT8 2249
08:04 5B4VL KM64ET 59 59 SSB 1922
08:12 4X/OM2IB KM72JC +29 +03 FT8 2297
08:15 4X1BG KM72MT +06 -14 FT8 2249

Comment:
Short openings to 4X and OD in JN87GJ.
Only hrd two OD5 station.
The 5B4VL was not strong, but i can copy about during 15 min.

CU next time!
Jozef
HA1VQ

A nap szenzációja: egy DL állomás dolgozott egy HZ állomással FT8-on, a DX Cluster szerint !
Ma csak egy rövid beütés volt YO4GJH ( KN35 ) jött egy periódusban +21 dB-vel, ezentúl teljes csend.
73!
Jóska

 

2022. június 9.

70 MHz

HA6NN

50 MHz

HA7EG

Szerkesztette HA6NN

2022. június 8.

144 MHz

HA1VQ

A tegnapi termés:
20220607 10:41 R7LB LN17 +04 +01 FT8 144 MHz 144.174 ES 1921 km
20220607 11:09 UA4AQL LO20QB +07 -11 FT8 144 MHz 144.174 ES 2128 km
Hallottam még legalább 6-7 UA állomást, de csak egy-egy periódusnyira.
"Ha nem volna FT8 , nem is tudtuk volna, hogy Es volt" idézet magamtól, HI.
73!
HA1VQ

70 MHz

HA6NN

50 MHz

HA7EG

DU7/PA0HIP, DU6/PE1NSQ, NG4C, K1TOL, VE1SKY, VE2XK, WB7CJO (WY!)

Szerkesztette HA6NN

2022. június 5.

Megvalósulni látszik az idén, a hat méteres sávra vonatkozóan is az ISWL (International Short Wave League) jelmondata:

We Span the Globe

HA2NP Róbert Ausztráliát hívja, HA7EG Gyuri adását veszi a VK8AW. Délután HA6ZB Gyuri meg Mexikót célozza. Se szeri se száma a sok DX-nek! Olyan mintha rövidhullámon lennénk!

2022. június 4.

Napról napra természetessé válik, hogy akár száz wattnyi teljesítménnyel és szerényebb nyereségű antennával is DX összeköttetések létesíthetők 50 MHz-en.

HA7EG Gyuri első USA összeköttetése is megszületett, számos más karibi és dél-amerikai QSO mellett.

2022. június 3.

Reggeltől nagy volt az aktivitás a 6 m sávban. A soproni ionoszonda 7,9 Mhz f0Es frekvenciát mért. Érdemes tanulmányozni az ioonogramot!

A nap további részében számos magyar állomás örülhetett a távoli DX összeköttetéseknek. Nekem NP4BM és WP3R okozott örömöt, noha Puerto Rico már nyugtázva van az LotW-n

NN

2022. június 2.

Ma végre újra megnyílt az 50 MHz-es sáv, az alacsony geomágneses aktivitásnak és a légkörben felhalmozódott, sok mikrometeoritból származó fémrészecskének, valamint az erőteljes napsugárzásnak köszönhetően.

A délelőtti órákban kelet felől jöttek a DX-ek. Nepállal 50 MHz-en még nem sokan létesítettek összeköttetést Magyarországról. HA7EG-nek ez ma sikerült.

 

Európában alapvetően francia nap volt reggeltől éjfélig szinte folyamatosan. Nálam éjfél előtt pár perccel is jönnek a franciák.

A nap fénypontja, hogy ma nagy számban jutottak át USA állomások az óceánon és voltak európaiak,akik a K/W7 hívójelű állomásokkal is tudtak dolgozni 50313 és 50323 kHz-en.

Magyarországról HA7EG hívójele hallatszott át W3LPL és W6UC riportja szerint.

Elkönyvelhetjük, hogy 50 MHz-en az idén szokatlanul korán megnyílt az "észak-nyugati átjáró."

NN

2022. május 30.

Az elmúlt hétvége is bővelkedett a magnetoszféra háborgásaiban és mára 82 egységet zuhant a szoláris fluxus indexe:180-ról 98-ra!

Jelenleg az érdeklődésünk a mai, rendkívüli meteorzápor felé fordult. Magyarország nem a legkedvezőbb hely a meteorzápor megfigyelésre. Ma sötétedéstől déli irányban és feléfelé kell nézni ha látni akarjuk a mikrometeoritok becsapódását. Rádióval meteor scatter összeköttetések lehetségesek a szokásos procedúrával, az MSK-144 adásmóddal. Ajánlott szoftver: MSHV

További információ a csillagász webhelyeken található.

https://www.mcse.hu/egyesulet/eszlelesi-ajanlat/meteorzapor-majus-31-en/

https://spaceweatherarchive.com/2022/05/26/the-tau-herculid-meteor-shower-possible-outburst/

NN

2022. május 23.

Elképesztően nagy távolságokat hidaltak át európai és amerikai állomások az utóbbi napokban.

A nagy távolságokon kívül gyakori volt, hogy hihetetlenül nagy térerővel voltak vehetők egyes állomások.

Picture credit: HA5LV

NN

2022. május 22.

Meglódult a VHF DX-vadászat 50 MHz-en az utóbbi napokban. A délelőtti órákban keleti irányban vannak lehetőségek -főleg Japán és Kína területéről van sok állomás, délután Afrikából jön néhány de csak amiatt, hogy nagyon kicsi ott az állomás-sűrűség.

Különlegesség, hogy május 19-től már átjönnek az USA és Kanada állomásai is amikor megnyílik a sáv kelet - nyugati irányban.

Este Dél - Amerika felé kell fordítani az antennákat mert meglepően sok ország állomásai vehetők az ottani nagy állomássűrűség miatt. Tegnap még Chilét is sikerült elérni Magyarországról az 50313 kHz-en.

Érdemes figyelni a DX-clustereket mert PSK-31 és SSTV meg FM adásmóddal is dolgoznak állomások szerte a világban!

El lehet könyvelni, hogy SFI 180 mellett és az fölött már az F2 réteg által segített terjedési módok -pl. pipeline (ducting) és chordal-hop is meg multi-hop Es is előfordul.

 

NN

 

 

2022. május 18.

A mai pentictoni mérések szerint az SFI 179,9 volt! Ennek tudatában jogosan tekinthetjük mai VHF-DX eseményt az F2 réteg megerősödésének, azaz a rendes ionoszferikus terjedés kezdetének. Lehetővé vált a chordal-hop működése, amikor az energiánk az F2 rétegben halad anélkül, hogy a felszínről verődne vissza.

NN

2022. május 5.

Ma este LU5FF jelent meg először a vízesésben. Utána több brazil állomást is alkalmunk volt megfigyelni 50313 kHz-en. Akiknek az ök. is sikerült: HA2NP, HA5OV, HA8CE

NN

 

2022. május 4.

Ma este a mi irányunkból lehetett elérni Brazíliát. Sajnálatos, hogy számos jól felszerelt állomásunk nem használja ki az eddig nem tapasztalt DX-lehetőségeket, amik már hosszú hetek óta kínálkoznak!

NN

2022. április 28.

A napi DX: Norvégiából Dél-Afrika 50 MHz-en az Egyenlítő fölötti ugrással. (TEP)

A késő délutáni órákban hirtelen megszólaltak az angolok és más nyugat- európai országok.

NN

2022. április 25.

Big Bang 2022/1

Ma még nagyobb csoda történt. Koszovo környékén alakult ki az első Es góc. Később tovább vonult Törökország irányába.

Egyidejűleg működtek a DX útvonalak is, amiket eddig TEP-nek könyveltünk el.

Ez utóbbi hetekben több kelet-nyugat itányú nagytávolságó összeköttetés is létesült Európából -ma délelőtt például Szibéria és India irányába.

NEM KIZÁRHATÓ, HOGY EZEK AZ ÖSSZEKÖTTETÉSEK AZ F2 RÉTEG SEGÍTSÉGÉVEL JÖTTEK LÉTRE! Várjuk a további tapasztalatokat!

Ez a térkép mutatja a mai visszaverő gócok helyét.

SV9CVY a sok európai QSO után lazán riportot cserélt egy paraguayi állomással ZP5DBC-vel.

A mai saját összeköttéseim: Libanon és sok görög, köztül SV9CVY Krétáról.

Késő este még mindig folynak a nagytávolságú összeköttetéásek!

NN

2022. április 24.

Jó ideje intenzíven zajlik az idei VHF-DX szezon. Hetek óta nagy számban létesülnek TEP összeköttetések a Föld számos régiójában -legfőképp az európai és az afrikai kontinens, valamint Észak- és Dél-Amerika között.

Az ilyen összeköttetések úttörője HA1YA és az általa vezetett Szombathelyi Rádióklub. Eddig a műszaki fejlesztésre fordították a meglévő erőforrásaikat. A képek mutatják milyen színvonalon.

A VHF-szoba

A HG1VHF távvezérlő munkahelye

A mikrohullámú szoba

Az antennák és a bátor szerelő

A mai tapasztalat szerint már megindult a szporadikus E-réteggel, 50 MHz-es összeköttetések gyűjtése a hazai operátorok nagy örömére. HA2NP minden nap a sávon van és aki megmozdul azt elcsípi. Ma még a sávon láttuk HA9RC Zoli barátunkat is.

Az első idei Es összeköttetésem 50 MHz-en:

NN

2022. április 4.

A TEP reflexiós területek napszinkron módon mozognak keletről nyugat felé az egyenlítői electrojet pályája mentén.

Néha a mi környékünkről is elérhetők a visszaverő helyek!

OM5KM az OM8A, azaz az SCG csapat tagja nem akármilyen felszereléssel dolgozhat. Ugyanekkor S59A is sikeres QSO-t létesített brazil állomással 50 MHz-en. Neki 4x7 elemes LFA yagi antennája van tíz méteres tornyon és egy YU7EF által tervezett kilenc elemes yagija 42 méteres tornyon.

NN

2022. március 18.

Tegnap helyi idő szerint késő estig követtem a TEP reflexiós területek mozgását. Észak-Amerikából QSO Chilébe 50 MHz-en!

 

Ma reggel ezt látom:

Lásd: http://geomag.org/info/equatorial_electrojet.html

2022. március 13.

Rendkívüli VHF-DX szezonkezdet! Aki mindig résen van és nem szenved az "üres sáv szindrómában" (Rem. Kertész Béla HA5FN) HA2NP Róbert barátunk. Lásd: https://ha5mrc.bme.hu/hirek/eme.html

Tegnap, március 12.-én 20:09 UT-kor jött létre a második magyar TEP QSO. Az elsőt HA1YA létesítette jópár évvel korábban,

NN

2022. január 4.

Szerencsésen kezdődött az új év azoknak, akik nem feledkeztek meg a Qudrantidák meteorraj érkezéséről. A maximális intenzitást (ZHR 110) tegnap estére vártuk, ám az a jelek szerint már késő délután bekövetkezett. Jelenleg még mindig hallani börsztöket 50280 kHz-en. Épp OZ8ZS hívását vettem 19:46 UT-kor +13 dB-vel.

 

Nálam tegnap a bekapcsolás után elsőként hatalmas börsztökkel SM7FJE jelent meg az MSHV szoftver vízesés diagramjában. Kisvártatva meg is volt az összeköttetés Bo operátorral, akinek már az apja, SM7AED Arne is a partnerünk volt még a HSCW időkben.

Aztán a QSO is megvolt, amit DG4KLK, F8ZW, IW4DHN és DH2DAM-mel sikeresen befejezett összeköttetések követtek, majd egy véget érni nem akaró vita kerekedett arról, hogy mi a helyes MS procedúra.

Adódott, hogy LZ2HV szűkszavú szoftvere után teszteltük MSK144 adásmóddal a WSJT-X -et. Az 50280 kHz a hívófrekvencia. Az IARU ajánlás szerint illik úgy hívni, hogy megjelöljük azt a frekvenciát ahol a választ várjuk.

K1JT és csapata olyan kiválóan megoldotta a meteor scatter procedúrával kapcsolatos ősi problémát, hogy ha egy adott frekvenciára hívó állomást visszahívunk, akkor a szoftver a rádiót az összeköttetés létrehozásához, a hívó által megválasztott frekvenciára ugratja és nincs szükség manuálisan beállított split frekvenciák kapcsolgatására!

Az egyik legnagyobb börszt SP5AOZ-től jött.

HA7EG 144 MHz-en várta a reflexiókat. A legtávolabbi hívás 2036 km-ről, keletről jött.

Nyugati irányból Isle of Man szigetéről sikertült GD0TEP hvását észlelni.

Még a mai napon is számottevő aktivitást lehetett tapasztalni. Innentől kezdve minden bizonnyal csendesebbek lesznek a VHF sávok a Lyridák meteorraj áprilisi érkezéséig.

 

UA3DJY JTDX szoftvere nem alkalmas az MSK144 adásmód használatára.

NN

2021. december 15.

Az év legjobb meteor rajának a maximumában vagyunk! A raj ma reggel 09:44 UT-ig van a horizont fölött, aztán délután ismét felbukkan. Figyelemre méltó, hogy mennyi kisebb raj működik még!

HA7EG és HA2NP is aktív volt. Izmos jeleket lehet látni!

NN

2021. október 30.

Hatalmas öröm, hogy megírhatom ezt a beszámolót.

Történt ugyanis, hogy - bár augusztusban elég hamar leállt a 6 méter - október szolgált néhány meglepivel.

Az első volt a legnagyobb. Október 12-én tőlünk északra elkezdték írogatni a klaszterben a J5HKT-t. Először azt hittem, hogy csak szórakoznak velünk lengyel barátaink, de 16:19 UT-kor nálam is megjelent a képernyőn, és első hívásomra vissza is jött. Azóta pedig már a LOTW igazolás is megvan róla.
Aztán október második felében izgulhattunk, hogy sikerül-e W7GJ-nek eljutnia Francia-Polinéziába a riggel együtt. Szerencsésen megérkezett ugyan, de az antenna felszerelése közben hibázott, kijött a földből az egyik kikötés, és az antenna eldőlt, egy elem el is tört. De nem akárkiről beszélünk! Lance egy eldobott sörösdobozzal és egy szeggel megjavította a törött elemet, és egy nap késéssel ugyan, de elkezdett rádiózni az FO/A Austral szigetekről, mint FO/W7GJ. Nekünk október 21-ig kellett várnunk, hogy mindketten egyszerre lássuk vele a Holdat, de az első próbálkozás sikerrel járt. Egyúttal az új Q65 üzemmód első "holdas" próbáján is túlestem, mivel sikerült a QSO nem mondok róla semmi rosszat, de nem mindenki örvend neki... Aznap később éppen a HB9Q-val volt QSO-ban, amikor a végfokában elpukkant egy ellenállás, és egy napig úgy nézett ki, nem tudja folytatni. De ezt is leküzdötte, és aztán 120 (!!!) EME QSO után összecsomagolt, és átköltözött az FO/M Marquesas szigetekre, és innen TX7MB hívójellel már az első két holdpályán 50 QSO-t csinált. Szerencsére 27.-ként én is a logba kerültem, úgyhogy ezzel mind a négy FO körzet megvan 6 méteren (FO-ból FO4BM, FO/A-ból FO/W7GJ, FO/C-ből TX5K, FO/M-ből pedig TX7MB). Ezzel a három QSO-val:
DXCC: 230
"nagy" kocka: 118
"kis" kocka: 1059
Az idén már sok mindenre nem számítok, próbálom ugyan becserkészni FK8CP-t és 5W1SA-t egy skedre, de egyelőre sikertelenül.
73/DX
Pista HA0DU

A frissített madár - diagram:


 

2021. szeptember 23.

A jövő hét végén, október 2 - 3 -án lesz az év nagy UHF versenye. Sok magyar VHF - SHF rajongó -köztük olyan is, aki több mint fél évszázadnyi tapasztalattal készül az IARU Region 1 UHF & Up Contest-en való részvételre. (435 MHz & up)

Az idei VHF - UHF kitelepülések és versenyek során figyelemmel kísértük a szomszédos és más európai országok rádióamatőreinek a felkészülését és és a részvételét az év versenyein.

Egy szlovén csapat tevékenysége is mutatja, hogy micsoda fáradságos és veszélyes felkészülés szükséges a még kiemelkedőbb versenyeredmények eléréséhez.

Az S50C állomás júniusi előkészületeit mutatja ez a kisfilm:

Az S50C állomás grid lokátora JN76GI. A 2558m magas Grintovec nevű hegycsúcsra voltak kitelepülve a szeptemberi VHF versenyen is. Felfelé helikopter vitte a felszerelést de lefelé négy kanyarral ők hordtak le kézben mindent!

A szlovének és a németek látványos videók sorát készítették a QTH -ról és a tájról.

Lásd pl.: https://www.youtube.com/watch?v=2fFRBPQMHqE

Tnx HA9MDP Péter, HG5ED Ernie - bácsi!

2021. augusztus 1.

A 2021. évi 6 m Es szezon értékelése:

A 2021-es tavasz még mindig nem hozott TEP terjedést, pedig lassan „ráfordulunk” a napciklus felmenő ágára.


Májusban az első jelek bíztatóak voltak, hiszen az Es szezon korán indult, május 13-án már karibi állomásokkal lehetett rádiózni.
Sőt, május 19-én már USA terjedés is volt! Ez elsősorban a Nagy Tavak vidékére irányult, de a legtávolabbi QSO W7CD volt Washington államból (CN87).
Május 20-án hasonló rövid, de intenzív terjedés volt, a nap fénypontja a VO2AC-vel lefolytatott FT8 QSO volt, ami egyben a (legálisan) elérhető utolsó CQ zónát is jelentette.


Ezután következett egy hét szünet, majd június 1-től megindultak a reggeli keleti műsorok is. Ezen a napon pl. 5 különböző VR2 került a logba, a hatodik csak azért nem, mert VR2XYL már minden formában igazolva van.
Eszméletlen mennyiségű kínai állomás hemzsegett a sávban. Indiában pedig valakik (talán a dicső indiai hadsereg?) szemet vetettek a 6 méteres sávra, ezért a VU amatőrök kampányszerűen használják a sávot, számos új QRA kockával örvendeztetve bennünket.
Június 3-a örökké emlékezetes marad, de sajnos negatív előjellel. Ezen a napon ugyanis tőlem nyugatra szinte mindenki tudott HK, HC, P4 állomásokkal QSO-zni, idáig csak kb. fél óránként ért el a terjedés széle, akkor is csak 1-1 percre, ami kevés volt az üdvösséghez.
Aztán június 5-én végre nekem is sikerült P43A, az idei első új DXCC körzet.
Ezután szinte minden este hallhatók voltak a PV8 állomások az FJ92 kockából, de más nem nagyon jött.
A reggelenkénti keleti műsorok intenzívvé váltak, özön JA, BY, HL, de sajnos semmi más. Talán T6AA-t érdemes megemlíteni, aki naponta rendszeresen ott volt 6 méteren.
(Jó hír, hogy Robert OM rövidesen átköltözik Nepálba, és valószínűleg könnyen elérhető lesz 6 méteren is.)
Június 14-én reggel nagyon sok JA volt hallható, így lehetett sejteni, hogy délután és este majd a másik irány is jó lesz. Jó lett.
Nem elsősorban USA, inkább karibi állomások voltak, 4-5 KP4, 4-5 HI állomás után 22:31 UTC-kor (az helyi időben fél egykor!!!) végre megtört a jég, és pár percre nálam is megjelent HC1BI, az idei második új DXCC.
Június 15-én délben megjelent a sávban EP2HAM (bár a QRZ.com oldalán látható engedélyében nem szerepel a 6 méter), és sok európainak okozott örömet, de nekem sajnos nem sikerült, jórészt a "fejem fölött" rádióztak vele.
Június második felére a nagy QSB volt a jellemző. Az egyik periódusban még jól vettem sok állomást, a következőben már egészen mások voltak láthatók.
Viszonylag kevés komplett QSO született, talán a 2 db XE2 emelhető ki közülük, no meg persze LA7DHA (JP68) akit már évek óta kergettem.
Afrikából 5T5PA, TZ4AM, TT8SN, TR8CA és 9G5FI volt látható kisebb-nagyobb gyakorisággal, sajnos ET3AA és EL2BG egyelőre nem :(.
Reggelenként 1-2 ázsiai, esténként 1-2 karibi azért általában bekerült a "zsákba".
Június 30-án elég jól jöttek a japánok, hosszú idő után végre sikerült JK2TTP a PM83, és két HL is a PM35 kockából.


Július 1-én egyéni csúcsot döntöttem, 16 és 20 UTC között 4 óra alatt kb. 30 USA/VE került a logba, főleg EM-EN-FN kockákból.
Július 2-án sikerült még tizet hozzátenni, nagyjából ugyanarról a vidékről.
Július 3-a is így indult, de 14 UTC körül egyszer csak elkezdték hívogatni ET3AA-t. Odafordultam az antennával, de nálam egyetlen vékonyka -22 dB-s dekód volt az eredmény, hiába hívtam az állomást.
(Pár nappal később megkaptam ET3AA képernyőképét, +2 dB-vel vettek engem, és zsinórban négyszer kaptam riportot, aztán mivel nem válaszoltam, tovább léptek.)
Eléggé letörve ültem a gépnél, amikor pontosan 16:00 UT-kor egyszercsak megjelent a képernyőn W7OK, majd utána még 8 másik állomás a CN-CO-DN-DO kockákból.
Sajnos nálam 16:42-kor vége is lett, pedig még szívesen folytattam volna.
Július 4-e is ígéretesen indult, de két-három texasi után befulladt.
Július 5-én megint sok volt a japán, de délután megint csak maréknyi texasi jött, semmi más.
Július 6-án én is feliratkoztam az "idén VK-t csináltak" listára. Korábban mindig csak olyan VK4-eseket láttam, akikkel már EME-vel volt QSO-m, ezen a reggelen viszont kipróbáltuk VK5PJ-vel az új Q65 üzemmódot, és az kitűnően bevált, pár perc alatt komplettíroztuk a QSO-t.
Július 8-án ismét az EM-EN kockák domináltak a délutáni USA terjedésben. Ez elég jól sikerült nap volt, mert két új államot, Delaware-t és Kansast sikerült végre elérni.
Július 9-től aztán egyre gyérebb volt a felhozatal (legalábbis KN07-ben). Néhány új kocka HZ-ből, USA-ból, de komoly DX semmi.
Július 13-án délután szokatlan módon Afrika irányába is kinyílt a sáv, egész csomó ZS állomás volt vehető, akárcsak a "megszokott" tavaszi és őszi TEP terjedések során.
Én nem találtam köztük új hívójelet.
Július 16-án reggel a korán (legalábbis nálam korábban) kelők VK2 VK3 VK6 állomásokat is elértek, én az előző napi fáradalmakat kipihenve csak akkor kapcsoltam be, amikor már mindennek vége volt.
Délután EA6SX/P kisebb hajókirándulás után a JN10 kockából rádiózott, ami nekem is új volt.
Július 19-én reggel megint japánok, de semmi más, aztán délután beindult a DM kocka is, de csupa "régi ismerős", egyedül N1AV DM43 kockája volt új.
Már kezdtem belenyugodni, hogy nem lesz semmi új, amikor július 22-én végre némi terjedés mutatkozott a 7. zóna irányába.
V31MA több HA állomást is vett, aztán 1714 UTC-kor (kemény másfél percre) megnyílt az út YS1AG-hez is. Ez a másfél perc azonban elegendő volt az első legális HA-YS QSO-hoz 6 méteren.
Azért a "legális" jelző, mert YS1AG Andy OM régi motoros (amúgy plasztikai sebész volt), és az 1990-es évek elején már QSO-zott egy HA állomással, akinek engedélye ugyan nem volt 6 méterre, de nem tudott ellenállni a kísértésnek.


