Műholdak nyomában

May 2nd 2020

As early as December 2019, some of us realized that it is possible to receive BME satellites successfully without program-controlled Az / El antennas.

HG5OK was the first to design a QFH antenna that is expected to provide signals of sufficient power from SMOG-P and ATL-1 satellites travelling on higher orbits to record files suitable for decoding to its simple receiver. This antenna is designed for RHCP polarization.

Making these may seem a bit sloppy, so the next experiment was a turnstile antenna, which is a V-shaped cross dipole with their associated reflectors.

The image to the right shows an assembled antenna for LHCP polarization with the LNA.

As a result of the good reception results, a classic GP antenna with an ordinary quarter-wave radiator was born out of a bold idea.

After this, it has been suggested that when using plane-polarized antennas, it is more advantageous to receive the horizontal or vertical plane, respectively. It proved useful to compare the signals taken in the two planes. That is why the fourth antenna with two cross dipoles was made, the received signals of which are processed by two separate units.

The QFH, the two turnstiles with different polarizations, the GP and the cross dipole, make up the antenna farm.

A separately measured band-pass LNA for each antenna, the additional units are shown in the drawing above. The GP LNA is made by Kuhne.

HG5OK's house with all the antennas:

The effectiveness of simple antennas is most convincingly demonstrated by the reception results and by the the leaderboard this morning .

 

One of the most important parts of the successful application is a software named smogcli2. It can be found at https://gitlab.com/phorvath/smogcli2

HA6NN

2020. április 19.

A MRASZ kezdeményezte speciális hívójelek használatát. Lásd:

https://www.qrz.com/db/hg20at

HA6NM heti váltásban különböző hívójelekkel fog dolgozni a QO-100 geostacionárius műholdon. A hívójeleknek a végződései (suffix) összeolvasva a STAY AT HOME felszólítást népszerűsítik.
Aki begyűjti a szükséges összeköttetéseket egy oklevelet tölthet le.


2020. április 11.

Nem volt unlis! A QSL-lap is megérkezett.

2020. április 9.

E7STAYHOME

Nálam egy valós QSO volt a QO-100-on.
OP: E70T Vlado.

73,
HA6NM

2020. március 29.

Egyre több állomás található a QO-100 geostacionárius műholdon. Talán a sok otthonülő rádiós aktívabb, vagy egyre gyorsabban nő a felhasználók száma.

HA6NM riportja:

A legfrissebb logkivonat:

2020. március 26.

A BME-műholdak kitartóan kerülgetik a Földet, a követő állomások pedig igencsak változatos felszereltséggel szorgalmasan gyűjtik a dekódolt, értékes adatokat.

A pole position-ból indult HA6NAB magabiztosan tartja az első helyét és a mai napot már

100378

csomaggal kezdte a reggeli műhold-áthaladások után. A második és harmadik helyezett állomások eddig váltogatták a helyüket de lassan győzni látszik a 4,5 m átmérőjű monstrum. Emil a gnd.bme.hu operátora sikeresen megküzdött a nagy parabola forgatójának a beállításával, így már a fejfeletti átvonulások követése nem okoz gondot.

A negyedik helyet a MASAT-1 követése során is HA3JK szerezte meg. Ő lehet az "örök" negyedik. A bmegnd bokros teendői mellett csomagokat is gyűjt, őket egy családi vállalkozás (Apa és fia csak fordított sorrendben.) követi a 7. és a 8. helyen. HA71790, aki a sportszerűségi díjra érdemes, hiszen Users' Guide-ot írt és többeket -de leginkább HA3JK-t tanította meg arra, hogyan használja a szoftvereket. Van aki tanít, van aki tanul az egyetemen, van akiről nem tudjuk, hogy kicsoda.

A külföldi követőállomások listáját SV3CIX vezeti. Ő az egyetlen, aki helix antennát használ.

Gyors előrehaladást ért el HA2SK, aki OM3BC és HA3JK mellett veterán műholdkövető, a MASAT-1 repülése alatt is szorgalmasan gyűjtötte az adatokat.

Nagy figyelmet érdemelnek HA5OK omnidirectional antenna kísérletei. Egyszerű antennákkal -pl. QFH, turnstile és GP- is gyors csomagszám növekedést ért el.

HA7018SWL az erkély-antennájával rövid idő alatt előkelő helyezést szerzett. A japánok sokáig nem voltak eléggé tájékozottak a használható szoftvereket illetően. A smogcli2 egyik alkotója már talált egy japán kapcsolatot, aki az új és hatékony szoftvert az ő nyelvükön is népszerűsíti. JA0CAW a 20. helyen áll, ám tudjuk ő volt az aki először meghallotta a 2019. december 6-án felbocsátott SMOG-P és a ATL-1 adását.

A további 49 helyen még mintegy 20 állomás igyekszik a szerényebb eszközeivel további adatcsomagokat gyűjteni. Figyelemre méltó ws134 és mmaroti kitartó haladása -amellett, hogy bennük tiszteljük a smogcli2 megalkotóit, akik rengeteg időt és tudást invesztáltak a smogcli2 szoftver fejlesztésébe.

HG5OK rengeteg munkával összeállított egy táblázatot, amiben a leaderboard első 40 állomásának az adatait gyűjtötte össze.

NN