A Nap- és geofizikai adatok áttekintése

 

Magyarázat:

 

Hol terem éppen most a legtöbb QSO? Az ábra folyamatosan frissül.

 

CONDX adatok megjelenítése Grafana vizualizácóval

Mágneses viharok előrejelzése

Rádió összeköttetések tervezése:

Egyre szélesebb körben használják a Jari Perkiömäki (OH6BG), James Watson (HZ1JW) and Juho Juopperi (OH8GLV)által fejlesztett VOACAP szoftver online változatát.

https://www.voacap.com/hf/

A szoftver őse, az ITS HF Propagation még ma is itt lakik a PC számítógépemen: C:\HAM\VOACAP

A számításokhoz az online verzió is SSN forrásként a WDC-SILSO, Royal Observatory of Belgium, Brussels adatait használja fel.

Az online kalkulátor használata rendkívül egyszerű, a grafikus felület magáért beszél. A bal oldalon az antennák nagy választéka áll rendelkezésre, amikből sávonként lehet választani. Ebben a számításban majdnem kizárólag vertikális botantennát választottam -nekem olyan van és AA7JV Gyurinak is csak vertikális antennái vannak -igaz, majdnem a tengerben.

Credit AA7JV

A képen látható Gyuri találmánya, a partraszálló jármű: a RIB (Radio in box).

Az alábbi számítás az FO/AA7JV 2003. évi expedíciójához készült április 4.-én.

A legnépszerűbb kimeneti forma a PropWheel.

Egy másik lehetőség az útvonal megbízhatóságának a számítása. A kapott grafikus felületen külön is kiválaszthatók az egyes sávok.

Nemrégiben felmerült az igény, hogy a zaj alatti digitális átvitelhez kisebb teljesítményt és meghatározott minimális jel-zaj viszonyt alkalmazzanak.

Ezt a REQ SNR (Required Signal Noise Ratio) értéke mutatja -nevezetesen 10 dBHz, amit OH6BG alkalmaz az online szoftverben.

A 10 dBHz érték OH6BG és K1JT konzultációja során született meg. Részletesebb indoklás és a Users' Manual helye: http://voacap.blogspot.com

NN

 

QSO kereső és még sok minden:

http://www.hrdlog.net/Default.aspx

 

Korábban

2017. szeptember 8.

2017. szeptember 8.

Végre egészen le Bulgáriáig elérhetőek voltak a visszaverő aurora ívek.

HA6NN QTH-ján 13:38 UT-kor jött létre az első AU QSO LY2BAW-val, de e sorok írásakor 15:10 UT-kor még mindig hallom! Nagy osztást csinált csakúgy mint SM7FJE és PC5C.

Végre nekem is sikerült közel egy tucat aurora ök-t létesíten 50 MHz-en -ahol csak egy volt évekkel ezelőtt.

Meglehet, hogy az első magyar - magyar aurora QSO létesült HA7RF és HA6NN között. Az aurora tónus csalhatatlan! A térképen már akkora volt a "gombolyag", hogy nehéz lenne előkeresni. A QTF akkor 330 fok volt, kezdetben 360 fok...

A logban PC5C tiszta aurora csak kimaradt az A, majd javítani kell a riportot. OM0CS-t is többször hallottam és hívtam de aurorával nem hallott meg. Vele a QSO úgy született, hogy én még hallottam a visszavert jelet de ő már 599-et adott. Akkor hagytam abba a keresgélést. 100 watt kevés ahhoz, hogy leálljak hívni.

144 MHz-en több magyar állomás volt, HA1VQ, HA6NQ és HA0HO spotját láttam.

Később olasz és bulgár állomás is elérte a visszaverődési helyeket:

 

Az éjjel még nem kedvezett Európának az aurora lehetőség a Kp=8 ellenére sem.

20017. szeptember 7.

2017. szeptember 7.

 

Csinos kis blackout:

HA1YA szerint robbantgatnak a Napon is! HI

"The first of two CMEs en route to Earth has arrived. First contact occured on Sept. 6th at approximately 23:45 UT. NOAA forecasters say that moderately-strong G2-class geomagnetic storms with isolated periods of even stronger G3-class storming are possible in the hours ahead as Earth moves through the CME's magnetized wake. High-latitude sky watchers should be alert for auroras in bright moonlight. Free: Aurora Alerts

MAJOR X-CLASS SOLAR FLARE (UPDATED): On Sept. 6th at 1202 UT, sunspot AR2673 unleashed a major X9.3-class solar flare--the strongest solar flare in more than a decade. X-rays and UV radiation from the blast ionized the top of Earth's atmosphere, causing a strong shortwave radio blackout over Europe, Africa and the Atlantic Ocean: blackout map.

Above: The extreme UV flash from today's X9-class flare. Credit: Solar Dynamics Observatory

Newly arriving images from the Solar and Heliospheric Observatory confirm that the explosion also produced a coronal mass ejection (CME) with an Earth-directed component. Click to view a movie of the plasma cloud racing away from the sun:

 

The CME will probably reach our planet on Sept. 8th, bringing with it a chance of G2- or G3-class geomagnetic storms.

Many readers are asking about the historic context of this event. How epic is it? Answer: This is a decade-class flare. A list of the most powerful solar flares recorded since 1976 ranks today's flare at #14, tied with a similar explosion in 1990. However, compared to the iconic Carrington Event of 1859, or even the more recent Halloween storms of 2003, this event is relatively mild. Modern power grids, telecommunications, and other sun sensitive technologies should weather the storm with little difficulty.

On the other hand, sky watchers could see some fantastic auroras before the week is over. And ham radio operators will surely be noticing strange propagation effects as the sun exerts its influence on our planet's ionosphere. Stay tuned for updates."

Forrás: http://www.spaceweather.com/

2017. szeptember 5.

2017. szeptember 5.

Direct hit! Pofánvágott bennünket a napszél.

 

2017. szeptember 4.

2017. szeptember 4.

Ma rendkívüli naptevékenységet észleltek a megfigyelő obszervatóriumok:

https://www.spaceweatherlive.com/en/solar-activity/solar-flares

 

https://sites.google.com/alaska.edu/gakonahaarpoon/operations-news

Tnx HG5APZ János

2017. január 13.

http://www.tesis.lebedev.ru/en/forecast_activity.html