Most itt tartunk, az eddigi QSO-k a mellékelt "nagy madár" diagramon láthatók.


Amit érdemes kiemelni: a korábbi éveknél kiegyensúlyozottabb a kép, az észak-amerikai QSOk száma örvendetesen megnőtt.
Néhány vonallal még lehetne dúsabb az ábra, de általában nem hívok olyan állomást, akivel már korábban bármilyen üzemmódban QSO-ztam.
Augusztus még tartogathat meglepetéseket, még 1-2 afrikait jó volna becserkészni.
Utána jön az őszi EME időszak, amikor W7GJ az FO/A és FO/M körzeteket aktiválja.
Végül a statisztikai adatok július 31-én:
DXCC: 227
LOC: 1055
Field: 116

73/DX
Pista HA0DU

 

2021. július 30.

HA5PT Tamás feltérképezte a 2005 - től eddig elért 463 lokátor gridet, ami az ARRL - VUCC - igazolva van.

Számos magyar rádióamatőr állomásnak sikerült az összeköttetés SW8YA - val a szporadikus E - réteg segítségével..

A DXcursion állomást a tengerentúlról is vették, később transzatlanti összeköttetés is sikerült Thassos - ról.

NN

2021. július 29.

Ahogy az lenni szokott, feléledt az 50 MHz-es sáv és először észak - dél irányban adódtak lehetőségek távoli országok elérésére. Több magyar állomás, pl. HA2NP, HA5WA, HA6NN és HA7EG sikeresen elérte TZ4AM - et a Mali Köztársaságban, Bamakoban.

A Görögörszágba kitelepült SW8YA is sikerrel járt Afrika irányában.

NN

2021. július 28.

HA1YA már az idén is QRV a görörgörszági Thassos szigetéről a KN20hs gridből. RH - n és a VHF sávokban is aktív. A legelső 50 MHz - es összeköttetése Magyarországról tegnap HA5LV -vel volt.

Az állomáson az alaprádió kivételével a saját gyártmányú adó - vevő keverőket ( 4 és 6 m) és a 300 W LDMOS végfokot használja.

Pictures by HA1YA

Aztán jött a napszél és elküldte pihenni az 50 MHz -es operátorokat egy kis időre.

Tnx HA1VQ

2021. július 27.

A az alsóbb VHF sávoktól eltérően a 144 MHz - es sávon ritkábban tudjuk kihasználni a távolterjedést. Az alábbi grafikon az Es szezon terjedési eseményei közötti legnagyobb szünetek időtartamát mutatja napokban mérve.

Tnx HA1VQ

2021. július 22.

Úgy tűnik, hogy a tengerentúliak vagy válogatósak és a grideket is gyűjtik, ennélfogva nem jönnek vissza akárkinek, vagy mostanában már még nagyobb teljesítmény kell az átjutáshoz és a nyugat - európai fal áttöréséhez 50 MHz-en!

Ez az összeköttetés még mindig egy FT-847 rádióval és egy hatelemes LFA antennával jött létre.

NN

2021. július 21.

Ki korán kel japánokat és koreaikat lel 50 MHz - en!

2021. július 16.

Feljegyzés: Magyaroszágról reggel néhányan elérték Ausztráliában a VK2, VK5 és VK6 körzeteket 50313 kHz-en.

2021. július 14.

Magyar idő szerint dél után röviddel erőteljes transzatlanti ionoszféra - csatorna alakult ki és sok észak - amerikai rádióamatőr állomás jelent meg az 50 MHz-es sávban. Kevéssel utána a mágneses tér Bz vektora negatív értékeket vett fel és a K - index megnövekedett. Lásd: http://geofizika.canet.hu/

NN

2021. július 13.

Ma dél - afrikai állomások tűntek fel 50 MHz-en. Kivétel nélkül mindegyiknek nagynyereségű csoportantennája van, ZS4TX - nek ezekből egy egész park szolgálja az EME összeköttetések létesítését.

Lásd: https://qrz.com/db/zs4tx/

A többi aktív állomás: ZS6NJ, ZS6NK, ZS6BW és ZS6BUN voltak.

A másik érdekes jelenség a svéd és norvég állomásoknak kialakult, Kaliforniába vezető ionoszféra - csatorna: pipeline volt.

NN

2021. július 12.

Az 50 és a 70 MHz -es sávban a megszokott napi rutin szerint mindig van lehetőség összeköttetések létesítésére több különböző adásmóddal. Így a mai napon ser kerülhetett FT4 adásmódú összeköttetés létesítésére a 144 MHz -es sávban.

2021. július 8.

Kiváló lehetőségek voltak minden VHF sávon. Megnyílt a két méteres sáv is a szokásos környéken kialakult rendkívül erős gócnak köszönhetően. A transzatlanti állomások több hullámban voltak elérhetőek. A karibi térség állomásai a késő esti órákban is aktívak.

NN

2021. július 7.

A Q - Show zavartalan folytatódik az 50 MHz- es mágikus sávban -újabban a Virgin szigetek főszereplésével. Ma tőlünk is többen hívtuk VP2/K3TRM - et, korábban riportot is cseréltünk VP2/K0BZ - vel.

NN

2021. július 3.

A hat méteres rádióamatőr sáv már a kialakult napi rutin szerint működött. Ma egy rendkívüli esemény történt, sok év után X - flare keletkezett, majd erős röntgen sugárzás érte az Atlanti óceán térségét.

https://www.swpc.noaa.gov/news/r3-strong-radio-blackout-observed

A délelőtti japánok:

A délutáni transzatlanti összeköttetések résztvevői amikor éppen nekünk nyílt meg a pipeline:

Egy összeköttetés a sok közül:

NN

2021. július 2.

Sok évvel ezelőtt azt olvashattuk a rádióamatőr irodalomban, hogy a rádióamatőrök nagy útja a 14 MHz - es sáv. Most ugyanezt elmondhatjuk az 50 MHz-ről. Éjjel - nappal használható, tudni lehet mikor van terjedés Japán felé és mikor jönnek át az amerikaiak. Európa meg valamilyen módon mindig elérhető. Az nagyon igazságtalan, hogy a Földközi tenger térségéből és a Közel - Keletről könnyebben lehet nagy távolságú összeköttetéseket létesíteni.

A szerényebben felszerelt állomások -pontosabban azok, akiknek nincs hét vagy tízelemes LFA3 yagi antennájuk és legalább egy párszáz wattos teljesítmény erősítőjük- is elérhetik, hogy átjutnak az Atlanti óceánon. Erre egy példa HA7EG "lábnyoma", amit a pskreporter rajzolt ki, rajtuk a "szőrös" (sparky) markerekkel, amik jelzik a túloldali sikeres vételt.

Gyurinál FT847 rádió van és egy ötelemes LFA antenna. Nálam FT450D rádió és HB9CV antenna, ám ennek ellenére nekem is kiszőrösödött ma néhány marker odaát.

NN

2021. június 30.

Kis szünet után ismét berobbantak a rádióamatőr állomások Japánból, Koreából és Kínából is.

Az esemény délutánig eltartott. A hatodik japán összeköttetésem már délután, bevásárlás után sikerült. Az első három CQ - ra jött! (FT450D, 80 W ls HB9CV antenna.)

Ez volt eddig az idei legintenzívebb DX esemény 50 MHz -en.

Jól jöttek az északi ritkább állomások, mint OH0Z az Aland szigetekről és OJ0MR a tenger által gyakran elöntött Market Reef - ről is.

Délutánra megnyílt a 144 MHz is, noha Magyarországról nehezen voltak elérhetők a gócok.

NN

2021. június 26.

Jó lehetőségek voltak a Közel - és a Távol - Kelet felé. Ma volt kint a 6 m sávban a legtöbb indiai állomás. HA7EG ismét gyarapította a gyűjteményét a DXCC - hez.

NN

2021. június 25.

Nagy nap ez a mai! HA1VQ Jóskának Portugália lett az új DXCC országa 144 MHz-en, nekem Mauritánia jött össze 6 méteren.

NN

 

2021. június 22.

Momentán a DXCC állásom 6 m-en 207 ország és 1127 az elért négyszögek száma.
Az alábbi lista a 2021-ben elért új #-eket tartalmazza:

 

Tegnap ilyen hívójeleket láttam & hívtam, eredménytelenül: ND7J-EM85, VE9XX-FN77,

K0GU-DN70, K1IT-EM85

vy 73 Pista/HA8CE

2021. június 21.

Ilyenkor, éjféltájban jönnek a dél - amerikai állomások 50 MHz-en. Kár, hogy elkezdett villámlani a közelben.

Róbert HA2NP mai összesítése szerint a jelenlegi Es szezonban eddig 352 összeköttetést létesítette a hat méteres sávban.

Az elért DXCC - entitások száma 138, a lokátor grideké 729 a mai napig. Térképen ábrázolva látható, hogy öt kontinenset is elért.

Az elért DXCC entitások listája (38):

A júniusban, dél - amerikai DXCC entitásokkal létesített összeköttetések:

Róbert 144 MHz-en is aktív. A DXCC/LOC állása 42/177. Az idei tavaszi szezon összeköttetéseit térképen ábrázoltam. Közöttük 25 EME összeköttetés is van.

NN

2021. június 19.

Minden VHF sávon adódott lehtőség távoli összeköttetések létesítésére a kialakult szporadikus - E gócok segítségével, amiknek a helyeit a sárga, a kék és a piros vonalak metszéspontjai jelzik. A legintenzívebb ionizáció a KO és a KN nagy lokátor négyszögekben alakult ki, így használható volt 144 MHz - es összeköttetésekhez.

A számított MUF értékeket folyamatosan mutatja a https://mmmonvhf.de/mufmap.php weblap.

13:30 UT -kor a tengerentúli állomások is megjelentek és számosan tudtak Európából transzatlanti összeköttetéseket létesíteni.

Még egy új ország HA7EG - nek:

2021. június 18.

Éjféli DX 50 MHz-en: a W3LPL - t hívom 23:45 - kor -helyi idő szerint. A 6 m sáv már azonos módon kezd viselkedni a rövidhullámú sávokhoz! A 70 MHz is gyakran használható, úgy tűnik az aktivitás alaposan hozzájárul a használhatóságához.

 

HA7EG - nek új DXCC entitás lett VO1HP.

 

2021. június 17.

Az szporadikus-E foltok ionizációja ma is különösen erős volt. Az Alpok fölött kezdődött és utána dél felé tolódott a számított MUF. HA1VQ megfigyelése szerint először 257, majd 231 MHz volt a JN60 grid négyszög felett.

Később az Atlanti Óceán fölött feltehetően kiterjedt hullámvezető alakult ki ami a délutáni óráktól késő estig tartott. A közép- és kelet európai térség állomásainak korábban "lehúzták a vasfüggönyt". A nyugat - európaiak még most este 11 körül is hívják az amerikai kontinensen működő rádióamatőr állomásokat!

Forrás: dxmaps.com

A magyar állomások tucatjával könyvelték el a DX - összeköttetéseket.

NN

2021. június 16.

Némi mágneses háborgás után ma újult erővel indult meg az ionizáció a légkörben és 144 MHz-en is újabb nagy távolságú összeköttetéseket lehetett létesíteni.

HA1VQ összeköttetései 144 MHz-en:

Egy új DXCC entitás HA7EG - nek:

2021. június 14.

A mai napot egy elképesztő japán dömping nyitotta.

HA2NP összefoglalója:

A mai nap: 31 JA, HL, DS, VU és HV0A 6m-en (a délutáni USA alatt QRL voltam)
(+ 2m-en 5 EME)

Új országok és négyzetek is vannak...

HA7EG is több új országot ért el.

2021. június 13.

Csendes vasárnapunk volt. Afrika kezd érdekelni bennünket.

2021. június 11.

Európa északi részére rácsúszott az aurora, ezért Magyarországról nem lehetett nagytávolságú összeköttetéseket létesíteni 50 MHz-en.

Tnx HA1VQ

Nekünk nem volt jó az ugrástávolság - "nem jutottunk be a csőbe."

NN

2021. június 10.

144 MHz-en ma sok európai és magyar állomás hozott létre értékes és nagytávolságú összeköttetéseket az Azori szigetektől Izraelig.

A számított maximális használható frekvencia 160 MHz fölé emelkedett.

Forrás: mmmonvhf.de

50 és 70 MHz-en is nagy aktivitás volt tapasztalható, nagy távolságokat lehetett áthidalni. Az európai állomások között magyarok is átjutottak az Atlanti Óceánon. EA8DBM egy rejtélyes állomás a Kanári szigeteken orosz operátorral.

Forrás: dxmaps.com

NN

2021. június 9.

Szlovénia az idén ünnepli a függetlenségének a 30. évfordulóját. Ebből az alkalomból diplomát adnak ki. Június 26.-án 00:00 UTC-től 2021. december 31.-én 23:59 UTC-ig 30 összeköttetést kell létesíteni S5 állomásokkal, amik között 10 összeköttetést a speciális S30 pefix-szel működő álomásokkal kell csinálni és az összeköttetések listáját be kell küldeni az scc@hamradio.si email címre. Bármelyik sáv és bármilyen üzemmód használható. Lásd: http://lea.hamradio.si/scc/diploma_30let/index_eng.htm

Tnx S58J

2021. június 7.

HA2NP Robert beszámolója a rendkívüli DX összeköttetésekről 50 MHz-en:

Az idei év nem indult rosszul Es-el, tavaly május 13.-án a PV8DX nyitotta számomra a transz equatoriális terjedést új országként. Az idén
május 7.-én ZF1EJ volt az első QSO-m FT8-al, a következő napon május 8.-án Q65 módban.
Számomra a következő napokon volt EU-n kívüli QSO (más napokon is hallottam, de nem volt összeköttetés):
május 7,8,13,18,19,23,24,25,26,29,30,31
június 1,2,3,4,6

A legjobb nyugati terjedés május 19 volt számomra: 28 NA állomás került a logba.
A JA irány kicsit nehezebben indult, június 6.-án 9QSO volt.

Az idén eddig új ország számomra:

YV, P43, VK, DU, HC, XE, 9M2, VR, KG6, ZS

Jelenlegi állás az elmúlt 4 évben: 6m-en 131 DXCC, 693# 2m-en: 37DXCC, 152#

Most egy kicsit kezd RH LOG-ra hasonlítani a 6m-es LOG...

 

Q65

Az EME még "gyerekcipőben" jár nálam, 50 megán 57 QSO (36init), 2m-en 9QSO 50W-al.
(20-21.-én a HA0HO-tól 70cm-en ZS4TX-el volt megbeszélve QSO).

Az első lehetőségtől fogva próbálgattam az új üzemmódot. Először néhány tropo QSO-m volt, kipróbálva az összes Q65 almódot.
Némi értelmezési hiba miatt Európában az 50305kHz-et, míg a tengerentúlon a 275-öt használjuk hívófrekvenciaként.
6m-en általános a Q65-30A mód használata.
Sajnos ez némileg bonyolítja a DX találkozásokat.
A Q65 mód használatát mindig a legújabb WSJT-X programmal érdemes végezni (jelenleg a v.2.5.0-rc1 próbaverzió), figyelmesen elolvasva a beállításokat!
Az alap beállítások esetén a Tx DF frekvencia 1500Hz. Amennyiben az ellenállomás nem utal rá, ezt érdemes figyelni (nem 1270Hz mint a JT65-nél!)
Az FT8-hoz hasonlóan a Tx és Rx frekvencia ettől eltérhet a QRM kerülése miatt...
Az F-Tol értéke azt határozza meg, hogy a program hol keressen először dekódolható információt. A dekódolás ezen a tartományon kívül is megtörténik!
Érdemes a szinkronjel (alul, piros nyil) megjelenése után ezt az F-tol értéket alacsonyabbra venni a gyorsabb dekódolás érdekében.
Gyengébb gépeken érdemes a DECODE menüpont alatt "normal" értékkel kísérletezni.
A Q65 mód kevésbbé érzékeny a zavarokra, az MS burstok nem korlátozzák, sőt segítik!
Türelemre van szükség, mivel a gép átlag dekódolást végez, azaz a több perióduson keresztül vett jeleket összegzi. Ezt egyébként alul az üzemmód mellett jobb oldalon számmal jelzi (pl.: 10 3)
Az üzenetek végén megjelenő q0, q3 stb üzenetek jelentősége, hogy mutatja az átlag dekódolások számát. Amíg nincs értelmes dekódolás a kijelző üres marad!
A most leírtak a részletes használati útmutatóból elolvashatók.


73&DX! de Robert HA2NA

2021. június 6.

Vasárnapi DX matiné volt ma 144 MHz-en is. A QTH - lokátorok távolságából G7RAU algoritmusa szerint számított MUF térkép:

Az idei legerősebben reflektáló Es - góc feltehetően most is az olasz- és a francia - Alpok fölött keletkezett.

A mai termés: https://www.mmmonvhf.de/es.php

Tnx HA1VQ

2021. június 5.

Éjfél van, azaz 23:59 CET. HA0NAR a P43A-t hívja, HA0DU DX-re hív. Él az 50 MHz-es sáv. Nemsokára ismét beindul a terjedés kelet felé.

Ma volt lehetőség távoli összeköttetések létesítésére Magyarországról 144 MHz-en is.

HA1VQ összeköttetései: TA1D és 4X/OM2IB

HA7EG 6 m-en elérte Grúziát.

NN

2021. június 4.

OM5KM K1ZZ-t hívja késő este féltizenkettőkor 50314 kHz-en! Szinte éjjel - nappal használható az 6 méteres sáv nagy távolságú összeköttetésekre.

Ma reggel DU1IST volt az első DX, amit vett az állomásom.

Ezek voltak a mai távoli keleti állomások, amiket el lehetett érni valahonnan Európából.

Forrás: dxmaps.com

Aztán jött a bomba meglepetés: VK2ABW megjelenése, akit később Magyarországról is elértek.

Ezek után három hullámban jöttek a transzatlanti DX-ek -az utolsó 20:00 UT-ig tartott.

Forrás: dxmaps.com

NN

2021. június 3.

Már majdnem éjfél és több magyar állomás még mindig szívósan hívja a jól vehető HC, HI, HK, PY, YV és hasonló dél - amerikai állomásokat 50313 kHz-en. Magyarországról már nem lehet átjutni de az Egyesült Királyságból és Nyugat Európából igen.

A nap korábbi óráiban sok nagy DX összeköttetés született, magam is elértem pl. Indiát is. A jobban felszerelt állomások főleg a keleti irányban tudtak nagy távolságokat áthidalni.

Forrás: dxmaps.com

Estére nyugat felé tolódtak az összeköttetések.

Késő este elkezdtek jönni a dél - amerikai állomások.

Forrás: dxmaps.com

NN

2021. június 2.

Ami tegnapelőtt történt de tegnap sem írtam róla, az ma megismétlődött. Tegnapelőtt egy litván rádióamatőr elérte Ausztráliát 50 MHz-en. Akkor ZL4TT - vel arra tippeltünk, hogy egy EME összeköttetés adatai keveredtek össze a többi spot-tal. Ma S57RR Bert - tel váltottam szót az on4kst.com chat-en.

09:00:48 DF5VAE Charly 6/4m LOTW 090015 -16 -0.3 1959 ~ 9N1CA BI4SDT 73
09:00:45 OZ1AXG Flam 085945 -7 0.2 1864 ~ CQ S01WS IL46
08:59:30 HA6NN Andras (S57RR) Congrats, Bert! That's really outstanding! Has anyone ever made Qs into VK-land from Europe?
08:58:01 S57RR Bert 4x6el> (HA6NN) Hi Andras, have in log some VK
08:56:44 HA6NN Andras (S57RR) Hi Bert, have you made QSO on 50313 into VK this morning
08:55:51 9A5CW Pat (S57RR) Hi Bert any sign of VK9XX ?
08:55:41 HA6NN Andras GM all

=ooo=

Az 50 MHz-es sáv valóban kezd úgy működni mint a rövidhullámú sávok!

NN

2021. június 1.

Az 50 MHz-es eseményeket illetően vissza kell tekintenünk a tegnapi napra, amikor HA7EG állomásán kora reggel meglepő hívójeleket dekódolt a WSJT-X.

A legfeltűnőbb F6DFZ hívása volt. ZL4TT - ről kiderült, hogy magyar származású a családja és a hívás időpontjában nem dolgozott 6 m-en. A DX - clusterek távolról sem tévedhetetlenek.

A két amerikai QTH - lokátora mutatja, hogy az USA nyugati partjának a környékéről dolgoznak - KZ5AT Kaliforniából.

Az teljesen biztosnak látszik, hogy nem tréfacsinálók tevékenységével találkoztunk -különösen nem kettővel egyszerre, ugyanabban a percben. Az a legvalószínűbb, hogy hosszú úton (LP, azaz Long Path) jutottak el HA7EG jól felszerelt állomására. Csak éppen egy kicsivel kell többet utazni a jeleknek Kaliforniából mint Hawaii - ból. (Oda meg már többször eljuttak a jeleink LP-vel is.)

A tegnapi napon ezeket még nem mertem közreadni, azonban a mai nap újabb bomba meglepetésekkel szolgált.

Korán reggel 04:42 - kor 50313 kHz-en a számítógépen dekódolta VR2XYL hívását. Onnantól kezdve délelőttig vehető volt és sok magyar állomás is sikeres összeköttetést bonyolított le Pansyval, aki a Global AFN High Frequency Network felelős irányítója.

VR1XYL hívásait még 08:02 UT - kor is dekódolta a gépem.

Mellete sok kínai és más távol - keleti DX állomás volt elérhető a valóban jól felszerelt és gyakorlott DXereknek.

HA0DU Hong - Kong napnak nevezte a mait, mivel csak onnan hat állomást tudott elérni. Neki VR2XYL jelentette a 221. DXCC entitást, míg HA2NP - nek KG6DX volt a legújabb.

Az a tanulság, hogy a többé - kevésbé ismert hullámterjedési jelenségek révén esetenként meglepően távoli állomások megfigyelésére is lehetőség nyílik, még egy átlagos rádióamatőr állomásról is, feltéve hogy jó antennát használunk. Megfelelő teljesítménnyel összeköttetés létesítésére is mód nyílhat.

NN

2021. május 31.

Hóvégi beszámoló az Es eseményekről

Beszámoló tapasztalatokkal és észrevételekkel, a május 25.-i fantasztikus Es tevékenységrõl 144 MHz-en.

A tavalyi év májusának kiemelkedõ Es tevékenysége után fokozott figyelemmel vártuk ez év májusában mire számíthatunk.

Nos, ez az év májusa nem volt annyira bõkezû, mint a tavalyi, de azért „soha rosszabbat”.
Tavaly 14 napról küldtek állomások riportot Es QSO-król, idén 9 napról. A tavalyi 14 alkalomból 3 nap jelentõsnek mondható, 2 pedig kiemelkedõnek. Fõleg a 29. amikor 4737 összeköttetésrõl küldtek riportot az állomások és az áthidalt maximális távolság 4834 km volt ( DJ8RZ és D4VHF )
https://www.mmmonvhf.de/es.php?year=2020&month=05&day=29

Az idei évben a 9 alkalomból 2 volt jelentõsnek mondható és 2 kiemelkedõnek. Ha a tavalyi május 29-ét összehasonlítjuk az idei május 25-tel, akkor a tavalyi év viszi el a pálmát. A különbséget az is jelzi, hogy tavaly nagyszámú összeköttetés létesült SSB üzemmódban, az idén jóval kevesebb. SM7GVF javította az arányt, aki végig SSB-n dolgozott
Az elsõ QSO-t 07:22-kor naplózta RA6c és DJ2QV, az utolsót 18:06-kor LA3BO és UT7LK. Ez negyed óra híján 11 órás idõtartam.
https://www.mmmonvhf.de/es.php?year=2021&month=05&day=25

Én 07:42-kor láttam meg a képernyõn R6AS CQ-ját. Utána még láttam RA6C, R6CO, RD3ZA,UT6LX, UR5LLW, UT6EY és UR5QU-t a képernyõn. Többnyire amilyen gyorsan felbukkantak, olyan gyorsan el is tûntek. Aztán 07:59-kor RD3ZA már válaszolt a hívásomra a KO80GM-bõl (1500 km ). Utána UT8LE-t, R6BY-t és YO4GJH-t hívtam eredménytelenül. Végül 08:10-kor UT8LE-vel lett komplett a QSO a KN79WW-ból ( 1479 km ). Ezt követõen még láttam UR6HB hívójelét, majd eljött a rádióamatõrök rémálma, az áramszünet. Miután 20 perc múlva még nem volt villany, autóba ültem, egyéb dolgaimat intézni. 11 óra ( GMT ) elõtt néhány perccel értem haza, indítottam a laptopot és PA3FXB-t láttam a képernyõn. 11:03-kor EA2BFM-el lett komplett a QSO ( IN83FD 1640 km ) Sok spanyol állomás jelent meg hirtelen a képernyõn (EA1MX, EA1ZT, EA1SA, EA2EI ) Hiába hívtam õket, elvitték az erõsebb állomások. Ehhez még hozzájárult a QTH-m fekvése, a Kõszegi hegység nyugati lábánál vagyok, a hegy legalább 20-30 dB-t csillapít abba az irányba. 11:09-kor aztán sikerült nyugtázást kapnom F6CIS-tõl (IN94WL 1330 km ), majd F4EZJ-tõl ( JN05DK 1266 km ). 11:47-kor EC4TR-el ( IN80ER 1771 km ) lett komplett az összeköttetés, majd 12:01-kor EA4T-vel ( IN70XX 1818 km ).
És jött a szívbaj, megláttam CT1ABA hívójelét. A relatív hosszúnak számító Es vadászat ellenére még nincs portugálom, amit nagyrészt a Kõszegi hegynek köszönhetek. Ha a tõlem kevesebb mint 20 km-re keletre lévõ HA1FV-nél 59-el szólnak a spanyolok Es útján, én akkor kezdem meghallani õket..
Kb. 15 percen keresztül hívtam de a 100 Watt nem engedte a DXCC-im számát növelni..
Utána még EA2ESK-t és EA4I-t láttam, aztán az Es felhõ szépen beúszott a fejünk fölé és már csak azt láthattam mások milyen nagyszerûen használják ki ezt.
A mérleg 7 QSO 1 új kocka, ennyivel kellett beérnem aznap, mivel elõtte néhány nappal a GSz31 kilehelte lelkét..

Megjegyzés: A statisztikai adatokat, hivatkozásokat és képeket az alábbi oldalról gyûjtöttem:
https://www.mmmonvhf.de/es.php?year=2021
Az idõk mind GMT (UT)-ben vannak megadva.

Ha már itt hivatkozok az MMMONVHF honlapjára, hadd hívjam fel egyúttal a figyelmet az oldalra:
Egyrészt utólag ez a legbõvebb információforrás böngészni, mi történt aznap, vagy régebben az Es segítségével. Más részt ha Ti is megkülditek a létesített összeköttetéseitekrõl ( akár egyrõl is ) a riportot akkor részesei lehettek egy projektnek, ahol néhány, ezen a téren jártas rádióamatõr minden évben egy összefoglaló értékelést készít az évrõl a DUBUS folyóirat számára. Minél több QSO adata áll a rendelkezésükre, annál több összefüggést, törvényszerûséget tudnak megállapítania még ma is oly sok rejtélyt tartalmazó Es jelenségrõl.
A link ahova lehet küldeni a riportot, de elõtte javasolt egy rövid regisztráció az oldalra:
https://www.mmmonvhf.de/es.php?Report=1

Valamennyi összeköttetésemet FT8 üzemmódban létesítettem. Ezen a napon az FT8 nélkül, valószínûen egy összeköttetésem sem lett volna !
Ismételten minden elismerésem az FT8 üzemmód megalkotóinak ! Ezt az üzemmódot erre és a hasonló esetekre fejlesztették ki, nem 50-300 km QSO-k létesítésére. Tudom a digitális üzemmód sokakat csábít de ne ragadjatok le a könnyû „ hétköznap esti” QSO-knál, keressétek a legalább 500 km feletti partnereket és ha adódik egy ilyen különleges alkalom a nyári hónapokban, amikor az ionoszféra alsó E rétege egy eddig még többnyire ismeretlen ok folytán „visszairányítja” az egyébként a világûrbe távozó rádióhullámokat a földre, akkor érezzétek az örömét az 1000-2000 km távolságú összeköttetéseknek.

És még néhány dolog az FT8 kapcsán. Nagyon sokan úgy válaszolnak a hallott ( látott ) de pontosabb így, a vett állomásnak AB1CD EF2GH XX99. Ez szabályos hívás, de felesleges. Legfeljebb annyi jelentõsége van, hogy közöljük az ellenállomással a lokátorunk elsõ négy karakterét. De miután most már annyi adatbázis létezik a hívójelek kapcsán, ezt az ellenállomás könnyen lekérdezheti. Legfeljebb érdemes bejelentkezni a qrz.com oldalra és ott megadni a hívójelünket és lokátorunkat, ettõl kezdve bárki könnyen megtalálja. A praktikus hívás a második sorban felajánlott: AB1CD EF2GH -01. Ez teljesen korrekt mert vettük az állomást a megadott jelszinten, viszont így nyerünk egy periódust, aminek lehet, hogy QSB esetén az összeköttetést köszönhetjük.

A másik a fontosabb. Már a Meteor-scatter procedúránál a rádióamatõrök megalkottak egy szabályt ( javaslatot ) a periódusok ( elsõ és második ) használatára, ami úgy szól, ha kelet felé dolgozok akkor a második, ha nyugat felé akkor az elsõ periódust kell használni. Persze itt is van vitatott helyzet, mi van ha délre, vagy északra dolgozok. Ilyenkor kell húzni egy képzeletbeli függõlegest és az ahhoz képest elfoglalt helyünk határozza meg melyik periódust használjuk. Ennek a helytelen használata a 25.-i Es-nél néha teljes káoszt okozott. Rengeteg spanyol állomás hívott errefelé az elsõ periódusban és sajnos közeli állomás is CQ-zott a második periódusban, amikor csak nyugatra volt terjedés.

Kérlek bennetek, ennek a helyes alkalmazásával is növeljétek a magyar rádióamatõrök jó hírét a világban.

Polgár József
HA1VQ

2021. május 26.

Reggel még ígéretesen indult a sáv. Volt India, Japán és Malajzia is.

A napi DX-et a szomszédból S57RR Roberto állította fel a kaliforniai NC6K-val létesített több mint tízezer kilométeres összeköttetésével.

NC6K Eric a következő hétvégén Alaszkából fog dolgozni KL7/NC6K hívójellel a CQ WW WPX CW versenyben.

17:05 UT-kor leereszkedett a vasfüggöny és kiürült a hat méteres sáv. Kis mágneses háborgás kezdődik.

NN

2021. május 25.

Big Bang 2021/1

Megjelent Han san mester Japánból. (A jégtű elmélet szerzője.)

Érdekes ionogramokat is láthattunk ma.

GL de HA6NN

2021. május 24.

Egy rádiós jóbarát ma összefoglalta az Es - szezon jelenlegi helyzetét mondván, hogy ezután éjjel - nappal használható lesz az 50 MHz-es sáv. Ma este 11 után még mindig élénk a forgalom. A 70 MHz felhasználói úgy látszik korán fekszenek mert az imént még 144 MHz-en is létesültek összeköttetések a különösen erőteljes szporadikus E - réteggel. Az ionoszondák mérései szerint is látható, hogy magas az f0Es.

Ma reggel először a távol keleti keleti állomások keltettek feltűnést.

A szokott időben megjelentek a tengerentúli állomások és könnyedén elérték a Földközi tenger térségét.

A napi izgalom megint az ugrástávolság változása miatt alakult ki. Fokozatosan Magyarországot is elérték az amerikai állomások. Később igencsak szép rekord született: WW1L elérte a tőle több mint tízezer kilométerre lévő az arab emirátusokat.

Forrás: dxmaps.com

NN

2021. május 23.

Ma a hat méteres sáv úgy működött mint a rövidhullámú sávok. Kora reggeltől késő estig tele volt állomásokkal és 22:45 helyi idő szerint, e sorok írásakor HA7TM még hívja KP4JRS-t. A skandináv országokból, Skóciából, az Egyesült Királyságból brazil, venezuelai, perui és trinidadi meg nyugat - indiai állomásokat hívnak.

A délelőtti izgalmat a 6 m sávban megjelent kínai és tajvani állomások okozták, miközben 70 és 144 MHz-en is ment a forgalom.

Pár óra múlva már transzatlanti összeköttetések is születtek a szomszédos országokból.

Az ugrástávolság változása mindig nagyon biztató: vajon a az antennánk és a rádiónk tudja-e venni a távoli adók jeleit. Az óceánon túlról érkező hívásokat a dxmaps.com weboldalról lehet kiszűrni.

A túlsó oldal aktív állomásai:

Egy tízezer kilométeres összeköttetés is létesült a déli szomszédunktól:

HK3W-t késő estig üldözték rádiósok az Egyesült Királyságból.

NN

2021. május 20.

Ma jobbára csak a hat méteres sáv ment, de az nagyon. Ezzel kezdődött 08:23 UT-kor!

Ezután megjelentek a tengerentúli állomások.

Voltak akik az egész napot a rádió mellett töltötték. Nem kellett csalódniuk. Szinte minden, az 50 MHz-es sávban aktív magyar állomás szóhoz jutott. Később már CQ-ra is jöttek amerikai állomások. Végül a 12 UT-kor kitört mágnese vihar miatt a K - index felszaladt ötre és kitakarította asávot Európában.

NN

2021. május 19.

Breaking news

Mától indul a 144 MHz-es Es szezon Európában!

Kora délelőttől késő estig használhatóak voltak a VHF-sávok.

A jól felszerelt magyar állomásoknak sikerültek a transzatlani összeköttetések. HA2NP, HG2DX, HA5WA, HA0DU és HA0NAR voltak sikeresek ma 6m-en FT8 adásmóddal, HA6NY CW-n. HA1YA S01WS-t érte el 70 MHz-en FT8 módban.

2021. május 18.

Megnyílt az észak - nyugati átjáró! Az első idei pipeline Európa és az USA között.

A magyar szál: HA7TM és HA8CE. Ki kell várni a megfelelő ugrástávolságot.

Forrás: dxmaps.com

Az európai góc közelről:

A mai MDX: közel tízezer km.

NN

2021. május 15.

Afrikából is bukkannak fel állomások.

2021. május 14.

Egyre nőnek az áthidalt távolságok 50 MHz-en.

2021. május 13.

Ilyen egy ionogram, amikor Es góc van a mérőállomás fölött. Az foEs esetenként 10 MHz fölött is lehet.

Ma is létrejöttek igen nagy távolságú összeköttetések az 50 MHz-es sávban. Kelet Ukrajnából is elérték Puerto Rico-t és több összeköttetés létesült Európa és az amerikai kontinens között.

Nagy aktivitás volt tapasztalható 70 MHz-en és néhány összeköttetés született 144 MHz-en is.

CN8LI a 99. DXCC entitást jelentette a részemre 50 MHz-en.

Éjfél percekkel előtt még elénk a forgalom a sávban. Franciák amerikaiakat hívnak. Korábban volt ZB2, TK, TF, 5B4 és csaknem minden nagyobb európai ország.

NN

2021. május 12.

Rendkívüli napunk volt ma. Évek óta nem tapasztaltunk olyan intenzív radio aurora eseményt mint a mai. Még Svédország fölött, Malmő környékén tudta elérni a reflektáló képződményt OK1TEH és DK5YA. I1DMP hallani vélte PA4VHF-et.

A Live MUF HA1VQ-nál és HA6NN-nél működött.

Ezt rajzolta a kirunai magnetométer:

Az aurora esemény után Észak - Európa fölött, az ionoszférában szétoszlott töltött részecskékből szépen kialakult az Auroral - E réteg, aminek a segítségével már Magyarországról is létesítettek összeköttetéseket. Egy déli Es góc egy marokkói állomás megjelenését tette lehetővé

NN

2021. május 10.

Ma HG2DX-nek Szentesről sikerült az Alföldről transzatlanti összeköttetést létesíteni 50 MHz-en. Európa és a Közel - Kelet egyes helyei között 144 MHz-en és létesültek összeköttetések. Bácskából YU7KB tudott dolgozni 144 MHz-en.

https://www.qrz.com/db/yu7kb

https://www.qrz.com/db/hg2dx

2021. május 8.

Egyre intenzívebbek az Es gócok. Ma korán reggel elkezdődött és este 11-kor még mindíg több állomás vehető 50 MHz-en.

2021. május 7.

Minden nap van Es! Újabban minden nap van DX! Már a közelből is. Ma OM5XX János Komáromból átkiabált az óceánon. A partnere WW1L volt, aki blogot vezet az aktivitásáról.

http://blog.dxers.info/

2021. május 4.

Ma nagyon szporadikus volt az Es! Sok állomás csak felvillant néhány percre. A mai érdekesebb összeköttetéseim: 5B4VL, 9H1CG.

A nagy felfedezés: A spanyolok többen vannak mint az oroszok! HI

Az igazi DX összeköttetéseket az amerikai földrészen létesítik.

NN

2021. május 3.

Ma gyorsan kitört Európából az Es DX és kialakult egy megbízható transzatlanti útvonal amin délebbről számos összeköttetést létesítettek.

Helyi idő szerint hat óra után még él az Es góc magja az Alpok fölött.

A mai távolsági rekord 9147 km.

NN

2021. május 2.

A ma délután befejeződött IARU Region 1 V/U/S/EHF verseny vége után röviddel intenzív Es esemény vette kezdetét 50 MHz-en, ami aztán 70 és 144 MHz-en (!) folytatódott.

Nekem 20 összeköttetést sikerült létesítenem 50313 kHz-en.

Európában két helyen alakult ki erőteljes ionizáció. Az egyik Es góc az olasz Alpok felett volt, a másik a Vizcayai - öböl felett.

Néhány rádióamatőr állomásnak a jelei az Atlanti óceán fölött is átjutottak -minden bizonnyal a szokásos F2 - rétegben kialakuló hullámvezető jelenség révén.

Az esti órákban -magyar idő szerint- az amerikai földrészen is nagy távolságokat hidaltak át. Az USA-ból elérhetőek voltak a Hawaii szigetek is.

A mai jelenség fényében joggal számíthatunk arra, hogy a következő hónapok bővelkedni fognak izgalmas terjedési eseményekben.

NN

2021. május 1.

Már a nagy keleti DX dömping sem várat sokáig magára! Svédországból Japánba küldött riportot egy rádiós barátunk ma reggel!

Forrás: dxmaps.com

2021. április 30.

Folyamatosan jók a lehetőségek az 50 MHz-es sávban. Európa legtöbb országa már szinte naponta elérhető.

2021. április 28.

A szporadikus - E jelenség a Líridák meteorraj megérkezésével hirtelen meglepő méreteket öltött és gyakorivá vált. A korábbi napokban már szép DX összeköttetések születtek, ma pedig létrejött az első transzatlanti QSO egy szicíliai és egy Utah állambeli állomás között.

Előtte délután Európán belül lehetett rádiózni majd később megjelent TT8SN és S01WS Afrikából. Késő estig tartott az Es esemény és 20 UT-re szépen kirajzolódtak a visszaverő gócok helyei.

2021. április 26.

A mai sikeres összeköttetéseim 50 MHz-en:

A szporadikus E-szezon az erős kezdés után erősen folytatódott ma délután. A kora délutáni órákban a LiveMUF térképén megjelentek az első vonalak és kicsit később a metszéspontok egy Dubrovnik környéki helyen mutatták az Es góc megjelenését. Először szardíniai, szicíliai és olasz állomások tűntek fel, majd több török is. Ezeket követte egy kuwaiti állomás megjelenése. Egy cseh állomás észlelte TT8SN hívását Chad-ból, ami a legnyobb távolságot jelentette a mai esemény során.

Később fordult a tejedés nyugat és északnyugat felé. Előbb franciák majd angolok, dánok és hollandok tűntek fel. Az utolsó hívást G0BNR-től kaptam az IO92 négyszögből 18:01 UT-kor. OZ5TG-t még utána is tudtam venni egy ideig. Ekkorra már Magyarország környékére csúszott fel az Es góc.

Dave Edwards 1998-tól fejlesztett LiveMUF szoftvere az amerikai földrészről is sok adatot kapott, amik mutatták a földrészek közötti DX-összeköttetéseket is.

NN

2021. április 22.

Erősen indult az idei szporadikus E-szezon. A Lyridák meteorraj a mai napon tetőzött, ami azonnal kiugró eredményeket hozott. Már az elmúlt éjjel nagyobb távolságokat sikerült áthidalni, ma pedig egy alaszkai rádiós hallotta az N0YK beacont 144 MHz-en, Es terjedéssel. Este 50 MHz-en megnyílt a sáv és Dél - Európából meg a Kanári szigetekről létesültek összeköttetsések Dél - Amerikával.

NN

2021. április 1.

Meglepően élénk aktivitás észlelhető az 50 MHz-en. Q65, FT8 és MSK144 adásmóddal kísérleteznek a legtöbben.

Egy MS QSO sikerült OZ8ZS-sel. A teljesítmény 75 W, az antenna HB9CV volt.

2021. március 14.

TEP DX lehetőségek is vannak! (TEP = TransEquatorial propogation).

Magyarországról először HA1YA csinált TEP összeköttetést.

https://ei7gl.blogspot.com/2021/03/144-mhz-beacon-on-st-helena-heard.html

Tnx HA1VQ

2021. március 3.

Déli irányban is érdemes figyelni 144174 kHz-en!

2021. február 23.

Esténként meglepően sok állomás kapcsol be 144 MHz-en. Sajnálatos, hogy Magyarországról csak egy - két hívójelet lehet látni a DX - clusterekben és a térképeken.

2021. február 15.

Ma is tapasztaltuk, hogy van élet a VHF sávokon, így 144 MHz-en is.

2020. december 22.

EI7GL webhelye:

Rádióamatőr rekordok naplója

2020. december 16.

Meteorvadászok figyelmébe:

A sokéves tapasztalat az, hogy a meteorrajok nagyon gyorsan "elfogynak"!
A népek inkább a maximum előtt és főleg a maximum alatt aktívak, aztán sokan hanyagolják
a meteorokat.
Az meteor aktivitás felfutása és lefutása nagyjából áttekinthető a Virgo-ban.
A Virgo windowsos verziója innen tölthető le:
http://www.dl1dbc.net/Meteorscatter/#windows
Egy másik értékes tapasztalat az, hogy szporadikus meteorok mindig vannak.
Pár éve egy angol jóbaráttal szemléltetésként, gyorsbillentyűvel (Kb. 200 LPM) csináltunk
144 megán MS QSO-t!
Jó még azt is tudni, hogy a meteoros -azaz inkább VHF DX iránt elkötelezett rádiósok az
ON4KST cseten tartják a kapcsolatot.

Ha csak bejelentkezel, és figyelsz, már akkor is olvashatod, hogy mások miket csinálnak,
mik az aktuális lehetőségek.
Fontos még a https://www.mmmonvhf.de/
és a https://vhfdx.eu/
webhely.
A 28 MHz-en az MS kuriózum. Az ott létesített összeköttetések itt figyelhetők meg:
https://www.dxmaps.com/spots/mapg.php?Lan=E

NN

2020. december 12.

Holnap lesz a Geminidák meteorraj maximuma!

2020. november 12.

Erősödő meteor aktivitást tapasztalunk 20280 kHz-en. Ilyen egy komplett összeköttetés Az alsó vízesés diagramon a közeli állomás jelei láthatók.

2020. november 9.

Ma is van lehetőség meteor-scatter összeköttetések létesítésére. Most érkeznek a Leoidák. A maximum november 17-én várható.

Lásd: https://www.meteorshowers.org/view/Leonids

Az alábbi képernyőmentésből jól látszik, hogy LZ2HV Christo szoftvere még egy pinget is tud dekódolni!

2020. november 8.

Már október második felében feltűnt, hogy minden nap van Es terjedés 50 MHz-en. Ennek egyik oka, hogy számottevő meteor tevékenység észlelhető. Most éppen az Északi Tauridák a legintenzívebb meteorraj, de mellette szporadikus meteorok is vannak és sok állomás vidáman meteorozik.

HA7EG megfigyelései az MSHV szoftverrel, MSK144 adásmóddal, az 50280 kHz-en:

Az optimális antennairány meghatározásához és a meteor-aktivitás jelzéséhez a VIRGO szoftvert használjuk.

2020. augusztus 5.

HA0DU az idén is elkészítette az Es szezon értékelését.

Ha az utóbbi néhány nap felhozatalát veszem alapul, akkor az idei 6 m-es szezonnak igencsak vége (ha netán mégsem, akkor majd írok kiegészítést.

DL4MFM ingyenes szoftverével készítettem az idei 6 m-es QSO-król egy „nagy madár” típusú ábrát. Mint látható, a madárnak nincs lába, mert Afrikából csak olyan állomásokat lehetett venni, akikkel már több üzemmódban is dolgoztam korábban. A déli féltekéről az egyetlen állomás YB2MDU, a többiek mind az északin voltak. Az is látszik, hogy a madár jobb szárnya sokkal vastagabb, mint a bal, nagyjából kétszer annyi (kb. 210) japán került a logba, mint USA (102), ami a korábbi évekhez viszonyítva még egészen jó arány. Az idén kivételesen sikerült kb. két tucat QSO-t csinálni a Mississippin túlról is, de tíz USA állam még mindig hiányzik.

Három új DXCC körzetet sikerült elérni, időrendben YB, HZ és V3, ezzel jelenleg a DXCC állás 223. Érdekes módon idén óriási aktivitás volt az Arab-félszigetről, sok A4, A6, A7, A9, HZ állomást lehetett venni. A „terv” egyébként az volt, hogy az idén begyűjtöm a P43A-t (sajnos egyetlen egyszer sem vettem őt), meg valakit a 7. zónából (ez bejött, V31MA személyében).

Viszonylag sok új négyszöget csináltam, de az 1000 egyelőre nincs meg. Talán ha május 31-én a saját rádiómnál vagyok, amikor W7/W0 terjedés volt (ha egyáltalán itt is volt...), akkor elérhettem volna az ezrediket is, így egyelőre 975 az elért négyszögek száma.

Az idei terjedést erős helyi szelektivitás jellemezte, sokszor 15-20 km-re lévő állomásokkal sem egyforma partnereket vettünk. Míg JA irányban szinte minden reggel volt valamekkora nyitás, USA irányban inkább csak hetente egyszer. Sajnos olyan is többször előfordult, hogy a PSKR (pskreporter.info) szerint tucatnyian vagy még többen vették a jeleimet Amerikában, mégsem csináltam egy QSO-t sem. Többször előfordult, hogy a már egyszer leállt sáv este újra kinyílt, így például HK, YV, PJ, PY állomások bukkantak fel este 10-kor, de olyan is volt, hogy éjjel fél kettőkor JA0 QSO-kat csináltam.

Összességében sokkal jobb volt a szezon, mint amire előzetesen számítottam, de voltak olyanok is, akik még befértek volna a logomba (pl. K0GU, ND0B, VO2AC). Ezek csúcspontja július 23-án este volt, amikor annyira dolgoztam a másik képernyőn, hogy ezt nem vettem észre (este negyed tizenegykor!!!):

200723_201400 50.313 Rx FT8 -19 0.1 1298 CQ HC5VF FI07
200723_201500 50.313 Rx FT8 -18 0.1 1298 CQ HC5VF FI07
200723_201530 50.313 Rx FT8 -20 0.1 1299 CQ HC5VF FI07

és utána egészen este fél tizenegyig még jó párszor... ez a méreg, nem a cián...

Jön az őszi EME szezon, amikor ZL7DX, 5W1SA, FK8CP és talán TI2CDA lesznek a célpontok.

73/DX
Steve HA0DU

2020. július 13.

Ma nagy tüzijáték volt a VHF sávokban. Az amerikai állomások -különösen K1TOL és WW1L Európa nagy részét elérték, az előbbi még az ázsiai Kuwaitot is.

HA1VQ a 144 MHz-et figyelte. Nála generálta a LiveMUF az alábbi térképet:

Jóska jelezte, hogy a csehektől, lengyelektől hallották az OY6BEC jeladót, de állomás nem volt hallható onnan.

2020. július 6.

Pipeline to Britain 14:19 - 20:39 UTC

2020 július 5.

NLC megfigyelés JN98vc QTH-ról 22:10 CEST

Az NLC (Noctilucent Cloud) jégtűkből áll. 85 - 95 km magasságban alakul ki. Látható hogy a Nap a horizont alól világítja meg őket.

NN

2020. július 4.

A mai DX 50 MHz-en: Belize

Kivételesen jókor voltam jó helyen... ezen kívül még kétszer jött fel 1-1 periódusra.

Soha korábban nem láttam senkit sem (földi úton) a 7. zónából. Ez is eléég a széle (EK58). Ezern kívül EK09 és EK99 van, valamiért nem jutok beljebb soha az EK kockába...

73/DX

Pista HA0DU

A Függetlenség Napja is hozzájárulhatott, hogy sok állomás volt aktív az USA egész területéről 6 méteren.

HA8CE is jól helyezkedett mert a gépemen naponta futó LiveMUF térképem szerint éppen el tudta érni Derekegyházról a nyugati és közép-nyugati államokat.

https://www.qrz.com/db/ha8ce

2020. július 2.

Rendívüli nap volt. 50 Mhz-en HA0NAR legalább két órán át osztotta a riportokat a tengerentúli állomásoknak. Számosan voltak hasonlóan szerencsések. Magam egy HB9CV antennával, 30 m H-155 kábel közvetítésével és egy FT-450D rádióval több USA-beli állomást tudtam dekódolni az MSHV szoftverrel. Meglepő módon sem a WSJT-X, sem a JTDX nem látott egyetlen DX állomást sem -abból az irányból.

Picture credit: dxmaps.com

Később:

2020. június 30.

Késő esti DX -ezúttal lengyeleknek. SP3RNZ és SP3UR közép-európai idő szerint este kilenc után is tudott összeköttetést lltesíteni Surinammal 50 MHz-en.

2020. június 29.

WW1L az idén a legsikeresebb észak - amerikai állomás. A legtöbb aktív európai és közel- keleti állomásssal már volt összeköttetése. A térképen a piros pontok mutatják, hogy mennyi magyar és környékbeli állomással volt összeköttetése ezen a napon.

http://blog.dxers.info/

2020. június 26.

Magyarország kimaradt, pedig néhányan hívogattunk és figyeltünk 50 MHz-en.

2020. június 22.

A terjedési mód chordal hop, sőt! multi chordal -véli Gabriel EA6VQ, aki már sok nagy dolgot látott, hallott és csinált, de ilyesmi, mint ami tegnap is megesett 50 MHz-en, még neki is meglepő lehetett.

Ilyen a chordal hop terjedési mód:

A rajz forrása: SV1UY/M0SUY

HA0DU Pista beszámolója:

Egyik ámulatból a másikba esem mostanában. Bár a május 31-i USA nyugati
part eseményről lecsúsztam, ma valamennyire kárpótoltak a terjedés istenei:

Azzal kezdődött, hogy a PSK Reporteren 14:36 UTC-kor egyszer csak
megjelent egy flag (Csepp alakú jelzés.) a DM05-ben:

Rx at Mon, 22 Jun 2020 14:36:45 GMT
From HA0DU by W6UC Loc DM05II
Frequency: 50.313.524 MHz (6m), FT8, -17dB

Ilyen se volt még soha - gondoltam, de egy ideig semmi nem történt.
Hiába CQ-ztam, senki nem hívott. Aztán 14:59 UTC-kor beugrott a WSJT
vétel ablakába:

145945 -12 0.5 1476 ~ CQ EU W6TOD DM15

aztán

150115 -19 0.2 1353 ~ CQ EU N6CA DM03

Uramisten, KALIFORNIA!!!!!!!!!!! 6 méteren! FÖLDI terjedéssel!!!

Azonban ekkor még hiába hívtam őket, észre se vettek.

15:19 UTC-ig kellett küzdenem az első QSO-ért N6CA-val, aztán egészen 17
UTC-ig folytatódott a tüzijáték. Rövidebb-hosszabb szünetekkel kb. 40
különböző állomást vettem, kizárólag Kalifornia déli és Arizona
délnyugati részéből. A terjedés nem volt stabil, óriási QSB jellemezte,
de voltak benne eszméletlen csúcsok, amikor egyik-másik kaliforniai
állomás +5 sőt +8 dB-s jeleket produkált. A legtöbb jel azonban a -10 és
-15 dB tartományban volt, úgyhogy gondolatban kezet csókoltam
K1JT-nek... A QSB sok állomást „elvitt”, pl. K6IJ-vel (aki mellesleg
ex-KH7Y, és amikor még Hawaii-ban lakott, kusóztunk EME-vel) többször is
próbálkoztam, de nem sikerült komplettírozni.

Összesen 19 olyan QSO lett, amit be mertem naplózni, a következő QTH-lokátor
négyszögekből:CM87, CM95, CM97, DM03, DM12, DM13, DM15, DM22, DM24.

Június 22-e egyébként reggeltől estig nyújtott DX élményeket, a PSKR
napi kivonatát, illetve a W6/7 állomásokról egy „közelit” mellékelek.
Remélhetőleg az idén még sok ilyen „görbeszárnyú madár” képpel leszünk
gazdagabbak...

73/DX Pista HA0DU

A LiveMUF szoftverből nyert térkép a 09:44 - 16:44 UT között, Gabriel DX clusterébe beírt összeköttetések alapján:

2020. június 20.

Ilyen még nem volt: SSSP terjedés Magyarorszáról Japánba 50 MHz-en éjjel

A minap olyan terjedésnek voltam a részese, ami mifelénk annyira nem
szokásos. Az északiak (akiknél ugye ilyenkor annyira éjszaka nincs)
rendszeresen rádióznak különböző helyekre ilyenkor, de nálunk azért csak
rendesen besötétedik. Márpedig a 6 méter szereti a világosságot!


Így történt, hogy június 16-án éjjel (helyi időben éjfél után) azt
mondják nekem, hogy japánokat lehet hallani 10 méteren. Utoljára
2000-ben Marokkóban tapasztaltam ilyet, ahol 28 megán este, miután
elültek az amerikaiak, szépen kinyílt a sáv Japán felé, és egész éjjel
lehetett őket csinálni).

Az, hogy 23 UTC (vagyis 01 MEZ) körül már 6 méteren is folyt a
skandináv-japán forgalom, nem lepett meg. Arra viszont nem számítottam,
hogy 2325-kor nálam is dekódolódnak, majd gyors egymásutánban két JA0-ás
állomással sikerült a QSO. Nem különösebben ritkaságok, mindkettővel van
már CW és JT65 QSO-m is 6 méteren, na de hajnali fél kettőkor!!!

Aztán ahogy jött, úgy ment az ablak, pár perccel később már ismét
egyenletesen üres volt a vízesés...

73/DX
Pista HA0DU

1

Az SSSP terjedésről szó volt az MRC Műszaki Napon 2009-ben.

Az eredeti közlemény helye: http://equina.web.fc2.com/sssp0.pdf 

Néhány hangfelvétel SSSP QSO-ról:  https://audioboo.fm/JE1BMJ_Han 

2020. június 1.

Szenzációs ES tevékenység 144 MHz-en, május 29-én.

Május 29. választ adott az előző nap feltett kérdésemre. 2020 nemcsak a statisztika alapján történő előrejelzést írta felül, de egyesek szerint az elmúlt 30-40 év legnagyobb Es terjedése volt.
Persze ehhez hozzá kell számítani, hogy 30-40 évvel ezelőtt az állomások mai számának a töredéke volt QRV 2 m-en, jóval gyengébb technikával és nem volt FT8, ami az ún. kis állomások tömegének tette lehetővé, hogy megismerkedhessen ezzel a terjedési móddal és megjelenhessenek a sávban..
Minden esetre a nap rendkívüliségét jelzi, hogy a megszokottól eltérően DK5YA bevezetője indítja a
https://www.mmmonvhf.de/es.php?year=2020&month=05&day=29
május 29.-i ES Summary oldalát, hogy a nap jelentőségét ezzel is kiemelje. Ismét kérlek bennetek, hogy töltsétek fel ide az ES QSO-itokat!
Ismét a LiveMUF programra hivatkozok, ami 24 órában fut nálam, már a reggeli órákban megkezdődött az Es tevékenység, váltakozó irányokban. Ekkor még az Es felhő túl messze volt tőlem, a fő irány spanyol, portugál,olasz és nyugat európai országok közt. Időnként azt FT8 képernyőjén be-be pottyant egy-egy ES állomás, de csak egy vagy két periódus idejére. Irigykedve figyeltem azokat az állomásokat, akiknek szabad kilátásuk volt nyugatra és el-el csíptek egy DX-et FT8 üzemmódban.
Aztán a spanyol, portugál és néhány francia, német és angol állomásnak beindult az Atlanti Óceán felett az ES-tropo egyveleg, esetleg a dupla hop, először csak EA8, majd jöttek a QSO-k Cape Verdéről majd Madeiráról (D4, CU3 ). A D4VHF állomás jeleit Lengyelország közepén is vették ami 5500 km körüli távolság. Ez a távolság egyértelműen az FT8 üzemmódnak köszönhető, ezért alkotta meg K1JT.
Délutánra aztán a főirányra merőlegesen, szokatlanul erős térerővel jelentek meg a spanyol állomások. Miután sikerült 2 QSO FT8-on, már hangoltam is át SSB-re, ahol az első CQ-mra EA4LO válaszolt 15.09- UT-kor nagy térerővel. Aztán beindult.. Váltakozva CQ-ztam, illetve keresgéltem a sávban, akkora volt az aktivitás, hogy 230 és 355 közt lehetett ES állomásokat hallani. 15.21-kor F2CT hívott meg, rövid időn belül újra találkoztunk. Aztán újra spanyolok majd ismét franciák. Az utolsó QSO ismét kellemes meglepetés volt CT1HIX-re találtam rá, aki rögtön válaszolt. Nemcsak a 425. kockát jelentette, de az 54. DXCC-t is. Most az Írottkő se tudott az útjába állni..
Miután SSB állomásokat már nem hallottam, visszamentem FT8-ra, ahol már csak egy spanyol QSO lett, viszont sok érdekes hívójelet láttam a képernyőn 1-2 periódus során:
EI8IQ, EI4KP,EA1SA, CT7AGI, G7RAU,EA6VQ és EA6SX
Meglepő módon a 31 QSO-ból csak egy új kocka lett, ez azt bizonyítja azért nemcsak 2020-ban volt nagy szporadik.. Volt, hogy 2 órán keresztül csak angolokat lehetett csinálni és olyan is volt amikor helyi idő szerint este 9-től 11-ig dolgoztunk a skandináv országok rádióamatőreivel.
Ennek a napnak a különlegessége a nagy kiterjedésén túl az időtartama. A reggeli órákban kezdődött és helyi idő szerint valamikor 3 óra körül volt az utolsó QSO. Ilyen késői, ill. korai, időpontban nem emlékszem ES QSO-ra. Ez megint csak az FT8 javára írható. Már nem tudom hova rakjam a piros pontokat..
Az összeköttetéseim:

31 QSO!

Most itt befejezhetném a tudósításomat, ha közben nem telt volna el néhány nap. És az ES tevékenység csak nem akar leállni. ( De jó, maradjon így )

30-án már reggel 07.50 UT-kor RD3ZA hívójele jelent meg a képernyőn, a KO80-ból rövid időre.
Aztán újra az előző napi irány lett a nyerő. EA, CT – F, DL, G, stb. Hallottam: F6CIS, F8DBF, G7RAU, G1SDX, M6AFA, állomásokat a szokás szerint csak rövid időre. Aztán hirtelen fordult a kocka, illetve a használható irány, 14 Út után SV1CNS-t tudtam naplózni. Hallottam még SV1GRN-t, aztán vége is lett.
Újra a nyugati irány ment, hallottam: F5PHW,F4DNS, F6APE, F1DUZ,F6GNR és F8DBF állomásokat, majd F6DBF-el sikerült egy QSO-t létesítenem. Az előző napokhoz képest az ES felhő valahol a JN48,58 felett volt 3-400 km-re tőlem, ez túl közeli helyzet, nem alkalmas ES QSO-kra. 16 UT után svéd állomásokat lehetett hallani: SM0MLZ, SM7VGQ, SM5EPO hívójeleket de összeköttetést már nem sikerült létesíteni. Tegnap, 31-én csendesebb nap volt, viszont ma délelőtt újra elindult először egy keleti irány majd gyorsan nyugatira váltott, de kis intenzitással. Ebéd után GI6ATZ-t láttam, majd G4KUX került a log-ba. Utána már csak azt néztem, hogy a távolabbi magyarok kikkel dolgoznak.
Örömteli, hogy sok új hívójelet lehet látni a sávban. Voltak akikkel még soha nem találkoztam és voltak régi motorosok, mint HA3GR, HA1SD, stb.
Azonban volt aminek nem örültem. Több HA állomás is akadt, akinek épp akkor volt fontos egy OE, vagy OM összeköttetés, amikor volt esély az ES-re. Erre jobb hasonlatot nem tudok, olyan mint amikor az autópályán 130-al húznak el mellettünk az autócsodák, mi meg 30-as tempóval a tájban gyönyörködünk. Ilyenkor hagyjuk a DX-elő állomásokat dolgozni, vagy figyeljük az esetleg felbukkanó DX hívójelet. Végül még egy észrevétel. Bár az FT8 esetében erre vonatkozó nemzetközi ajánlást nem láttam, de jó lenne, ha a periódus alkalmazásánál az MS-nél jól bevált módszert használnánk: tőlünk keletre a második periódusban, hívjunk, tőlünk nyugatra az elsőben. Sajnos ezt még a nyugat európai állomásoknak is el kellene sajátítani, elég nagy volt a káosz ezen a téren. És ha nyugatra van DX terjedés, akkor ne CQ-zzunk ellenkező periódusban, a keleti iránynak megfelelően, még ha a szomszéd megyéből akarunk elérni is valakit, mert a nagy jelünkkel kitörölhetjük a DX állomás jelét.
Joe Taylor jól megírta az FT8-at, most már csak nekünk kell legalább olyan okosan és jól használni, hogy kihozzuk belőle azt a teljesítményt amit tud igazán ez a program.

Vy 73 es mni ES QSO !
Jóska
HA1VQ

2020. május 29.

Délutáni és esti körkép:

Gazda István tudomány-történész egy híres megjegyzése mintájára (V. prof. gólyavári előadásának a végén egy az alábbihoz hasonló kriksz - krakszra mutatva foglalta össze az előadás tartalmát, miszerint a táblai rajzból tisztán látszik a lényeg... mint itt is.)

Az Es MUF este 20:08 UT-kor még 83 MHz volt!

Az eseményben résztvevő magyar állomások:

2 m HA1VQ, HA2MI, HA6VV, HG6WF, HA8LOX és HA9AL

4 m HA1YA, HA5V

6 m Akiknek DX ök. is sikerült: HA5UK és HA6FQ WP4G-vel vátotta riportot, míg HA5JI nagyon korai időpontban VE1PZ-vel forgalmazott.

Rajtuk kívül a sávban aktívan dolgoztak: HA5VZ, HA8CE, HA8BE, HA6NN, HA6NAB, HA8EK, HA1AD, HA2ESM, HA2EOA, HA4NB, HA9RC, HA6PJ, HA6NL, HA5WA

Ezeket a hívójeleket az alábbi térképből olvastam ki, ahol tisztán látszanak. Lehettek mások is de nem írták be egyetlen összeköttetésüket sem a DX-clusterbe!

Ezek a térképek mindig a saját számítógépemen jelennek meg G7RAU LiveMUF szoftverének az alkalmazásával.

Reggeli és délelőtti VHF körkép:

144 MHz

50 MHz

2020. május 28.

2020 rácáfol az előzetes várakozásra?

Az utóbbi időben számos olyan statisztikát, kimutatást láttam, ahol a 2019-es évet, az elmúlt tíz egynéhány év viszonylatában, az Es tevékenység szempontjából mint minimumot mutatták ki. Ebből kiindulva 2020-ra sem sok jóra számíthattunk. Nos úgy néz ki, kellemes meglepetésben van részünk. Az Es szezon eleje a legszebb éveket idézi. Csak így maradjon..
Május 25-én már a délelőtti órákban Oroszország európai határán kialakult egy Es felhő. A LiveMUF-ra nézve irigykedve láttuk az UA állomások hogy használják ki a lehetőséget. Szerencsére ez az Es felhő néhány óra múlva megindult nyugat, dél-nyugat felé és 15.35 UT-kor meghallottam 144300-on UC6A-t CQ-zni. Aztán beindult a sáv. Közel egy óra alatt 13 QSO-t sikerült létesíteni. UC6A-t gyakorlatilag végig lehetett hallani. 300-on olyan volt a zsúfoltság, hogy még ő is kénytelen volt QSY-t csinálni. Először 144295 kHz-re, majd 144290 kHz-re ment át.
Az irányok meglehetősen szelektívek voltak, egy időben általában egy kockából, esetleg a szomszédosból lehetett állomásokat hallani. A KN84,85,93,94, és aminek örültem közben gyengén, de elérhetőek voltak a 2000 km közelében lévő LN04,LN14-es kockák, Az Es felhő folyamatosan közeledett felénk, utolsóként meghallottam TA7OM-et CQ-zni a KN80XX kockából, ami a 420. locatort jelentette számomra. Mi után a felhő túl közel került hozzánk, egyre inkább a nyugat európai állomásoknak nyílt meg a lehetőség. Mi már csak szemlélői lehettünk a DX Clusterekben az ő munkájuknak.
Itt szeretném felhívni a figyelmet a következő oldalra:
https://mmmonvhf.de/es.php
Itt megnézhetőek, napok szerint kik, kikkel dolgoztak, már aki beküldte az összeköttetéseit. Javaslom, ha Es QSO-t létesítettetek, egy-két napon belül töltsétek fel az oldalra. Ehhez regisztrálni kell, illetve a feltöltéshez bejelentkezni, ekkor jelenik meg a bal felső sarokban a „Send Your Report” ikon amire kattintva ki lehet tölteni a megjelent ablakokat és utána elküldeni. Ez nemcsak a jogos büszkeségünk miatt fontos, lám mi is ott vagyunk, hanem minden évben néhány rádióamatőr veszi a fáradságot és ezeket az adatokat felhasználva nagyon hasznos és tanulságos elemzéseket készítenek, ami általában a DUBUS rádióamatőr folyóiratban jelenik meg. Korábban a VQ logot használóknak volt egy kis segédprogram, amit erről az oldalról lehetett letölteni, ez közvetlen a log programból küldte el a QSO-kat az oldalra. Sajnos ez évtől valamiért nem működik, bízom bent hamarosan megoldják, mert nagyon kényelmesen lehetett a feltöltést elvégezni.
Végül az összeköttetéseim listája, a VQ-logból listázva:

73!

Jóska
HA1VQ

2020. május 27.

FT-8 újragondolva

Nem árulok el nagy titkot, hogy a megjelenésétől nem tartoztam az FT8 üzemmód szimpatizánsai közé.
Hallomásokból terjedt hírekből tájékozódva az még csak felkeltette a figyelmemet, hogy RH-n aránylag kis teljesítménnyel kontinensek közti összeköttetéseket lehet létesíteni. De amikor elterjedtek a hírek a különböző automata, robot összeállításokról, illetve olyan rádióamatőrökről, akik munkából hazatérve megnézték mit csinált napközben a számítógép, megmondom őszintén úgy gondoltam ez lesz az az üzemmód, amire nekem nincs szükségem.
Olyan összeköttetéseken keresztül lettem rádióamatőr, ahol az összeköttetés személyessége mindig sokat jelentett. Az ellenállomás hangja, távírójeleinek képzése alapján elképzeltünk magunknak egy személyt a túloldalon. Ami aztán az esetleges személyes találkozáskor, nagy meglepetéseket okozott. De mindig tudtam, tapasztalhattam, hogy a túloldalon egy emberi lény tartja velem a kapcsolatot.
Az első konfliktust a meteorscatter terén a WSJT program megjelenése hozta. De nagy nehezen meggyőztük magunk, hogy igaz, hogy sok mindent a számítógép végez, de én döntöm el kit hívok vissza, milyen riportot adok és komplettnek értékelem a QSO-t, vagy nem. Tehát a személyes jelleg megmaradt, ha csak részben is. A másik ok, ami az elfogadásához vezetett, hagyományos módon már nem lehet partnert találni.
Nem akartam ismétlésbe bocsátkozni, ezért a 25.-i beszámolómban egy tényt nem említettem. Miután az Es felhő csak lassan közeledett felénk és láttam a tőlem pár száz km-re, keletre lévő állomások FT8-as spotjait, gondoltam azzal semmi rosszat nem teszek, ha letekerem a vevőt 144174 kHz-re és ott figyelgetek. Sokáig csak a közeli állomások jeleit láttam, megspékelve sok MS ping-gel, de egyszer csak hirtelen sok állomás jeleit lehetett hallani és látni. A térerőből már látszott, hogy ez már többre alkalmas, azonnal áthangoltam 144300 kHz-re és már hallotam is UC6A-t, SSB-n.
Egy piros pont az FT8-nak, alkalmas az ES terjedés kezdetének észlelésére, többek közt mivel sokkal többen használják mint az SSB vagy CW üzemmódot.
26-án reggel már korán kialakult egy Es felhő, Oroszország európai része felett. Bár a fő irány észak-déli volt, intenzív Es tevékenységeknél merőleges irányban is van lehetőség dolgozni. Bár a kezdetről lemaradtam, nem vagyok korán kelő, hi,még időben értem a szobámba. A Cluster bejegyzéseken egy SSB QSO-t se láttam, ezért azonnal 144174 kHz-re hangoltam a rádiót. Majd hanyatt estem, a képernyőn R4YM CQ-ját láttam az LO36OD-ből 2305 km-ről. Ekkora távolságból egyszer volt csak szerencsém dolgozni, a nagy sporadikok idején, UG6AD-vel, Jerevánból, 2373 km volt. Még egy piros pont az FT8-nak..
Sajnos R4YM nem válaszolt, eltűnt. Helyette megjelent UA4UT CQ-ja. Ráhívtam, már jött is vissza az LO14WO-ból, gyors QSO lett. Sok UA hívójelet láttam a képernyőn az LO, LN nagykockákból, de ahogy felbukkantak, el is tűntek. Látszott a jelek szporadikusak, instabilok, a gyenge Es-re jellemzően. Az első Es útján történő FT8 QSO-mon felbuzdulva, cq-zni kezdtem. Több állomás is hívott vissza, de aztán többet nem láttam őket. végül, kb 10 perc múlva UI3R hívott az LO02RP-ből, akivel gyorsan komplett lett a QSO.
Két 2000 km körüli QSO, Es útján, még egy piros pont az FT8-nak.

Na most aztán ne hogy azt higgye valaki, hogy minden eddigi véleményem megváltozott az FT8-ról. Nem, csak új oldaláról ismertem meg. Meggyőződésem, K1JT se azért alkotta meg, hogy helyi, pár száz km-es QSO-k készüljenek vele, ráadásul teleírva velük a DX Clustereket.
Elismerem, arra is szükség van, mert növeli az aktivitást, lehetőséget ad az egy szál rádióval és antennával rendelkezőknek és talán elindítja őket azon az úton, amin sokan már valamivel előbbre járunk. Az egy frekvenciának sok hátránya is van. Világszerte nagy a nyomás a rádióamatőr sávok, vagy azok egy részének megszerzése iránt, jó érv lehet a kezükben, minek nektek 2 MHz, amikor egy hangfrekvenciás csatornában is elfértek.. Próbáljunk ki más üzemmódokat is ! Csak ma délután négy olyan közeli OE állomást láttam a képernyőn, akikkel SSB-n még soha nem találkoztam. Kétségkívül, csábító az olyan állomásoknak, akik nem tudnak távírózni, az SSB-től is ódzkodnak, viszont a számítástechnikai háttér meg kimondottan szimpatikus nekik. A mi felelősségünk is, hogy próbáljuk átcsalogatni őket más üzemmódokra, netántán versenyekre. Olvastam nyugat európai rádióamatőrök panaszát, hogy Es esetén használhatatlan a rengeteg, egy frekvencián dolgozó közeli állomás miatt.
A fentieknek megfelelően néhány javaslat az FT8 144 MHz-en történő használatára:
Használjuk arra, amire az alkotója készítette, a nagy távolságú, különböző terjedési módok gyenge jeleivel történő forgalmazásra. Ilyen esetekben kerüljük a helyi, rövidtávú összeköttetések létesítését. Azokra, használjuk azt az időintervallumot, amikor „pang” a sáv.
Ha a jelek már 0 dB körül vannak, vagy az felett, próbálkozzunk az SSB vagy távíró üzemmóddal. FT8-cal egy komplett QSO-hoz legalább 45-60 sec kell. Ezen idő alatt SSB-n két QSO-t lehet létesíteni..
Biztos még sok meglátás, vélemény van az FT8-al kapcsolatban, nagyon rövid idejű tapasztalataimról és véleményemről próbáltam itt beszámolni.
És végül a 26.-i Es QSO-im FT8 üzemmódban:

Sok sikert!

Jóska
HA1VQ

=ooo=

Délutáni DX 50 MHz-en. Európai oldal:

Észak - amerikai oldal:

Délelőtti DX 50 MHz-en!

2020. május 26.

Napi aktivitás a VHF sávokon

Aki nem fért rá a térképre: D4VHF 144174 kHz-en.

2020. május 25.

Elképesztően magas volt az Es MUF ma délután! 159,96 MHz!

2020. május 24.

Ma kora délután is már nagyon sok DX összeköttetés létesült. SP6CPH nem akar hinni a szemének, amikor több mint 11000 km távolságot is át tudott hidalni hat méteren!

Tegnap este 13 aktív magyar állomás + egy automata (HA1RB) hívójelét olvastam le a térképről. A DX csővezeték sajnos csak Szlovéniáig ért el.

HA1AD, HA5JI, HA7AJ, HA9AL, HA3OU, HA3MN, HA7RF, HA6VH, HA6ZB, HA6FQ, HA7NB, HG8QG és HA8QJ jelenlétét mutatta a DX-cluster spotokból készült térkép.

A LiveMUF nevű szoftver a DX-clusterbe beírt spotokból készít térképet -bárkinek, aki felinstallálja és elvégzi a szükséges beállításokat. A szerző G7RAU

2020. május 23.

Megkezdõdött ! Sõt, ez az év, mármint az ES szezon,jól kezdõdött ! 
Május 18-án ez évben elõször lehetett tõlünk ES QSO-t létesíteni 144 MHz-en.  
A Live Muf program már egész délelõtt hangos volt a 6 és 4 m-es sávok spotjainak közlésétõl.
Aztán 12.25 UT-kor megjelent 144.300-on TA2NC akit a leghosszabb ideig lehetett hallani. 
Többször eltünt, majd újra hallatszott. 2 óra múlva ismét meghívott, valószínû, 
közben annyi QSO-ja volt, hogy elfelejtkezett a korábbi QSO-nkról.  
Sajnos 4x1GA-t egy bejövõ telefonhívás miatt nem tudtam visszahívni,mindössze 2 percig 
hallottam.  
Két nap múlva ismét rámmosolygott a szerencse. 
A fõirány észak-dél volt, az ES felhõ Észak Olaszország Svájc felett mozgott és lehetõvé 
tette, hogy a fõirányra merõlegesen néhány QSO-t létesítsek. 
Az állomások csak nagyon rövid ideig voltak hallhatóak. 
F2CT-t még hallottam kis ideig CQ-zni, késõbb újra elõbukkant néhány percig.  
Sajnos nekem ez az irány teljesen takart, részben a tõlem 1000-2000 m-re huzódó 
6-800 m magas Kõszegi-hegység, részben a mögötte huzódó, jóval magasabb osztrák hegyek miatt.
Így ezek az összeköttetések különösen értékesek a számomra.  
De  amiatt is, hogy a múlt évben mindössze 1, azaz egy db QSO-t tudtam létesíteni ES útján, 
144 MHz-en.  Az összeköttetéseket mind SSB üzemmódban létesítettem, 
FT8-al több okból sem kisérleteztem.    

A rig: 500 W és 12 elemes DL6WU antenna.

Remélem sikerült egy kis kedvet csinálni, hogy jobban figyeljetek az elkövetkezendõkben erre a terjedési módra és mindnyájunknak szerencséje lesz hasonlókról beszámolni.

Sok sikert!

Jóska
HA1VQ

Rendkívüli DX megfigyelés 144 MHz-en:

144 MHz opening in Europe again!

2020. május 22.

Spanish stations have had a pipeline into Florida, this afternoon.

The 70 MHz band is wide open beside a lot of 50 MHz DX.

2020. május 21.

12 DXCC entity, Venezuela and a ship were available from the West Indies on 50 MHz!

CO8LY, HI3I +3 HI, WP3DN, NP4BM, KP4EIT, NP2J, VP2ETE, FG8OJ, J68HZ, 8P6ET, 9Z4Y + 9Z4DEZ, P43A, PJ4NX, YV1KK + 2 és UW5EJX/MM from EN71LF.

2020. május 20.

Dühöng az Es szezon!

2020. május 5.

Szaúd-Arábia illetékes hatósaga engedélyezte az 50 MHz-es sáv használatát. HA0DU áris létesített egy összeköttetést 7Z1SJ-vel, ami újabb DXCC entitás elérését jelenti.

HA5VZ összegíűjtötte a nyugtátásokat több mint száz DXCC entitásból és jelenleg kérelmezi a diplomát.

Mindkettőjüknek gratulálunk!

NN

2019. december 14.

Megérkezett a Geminidák meteorraj több más raj kíséretében.

HA8AR beszámolója:

10 QSO-t csináltam 100 Wattal meg a 10 el. DK7ZB antennával.
Kitűnően bevált az MSK144 adásmód.
G8OFA volt a legtávolabbi 1725 km.
Időben legrövidebb QSO PA5Y-al 2 perc volt.
Most délelőtt F6APE és RN6MA került a log-ba.
Néhány jobb QSO:
PA1BVM
G8OFA
SM7NDX
RO3X
UA3AVY
73!
Pali

2019. november 21.

WRC-19 Approves Region 1 50 MHz Amateur Allocation

11/21/2019


Sharm El-Sheikh, Egypt, 21 November 2019
The World Radiocommunication Conference WRC-19 has approved an allocation in the 50 MHz band for amateurs in Region 1. The decision will now be incorporated in the Final Acts of the conference.

The decision comes after more than three weeks of strenuous negotiations to reconcile widely disparate views of Region 1 administrations. The result is a dramatic improvement in the international Radio Regulations for amateurs in Region 1. Before WRC-19 there were only 11 countries in Africa with a primary allocation in the band. When the Final Acts take effect, on a date that has not yet been determined, there will be 44 countries in Region 1 with a primary allocation of at least 500 kHz including 26 countries with a primary allocation of the entire band 50-54 MHz. The entire region will have an amateur secondary allocation of 50-52 MHz except in the Russian Federation, whose administration opted for only 50.080-50.280 MHz on a secondary basis.

http://www.iaru.org/news--events

2019 október 31.

HA0DU értékelése az idei Es szezonról:

Úgy tűnik, véget ért az idei 6 méteres szezon. Még két-három rezidenssel
(5W1SA, FK8CP, ZL7DX) próbálok skedet összehozni, de egyelőre sikertelenül.

A nyári pocsék ES szezon után az EME időszak igazán pompásnak
ígérkezett, de sajnos ez sem lett az igazi. A ZK3A expedíciót az
eredetileg tervezettnél előbbre hozták, és így - bár kitűnő felszerelést
vittek magukkal - egyetlen percnyi közös hold sem volt velük október 1
és 11 között, vagyis gyakorlatilag Európából nem lehetett őket elérni.
Az A35JT expedíció operátorai ugyan nagyon lelkesek voltak, de sajnos
tapasztalatlanok is, ezért hiába vettük egymást kiválóan,
elpancserkodták a QSO-t... FK8CP pedig már hónapokkal ezelőtt
beharangozta, hogy október 28/29-én 6 méteren EME-zik, két nappal előtte
sajnos lemondta, és új időpont egyelőre nincs.

Azért csak volt, ami összejött: szeptemberben S79GJ hívójellel rádiózott
Lance W7GJ, aki az idén már lebonyolított egy sikeres 6 m-es expedíciót
CP-ből is. Ő igazán profi, így kb. 7-8 nap alatt több, mint 100 EME
QSO-t csinált! Aztán októberben következett A21EME és VP6R, akikkel
egyáltalán nem volt könnyű a kapcsolat, sőt, VP6R kifejezetten
nyögvenyelősre sikeredett, az igazat megvallva nem is bíztam benne, hogy
sikerülhet, annyira gyengén vettem őket. A21EME esetében pedig a
polaritáskülönbség, illetve a Faraday-forgás okozott galibát, többször
felbukkantak egy-egy periódusra, hogy aztán a következőben semmit se
lehessen venni. Sokat kellett túlórázni velük is.

Végül is három új DXCC körzetet sikerült elérni, ezzel az állás most 220
DXCC, 105 "nagy kocka", és 890 "kis kocka".

Ha netán a fenti három delikvens közül valamelyik összejön, jelentkezem.

73/DX
Pista HA0DU

2019. október 1.

IARU R1 VHF Contest 2019. Arról szól a krónika hogy ment a kitelepülés egy dán csapatnak, akik az élmezőnyben végztek. Jó tudni, hogy Dániában csak dombok vannak!

Ajánlom mindekinek a weblap megtekintését!

https://5p5t.dk/BlogPost/ujgm/Region-1-VHF-2019-The-3rd-oil-crisis?

2019. szeptember 12.

IARU R1 VHF Contest 2019

HA1VQ beszámolója:

Szeptember első hétvégéjén, mint hosszú évek óta mindig, az év legnagyobbnak mondható 144 MHz-es versenye izgatta az URH-sokat 24 órán keresztül.
A versenyre nemcsak a technika legjobb állapotába hozásával készültünk, de már egy héttel korábban nagyobb figyelmet fordítottunk a lehetséges troposzferikus terjedésre. F5LEN oldalán

https://tropo.f5len.org/forecasts-for-europe/

napi frissítéssel közli a várható meteorológiai adatok alapján a troposzférában kialakuló, a normál állapotot meghaladó terjedés különböző fokozatainak a térképét. A megelőző napokban a nap bizonyos időszakaiban egész jó terjedés mutatkozott, azonban szomorúan konstatáltuk, hogy a versenyre, most már mondhatni hagyományosan elromlott a terjedés. Még szombatra lehetett valamit remélni, de vasárnapra csak néhány kis foltocska maradt Európa déli részén a térképen.

Tnx Pascal!

Még némi remény lehetett megkésett Es terjedésre is, hisz augusztus utolsó napjaiban még megjelent és volt már több olyan szeptemberi verseny, amikor még Es QSO-t lehetett létesíteni .
Nos F5LEN előrejelzése megbízhatónak bizonyult, sajnos, viszont Es nem alakult ki. Ráadásul a helyi időjárás romlására is számítani kellett, ami szintén nem szokott jó hatást gyakorolni a terjedésre.
Ilyen előzmények mellett kezdtük a versenyt szeptember 7-én helyi idő szerint 16 órakor.
A helyzet a szokásos, tele a sáv CQ-zó állomásokkal, akik apait-anyait beleadnak hogy jól hallják őket, illetve biztosítsák a helyüket az elfoglalt frekvencián. „ Kisebb” állomásoknak célszerű ilyenkor a visszahívást választani én is ezt választottam. Az 500 Wattom ellenére többen csak a sokadik hívásomra válaszoltak, mindig voltak közelebbi, vagy erősebb állomások. Egy fél óra után befordultam a számomra legjobb irányba 130 fokra, YU-LZ irányba és CQ-zni kezdtem. Szépen jöttek az YU1-es állomások és nemsokára meglett az első LZ állomás is, LZ9A a KN12QP-ből (753 km ).

Még elég vérszegényen szólt. Néhány perc múlva LZ7Z is a logba került a KN13OC-ból, aki még szintén „fű alatt” jött.

Nemsokára kellemes meglepetés volt Z35U válasza a KN01QX-ből, 713 km-ről, bár már dolgoztam vele többször, de elég ritkán érhető el. Mit mondjak, ő se harsogott.

Aztán egy kis sorszámnövelés után LZ7J jelentkezett a KN22HS-ből, 817 km-ről, ő már imponálóan szólt.

UR7D-t a KN18JT-ből csak azért említem, mert szinte bárhová álltam az antennával, mindig hallható volt. Aztán fél hét körül megjött LZ2T a KN13RD-ből 719 km-ről ő már az S mérőt is megdolgoztatta.

Később többször hallottam az antennával hátulról. Fél óra se kellett, megjelent a „nagy hal” LZ0C a KN22XS-ből az 1500 méteres QTH-jukról, pontosan 900 km-ről.

Jobban szólt mint a közelebbi LZ állomások. Sajnos a közelgő zivatar miatt a légköri kisülések okozta zaj egyre erősebb lett, közben az eső is eleredt, miután 20.30-kor elérte az S9 értéket, bánatosan kikapcsoltam. 3 órás kényszerszünet után folytattam a versenyt. Még elég jól lehetett dolgozni szinte minden irányban, de főleg az olasz állomások jöttek jól. Ik7LMX, rendszeres partnerem az olasz csizma sarkából , a 760 km-re lévő JN80XP-ből is befutott SSB-n.

Őt már „takart” irányból tudom elérni, de az Adriai tenger felett nyáron szinte mindig előforduló inverzió besegít. Ha a szomszéd telek beépül, valószínűen búcsút mondhatok ennek az iránynak .. Fél háromkor eljött az a pont, hogy „idősebbek abbahagyhatják”, 117-es sorszámnál QRT-t csináltam. Reggel fél hétkor folytattam, meglepően nagy aktivitást tapasztaltam a sávban, elsősorban távíró üzemmódban. Sajnos keleti irányból, a város felől érkező zaj is egyre intenzívebb lett. 7 órakor még sikerült LZ4BF-el dolgoznom a KN23HJ-ból, 772 km-ről, de már érezhető volt, hogy romlik a terjedés.
Mindkét nap sok sked-em volt LZ6R-rel a KN33-ból. Nem csak a 980 km volt csábító, hanem új négyszöget jelentett volna. Ő sokszor hallott jól, én néhányszor, hallottam, hogy ott van de a QSO-hoz kevés volt. Valószínű 50-100 Watt körüli teljesítménye lehetett. Talán majd legközelebb..
Délután még UW4U/P számított „extrának” a KN27PX-ből, 658 km-ről.

Még néhány DL a hegyen keresztül és következett a szokásos VFO tekergetés, nehéz volt már új állomást találni. Végül 197-es sorszámmal zártam a versenyt, 4 QSO-val kevesebb lett, mint tavaly.
Ez csak a QTH-m sajátosságait figyelembe véve elfogadható eredmény ( nyugatra 180 fok takart, keletre a város a maga egyre növekvő zajszintjével )
Az állomás : K3, DB6NT transverter, hm LNA (PGA103) és 500 Watt, 12 el DL6WU antenna.
Ami a versenyen feltűnt, az a keleti állomások (UA, YO,LZ ) meglepően magas adott sorszáma ami az örvendetesen növekvő aktivitásukat jelzi. Azonban még nagyon sok az alaprádióval dolgozó 50-100 Wattos és rövid antennákkal dolgozó állomás, akiket nem lehet meghallani.
Végül akit érdekel meghallgathatja az idézett összeköttetések felvételeit. A fájlok hosszúsága nem mindig ideális, de nagyon sok időt igényelt volna a WIN Test-ben beállítgatni az időt, hogy csak a szükségest másolja ki. Mivel a Win Test ( még mindig ) nem készít statisztikát ezt úgy hidaltam át, hogy az .edi fájlt beolvastam a VUSC versenyprogramba és azzal készítettem kimutatásokat a logomról. A VUSC-nak meg az a gyengesége, hogy ezeket a fájlokat csak a képernyőre hozza fel, nincs másolás, export, stb. Csak a képmetsző segítségével lehet őket kimenteni, ezért vannak kép fájlban.
Figyelem: a VUSC csak úgy fogadja el az idegen EDI fájlt, ha a program Files könyvtárába másoljuk !
Beszámolóm kezdetben egy baráti infóként indult Bandi, HA6NN számára, de őbenne azonnal felébredt a honlap gondos ápolója és jött a válasz „feltehetném az MRC-re ?”
Elsősorban azoknak szántam, akik még nem indultak URH versenyen, vagy kezdők és egy kis kedvet kapjanak, hogy legközelebb velük is találkozhassunk.
73 és találkozzunk a legközelebbi versenyen !

Néhány vizuális illusztráció: (A szerk. válogatása.)

Top ten QSOs

2019. szeptember11.

Web-SDR a 2 méteres sávra, made by HA9MDP:

http://kabsdr.bkom.hu:8073/

2019. szeptember 2.

Megérkezett HA1VQ értékelése a 2019. évi Perseidák meteorraj átvonulása alatt szerzett tapasztalatokról.

PERSEIDÁK 2019

Kellemes csalódást okozott ez évben a Perseidák csillagképről elnevezett meteorraj.
A korábbi tapasztalatok alapján gondoltam elég lesz előtte jó egy héttel bekapcsolódni.
5-én, hétfő este csak a rig-et akartam tesztelni, de mindjárt egy gyors QSO lett R5WM-el.
Előtte sokat gondolkodtam, hogy melyik üzemmódot favorizáljam, FSK441 vagy MSK 144 ?
Miután 144370-en, az FSK441 hívófrekvenciáján egy óra alatt senkit nem hallottam, áttértem 144360-ra az MSK144 hívófrekvenciájára. Nos, itt a 370-hez képest hemzsegtek az állomások.
Programot az MSHV 2.24-et kezdtem el használni, de miután a KST Chat-ban német állomások panaszkodtak rá, hogy az MSK jeleket szerintük nem dekódolja tökéletesen, „előástam” a 2.11-es verziót és végig azzal dolgoztam.
Itt kell megemlítenem, hogy LZ2HV milyen szimpatikussá tette a WSJT programot, sok-sok kényelmi funkcióval kiegészítve. Az én tetszésemet elnyerte.
6-án reggel sikerült egy gyors QSO EU4AX-el, aki már +15dB-s riportot adott a részemre. Másnap reggel, 7-én DL3TW-t komplettíroztam, a QSO érdekessége, hogy backscatter-rel készült, az antennámmal 30 fokra álltam, akkor éppen az volt az optimális irány ( tnx VIRGO ).

A fő irányból nem lett volna esélyem, mert nyugatra, közel 180 fokban magasodik előttem a Kőszegi hegyvonulat. Hiába vagyok 300 m magasan a tengerszint felett, az átlagosan 5-900 m magas hegygerinc túl magas szögben takar, csak ritkán tudok átjutni rajt. Őt US8AR követte, akinek a jeleit később is nagyon sokszor vettem.
Így hallottam őt és R5WM-et:

RK2P-vel zártam a napot, aki így látszott nálam és ő így látott engem:


Délelőtt még rögzítettem egy rövid burstot YO2GL CQ-jával és ahogy US8AR nyugtázza a QSO-t DK5EW-nek. YO2GL MS útján történő vételében az a különlegesség, hogy 406 km-re van tőlem. MS-hez ez túl rövidnek tűnik, viszont mivel US8AR periódusában dolgozott, az antennája keletnek állhatott. Este még bekapcsoltam a vevőt, rövid idő alatt is sok hívójelet lehetett látni :

8-án reggel egy sikertelen skeddel kezdtem a napot, UA3IDQ-val ez már a sokadik eredménytelen kísérletem, a KO66 kocka úgy látszik elérhetetlen a számomra.. Ő egyébként jól vett engem, de az 50 Wattja kevés az irányomban:


EW7T szokás szerint nagyon gyorsan meglett, így vett:

Én a későbbiekben nagyon sokszor láttam a jeleit. Nála többször csak R5WM látszott.
9-én csak este tudtam bekapcsolni. YO4FYQ-val már majdnem komplett volt a QSO, amikor QRT-t kellett csinálnia.:

Utána RJ7M-el vigasztaltam magam, akit UR3EE követett, aki szintén „ gyakori vendég” volt a monitoromon.
10-én csak reggel tudtam bekapcsolni, 20 perc alatt 9 hívójel látszott a monitoron:


Csak egy QSO-m lett RX3QFM, aki így látott:

 


Vasárnap, 11-én igyekeztem egy kicsit „termelékenyebb” lenni. M0CVX-el kezdtem a napot, sikerült a hegyen keresztül.. Utána HG5ACZ-vel csináltunk egy tropo QSO-t MS üzemmódban. LA8KV-vel sikertelen sked után OH1DX következett. Ebéd után YO8TNB a KN37-ből új kockát jelentett:

R6CS-el a sokadik összeköttetést létesítettük MS útján:

Ő így látott engem:

 


Hétfőn, 12-én reggel 8 perc alatt 6 hívójel látszott a képernyőn, de mind ismertek:

SP7QJF-el kezdtem a napot:

Őt RA3EL követte, majd OG2Z-t naplóztam:

Sajnos a maximum idején akkora volt a város felől érkező zaj, hogy még az erősebb állomásokat is alig tudtam dekódolni, kénytelen voltam QRT-t csinálni. Ez a zaj az egész idő alatt gyötört kelet felől, a város irányából s9-s5 között, gyakorlatilag az egész sávban, nagy szerencsém volt, ha lement az alapzaj közelébe.
13-án reggel SF6F lett meg backscaterrel :

Őt HB9FAP követte, szintén backscatter útján:

 

Aztán megjött a zaj és QRT.
14-én reggel szintén próbálkoztam. R3PAC gyorsan komplett lett. RA3VGV CQ-jára már többször próbálkoztam válaszolni eredménytelenül, most sikerült az LO06PI kocka a legnagyobb áthidalt távolságot jelentette, 1959 km és egyben a 416. kockát jelentette számomra EME és FT8 nélkül:

 

Egy nagy burst-ot is rögzítettem, sok hívójellel:
Miután ismét a zavar volt a főszereplő, ennyivel zártam a napot.
Még 17-én délután sikerült egy QSO R3KBF-el, akinek CQ-ját így vettem:

Végül a 22 QSO nagyon kevés, sokan egy nap többet csináltak. Nekem nem a mennyiség, hanem új állomások , új kockák elérése volt a célom, ez valamennyire sikerült, ahogy a zavarszint engedte.
Mivel Bandi, HA6NN már korábban felkért rá, igyekeztem sok kép és hanganyagot rögzíteni a beszámolóm számára.
Ha valakinek új volna, a *.WAV fájlokat az MSHV vagy WSJT programokból a File/File Open menü segítségével meg lehet nyitni.
Végül csatolom az összeköttetések listáját:

Akiket érdekel csatolok két napló fájlt amelyet az MSHV program készített, ebből látszik milyen hívójeleket dekódolt a program a futása idején:

A rig: RX: K3 + TR144H és hm LNA TX: GSz31B 600 W output to 12 el DL6WU ant.
Remélem a decemberi Quadrantidákig sikerül a zavart lokalizálni és megszüntetni és így jobb eredményt produkálni mint a mostani Perseidák alatt, ami szerintem lényegesen jobb volt mint az előző években. Ebben nem kis szerepe volt az MSK144 üzemmód generálta aktivitásnak és sikeres dekódolásnak.

73!
Jóska
HA1VQ

2019. szeptember 1.

G7IZU, Andy régi smerősünk. Mára szinte minden fontosat beintegrált a webre, ami fontos lehet egy VHF rádiósnak. Android operációs rendszer alatt is használható.

https://www.tvcomm.co.uk/g7izu/

2019. augusztus 29.

Németországot ma elborította az intenzív Es-góc. 6, 4 és 2 méteren is létesítettek összeköttetéseket.

2019. augusztus 28.

Nincs még vége az Es szezonnak! Már majdnem éjfél van, de még nagy a nyüzsgés 50 és 70 MHz-en!

Már délután észrevette a lehetőséget HA7EG, aki az új quad antennáját tesztelte.

2019. augusztus 8.

Jönnek a Perseidák -mint minden évben. HA1VQ sok éve alkalmazza a meteor nyomvonalakat rádió-összeköttetések létesítésére. Nagy tapasztalata feljogosítja, hogy mindannyiunknak felhívja a figyelmét a lefontosabb tudnivalókra.

Közeleg az év legnagyobbnak tartott meteorraja, a Perseidák meteorraj !

Ezzel kapcsolatban szeretném felhívni a figyelmeteket néhány dologra.

A raj maximuma 13-án 02.00 és 15.00 GMT közt várható az alábbi link alapján:
https://www.mmmonvhf.de/ms.php

Aki nincs felkészülve az MS forgalmazásra a vizuális megfigyelés lehetőségén túl ( hullócsillagok ), rádión is megfigyelheti a visszaverődéseket. Ehhez mindössze egy 144 MHz-en, SSB üzemmódban működő rádió kell, min. pár elemes antennával. Az antenna optimális irányba állításához jól használható itt a másik témában említett VIRGO program.
A vevőt 144,370 MHz-re (FSK441) vagy 144,360 MHz-re (MSK144) állítsuk, ez a hívó frekvencia. Ha folyamatos kódolt jelsorozatot hallunk, az a közeli állomások jele. Ha egy kicsit távolabbi az állomás akkor gyakran megfigyelhetjük a troposzférikus terjedés okozta QSB-t.( Jelszint ingadozást ) A hívó állomások fél perces periódusváltásokkal dolgoznak. Fél percig adnak a hívó frekin, majd fél percig a hívásban meghatározott frekin figyelnek. MS visszaverődést hallani a "csendes" periódusokban lehet ( ez a távoli hívó állomások visszaverődött jele ), kellő türelemmel hallgatva ezeket. Itt a néhány másodperces "ping"-ektől a nemritkán többperces "burst"-ig minden előfordulhat. Vigyázat ! Az élmény fertőzhet !
Akinek nincs rádiója, antennája az se kell, hogy lemaradjon az élményről, az alábbi linken néha online hallgathatjuk egy francia radarállomás jeleinek a visszaverődéseit:
http://www.galileowebcast.hu/radiometeor/index_eng.html


Aki ennél többre vágyik annak a WSJT vagy az LZ2HV által módosított változata, az MSHV program ad lehetőséget dekódolni a vett jelet, vagy megpróbálni összeköttetést létesíteni:
https://www.physics.princeton.edu/pulsar/K1JT/wsjtx.html
http://lz2hv.org/mshv
MS vételre (adásra) az FSK441 vagy MSK144 üzemmódokat választhatjuk.

Akik eljutnak erre az elhatározásra, azoknak szeretném felhívni a figyelmét, hogy a hívó frekvencia, ahogy a nevében is bent van és az előbb is említettem, csak hívásra szolgál ! A hallott állomást az általa megadott frekvencián kell visszahívni. Elvileg ő a hívó frekin nem is figyel, a vevője a megadott frekvencián van és miután meghallotta valaki hívását már nem a hívó frekin, hanem itt válaszol.
Ez egy nagyon praktikus procedúra, ha betartjuk.
Sajnos még mindig sok állomást hallani akik a hívó frekin hívják vissza az ellen állomást, vagy az se ritka, hogy a hívó állomás a hívó frekin válaszol. Ez rendkívüli mértékben zavarja a procedúrát betartó állomásokat ezért kerüljük az ettől eltérő munkát !
Végül, az alábbi linken lehet megismerni az MS összeköttetések létesítésének nemzetközi ajánlását:
http://sm7gvf.dyndns.org/sm7gvf/sm4gvf/IARURegion1MSprocedure.html

Jó reflexiókat !
Jóska
'1VQ

Egy korábbi alapvetés: https://www.youtube.com/watch?v=TXhK3cGjAfc

2019. július 30.

HA0DU beszámolója az 50 MHz-en elért eredményeiről:

Évek óta nem fordult elő ilyesmi velem.
Ma is (mint az idei „szezon” sok más napján) kicsit kinyílt az 50 mega USA irányban.
No nem nagyon, az KN07-ben sajnos nem szokása, még 2005 óta nem volt olyan nap, hogy 15 észak-amerikainál
több jött volna össze.
Ma sem. Ellenben a mai cső vége az EM57-EM68-EM79-EM89 kockáknál landolt, így 4 QSO-ból 3 új kocka és 2 ÚJ ÁLLAM (KY és IN)! Már mindhárom új négyszög és mindkét új állam igazolva is van a LOTW-n.
Elégedett nem vagyok, de legalább végre fogtam valamit.
Az utolsó komolyabb USA terjedés ugyanis július 3-án volt itt, akkor 7 QSO sikerült.
Érdekes módon a japánokat
(hasonló távolság és elvileg kedvezőtlenebb útvonal, hiszen végig szárazföld fölött megy) tucatjával lehet innen csinálni, Amerika viszont sose ment.
Hátha holnap lesz folytatása!
Mindemellett DXCC 217, LOC 884, de ez még az idén remélhetően változik, mert ősszel jönnek az EME expedíciók: S7, ZK3, VP6, FK, A2, ZL7!

Az eddig visszaigazol usa államok:

A visszaigazol afrikai DXCC entitások:

2019. július 26.

SW8YA (HA1YA) már 70 MHz-en dolgozik:

A VHF antennák és egy vertikál.

2019. július 25.

Holnaptól HA1YA Görögországból jelentkezik SW8YA hívójellel. HF, 4m, 6m és 2m van -irja.

Szombaton talán az IOTA versenyben is részt vesz.

QTH Skala Rachoniou KN20hs.

 

2019. július 24.

Ma már a közelünkben helyezkedett el az intenzív Es góc, amivel 50, 70 és 144 MHz-en lehetett rádiózni számos országból.

2019. július 23.

Impozáns Es esemény 144 MHz-en! Izlandi állomás hallotta a Kanári szigetekről működő EA8DBM szuper-állomást, ám ök. nem jött létre.

2019. július 22.

Jönnek a Perseidák!

Magyarázat: https://youtu.be/TXhK3cGjAfc (MRC MN előadás 2004)

2019. július 21.

Nagy az aktivitás 50 és 70 MHz-en a CQ VHF Contest alkalmából. A kék vonalak jelölik a 70 MHz-es összeköttetéseket.

2019.július 7.


HA6KNG kitelepülve.

2019. május 24.

A mai nap folyamán többször is volt DX lehetőség 50 MHz-en!

A lila szín jelöli az 50, a kék a 70 és a piros a 144 MHz-es összeköttetéseket. Az utóbbiból errefelé az idén meg nem volt.

2019. május 20.

Újabb Es esemény DX lehetőségekkel:

2019. május 19.

Ma délutánra alakult ki az idei legnagyobb aktivtással ksért Es esemény 50 MHz-en, amin kontinensek közötti -sőt transzatlanti összeköttetések is létesültek.

2019 május 14.

Ma a dél-nyugati irányból lehetett nálunk hallani afrikai állomásokat, pl. EA9 és CN8, ám azoknak a holland, ill. angol irány ment jobban. Vigasztalásnak keletről is jöttek állomások.

Biztató, hogy 70 MHz-en is létesültek összeköttetések -a kék vonalak jelzik-, majd később Spanyolország és a Kanári szigetek között már 144 MHz-en is lehetett dolgozni.

2019. május 13.

Volt egy jó kis Es esemény, a góc Koszovo fölött alakult ki, ami jó esélyt adott Libanon elérésére Nyugat-Európából. Magyarországról északi és déli rányban voltak lehetőségek összeköttetések létesítésére. A legtöbb állomás 50313 kHz-en volt elérhető.

2019. április 25.

A mai nappal megkezdődött a 2019. évi Es-szezon! Egyes Es gócok határfrekvenciája meghaladta a 103 MHz-et.

50 és 28 MHz-en is sok összeköttetéste lehetett létesíteni ezzel a terjedési móddal.

2018. december 19.

Nem ment rosszul a megelőző napokban sem, csütörtökön 3 QSO lett köztük TA1D/4 a KM56IU-ból, ami egyúttal új négyszöget jelentett.
Pénteken, a maximum napján csak 5 QSO lett, de UT9UR a 414. gridet jelentette a KO40XD-ből. Éjfél felé egyre több és nagyobb burst volt hallható, viszont kezdték egyre rosszabbul dekódolni az adásomat az állomások, majd a vétel is problémás lett. Az MSHV vételi szint jelző skálája +40 dB-t mutatott bárhogy csökkentettem a bejövő szintet. Mivel külső hangkártyával dolgoztam lehúztam a bemenő jelet, sőt kihúztam a hangkártya USB kábelét, a skála továbbra is +40 dB-t mutatott és a program szintszabályzójára se reagált. Újraindítás se segített. A laptop egy LENOVO T530 volt 64 bites op. rendszerrel.
Nem maradt más hátra mint elővettem a régi 32 Bites T500-amat és azzal csodák csodája minden rendben működött a saját hangkártyájával is.
Csak közben 2 óra lett és úrrá lett rajtam a fáradtság és QRT-t csináltam.
Sajnos SF6F-fel nem lett komplett a QSO-m az említett probléma miatt, holott helyi idő szerint fél 12 után szinte folyamatosan jöttek tőle a hatalmas burst-ök. Ő is ugyanígy vett engem, csak nem tudott dekódolni, mert a T530 belső hangkártyája önállósította magát.
Ezzel kapcsolatosan jegyzem meg, hogy az új laptopok közös négypólusú hangkártya csatlakozója egyáltalán nem előnyös a számunkra az ilyen jellegű felhasználás esetén. Itt a megoldás külső hangkártya, vagy olyan dokkoló használata amelyik szeparált hang ki,- és bemenettel rendelkezik.
Sajnos a T530-hoz nem találtam ilyen dokkolót.
A pénteki maximum után szombaton (dec. 15.) különös dolgot tapasztaltam. Reggel 8 órakor bekapcsoltam a rádiót 144370-en és indítottam az MSHV programot.
Este 8-ig üres maradt a képernyő nem vett a rádió, illetve a program egy használható burst-öt sem. Már azt hittem megint valami probléma lépett fel, de visszanézve a DX-Cluster spotjait csak néhány MS összeköttetés született egész nap.
Váratlan lecsengése volt ez a rajnak, tavaly még másnap egész jól lehetett dolgozni.
73!
’1VQ

2018. december 13.

Az év legjobb meteorraja a Geminidák. Percenként száznál több mikrometeor csapódik be a légkörbe. A meteor-scatter összeköttetésekhez használatos legismertebb frekvenciák:

50280 kHz és 144370 kHz.

A meteor beütések folytán keletkező ionizált csíkokról visszaverődő jelek a hat méteres sávban hosszabbak, így könnyebben lehet összeköttetést létesíteni.

2018. november 17.

Ma van a Leonidák meteorraj maximuma!

 

2018. november 5.

Az elmúlt hétvégén zajlott az olasz rendezésű Marconi Memorial Contest 144 MHz-en.

HA1VQ elemzése a versenyről:

201 QSO-t létesítettem, Kőszegről, 1 szál antennával.
A verseny elején nem volt rossz terjedés nyugatra, a közeli németek jól szóltak, de az LZ2FP-t hátulról is folyamatosan hallottam 784 km-ről.
Sajnos kevés LZ volt, ahogy YO és YU is.

 

2018. október 20.

Itt vannak az Orionidák! Még hétfőn is sok magas a ZHR! (Info: spaceweather.com)

Kipróbáltam. Használható!

HA6NN összeköttetése a WSJT V10 "logjából" a CSV file "2018-Oct-21,22:35,G4CDN,JO33LF,144,FSK441,37"

 

2018. október 16.

Ki mondta, hogy nincs élet 144 MHz-en, csak a versenyeken? A 144174 kHz-et kell figyelni!

Távírón még soem hallottam német állomást ilyen távolságból! Majdnem rekordot javítottam, amit egy olasz állomással tartok.

2018. szeptember 10.

E hónap első két napján rendezte az IARU a szokásos körzeti VHF versenyét.

HA1VQ írja:

182 QSO-t csináltam, mert a verseny kezdetétől este 22-ig S9-en állt a műszer a sztatikus zajtól. Megérte fent maradnom, mert utána ahogy elvonult a viharzóna, csend lett és 900 km-es LZ állomások S5-6-al jöttek, még új grid lokátor is lett a KN33, a 413. EME nélkül ! És FT8 nélkül !

73 de HA1VQ

2018. augusztus 14.

Még jönnek a meteorok a Perseida rajból! HA5UK az adásmódokat tesztelte és MSK144 alkalmazásával is elérte a 2000 km QRB-t.

A spotokat az ON4KST chaten is figyelemmel lehet kísérni.

HA5UK logkivonata a Perseidák alatt létesített MS összeköttetésekről Logger 32-ből:

HA1VQ meteor scatter logkivonata:

2018. augusztus 13.

A tegnapi utolsó Perseida MS QSO-m G0GGG volt 50291 kHz-en.

Utána a vizuális élmény egy jókora tűzgömb és néhány becsapódó meteor hosszú csíkjainak a látványa volt a tetőteraszról nézve.

 

2018. augusztus 12.

Ma éjjel lesz a Perseidák meteor raj maximuma.

144 MHz-en HA1VQ, HA5UK és HA8CE vadászik újabb összeköttetésekre és lokátor négyszögekre. Az FSK441 adásmód és a WSJT 9.3 vagy 10 az alkalmazott szoftver.

Egy gyors interjú a Skype-on HA8CE-vel:

"Új LOC négyszögek 144 MHz-en FSK441-ben:
RW3TJ / LO16XG & RZ3RZ / LO02RR & RA6XB / LN23AS
=ooo=
073559 6.0 520 8 26 -28 E UR6EM 26 26 HA8CE UR6EM 26 26 NA8CE UR
... na végre egy visszahívás !"

Észak-kelet és dél-nyugat most az optimális antenna irány. Később az óramutató járásával megegyezően estére pl. a kedvezőbb irány 300 majd 300° lesz és a Föld forgása szerint változik tovább amellett, hogy a raj mindig a horizont fölött van, azaz cirkumpoláris a pályája.

50280 kHz-en az MSK144 használatos. A káosz lassan állandósul. Lehet válogatni kit zavarunk ha nem tarjuk be a szabályokat. Sajnos vannak csábítások, mint pl. EA6VQ is ma reggel, aki a jó felszerelésével élve osztotta a riportokat random hívásokkal. Ilyenkor az erősebb hívó kap riportot. Van választék!

HA6NN összeköttetéseiből: IS0GQX, M1BXF, G3TXF, EA6VQ FT847 rádióval és egy HB9CV antennával.

2018. augusztus 7.

Máris sokan lettünk az 50280 kHz MSK144 hívó frekvencián! Szét kell szóródni és splitben hívni mint én is tettem, vagy skedet megbeszélni az ON4KST fórumon! http://www.on4kst.com

Az első idei Perseida összeköttetésem LZ2HF-fel volt óriási QRM mellett.

Egy másik jó példa LY8O: CQ 290 LY8O KO25

50280 kHz-en hív és 50290 kHz-en figyel. Ha valaki hívja kikapcsolja a splitet és 50290 kHz-en szimplexben lefolytatja az összeköttetést.

Kéretik az ősí írott és íratlan meteor scatter QSO szabályokat betartani!

2018. augusztus 2.

Éjféli DX 50 MHz-en!

 

2018. július 31.

Ma Közép- és Kelet-Európának nem jutott DX 50 MHz-en!

 

2018. július 26.

Közeledik a Perseidák meteorraj! A pályája circumpolaris, azaz éjjel nappal a horizont fölött van.

 

2018. július 22.

Magyarország fölött van egy jó kis Es góc. Azzal jutnak föl a "csőbe" a románok!

 

2018. július 21.

2-4-6 m Es meg amit akartok!

A folytatás:

2018. július 13.

Ma már eléggé dög volt a sáv, a tegnapi 25 japánhoz képest ma egy se jött át, sőt gyakorlatilag senki.

Az expedíciók is véget értek, úgyhogy a 2018 júniusi ES időszakot valószínűleg lezárhatjuk.

Az előző levelem után két nappal, június 4-én új egyéni csúcsot sikerült felállítani, egy nap (17:04 és 00:16 UTC között) 18 USA/VE került a logba, ami háromszor annyi, mint amit valaha egy nap csináltam. Valami miatt nyugatra nem az igazi innen a penetráció...

Szépen lassan elkezdtek csordogálni a DX-ek is, június 3-án CO8LY és HI3T, június 7-én D41CV, majd 14-én előbb délben WP4G, majd este PZ5RA (ezen a napon Magyarország nyugati részében vehető volt VP5DR is, idáig nem hallatszott el). Azután 15-én VU2NKS (nem új DXCC, de az MK nagykocka igen), 19-én zsinórban 5 kínai és R9LR (lis?). Június 22-én 20 JA+5BY, 27-én RD9D, 29-én OH1MN/9 (KP37 kocka). Már azt hittem, ennyi volt az idei termés, amikor július 4-én nagy nehezen meglett Z68M (Koszovo, op. Mome Z32ZM).

Ezután jöttek az igazi furcsaságok! Július 6-án este 19:45 UTC körül annak rendje és módja szerint „elpusztult” a sáv, aztán órákig semmi. Már éppen kikapcsolni készültem a rádiót, amikor 22:55 UTC-kor (igen, helyi idő szerint majdnem hajnali 1 órakor) egyszer csak feléledt a sáv, és megjelent a képernyőn FP/KV1J jele, aki egy angol állomást hívott. Szerencsére ott volt az ON4KST cseten, szóltam neki, hogy vehető nálam, és mivel éppen erre állt az antennája, 23:02 UTC-kor komplettíroztuk az első HA-FP QSO-t 6 méteren. Aztán ahogy jött, el is ment, 2 perc múlva már csak K1TO volt vehető, majd újabb fél óra múlva (00:05 UTC-kor) WA1EAZ.

Július 7-e sem kecsegtetett igazán semmi jóval, bár viszonylag korán, 12 UTC körül már vehető volt K5XI/1 és WU1ITU, mindkettő a Maine-beli szuper állomásokról (4x8 elemes rendszerekkel). Aztán ugyanúgy, ahogy hajnalban, egyszer csak „bekattant” a sáv, és pillanatok alatt +2 dB-s jeleket vettem VQ5Z-től (=VP5, Turks és Caicos). Ez az ablak sem volt három percnél hosszabb, de jellemző, hogy amint vehető lettem ott, azonnal hívott KN4NN is - vele azonban már nem jött össze semmi, mert ahogy jött, úgy ment. 17 UTC után megint feltámadt 20 percre, akkor sikerült még négy USA, de a Karib-tengerből zérus.

Innen megint pár nap szünet, aztán 11-én HL3GOB és sajnos csak egy fél QSO HL4CFJ-vel (pedig ő a PM35 kockából dolgozik). Július 12-én kb. 25 JA, de nem sok új hívójel van közte, jobbára olyanok hívtak, akiket tavaly már JT65 üzemmódban is levettem...

A tegnapi napot végül LA6OP (JP67) és SM2OTU (KP16) koronázta meg, ennyire távoli északi állomásokat ritkán hallani.

Júlus 17-ig még aktív OX3LX a HQ90 kockából, addig már valószínűleg nem is fordítom másfelé az antennát, mert a HQ nagykocka a 100. lenne 6 méteren...

Így most DXCC 212, QTH-lokátor grid 837.

A dolog egyetlen szépséghibája, hogy a fentiekben felsorolt állomások 95%-a FT8 üzemmódban került a logba, távíró és SSB jeleket alig hallani a sávban, csak 50313 tombol...

73/DX de HA0DU

 

2018. június 21.

JTMSK meteor scatter QSO

 

 

2018. június 11.

50 MHz-en a transzatlanti összeköttetések létesítése során "a vadász ül hosszú, méla lesben" tipusú összeköttetések esélyesek, feltéve ha a vadásznak van türelme kivárni, amíg a pipeline (a barna vonalak kötege) európai végébe bele tud lőni -mint ma este 9A5CW tette az Adria partjáról, Novigrad település környékéről, a JN77tx gridből. Még YU7EF antenna-tervező mester is szerencsés volt -a saját tervezésű, kis zajú, nagy nyereségű antennájával -ám Magyarországról nem volt létesíthető ugyanakkor F2 - F2 tipusú összeköttetés abban az irányban.

Map credit EA6VQ's dxmaps.com

The above spot is from EA6VQ-1 cluster

2018. június 7.

Késő este voltak lehetőségek 70 MHz-en. (Kék vonalak a térképen.)

 

2018. június 5.

Mára minden kiderült. A tegnapi nap nemcsak az eddig leírtak miatt volt rendkívüli. 144 Mhz-en is volt esemény. HA8AR 144280 kHz-en SSB adásmóddal elkezdett hivni és egy sor szép távoli összeköttetés született.

2018. június 4.

Rendkívüli nap volt a mai! Legfőképp azok a páratlan transzatlanti összeköttetések, amik 50 és 28 Mhz-e születtek helyi idő szerint még éjféltájban is.

HA0DU USA állomással dolgozott 50 MHz-en helyi idő szerint késő este:

Két magyar mexikói állomást vett 50 MHz-en. DK1MAX csinált is egyet.

Transzatlanti összeköttetések Dél-Európából, Kanári szigetek 70 MHz-en!

 

2018. június 3.

Késő délutánig jól lehetett használni a hat méteres sávot.

2018. június 1.

Igazi aktivitás volt 70 MHz-en is. A kék színű vonalak mutatják a 70 MHz-es QSO-kat.

 

2018. május 28.

Ma megnyílt még a 144 MHz is a szporadikus E-réteg jóvoltából. Az esemény egy új DXCC entitást eredményezett a részemre: 7X2TT a JM16MS lokátorból, 1859 km távolságból könnyen elérhető volt 50 MHz-en. A besugárzott terület még Lybia egy részét is betakarta!

A legintezívebb góc helyét a LiveMUF szoftverrel a saját gépemen generált térkép mutatja:

Később 50 MHz-en adódtak DX lehetőségek.

HA8CE a KP4/K0BBC-vel találkozott. (A rövidített hívójel az alkalmazott szoftver műve.)

Korábban K1TOL Maine államból létesített összeköttetéseket európai állomásokkal, majd a magyarok érték el a karibi térséget. WP4G volt az angyal (A neve Angel) 50313 kHz-en, NP2J CW és SSB üzemmódban dolgozott. HA1RB, HA2NP, HA5JI, HA8CE és HA8FK voltak eredményesek 18:00 UT körül. Afrikából 7X2ZZ Abdel szorgoskodott, szinte minden aktív magyar állomással váltott rportot, látszott, hogy 5A1AL is be van kapcsolva, S01WS még 21:45 UT-kor nmet állomásokkal dolgozott.

2018. május 9.

Örvendetesen növekszik az Es események száma 50 MHz-en! Ma több afrikai ország is elérhető volt ázsiaiak mellett.

Mindezekhez kell a meteor aktivitás is.

 

2018. május 4.

Az első bejegyzett USA állomás, amit Európában az idén hallottak:

Info from dxmaps.com

2018. április 22.

Éppen a Lyridák meteorraj maximumában vagyunk. Ma éjjel 00:44 UT-kor jön fel az Eta-Aquaridák raj ZHR=40 óránkénti beütés-számmal, ami nagyobb mint a Lyridáké. Ha sok az elégett mikrometeoritokból származó fém részecske, amik lassan ülepednek le az ionoszféra rétegek magasságában -egyéb tényezők fennállása esetén kialakulnak az Es gócok. Ma már volt ilyen, az imént jött EA6VQ-tól az újabb riasztás, miszerint

Sporadic-E opening on 6m. Best estimated MUF 99 MHz above JO43. For details please visit https://www.dxmaps.com/spots/mapg.php?&HF=N&ML=M&Frec=50&Map=EU

 

 

2018. április 21.

Mindenféle scatter MSK144 adásmóddal:

2018. április 15.

A Lyridák meteorraj eleje éppen megérkezett:

Reggel, délben este: MSK144!

2018. április 14.

Mevan az idei első MSK144 QSO 50 MHz-en.

 

2018. április 13.

Már esténként működik az áprilisi Piscidák meteorraj és rövidesen megérkeznek a Lyridák, ami az idei VHF-DX szezon kezdetét jelzi.

Lásd: https://www.meteorshowers.org

Érdemes ezen a webhelyen lefelé görgetni, látványosan mutatja be a meteorrajok pályáját.

Az 50280 kHz-en máris van élet:

nn

2018. január 17.

Szépen szerepeltek a magyar állomások a tavalyi CQ WW VHF versenyen.

Világ első helyezést ért el HA6W a multi op.,HA1ZH/P a hiltopper kategóriában, ahol az ezüstérmes HA2VR/P lett.

A QRP kategóriában világ V. helyezett HA2MJ.

Ebben a kategóriában ország-első lett HA5KDQ, a második HA6OA.

Jól jártak akik alkalmazták a digitális (MGM) üzemmódokat is, mert sokkal több pontot tudtak gyűjteni.

2018. január 4.

A Quadrantidák meteorraj az idén nem kényezetette el a kísérletezőket. Volt jobb.

2018. január 3.

Reggeli meteor-scatter QSO. A Quadrantidák maximuma 20:13 UT-kor lesz.

Ugyanez a másik oldalról:

Ajánlatos a meteorscan.com figyelése!

2018. január 1.

A Quadrantidák meteorraj cirkumpoláris, azaz állandóan a horizont fölött van. Már lehet kísérletezni.

Ajánlott az MSK144 protocol használata.

 

2017. december 28.

Jön a Quadrantidák meteorraj!

https://www.timeanddate.com/astronomy/meteor-shower/quadrantids.html

Tnx HA7EG

2017. december 18.

HA0DU beszámolója az 50 MHz-en tapasztalt lehetőségekről:

A tavalyihoz hasonlóan a 2017-es beszámoló is elég felemás.

Mindenképpen elsőnek kell említenem a digitális üzemmódok „hatalomátvételét”, hiszen a korábbi évektől eltérően 2017-ben JT65-ben és FT8-ban rádiózott a legtöbb állomás 6 méteren (is...).

Már majdnem öt hónap eltelt az évből, mire az első valamire való DX-et sikerült becserkészni (a tavszi TEP szinte teljesen elmaradt).

Május 26-án reggel gyönyörűen szólt 50110-en E31A Eritreából, nem is sokat teketóriáztam. Az expedíció előtt hetekig rágtam DJ9ZB fülét, hogy ha akármilyen drótdarabbal is, de próbálgassák 6 méteret, május vége nagyon jó lehet E3 és Európa között - jó is lett!

Aztán május 30-án 2205-kor (helyi időben ÉJFÉL UTÁN) egyszer csak a semmiből kiemelkedve megszólalt HH2AA, pár percig hallható(és kusózható) volt, aztán ahogy jött, el is tűnt.

Júniusban én is beálltam a sorba, csaknem minden nap reggel és este (sokszor a kettő között is) ott nyüzsögtem JT65-ben, és meg is lett az eredménye: sok JA és néhány USA mellett június 14-én (12:25 UTC-kor, azaz kora délután) ZF1EJ, majd június 16-án AP2AM sikerült.

Majdnem minden reggel csináltam egy-két tucat japánt, de az USA irány valamiért az idén sem volt az igazi.

Augusztus 12-én gyakorlatilag abba is hagytam a „földi” kusózást, akkor már csak európaiakat lehetett csinálni (az utolsó LB8DC volt a nagyon ritka JP60 kockából).

EME partner továbbra sincs, kivéve persze az expedíciókat. Lance W7GJ az idén is két ritka DXCC-t aktivizált EME-vel, először szeptemberben VK9CGJ hívójellel a Cocos-Keeling szigetet, majd októberben VK9XGJ hívójellel a Christmas szigetet. Antenna problémák ellenére mind a kettő összejött, úgyhogy most 206 „élő” DXCC körzet és 798 kocka az állás.

Januárban 3Y0Z a világ egyik legritkább körzetéből rádiózik, és a 10 RH sáv mellett aktívak lesznek 6 és 2 m EME-vel is!!! Kár, hogy 60 méteren nem próbálkozhatunk...

Egyébként 2 méteren is gyűjtögetek, a közelmúltban V31EME a 130. DXCC körzetet jelentette.

73 es DX

Pista HA0DU

Egy ábra ami az MRC Műszaki Nap prezentációjából kimaradt, amikor már az öreg róka CW operátorok is átálltak a JT65 adásmódra 50 MHz-en, mert azzal érték el a távoli DX-állomásokat:

 

2017. december 15.

Az elmúlt éjszakára várt Geminidák maximumot is törölte a"rádiósport" t.i. az angoloknak minden csütörtökön van UKAC, a skandinávoknak NAC, s így nem sokat törődtek a meteorokkal. (xAC: Avtivity Contest)

MEGLEPŐ!

Az nem meglepő, hogy még a tájékozottak(nak vélt) operátorok sem tartották be az IARU ajánlást (Magyarul: fütyültek az egészre!) így az 50280 kHz-et random hívónak használták, "az erősebb kutyának válaszolnak" alapon, a többi meg menjen ahová akar...

Ebben egy litván állomás jeleskedett leginkább. Volt 24 dB s/n vételem is tőle!

Az IARU Region 1 szeptemberi konferenciáján a az 50320 - 50380 KHz-et jelölték ki mint "meteor scatter center of activity" de erről senki nem vesz tudomást. A MRASZ dokumentumban hiába kértük, hogy jelöljenek meg hívó- és random hívó frekvenciákat!

HA5AOE a camrasi websdr-en figyelte az MS kísérleteket

HA7EG Tepiék meteorszámlálóját is nézegette:

Az 50280 kHz-es hívófrekvencián több állomást vett a cserépkályhája tetején elhelyezett magnetic loop antennával -ami mindenképp figyelemre méltó.

 

2017.december 11.

Gyülekeznek az állomások az 50280 kHz környékén. Már fülelni is érdemes, élmény hallgatni a hatalmas börsztöket. A Geminidák maximuma december 14-re várható.

Ma két szép QSO került a logba:

 

2017 december 7.

Két valódi meteoros összeköttetés:

Újabb finomság: az 50280 kHz-en az MSHV a képernyő jobb szélén mutatja az állomások pontos frekvenciáját. Van egy természetes szórás de hogy ne kelljen "kemény split"-ben hívni -azaz ne kelljen az adó-vevőn két VFO-t használni, néhány tíz Hz-cel 50280 kHz fölé vagy alá állunk be azért, hogy minél kevésbé zavarjuk egymást. Kéretik alkalmazni!

2017. december 6.

Már érkeznek az első mikrometeorok a Geminidák meteorrajból! Íme: (MSHV V1.59 MSK144)

19:09 UT-re jött meg a finálé.

 

2017. szeptember 28.

Október 16-tól jönnek az Orionidák! A maximum éppen az ünnepre esik.

2017. szeptember 22.

Aurora előrejelzés okostelefonokon: https://nightskyalerts.com

2017. szeptember 11.

Már szeptember elején felfigyeltem rá, hogy valami kezdődik, folyamatosan emelkedett a röntgensugárzás mértéke kisebb kiugrásokkal, majd 6-án 12 UT tájékán X 9,3-as csúcsértékkel az utóbbi tíz év legnagyobb értékét érte el.
Várható volt, ha a a részecskeáram jó időben és helyen éri el a Föld légkörét, akkor a sarki fény ( Aurora Borealis ) megjelenése kiterjed az átlagosnál délebbre, így számunkra is lehetőség nyílik Aurora QSO-k létesítésére.
Mások örömére, az én pechemre a sugárzás pénteken érte el a Földet, amikorra én már jóval korábban elvállaltam egy családi kötelezettséget. Így csak 13.15 és 15.15 UT közt tudtam bekapcsolni.
A rádió bekapcsolás után az SSB sávban indult, míg letekertem a távíró sávba, jónéhány ssb-n dolgozó állomást hallottam a jellegzetes torz, kásás hangon. Visszahívni nem is próbáltam őket a 100 Wattom miatt, tudtam ezzel távírón nagyobb az esélyem. Sajnos a GSz31b-s végfokom trafója az IARU VHF verseny alatt zárlatos lett..
A távírósávban "hemzsegtek" az Aurórára jellemző hangú állomások. Meglepődtem, hogy DL1RNW az első hívásomra válaszolt, ahogy gyakori partnerem SM7GVF is, akivel már szinte minden terjedési módban dolgoztam. EW3AA-val létesített QSO-m a 405. LOC-négyszöget jelentette EME nélkül, Vele a múlt hétvégén többször is kisérleteztem tropoval, de nem hallott engem. Én jól vettem őt amikor HA6W-nek adta a riportot. Érdekes módon a HA6W többször kért ismétlést tőle. DF0MU volt a legerősebb jelű állomás, a technikájuknak megfelelően. Az összeköttetés során az MS beütések szépen "kitisztították" a jeleit. Érdekes módon PA1T állandóan EA1VQ-nak jött vissza, még a JN87 se gondolkodtatta el, hogy túl szép lenne spanyol aurórával.. 3-4 QSO-t biztos elveszítettem, míg megértettem vele a prefixet. A legközelebbi állomás, akit Au-val hallottam OM3CLS volt. Hallottam még G4DHF-et is , de nem jött vissza.
Még 8-10 állomást hallottam és hívtam, akik nem válaszoltak.
A QTF nálam 30 fok volt végig, többször is próbáltam az antennát 350 és 40 fok közt, de mindig ez volt a legjobb irány.
Miután ma este ( IX: 10.) ismét volt egy X 8,2-es kitörés, ha szerencsénk lesz, lesz még miről beszámolni.

Az összeköttetéseim listája:

QSO by HA1VQ on 2 m.
Type of propagation: AUR Mode: CW
>From 08/09/2017 to 08/09/2017 Distance over: 0 Km. Page: 1
---------------------------------------------------------------------------
DATE TIME CALLSIGN LOCATOR TX RX REMARKS QRB
---------------------------------------------------------------------------
08/09/2017 13:20 DL1RNW JO62GH 55 A 44 A QTF 30 617
08/09/2017 13:32 SM7GVF JO77GA 57 A 55 A QTF 30 1078
08/09/2017 13:35 DL1SO JO53FU 55 A 55 A QTF 30 836
08/09/2017 14:04 DH8BQA JO73CE 58 A 55 A QTF 30 665
08/09/2017 14:10 DL8YE JO32TC 58 A 54 A QTF 30 826
08/09/2017 14:15 PA1T JO33JF 58 A 59 A QTF 30 947
08/09/2017 14:21 PA3CWN JO33AH 58 A 55 A QTF 30 992
08/09/2017 14:30 EW3AA KO12TC 55 A 55 A QTF 30 729
08/09/2017 14:32 DL5EBS JO31NH 57 A 52 A QTF 30 808
08/09/2017 14:39 DF2ZC JO30RN 59 A 57 A QTF 30 750
08/09/2017 14:48 DK2ZF/P JO43WJ 57 A 55 A QTF 30 817
08/09/2017 14:55 DL6YBF JO31OX 57 A 57 A QTF 30 842
08/09/2017 14:57 DF0MU JO32PC 59 A 59 A QTF 30 845
08/09/2017 15:00 DL9MS JO54WC 59 A 59 A QTF 30 814
08/09/2017 15:02 DH2OAA JO42TU 55 A 55 A QTF 30 781
---------------------------------------------------------------------------
Number of QSO listed: 15

Akit érdekel, hogy mások hogy dolgoztak, az alábbi linket javaslom:
https://mmmonvhf.de/au.php

73!
Jóska/HA1VQ

A kis szürke pontok -plusz egy fekete- mutatják az aktív állomások helyét Magyarország térképén. Az x karakter a számított visszaverődési helyeket, a piros ívek a feltételezett aurora függönyöket mutatják.

A piros vonalak a 144 MHz-es összeköttetéseket, a fehérek a 70 MHz-eseket, a kékek az 50 MHzeseket mutatják.

A mágneses vihar nagyságára a http://www.spacewetherlive.com/ egyik képe utal:

2017. szeptember 7.

Az aurora borealis láthatósági határai. NOAA skála Kp 3-5-7-9

2017. szeptember 5.

Szenzáció!

Ma reggel 07:47 UT-kor 50096 kHz CW QSO volt DK8NE és K1ENG között F2 terjedési móddal!

2017. augusztus 23.

A G1 osztályú mágneses vihar folytán az északabbra lakó rádiósoknak volt lehetősége rádió aurora összeköttetések létesítésére is.

2017 augusztus 15.

Polgár József  HA1VQ beszámolója a Perseidák alatt 144 MHz-en elért eredményekről:

Hullottak a csillagok..

Egy kis kedvcsinálónak is szánva, beszámolok a Perseidák alatt készített MS összeköttetéseimről  144 MHz-en.

Mivel Es útján idén csak kevés új kockát tudtam elérni, gondoltam most megpróbálom növelni ezek számát. Megcéloztam a 400 kocka elérését. Jobban sikerült, mint terveztem..

14 új kocka, ezzel feltornáztam magam a 406 kockára, ( csak terrestrial ) bár amikor C64-el naplóztam, azokat a QSO-kat nem tudtam átmenteni a VQ-logba.  Jó kis sporadicok voltak akkoriban, valószínű találhatnék még 10-20 kockát a Commodore file-ban..

Íme az eredmény:

        

Sajnos a legjobb ( hajnal ) időkben nem dolgoztam, mert addigra mindig eltörtem, hi. Ezért kevés aránylag a 2000 km körüli, vagy feletti QSO. Másrészt, ahogy írtam az új kockák vadászása volt a fő cél.

De azért így is sikerült az egyéni távolsági rekordomat néhány kilométerrel feljebb tornázni.

A maximum elszalasztása ellenére is kifogtam egy-két 20-26 másodperces burst-öt.

Sokat figyeltem a hívófrekit ( 370 ) is, amikor szabad volt,  ugyanis  néhány közeli állomás ingyen kaphatta a villanyt, éjjel-nappal CQ-zott..

Én nem CQ-ztam egyszer sem, inkább visszahívogattam, vagy skedet beszéltem meg. 

Ennél csak az volt bosszantóbb,  amikor a hívófrekin válaszoltak vissza a hívó állomásnak és ott is létesítették az összeköttetést. Persze ebben lehet, hogy a hívó is ludas, mert ott hívott vissza, nem a megadott frekin..   De olyat is hallottam, hogy valaki  úgy cq-zott hogy nem adott QSX frekit.

Akad egy olyan probléma is, amit nem lehet szabályozni. Amikor  a légkörbe érkező meteorok iránya olyan, hogy a kelet-nyugati, vagy az észak-déli irány az optimális a legjobb visszaverődésekhez. Mivel az ajánlás szerint a keletebbre lévő állomás használja az első 30 sec-os periódust  és a nyugatabbra lévő a második 30 sec-os periódust. CQ hívásnál is ! A probléma  akkor jelentkezik amikor pl. valaki keleti irányból figyeli a Cq-zó  ( 1st per. ) állomásokat és a normál ( tropo ) hallhatósági határon belől valaki nyugati irányba CQ-zik, szintén az  1.st periódust használva. Egy állomás így sok figyelő állomás munkáját tudja ellehetetleníteni.  Erre csak a CQ-zó állomások nyújthatnak megoldást. Ha 10-15 percen belül nem kapnak választ, akkor abba hagyva a CQ-zást  egy ennyi időre ők is figyelnek. Vagy ha mindenáron CQ-zni akarnak akkor a másik irány választják periódust váltva.  Így mindenkinek jut egy kis időablak.

Ez különösen fontos a kiemelkedő helyen lévő vagy kitelepült  és QRO állomások esetében, hisz ők sokkal nagyobb területet fednek le .

Egyébként a CHAT használata erre is megoldás, hisz minek CQ-zni, ha tudunk skedeket megbeszélni.

Érdekességképpen megemlítem, hogy sok 800 km alatti állomást hallottam backscaterrel, de érdekes módon  direkt irányból is egyértelműen MS reflexióval. Lehet, hogy ők álltak ellenkező irányba az antennával ? De LZ2ZY egyértelműen erre állt, mert hollandnak adta a riportot és jó kis burst-ot vettem tőle, 655 km –ről.

Azt terveztem, hogy SDR-el figyelem az MS sávot, de gép probléma miatt nem tudtam összehozni, majd decemberben a Geminidáknál.. Érdekes tapasztalatokra számítok vele.

Helyette a tatai SDR vevőt figyeltem ami egy francia radarállomás (GRAVES, 143050 MHz) jelét figyeli, aki nem ismeri: http://www.galileowebcast.hu/radiometeor/

Meglepő módon, nem sok párhozamosságot tudtam felfedezni az általam vett és az ott vett burst-ok között. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy elég keveset dolgoztam abba az irányba, amerre az SDR vevő antennája néz.(  Nyugatról majdnem 180 fokos szögben hegyek takarásában vagyok .)

De amikor egy franciával dolgoztam 270 fokról, az SDR vett egy 10 sec-os burstot én meg semmit sem és fordítva is volt. Ezt elég érdekesnek tartom. Persze voltak egyidejű burst-ök is.

Az addig használt  WSJT 10-el időnként problémáim voltak a hangkártya és soros port beállítással. Miután F8DYR küldött egy hardcopyt, hogy vette jeleimet, felfigyeltem a képernyőképre, illetve az alkalmazott MSHV programra és letöltöttem majd installáltam. A legnagyobb meglepetésemre semmi probléma nem adódott az install-al, sőt a hangkártyát és soros portot közvetlen kezeli, nem kell őket külön a vezérlőpultban is állítgatni. Ugyanígy a bemenőszint, kimenőszint is a programból állítható kényelmesen.

Remélem ha közben más programmal is macerálom ezeket ( CAT, Win-Test, VNWA,stb ), a program automatikusan visszaállítja őket. Korábban ezzel küzdöttem mindig.

LZ2HV nagyon felhasználóbarát programot készített a WSJT felhasználásával, K1JT érdemeit semmiképp se csökkentve!

Vasárnap este EW6X erőlködött, hogy próbáljuk ki az új MSK144 üzemmódot. Kb fél órát kísérleteztünk, sok kisebb burst-ot, ping-et vettem tőle, de egyet se dekódolt, nála ugyanez volt a probléma. Az FSK441 ekkora jeleket már bőven dekódol. FSK441-nél 40-60 msec-os jelekből már egész hívójelet dekódol.  Így aztán vissza is tértünk FSK441-re, 20 perc se kellett és kész volt a QSO.. Pedig elvileg az MSK még kisebb jeleket is dekódol, mint az FSK.

Így vette  az adásomat F8DYR:

 

LY1R a képernyőn:

 

RT4D a képernyőn. Neki csak 75 Wattja volt, egy kicsit tovább tartott..

A következő „nagy” raj a decemberi Geminidák lesznek, akinek van 50-100 Wattja és 5-10 elemes antennája már bőven dolgozhat !

Persze közben is vannak bőven kisebb rajok és sporadikus meteorok, de ott több türelem és villany kell.

Én egyébként 500 Watt kimenő teljesítménnyel és  6m hosszú 12 elemes „öreg” DL6WU antennával dolgoztam. Mivel a legtöbb állomás jobb vett riportot adott, valószínű kisebb teljesítménnyel dolgozhattak. Volt akinek csak 50 W és egy szál Yagi volt.

73 !

Jóska

HA1VQ

 

2017. augusztus 14.

Az utóbbi években, amíg a WSJT szoftver verziók léteztek és az FSK441 protocol, csak megfigyeléseket végeztem 144 MHz-en a nagyobb meteor rajok idején, képernyő mentéseket gyűjtöttem, hiszen 50 -100 W teljesítmény szinte nevetségesnek számított.

A K9AN Steven Franke által fejlesztett MSK144 protocol lehetővé tette, hogy a magam fajta small pistol állomás a néhány tíz wattjával és a szerény antennájával is eredményesen folytasson meteor scatter kísérleteket.

Erre az idei Perseidák rendkívül jó alkalom volt, hiszen ez volt minden idők legaktívabb meteorzápora -csak a Leonidák múlta felül korábban.

Az idén 50 Mhz-en folytattam a meteornyomvonalas kísérleteket, elég sok befejezetlen maradt.

A már korábban említett meteorscan.com adatai szerint 2017. augusztus 12-én reggel hétkor (UT) a PHR (Present Hourly Rate), ami tulajdonképpen megfeleltethető a csillagászok hivatalos ZHR (Zenithal Hourly Rate) adatainak, megközelítette a 200 mikrometeorit beütésszámot és még ma reggel ötkor (UT) is 150 volt.

A hívójelek felsorolása nélkül álljon itt néhány képernyőmentés a legérdekesebbek közül. Sajnos, ami a legtömörebben mutatná az összeköttetések elosztását - a pskreporter.info térképe, ill maga az adatgyűjtő online rendszer tegnap már nem győzte az adatok feldolgozását! Jelenleg több mint 50 óra lemaradása van.

Az aktivitás minden eddiginél nagyobb volt és kiemelte a már ismert IARU ajánlások meg az elképzelt sávterv hiányosságait. A sok hívó és random QSO stílusban nyomakodó állomás az 50280 kHz hívó frekvencián egymást és főleg a hívókat zavarta, de ennek ellenére is számos hívásomra kaptam választ az 50291 kHz figyelő frekvenciámon. A skedek megbeszélése az ON4KST társalgó csatornáján eléggé nehézkes de több összeköttetést mégis ott kezdeményeztem.

A legnagyobb elért távolság 2000 km körül alakult. Részletesebb elemzést erről nem készítek, az előzetes logkivonat mutatja a hívójelek egy részét. Az összeköttetések listáját az LotW fogadta, ahol már többet vissza is igazoltak a 32 komplett összeköttetésből.

A kísérletekhez LZ2HV MSHV szoftverének 64 bites V1.42 verzióját használtam egy DELL Optiplex 780 tipusú PC gépen. (RAM 8GB) A rádióm egy mezítlábas FT847.

Képek a legérdekesebb összeköttetésekről:

A leggyorsabban lefolyt összeköttetések:

Rövid pingek és börsztök:

A képernyőmentések mutatják az MSK144 protocol legfőbb erősségét, amennyiben már 1 sec körüli pingek adat-tartalmát is képes dekódolni!

Végül egy logkivonat a már az Ucxlogba beimportált összeköttetésekből. Részletesen felül kell vizsgálni az MSHV logkezelését és a TXT-ADIF konvertálást...

Az idei Perseidák meteorraj több magyar állomásnak is gyümölcsöző volt.

HA5AOE Gyuri a maximum idején szoba-dipóllal is tudott összeköttetéseket létesíteni!

A 70 MHz-es sávban legalább olyan élénk volt a forgalom mint a hat méteren. Sok ismert hívójelű állomás kizárólag ott dolgozott. SP9HWY Jurek engedélyével megtekinthető egy screenshot egy 70 MHz-es összeköttetésről:

2017. augusztus 13.

Perseidák helyzetjelentés:

Ma 00:00 UT után -éjfélkor már káosz volt a 280-on.

Mindenki mindenkivel próbálkozott. 

A jobbak nem erőszakoskodtak hanem megadtak a hívásban egy frekit, ahol meg lehetett csinálni a QSO-t.
Úgy tettem én is.

Most bootolt a laptop az USB drive-ról.
Látom az optimális irányokat: vagy az oroszok ÉK, vagy a spanyol irány DNy az optimális.
Az MSHV a távolsághoz megadja az emelkedési szöget, amit az antenna itt túl is teljesít -lévén HB8CV.

Bizony úgy tűnik a maximum tegnap reggel hétkor volt!
Ma háromkor 150 volt  és éppen most hatkor (UT) is 150 a PHR. A tendencia emelkedő! (Info: meteorscan.com)
AZ MSHV már az induláskor felkapott egy nagy börsztöt 280-on.
Most nézem mik vannak:

Sajnos vannak akik fittyet hánynak a több évtizedes tapasztalattal rendelkező "nagyágyúknak", akik kidolgozták a szokásjogot, azaz már a korai meteor scatter kísérletek tapasztalatai alapján ajánlásokat dolgoztak ki, amit a jobb emberek ismernek és betartják őket.

Két rossz példa ma reggelről. (Erre mondják az angolok, hogy bullying.)

Itt látható, hogy a DK1BN szabályosan hív, a saját beállításom -az MSHV szoftvert használva szintén illetlenség.

Vagy megadunk egy figyelt frekvenciát, vagy skedket beszélünk meg valamilyen módon -általában az ON4KST chaten.

Én a meteorozással eltelt napok alatt az 50291 kHz-et és egy ideig -amíg el nem foglalták (!) az 50293 kHz-et adtam meg, ahol sok összeköttetést csináltam távolabbi állomásokkal is (G, LA) 2000 km körüli távolságig.

Részletesebb beszámoló a pozitív dolgokról logkivonattal később várható.

2017. augusztus 9.

Nő az MS aktivitás 50 és 70 MHz-en.

AZ IARU R1 VHF Managers' Handbook legújabb verziója szerint az MSK144 kísérleket az 50320 - 50380 kHz között lehet lefolytani.

Eszerint az IARU Region 1 VHF Committee vezetője által összeállított sávterv még nélkülözi a körzet illetékes bizottsága (C5), és a Körzeti Konferencia plenáris ülésének a jóváhagyását.

Erre a következő hónapban kerülhet sor a németországi Landshutban.

Hívófrekvencia a sávterv szerint nincs, tehát csakis megbeszélt összeköttetések jöhetnének létre -az ajánlás szerint, azonban a gyakorlatban az MS összeköttetéseket létesítő operátorok a sávtervet felülbírálták és továbbra is az 50280 kHz-et használják MSK144 hívóffrekvenciának.

Az amerikaiak (IARU REGION 2) is megtartották az 50260 kHz-et erre a célra.

A fenti Virgo mellet érdemes figyelni a http://www.meteorscan.com/meteor-live.html webhelyet ami valós időben mutatja a Föld légkörében elégő mikrometeoritok számát egy PHR (Present Hourly Rate) érték kiszámításával.

Az önkéntesek által működtetett obszervatórium az Egyesült Királyság területén van.

2017. július 31.

Közeledik a Perseidák meteorraj maximuma. A pályája circumpoláris-azaz éjjel - nappal kihasználhatók azok az ionizált helyek ahol mikrometeoritok elégnek, feltéve ha jó irányban áll az antennánk, ill. az ellenállomás iránya megegyezik az optimális iránnyal, amikor az arrafelé irányított jeleink merőlegesek az ionizált rövidéletű kis gócokra.

Az optimális irányt DL1DBC Virgo nevű szoftvere mutatja meg. Amellett a meteorraj beütési gyakoriságát (ZHR) egy kis oszlopdigram mutatja -a szöveges információ mellett.

 

2017. július 30.

Japánok vasárnap délben, 50 MHz-en:

 

2017. július 23.

Aktivitás a digitális üzemmódokban, sávonként:

 

Az FT8 a legnépszerűbb!

2017. július 16.

Volt minden a CQ WW DX VHF Contest ideje alatt -még aurora is!

 

2017. július 15.

A CQ WW DX VHF Contest alkalmából megnéztem a DL1DBC Virgo nevű szoftverét és kellemes meglepetés ért. Több kisebb meteorraj jár a közelben. Számos nagy beütést hallottam a versenyben résztvevő, jól felszerelt állomásoktól.

 

2017. július 2.

Kár lenne még temetni az Es eseményeket 50 MHz-en!

Ma, vasárnap reggel töegesen zuhantak be az állomások a Távol-keletről:

 

2017. június 25.

HA6NM tudósítása a nagy 144 MHz-es eseményről:

2017. június 21.

Már kevesebben jutnak át az óceánon Európából 50 MHz-en.

 

2017. június 19.

Működik a transzatlanti útvonal 50 MHz-en!

 

2017. június 17.

Újabb hívójelek tűntek fel a Távol - Keleten!

 

2017. június 15.

Es esemény van 2 méteren!

 

2017.június 12.

Unalmas ez a sok japán! Jöhetnek az ausztrálok! Ma 07:49 UT-kor EA8DBM - VK3BL 50 MHz-en!

 

2017. június 11.

E!ste 20 UT-kor egy érdekes ionogram:

Néhány európai állomás és EA8DBM osztja a japánokat. Utána kellene nézni, hogy csak szerencséjük van vagy kivételesen jól felszerelt állomásuk -vagy mindkettő!

 

2017. június 10.

2005 óta ilyen még nem volt! K1EI - 9M2ZAK 50 MHz-en az Északi Sark fölött "lőtt át" !

A mesternek minden bizonnyal jó volt a szimata az SSSP elméletet illetően!

 

2017. június 9.

A mester JE1BMJ 50 MHz-en!

 

2017. június 8.

A késő esti órákban Magyarországról is elérhető volt a "pipeline" és HA0DU is végre létesített transzatlanti összeköttetést.

Egy rejtélyes Állomás HA9AL hívójellel dolgozik Pestről, mindent hall éjjel-nappal.

Komáromból OM5XX sorozatban gyártotta az USA és VE összeköttetéseket!
Lásd: EA6VQ adatbázisa

Az 50 MHz-es izgalmakat K1JT sem hagyja ki!

A jól felszerelt és szerencsés állomásoknak egészen kivételes szezon ígérkezik 50 MHz-en!

 

2017. június 7.

JA reggelt mindenkinek!

2017. június 6.

Csak Nyugat - és Dél - Európából lehetett elérni a DX állomásokat.

2017. június 4.

Később már QRP-vel is lehetett dolgozni!

QRP 2 (kettő) Watt CW -vel tisztán ment ma a sáv, (nálam) Észak felé, SM0, OH0 ..
Az antennám a szobában dipól (indoor-dipole),
a talppontban szimmetrizálva néhány menet feltekert koax,
igy nincs köpenyáram az egyébként rövid koax kábelen.
A hely: Bp belváros, 4 emeletes ház 2. emelete, persze utcára néző ablak és ...
vihar esetén sem kell kihúzni a rádióból az antennát (hi).

73
Gyuri
HA5AOE

 

Korán reggel Közel- és Távol-Kelet állomásai hallhatók. Megy az UKSMG verseny.

A tegnapi nap a 150 - 160 Mhz-es határfrekvenciákkal írta be magát az idei szezon történetébe.

 

2017. június 3.

RENDKÍVÜLI RIASZTÁS!

F2 opening on 6m.      For details please visit https://www.dxmaps.com/spots/mapg.php?&HF=N&ML=M&Frec=50&Map=EU 

Tegnap is voltak rendkívülu összeköttetések 2, 4 és 6 méteren.

2017. június 2.

Ma 07:43 UT-kor már megjött az első multihop Es riasztás EA6VQ-tól.

Tegnap a Duna vonaláig elért a transzatlanti pipeline. A környékből többen voltak eredményesek, így pl. HA3LI is riportot váltott HI3T-vel. (HI3TEJ)

 

2017. június 1.

Ma reggel 06:48 UT-kor jött a riasztás EA6VQ-tól, miszerint japán dömping van -jelenleg Dél - Európából érhetők el a távol-keleti állomások.

HA1YA épp jó helyen táborozik, Thassos szigetén Görögországban, ahonnan az SW8YA hívójelet használja. (Lásd: EME c. weblapunk.)

Tegnap ezeket írta Gabi:

Ma jó kapás volt 6m eddig cca 500 QSO, 4m-en 130,2m-en 41 Es-sel.
2m.en az Es G-ig ment cca 2300km, 4m-en sok OH, ( >2200km) rengeteg DL,ON,OZ,PA,LX,EA, 2db HA ( HA6PC és HA1WA) több nem is volt kint.
RH-n cca 500 QSO, de azt a szomszéd, az SW8WW Laci favorizálta(HA0HW)
A mult héten hideg szeles idő ( 16-18C) most javult meg, mire hazamegyünk 27-28C..

73 de HA1YA Gabi

 

2017. május 31.

A tegnapi előjáték után ma volt először Es esemény 144 MHz-en:

 HA1VQ   144299.8 R7BN        JN87GJ(ES>LN05BU              1543 31 May 2017
 HA1FV   144300.0 R7BN        JN87JJ(ES>LN05BU              1536 31 May 2017   
 HA1FV   144300.0 RZ6DD       JN87JJ(ES>LN04MX 59           1535 31 May 2017

 HG6IDZ   144305.0 RT7G        jn97ut(ES>ln04vx             1549 31 May 2017

Estefelé nagy nyüzsgés van az 50276 kHz-en:

 

A pskreporter.info térképe szeint a hallott állomásoki (egy része):

2017. május 30.

Majd késő este lőn a 2017/Big Bang 1. azaz Es world wide!

9A5CW Pat az Adria partjáról dolgozik az Umag melletti Novigradból. Sikerült kifognia a chordal hop lehetőséget. Érdemes tovább figyelni, hátha Magyarországon is hallhatók lesznek a tengerentúli állomások!

 

2017. május 29.

A mágneses viharok után jó a terjedés! DX of the day UR0MC - W1JJ:

 

2017. május 26.

A tócsa (pond) túlsó partján -az USA és a kanadai állomások mellett újabbak tűntek fel a karibi térségből: 9Y4D, HP3SS, FG4NN, KP3H, NP2X, VP2ETE és Dél-Amerikából PV8ADI, YV1DIG, YV7DX.

Az európai oldalon portugálok, franciák, olaszok, 5B4AIF, 9H1TX, ZB2TT, SV1FJA.

 

Izgalmas nap ígérkezik! Az 50 MHz sáv nyitva déli irányból máris érdekes állomások jönnek. HA5JI Ciprusra dörrentett be.  (A gyorsaság miatt info from dxmaps.com. A LiveMUF futtatásához kell némi idő és sajnos a GB7RAU cluster kevesebb spotot kap mint EA5VQ.)

 

2017.május 25.

DX reggel, délben, este!

Ma már reggel lehetett észlelni az Es gócokat Európa felett. Keletről is jöttek orosz és ukrán állomások. A délutáni órákban a Kanári szigeteket lehetett hallani -elsősorban EA8DRM révén, majd TY2AC volt az osztó, akit HA5JI és egy-két magyar állomás is elért.

Az esti show szereplői főként a karibi térség számos, Közép- és Dél-Amerika néhány állomása volt, mint pl.

NP2J, NP3XF, HI8PLE, HH2A, KP2BH, KP4RJS, KP4EIT, KV4FZ, PV5DX, V31MA, WP2B, WP4JCF, XE2YW, YV6IA és a HI8W/B jeladót is hallották.

Az európai oldal sikeres állomásai:

 

 

2017. május 24.

A folytatás folytatása 50276 kHz-en JT65 protokollal:

 

A folytatásban ma már a karibi térség állomásai is hallhatók Európában!

CO8LY, HH2AA, KP4EIT, V31MA, VP9NM, WP2B

 

Kezdődhet a mai DX vadászat 50 MHz-en!

 

2017. május 23.

Anglia nyugati partjáról már ma is átkiabáltak az óceánon! ND4Q, AA3I, K4EA is elérhetők voltak.

Az innenső oldaloról G4GFS, G0LUJ jutott át.

 

 

2017. május 22.

DX of the day: 9K2GS-N4DA

 

Reggel jönnek a japánok!

 

2017. május 21.

Megjelentek Közép- és Dél-Amerika állomásai is!

 

2017. május 20.

A szerencsésebbeknek tegnap a késő esti órákban rendesen megnyílt a transzatlanti útvonal. Sajnos nálunk a több órán át tartó heves zivatar miatt nem kapcsolhattam be a rádiót és a clustereket sem figyeltem.

 

2017. május 18.

Egyre több távoli állomást lehet elérni 50 MHz-en.

 

 

2017. május 16.

2017.V.16. 17h-18h helyi idő, 50 MHz.

Ez a kondició már "nekem" is jó volt (dxmap.jpg),
Az RH huzal-antennámmal sikerült egy belga CW QSO,
de hallottam több német amatőrt is.
JT65A -t csak néztem; spanyol, francia és görög állomások.
Egy ideiglenes szoba-dipolba adtam kiváncsiságból,
a qth: Bp belváros, 4 emeletes ház, 2. emelet.
Ha korábban kezdem és tovább folytatom, lehetett volna több qso is.

73 de HA5AOE Gyuri

 

2017. május 14.

Ma estefelé dübörögtek az angolok és az írek. Jobbára megint a Magyarország északi határa mentén lakóknak nyílt meg a 6 m sáv. Három reflektáló Es góc is kialakult.

Később már csak az "északnyugati átjáró" működött:

Ezek az EA6VQ DX clusterbe beírt spotok. Összesen 22 összeköttetést létesítettem.

 

2017. május 13.

Az a tapasztalat, hogy ha fölöttünk zivatarok vannak, akkor nincs Es nyitás, amellett a QAZ miatt sokan kényszerülnek kikapcsolni.

Salgótarjánban meg órák óta heves zivatar és jégverés van. :(

2017. május 12.

Ma a finn - magyar barátságot ápoltuk 50 MHz-en, főleg távírón. Nekem vagy 10 ök. lett a végére.

Egy QSO SSB-n lett meg.

A részvevő finn és más északi állomások a dxmaps.com-ról:

 

 

2017. május 11.

OH6BG ma tengerentúli állomásokat is hallott 50 MHz-en!

http://www.voacap.com/skimmer/index.php?band=50

2017. május 9.

Nem volt nagy nyitás! Helyette MSK144 mindenféle scatterrel:

 

Valami készül!

 

2017. május 6.

A olasz Alpok fölött kezdett összeállni egy Es góc délután, majd egy másik is kialakult Koszovo fölött, ami kedvezett a görög iránynak.

 

EA6VQ új térképén (dxmaps.com) egy - egy állomás hívójelére kattintva megkaphatunk egy adatsort a róla beírt spotokról.

 

2017. május 5.

LA - HA QSO - party estefelé:

Es world wide:

 

2017. május 4.

Ma a reggeli órákban (nyolc körül) és délután is volt lehetőség CW és SSB összeköttetések létesítésére az 50 MHz-es sávban.

 

 

 

 

2017. május 3.

Itt van az első ide komoly Es esemény 4 és 6 m-en -mindjárt egy nagy DX-szel fűszerezve -a magyaroknak eddig semmi!

 

2017. április 25.

A jelenlegi meteor helyzet:

 

2017. április 22.

Feljött a horizont fölé a Lyridák meteorraj.

Eseménydús nap a mai. Az intenzív MS aktivitás mellett auróra összeköttetések sokasága is születik.

A sárga vonalak az 50 MHz-es összeköttetéseket jelzik.Lásd:

https://amunters.home.xs4all.nl/auroralog.htm

Ma éjjel lesz a Lyridák maximuma! Délelőtti csúcsforgalom -amiről más elfoglaltság miatt éppen lemaradtam:

2017. április 21.

Képernyőmentés OZ1PIF Pétertől:

 

2017. április 14.

VUSHF DX:  http://www.rudius.net/dxp/index.php

2017. április 13.

Reggeli scatter show:

Magyarországon belül is lehet összeköttetést létesíteni az MSK144 üzemmóddal. Mindenféle scatterrel használható.

Ez pl. HA5FTL Tamással tropo volt.

 

2017. április 10.

Noha csak szporadikus meteorok vannak, azért lehet MS összeköttetéseket létesíteni!

 

2017. április 6.

Éledezik a hat méteres sáv! Megszülettek az első komplett összeköttetéseim MSK144 üzemmódban:

A vétel a párhuzamosan futtatott MSHV bulgár szoftverrel is működött, sőt az volt a benyomásom, hogy érzékenyebb mint a WSJT-X

V1.7.0 r7405